Răspuns pentru SILVIA - Deva, F. AS nr.1165 - "Există vreun tratament pentru cancer pulmonar?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Indiferent de forma tumorală dezvoltată - cancer pulmonar cu celule mici sau cu ce­lu­le mari - trebuie să înțelegeți că tatăl dvs. se confruntă cu una dintre cele mai frecvente și agresive pa­to­logii neoplazice, de cele mai multe ori însoțită de un prognostic nefavo­rabil. Acest lucru se datorează fap­tului că neoplasmul pulmonar este asimptomatic, altfel spus, nu pro­duce simptome cât timp boala nu este avansată și, de obicei, însoțită de de­terminări se­cundare (metastaze). Chiar și așa, evoluția cancerului pulmonar depinde de un număr de factori, inclusiv de extensia bolii în momentul desco­pe­ririi ei, de starea generală de sănătate a pacientului, de vârstă, de tipul histologic și, bineînțeles, de forma terapeutică prin care neoplasmul este abordat.
În principiu, opțiunile de tratament pentru cancerul pulmonar includ: în­depărtarea chirurgicală a tumorii și a țesutului de vecinătate, chimio­terapia, radioterapia sau unele combinații ale acestora. Și, dacă în cazul tatălui dvs. intervenția chirurgicală nu este practi­cabilă, chimioterapia și, în pre­zent, radioterapia rămân meto­dele de tratament consa­crate deși, atât chimioterapia, cât și radio­terapia sunt, din păcate, terapii paliative în com­baterea cance­rului pul­mo­nar. Totuși, unele chimiote­ra­pice mai noi deter­mină mai pu­ține reacții adverse decât cito­staticele din trecut, la fel cum progresele făcute în cen­trarea radiațiilor asupra țesu­turilor canceroase au redus sub­stanțial complicațiile aso­ciate cu folosirea lor.
Abordarea naturistă a cancerului pulmonar, dar și a neoplaziilor cu alte localizări, trebuie să se înscrie pe câteva coordonate esențiale, cum ar fi: menținerea unui sistem imunitar sănătos și compe­tent, aportul mare de amigdalină (vit. B17) în orga­nism, consumul unor mari cantități de minerale, agenți anti-inflamatori și antioxidanți naturali, echi­librarea PH-ului din organism. Sigur, în farma­ciile naturiste se găsesc multe produse care întru­nesc cerințele terapiilor anti-neoplazice (imunosti­mulatoare, antitumorale, antioxidante), însă, pen­tru cancerul pulmonar, m-aș opri la câteva remedii care au pus în evidență modificări semnificative în evoluția bolii, și care dețin proprietăți inhibitoare directe asupra celulelor cancerigene constituite în tumori pulmonare. Unul dintre acestea este CANTI­CER, produs care acționează prin refacerea energiei vitale a organismului, refacerea circulației lichidelor vitale la nivelul masei tumorale și retransformarea celulelor tumorale în celule sănătoase.
Extractul de Pelin dulce, ARTEMISININ, acțio­nează prin blocarea factorului de transcriere E2F1, intervenind în distrugerea celulelor canceroase. Pro­dusul trebuie administrat în asociere cu doze supli­mentare de fier (fierul se acumulează obișnuit în celulele cancerigene), numai astfel fiind capabil să țintească celulele maligne și să nu afecteze celulele sănătoase.
În sfârșit, studii recente arată că APIGENINA, substanța care se găsește în special în pătrunjel, este capabilă să distrugă în mare parte celulele cance­rului pulmonar. Apigenina poate fi găsită și în alte alimente, precum ceapa, portocalele sau țelina.
Cu siguranță, mai există și alte soluții terapeutice destinate combaterii cancerului pulmonar, dar, pen­tru că descrierea lor ar ocupa prea mult spațiu redac­țional, pe acestea le putem discuta în mod particular.
Să auzim numai de bine!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Am un fâșâit permanent în ureche"
(Răspuns pentru VASILE SURDU, F. AS 1100)


