]Cartofi gratinați, cu leurdă
Ingrediente (pentru 4 porții): 1 kg cartofi (nesfărâmicioși), 150 g leurdă, 130 g cașcaval ras, 1/2 l lapte, 3 ouă, 50 g unt, sare, piper, nucșoară rasă.
Pregătirea:
* Se spală cartofii, se curăță de coajă și se taie felii subțiri. * Leurda se spală, se zvântă, se pun câteva frunze întregi deoparte, iar restul se taie fâșii înguste. Cu frunzele întregi se freacă o formă nu prea înaltă, care apoi se unge cu unt. * Se pun cartofii în formă (ca țiglele) și se condimentează cu sare și piper. Se-ncinge cuptorul la 200°.
Prepararea:
* Se amestecă 80 g de cașcaval ras cu leurda tăiată și se presară peste cartofi. * Se dă laptele în fiert și, când s-a răcit, se bate cu ouăle, se condimentează cu sare, piper și nucșoară și se toarnă peste cartofii cu leurdă din tavă. * Se presară deasupra restul de cașcaval ras și bucățele de unt și se dau 30-35 de minute la cuptor.
Andive gratinate
Ingrediente (pentru 4 porții): 600 g andive, 100 g unt, un praf de bicarbonat de sodiu, un praf de sare. Pentru sos: 100 g parmezan, 100 g brânză topită, 250 ml frișcă lichidă, 1 gălbenuș, sare și piper.
Prepararea:
* Se aleg frunzele de andive, se spală, se opăresc puțin în apă clocotită cu bicarbonat de sodiu, se țin puțin sub jetul de apă foarte rece și se lasă să se scurgă. * Se rad parmezanul și brânza topită. Se bate bine frișca lichidă cu gălbenușul, se încorporează cele două feluri de brânză și se condimentează cu sare și piper. * Se-ncinge cuptorul la 240° și se unge o formă cu unt. * Se pun în formă andivele, împreună cu 100 g de unt rupt bucățele, se toarnă deasupra sosul de frișcă și brânză, se dau la cuptor și se lasă să se gratineze.
Ștrudel cu șuncă și ceapă verde
Ingrediente (pentru 6 porții): 100 g foi de ștrudel (congelate), 250 g șuncă presată, 1 morcov, 1 ceapă verde, 1 țelină mică, 1 dovlecel mic, 4 crenguțe de rozmarin, 1/2 legătură de cimbru, 1 priză de sare. Pentru sos: 125 ml smântână, 60 ml vin demi-dulce, sare, piper, 50 g unt, ierburi pentru garnisit. În plus: unt pentru tavă, 1 ou bătut pentru uns.
Pregătirea:
* Se curăță legumele și se taie rondele sau fâșii subțiri. Cele tari se opăresc puțin cu apă clocotită, după care se țin sub jetul de apă rece și se lasă să se scurgă. * Se mărunțesc rozmarinul și cimbrul, se taie șunca presată în fâșii. * Se-ncinge cuptorul la 180°.
Prepararea:
* Se umezește puțin un șervet de bucătărie și se întinde pe el aluatul de ștrudel. Peste aluat se pun - aranjate pe sorturi - legumele, iar peste legume, fâșiile de șuncă. Se presară cu rozmarin și cimbru, se pliază aluatul și se rulează, apoi, cu ajutorul șervetului. Se așează cu lipitura în jos pe o tavă unsă și se coace 15-20 de minute. * Cu 5 minute înainte de-a fi gata, se unge ștrudelul cu oul bătut. * Pentru sos, se pune pe foc smântâna, și când a scăzut la jumătate, se adaugă vinul și se condimentează. * Se încorporează, la sfârșit, untul rece. Se taie ștrudelul, se pune pe farfurii încinse, se toarnă în jurul lui sosul și se garnisește cu ierburi.
