Leacul satelor
Țăranii noștri îi spuneau ai nou sau usturoi dintâiul, și legau multe credințe de el, majoritatea referitoare la efectul său tămăduitor. Spuneau despre el că "înnoiește sângele" și că "scoate otrava din inimă", dar și că îi vindecă pe "ofticoși" (bolnavii de TBC) sau pe "suferinzii de nădușeală" (astm bronșic). Flăcăii, când erau trimiși cu turmele la păscut, neapărat aveau în desagă și o legătură cu usturoi, ca să-i apere de iele și de moroi. În unele sate din Vrancea, usturoiul verde era legat din loc în loc de coarda viilor, pentru a le apăra de boli, iar în zona muntoasă a Olteniei era pus la ușa grajdurilor, pentru a nu le fi luată vacilor mana laptelui. Tradiția consumului de usturoi verde vine din vremea dacilor, care-l numeau baibustron și îl foloseau ca leac în zeci de boli, așa cum a consemnat, cu două milenii în urmă, medicul roman Dioscoride, în lucrarea sa de referință Materia Medica. Dar folosirea acestei legume verzi în medicina antică este consemnată în zeci de alte civilizații, de la cea babiloniană la cea egipteană sau cea chineză. În zilele noastre, medicina reconfirmă, prin studii științifice, proprietățile curative ale usturoiului.
O bombă de substanțe vitale
Usturoiul verde este o combinație unică între un conținut ridicat de clorofilă (o substanță cu efecte detoxifiante remarcabile) și compuși pe bază de sulf, care au un puternic efect antibiotic și antioxidant. Apoi, tulpinile verzi de usturoi conțin cantități însemnate de vitamina C, vitamina B1, B2, B9, potasiu, calciu și chiar fier. Însă, în afară de nutrienții clasici, această delicatesă vegetală mai conține câteva substanțe cu efecte terapeutice de excepție:
* Uleiul volatil - este, de fapt, o combinație de aproximativ... 70 de substanțe, care împreună îi dau usturoiului mirosul specific. După ingerare, ele sunt eliminate prin respirație, ceea ce explică efectele terapeutice ale usturoiului asupra arborelui bronșic și al plămânilor.
* Fitohormonii - ajunși în organismul uman, ajută la reglarea secreției de estrogen și testosteron (cu efecte benefice în tulburările genitale la tineri), dar și la scăderea glicemiei.
* Acizii organici - unii dintre ei (acidul malic, clorogenic etc.) au demonstrat o acțiune antitumorală puternică, inhibând procesul de dezvoltare a celulelor maligne și împiedicând apariția mutațiilor la celulele sănătoase. Ca atare, datorită compoziției sale chimice atât de complexe, usturoiul verde are proprietăți terapeutice mult mai intense decât usturoiul păstrat pentru iarnă. O cură de usturoi verde, prelungită până în vară, are efecte depurative, antidiabetice, reglează activitatea hormonală a organismului, prevenind și tratând boli din cele mai diverse.
Preparate din usturoi verde
Usturoiul verde ca atare
După ce a fost spălat cu atenție, firul de usturoi se consumă cu tot cu frunze, mestecându-l foarte bine, așa încât să ușurăm sarcina digestiei, care are de lucru destul de serios cu această legumă bogată în fibre alimentare. Până mai ieri, din hrana pe care țăranul român o mânca la muncile câmpului, nu lipseau mămăliga, usturoiul sau ceapa verde, și asta de primăvara devreme și până la mijlocul verii, când frunzele începeau să devină tari și necomestibile. Astăzi, usturoiul verde și-a extins aria folosirii, ca însoțitor nelipsit lângă aperitive, ciorbe și mâncăruri gătite.
Usturoiul verde în salată
Se iau 2-4 tulpini de usturoi verde, se spală foarte bine, se toacă fin și se pun într-o porție de salată (pentru o persoană). De regulă, el se asociază foarte bine cu frunzele de pătrunjel și cu cele de mărar, care îl fac mai digerabil și mai ușor de suportat de vezica biliară. În rest, pentru obținerea salatei, usturoiul verde se poate combina cu orice tip de verdețuri (salată verde, spanac, salată roșie), dar și cu roșiile sau ardeii. Cei care tolerează bine usturoiul îl pot consuma preparat simplu, doar cu sare, suc de lămâie și puțin ulei de măsline.
Sucul de usturoi verde
Se obține din tulpinile de usturoi, cu tot cu frunze, bine spălate, prin următoarele modalități:
* cu mașina de tocat carne, filtrând prin tifon usturoiul după ce a fost bine zdrobit și rezultând astfel un suc verzui.
* cu storcătorul electric centrifugal, obținând un suc ceva mai limpede și mai pur, întrucât partea de celuloză din usturoiul verde este eliminată prin centrifugare.
Indiferent de metoda prin care a fost obținut, sucul de usturoi trebuie să fie consumat proaspăt, câte 20-50 ml, în doză unică, administrată înainte de masă.
Tratamente interne
* Bronșita cronică, astmul - usturoiul verde este printre cele mai bune remedii contra bolilor respiratorii cronice, fie ele cu substrat infecțios sau alergic. Administrat sub formă de salată, el ajută la eliminarea secrețiilor bronșice în exces, calmează tusea și ușurează respirația. Apoi, usturoiul este un puternic antiviral și antibacterian, distrugând majoritatea germenilor care produc infecțiile respiratorii recidivante. Se recomandă curele cu salate ce conțin usturoi verde, administrate de două ori pe zi, vreme de minimum o lună.
