Ghilotina micilor întreprinzători

Cristian Curte
Luni, noul Cod Fiscal a trecut de Senat cu 90 voturi "pentru", 36 "împotrivă" și 4 abțineri.

Niciun senator PNL nu a votat pentru. Din dezbateri a reieșit o concluzie importantă - noul Cod Fiscal, prezentat de guvern ca un set de măsuri ultraliberale, vine la pachet cu o serie de re­duceri (multe greu de susținut de bugetul sta­tului în anii ce vin), care sunt însă "com­pen­sate" cu o serie de creșteri. Dai cu stânga, iei cu dreapta. Iese celebra taxă pe stâlp, care a bul­versat mediul de afaceri timp de un an, doar pentru a fi scoasă acum pe ușa din dos, dar se inventează impozitul pentru terenul de sub casă. Scade acciza la carburanți, dar crește im­pozitul la unele mașini. Este relaxat regimul dividen­de­lor pe o parte, dar sunt taxate persoanele fizice care le în­ca­sează, pe de altă parte. Și tot așa, ca într-un joc al șoa­recelui cu pisica, în care bietul rozător (adică noi), habar nu are dacă se lasă cu o bucățică mai mare de brânză sau e doar momit cu ea ca să intre în cușcă unde - pac!, se în­chide trapa și rămâne prins și devorat de felina cea șme­cheră.
Un lucru bun s-a întâmplat, totuși, la Senat. A fost adoptat un amendament care exclude "forfetarul Ponta". Po­trivit noului Cod Fiscal, microîntreprinderile fără an­gajați ar fi trebuit să cotizeze la buget cu un impozit de 3% pe venit, plus o sumă fixă de 6120 de lei pe an. Deci, ai nu ai venituri, trebuie să dai statului 1400 de euro pe an. Tre­buie! Nu pare mult, pentru o firmă serioasă, dar pentru una mică, poate fi un pas mare spre faliment. Senatul a venit cu un amendament - în cazul microîntreprinderilor fără anga­jați, impozitul crește de la 3% la 5% pe venit. E mai rău de­cât în prezent, dar, măcar în această variantă, microîn­tre­prinderile plătesc pe ceea ce încasează, nu pe aer, ca în varianta Ponta.
În România sunt 278.000 de microîntreprinderi fără salariați care ar fi vizate de actuala măsură. Împreună, ele derulează afaceri de peste un miliard de euro anual. Deci, sunt mulți oameni care fac multe afaceri foarte mici și care nu cer de la stat nimic - nici servicii medicale, nici măcar pensie la sfârșitul carierei. Vor doar să fie lăsați în pace. Lor le era destinat impozitul de 3% pe venit, care există și în alte state europene. E un impozit pentru piticii din marea lume a afacerilor. El deschidea calea unor tineri care doreau să-și înființeze o firmă, fără a avea prea mult capital la început, și îi ținea în viață pe mulți întreprinzători cu profit anemic. De ce să-i taxezi? Mulți bani nu le-ai lua, dovadă forfetarul lui Boc (altă stupiditate), care a fost eli­minat tocmai pentru că făcea mai mult rău decât bine. Nu e mai bine să ai multe firme foarte mici care, în loc să stea în subteran sau să nu existe deloc, învârt un miliard de euro în economie, aducând la buget 30 de milioane de euro? Ei bine, nu, a spus guvernul Ponta! Să facă bine să aducă 380 de milioane de euro! Adică, de zece ori mai mult! Și dacă nu pot? Dacă aceste firme se vor închide, iar oamenii vor ajunge, din contribuabili, șomeri, adică pietre de gâtul bu­getului? "Îmi asum închiderea unor firme", a spus pre­mie­rul senin, de parcă erau ale lui.
Un spiriduș îmi spune că forfetarul lui Ponta a fost o răzbunare meschină, pentru un bazin electoral hărăzit PNL-ului. Dacă există aproape 300 000 de antreprenori care nu pot fi momiți cu pomeni sociale de culoare roșie, atunci e cazul să le pui niscai biruri, poate or da ortul popii până la următoarele alegeri. Deocamdată, Senatul a spus "nu". Să vedem ce zic și onorabilii deputați.