Zdrențe de spanac, cu brânză și șuncă
Ingrediente (pentru 4 porții): 250 g spanac tocat (congelat), 350 g făină de grâu, puțină sare, puțină nucșoară rasă, 2 ouă, 125 ml lapte, 20 g unt, 100 g costiță afumată (Bacon), 100 g cașcaval ras, 100 g telemea tăiată cubulețe, 125 ml smântână.
Pregătirea:
* Se pune spanacul dezghețat într-o strecurătoare și se lasă să se scurgă. * Se pun, apoi, într-un castron, făina, ouăle, jumătate din lapte, condimentele și spanacul bine scurs și se frământă repede un aluat neted (cu mixerul). Se adaugă și restul de lapte, având grijă ca aluatul să nu devină lichid. * Se pun pe foc 2 litri de apă cu sare, se iau - cu o paletă - bucățele din aluat, li se dă drumul în apa clocotită, și după ce au dat în fiert, se scot cu lingura pentru spumă și se țin puțin sub jetul de apă rece. * Se-ncinge cuptorul la 180°.
Prepararea:
* Se pune untul într-o tigaie, se lasă pe foc să se topească și să se umfle și se adaugă zdrențele de spanac. Se întorc pe toate părțile și se condimentează. * Se adaugă smântâna, apoi costița afumată tăiată mărunt și se presară peste ele cașcavalul ras. Se pun deasupra cubulețele de telemea, se dau la cuptor și se lasă să se rumenească.
"Terină" de legume cu ridichi
Ingrediente (pentru 4 porții): 80 g ceapă verde, 1 gulie, 1 ardei gras roșu, 1 ardei gras galben, 1 morcov, 1 tulpină de țelină, zeama de la 1/2 de lămâie, 1 cățel de usturoi, 1 legătură codițe de ceapă verde, 1 pumn de pătrunjel verde, sare, piper, 250 ml smântână. În plus: ridichi pentru garnisit.
Prepararea:
* Se curăță legumele, se spală și se taie cubulețe. Gulia, țelina, ceapa verde și morcovul se opăresc scurt cu apă clocotită, se țin puțin sub jetul de apă rece și se lasă să se scurgă. * Se toacă usturoiul și se taie mărunt codițele de ceapă verde și pătrunjelul. * Se amestecă smântâna, se condimentează cu sare, piper și zeamă de lămâie, se adaugă legumele, usturoiul, pătrunjelul și codițele de ceapă verde și se ține salata 1/2 oră la frigider. * Se curăță ridichile, se spală și se taie felii. * Se pune salata în farfurii răcite (în cercuri speciale pentru terine sau rizotto), se îndepărtează formele și se garnisește cu felii de ridichi.
Plăcintă ciobănească cu cașcaval
Ingrediente (pentru 4 porții): 1 kg cartofi făinoși, 1 ceapă potrivită, tocată mărunt, sare, piper, puțin chimen, 60 g unt topit, 12 felii subțiri de bacon, 4 felii cașcaval Tilsit, 1 legătură codițe de ceapă verde, tăiate rondele, unt, pesmet, puțin ulei. În plus: codițe de ceapă verde pentru garnisit.
Pregătirea:
* Se-ncinge cuptorul la 150°. Se fierb cartofii (să nu fie prea moi), se curăță de coajă și se dau la cuptor, să iasă aburii din ei. După ce s-au răcit, se rup bucăți ceva mai mari. * Se-ncinge untul, se rumenește în el ceapa și se adaugă cartofii, sare, piper și chimen și se prăjesc și ele.
Prepararea:
* Se unge o tigaie cu unt, se presară cu pesmet și se "tapetează" cu 8 felii de bacon și 4 felii de cașcaval. * Se amestecă cartofii căliți cu rondelele de ceapă verde, se pun în tigaia cu șuncă și cașcaval și se apasă bine cu mâna. * Se dau la cuptorul încins la 210° și se coc circa 15-20 de minute. * Cele 4 felii de bacon rămase se prăjesc în ulei, până ce devin crocante. * Se răstoarnă cartofii pe un platou, se pun deasupra felii prăjite de bacon și se garnisesc cu rondele de codițe de ceapă verde.