Stimate domn,
Ceea ce descrieți dvs. se numește tinitus. Ca atare, este un simptom și nu o boală. Tinitus este o manifestare a unei tulburări (nu neapărat a urechii). Există 2 feluri de tinitus - cel obiectiv și cel su­biectiv. Tinitus obiectiv se referă la sunetul auzit atât de pacient, cât și de medic, cum ar fi de la o tul­bu­rare vasculară care cauzează un zgomot în ure­che, pe care cel ce îl examinează pe pacient îl poate auzi. Tinitusul subiectiv poate fi perceput doar de pacient și include multe tulburări, inclusiv cea care vă afec­tează pe dumneavoastră.
Există multe cauze ale tinitu­sului, deși la mulți pacienți cauza exactă nu este descoperită. Foarte frecvent, lezarea urechii interne este o cauză, ceea ce ar putea fi și cazul dumneavoastră (cu antece­dente de multiple episoade de in­fecție în ureche). În urechea inter­nă, sunt niște structuri mici, ase­mă­nătoare firelor de păr, care se mișcă în relație cu undele de sunet, trans­mițând astfel impulsuri electrice spre creier, care le interpretează ca sunet. Atunci când acestea sunt le­zate, se pot genera impulsuri în mod necorespunzător, ceea ce duce la tinitus.
Alte posibile cauze ale tinitusului includ:
* Vârsta - mai ales după 60 ani, se produce un declin ușor al auzului, care poate fi în­soțit de tinitus.
* Expunere la zgo­mo­tele puternice - cum ar fi sune­tele industriale din fa­brici, ferăstrău, bor­ma­șină, tele­foane, aparate de as­cultat muzică date la ma­ximum, toate astea pot leza urechea internă în mod per­manent, cauzând tinitus. Unele situații, cum ar fi tinitusul produs de zgomote temporare, disco­tecă, concert rock, sau descărcare de armament, tind să se rezolve de la sine.
* Blocajul urechii prin ceară - poate duce la tinitus. Deși ceara, în sine, funcționează ca să pro­tejeze urechea, prin filtrarea prafului care ar putea pătrunde în ea, atunci cand există în cantități mari, poate duce la tinitus.
* Medicamente - cum ar fi anti­bioticele (vancomicină, eri­tromicină, neomicină), diu­re­ticele (furosemid), aspirina și alte antiinflamatoare nesteroi­diene, medicamentele contra cancerului (vincristina), unele antidepresive.
* Tulburarea vaselor san­guine - produsă de atero­scle­roză, anevrisme, hiperten­siu­ne, tumori apăsând pe va­se.
* Tumori - care cresc chiar pe nervul ce ia semnalele de la urechea internă pentru a le transmite la creier.
* Boala Ménière - este o tulburare caracterizată prin amețeli, ce ar putea fi însoțită de tinitus.
* Traumatisme - la nivelul capului, provocate de lovituri sau accidente rutiere.
* Depresia - poate agrava sau chiar genera tinitusul.
* Infecții ale urechii - tinitusul dispare odată cu rezolvarea infecției.
* Tulburări neurologice - cum ar fi accidentele vasculare și scleroza în plăci.
* Sexul masculin, vârsta înain­tată și fumatul pot crește riscul de a avea tinitus.
Pentru tinitusul cronic, este bine de consultat un medic specialist, pentru analize amănunțite, ca să se elimine alte cauze grave, cum ar fi tumori, ac­ci­dente vasculare sau alte probleme neuro­logice.

Sfaturi de prim ajutor
* Evitați zgomotele puternice - pot tulbura struc­turile urechilor. (În acest sens, legislația care limitează zgomotele ambientale în locuințe este binevenită.) Ar fi util dacă cei tineri ar putea fi educați să nu mai folosească telefoanele/ipodurile la volume prea mari, căci se supun riscurilor de tinitus.
* Protejați-vă urechile de curenții de aer - Este bine pentru șoferi sau cei care lucrează în birouri cu climatizare să se protejeze, ținând fe­restrele auto­mobilelor închise sau dirijând climati­zarea în altă direcție, pentru a se proteja de curenții care ar putea declanșa tinitus.
* Curățirea urechii - este importantă, pentru a reduce cantitatea de ceară din urechi.
* Fumatul - trebuie oprit. Nu doar pentru că este un factor de risc, ci pentru că tulbură energiile organismului, în special ale ficatului, ceea ce ar putea agrava tinitusul, făcându-l mai greu de tratat.
* Medicația - în cazul când luați medicamente în mod curent, discutați cu medicul curant, pentru a vedea dacă vreunul dintre ele nu ar putea fi cauza.
* Luați suplimente cu zinc sau vitamina B (în special niacină) - în multe cazuri s-au dovedit utile.
* Faceți mișcare - calmează tensiunile interne, elimină stresul, un factor important în agravarea sau producerea tinitusului.

Recomandări naturiste
* Plante medicinale - Sunătoarea (Hypericum perforatum) întărește energia ficatului, Ginkgo bilo­ba crește fluxul sangvin în zona urechii, Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) și Nuca (Juglans regia) ar putea fi de ajutor pentru refacerea nervilor lezați. De evitat Salcia (Salix alba), din cauza conținutului ridicat de substanțe asemănătoare cu acidul salicilic (aspirină).
* Homeopatia - este foarte utilă, mai ales din punct de vedere al tulburărilor profunde, ce stau la baza tinitusului. Unele medicamente, cum ar fi Causticum, China, Chininum sulphuricum, Salicyli­cum acidum, dau rezultate certe. Totuși, medicamentele homeo­patice in­di­vidualizate sunt cele mai utile.
* Acupunctura - este excelentă pentru tinitus. Echilibrează energiile orga­nismului. Punctele cele mai utile se pot găsi pe meridianele Rinichi, Ficat, Intestin subțire, Vezică biliară.
Vă urez succes!