* Alergia - este mult ameliorată prin administrarea usturoiului verde, care are un puternic efect detoxifiant, ceea ce ajută la reglarea reacțiilor sistemului imunitar. Consumul lui ajută, de asemenea, la buna funcționare a glandelor cortico-suprarenale, care produc în organism așa-numitul cortizon, adică antiinflamatorul și antialergicul cu care ne-a dotat natura. Așadar, dacă aveți predispoziție spre alergie, nu ezitați să consumați usturoi verde proaspăt, zilnic.
* Efeminare la bărbați - adăugat în hrana persoanelor de sex masculin, usturoiul verde stimulează testiculele, determinând o secreție endocrină mai mare, crescând nivelul de testosteron, care este chiar hormonul masculinității. El determină creșterea masei musculare în detrimentul țesutului adipos specific feminin, generează creșterea apetitului sexual, precum și trăsături de caracter specific masculine, cum ar fi curajul, spiritul de inițiativă, combativitatea. Apoi, clorofila din usturoiul verde este un adevărat magnet pentru substanțele cu efect estrogen din detergenți, cosmetice, mase plastice etc., care ajung frecvent în organismul nostru și care pot fi astfel eliminate.
* Virozele respiratorii - sunt tot mai frecvente în anotimpul cald, dar pot fi prevenite și tratate foarte eficient cu usturoi verde. Acesta stimulează sistemul imunitar și distruge, prin acțiune directă, virușii gripali. Se consumă câte 4-5 fire de usturoi la fiecare masă, atunci când simțiți că răceala vă "dă târcoale", dar și atunci când deja s-a instalat.
* Hipertensiunea arterială - este una din cele mai periculoase afecțiuni ale sezonului cald, care tocmai începe. Din fericire, usturoiul, în general, și cel verde, în special, au o acțiune semnificativă în această afecțiune. Trei studii, făcute în anii '90, în spitale din Germania, au arătat reduceri semnificative ale presiunii arteriale, prin tratamentul cu usturoi. Se recomandă sucul de usturoi verde, în cure de trei luni, timp în care se administrează câte 3 lingurițe (adică aproximativ 15 ml) pe zi.
* Ateroscleroza - este stopată de cura cu usturoi. Pe timpul primăverii și al verii, se va consuma usturoiul verde, care are un efect antioxidant mai puternic, ulterior consumându-se usturoiul matur. Un studiu realizat pe 280 de persoane, timp de 4 ani, arată că această legumă previne formarea plăcilor de grăsime pe pereții arterelor și poate chiar să diminueze dimensiunea celor deja existente. Oamenii care au consumat cca 6-7 g de usturoi zilnic au avut cu 18% mai puține depuneri de colesterol în artere, la sfârșitul studiului, decât cei din grupul-martor. La femei, efectul a fost mai pronunțat, ajungându-se la reduceri de până la 25% ale nivelului colesterolului, în urma tratamentului cu usturoi.
* Cancerul de colon și cancerul gastric - oamenii de știință au observat, studiind obiceiurile alimentare ale unor mase largi de oameni, că la populațiile unde usturoiul intră în dieta zilnică, există un risc mult diminuat de dezvoltare a cancerului de colon și de stomac. Doza de usturoi care "imunizează" împotriva cancerului este de minimum 10 grame pe zi, efectele antitumorale fiind mai intense la usturoiul verde, probabil datorită conținutului ridicat de clorofilă și fibre alimentare.
* Cancerul de esofag și laringe - un studiu foarte interesant, făcut în China, s-a concentrat asupra zonelor unde există o rată foarte ridicată a acestei cumplite boli. Cercetătorii de la Nanjing Cancer Institute au ajuns la concluzia că persoanele care consumau usturoi au prezentat cu 69% mai puține cazuri de cancer față de cei care nu consumau. Interesant este că, la cei care consumă și ceapă pe lângă usturoi, rata "imunității" la aceste forme de cancer ajunge până la cifra-record de 83%.
* Cancerul de rect - administrarea regulată de usturoi sau ceapă verde reduce riscul cancerului de colon și de rect cu 10% la cei care consumă preponderent carne, și cu până la 50%, la cei care, pe lângă faptul că sunt consumatori de usturoi, au și o dietă preponderent vegetariană, cu multe crudități. De asemenea, consumul de usturoi verde și usturoi matur ajută la prevenirea unor boli care sunt precursoare ale cancerului de rect, cum ar fi boala Crohn.
Precauții și contraindicații la tratamentul cu usturoi verde
Se consumă cu prudență de bolnavii de gastrită, colită de fermentație și de cei cu indigestii frecvente. Există relativ multe persoane care au o intoleranță digestivă, mai mică sau mai mare, la usturoi. În cazul lor, ingerarea sa poate inhiba peristaltismul gastric, poate încetini procesul digestiv, mergând până la apariția stărilor de greață și a indigestiei puternice. În aceste cazuri, doza de usturoi verde va fi redusă până la limita suportabilității, organismul urmând să fie obișnuit gradat cu acest remediu. Din punct de vedere igienic, este bine ca după administrarea usturoiului să se consume puțin suc de lămâie și să se mestece frunze de leuștean sau de pătrunjel, pentru corectarea mirosului respirației.