Când vă cedează, iarăși, nervii și aveți nevoie de o porție de mângâiere, amestecul acesta de ceai este exact ceea ce vă trebuie. Toate ingredientele întăresc nervii și au, în plus, un gust foarte plăcut.
Ingrediente: 20 g frunze uscate de vinariță, 20 g frunze uscate de verbină, 15 g flori uscate de măceș, 15 g flori uscate de pojarniță, 10 g flori uscate de levănțică.
Cum se procedează:
* Se taie plantele mărunt, se pun în porții de câte 3-4 grame în mojar și se pisează (în felul acesta, aroma se poate dezvolta în mod optim).
* Se pun într-o cană mare de ceai, se clocotește 1 l de apă și se toarnă - abia după 2-3 minute - peste ele. (Apa exagerat de fierbinte provoacă evaporarea uleiurilor eterice.) Se acoperă cana cu un capac și se lasă ceaiul să se infuzeze 5-7 minute.
* Picăturile de apă rămase pe capac, care conțin, de fapt, uleiuri eterice, se scutură în cană, după care se strecoară ceaiul printr-o sită fină și deasă.
* Ceaiul se poate îndulci - după gust - cu puțină miere și se beau 3-4 cești pe parcursul zilei.
Vin pentru somn
Numai cei ce nu reușesc să adoarmă știu ce înseamnă să te întorci de pe o parte pe alta și să numeri oi, degeaba. Există perioade în care tensiunea interioară e atât de puternică, încât deconectarea devine extrem de dificilă. Deconectarea fiind, de fapt, condiția pentru a putea dormi. Și dacă nu mai există nimic care să vă ajute, vă va ajuta cu siguranță rețeta următoare.
Ingrediente: 700 ml vin alb sec sau demisec, 10 g frunze de roiniță, 5 g flori de pojarniță, 5 g flori de portocal, 3 g flori de păducel.
Cum se procedează:
* Se pun plantele într-un borcan mare, se toarnă peste ele vinul și se lasă să stea 10 zile la temperatura camerei, agitând zilnic borcanul. Se strecoară vinul printr-un tifon și se ține într-un loc întunecos și răcoros.
* Se bea seara, înainte de culcare, 1 păhărel (ca cele de lichior).
* Vinul poate fi păstrat circa 2-3 săptămâni.
Atenție: Nu beți mai mult decât un păhărel. Puteți bea vinul chiar dacă nu aveți tulburări de somn. Servește și la întărirea nervilor.
Baie împotriva stresului
Există ceva mai plăcut pentru relaxare decât o baie caldă? După o zi stresantă, scufundați-vă 15 minute în apa caldă din cadă, după care culcați-vă și bucurați-vă de somnul adânc.
Ingrediente: 3 picături ulei de bergamotă, 3 picături ulei de lemn de trandafir, 2 picături ulei eteric de benzoe sau vanilie, 1 picătură ulei eteric de trandafir, 10-20 ml de frișcă lichidă.
Cum se procedează:
* Se amestecă uleiurile eterice cu frișca și se toarnă în apa din cadă.
* Este o baie mult apreciată de Cleopatra.
Pentru un somn odihnitor
Celor ce nu mai pot dormi din cauza stresului li se recomandă următorul amestec: 3 picături ulei eteric de levănțică, 3 picături ulei eteric de măghiran, 1 picătură ulei eteric de scorțișoară. Se amestecă uleiurile cu frișca, se toarnă în apa de baie și somnul nu se mai lasă așteptat.
Ceai pentru concentrare
Cei obosiți și epuizați apelează în general la o cafea sau la ceaiul negru, pentru a putea rezista până la sfârșitul zilei, și devin, de fapt, mai nervoși și mai încordați. Beți mai bine un ceai de plante, care vă trezește, fără a avea efecte secundare, vă revigorează și vă întărește.
Ingrediente: 60 g frunze uscate de busuioc, 20 g frunze de ceai verde, 20 g frunze de rozmarin.
Cum se procedează:
* Pentru o ceașcă, se opărește 1 linguriță de amestec cu o ceașcă de apă clocotită.
* Se lasă să se infuzeze - cu capac - 10 minute și se strecoară.
* Se bea câte o ceașcă de ceai dimineața și după-masă, eventual îndulcit cu miere. La nevoie, se poate bea mai mult.
Rachiu de izmușoară
Când gândurile nu ne mai dau pace și nervii sunt gata să cedeze, obișnuim, adeseori, să reacționăm și în plan fizic: unii au dureri de cap, alții se plâng de palpitații sau de dureri abdominale. Rachiul de izmușoară liniștește nervii și este foarte eficient în cazul problemelor digestive, al durerilor de cap pe bază nervoasă.
Ingrediente (pentru circa 1 l): 20 g frunze de izmișoară, 5 g rădăcină de angelică, 3 g cuișoare, 3 g semințe de coriandru, 10 g coajă de portocală, 3 g scorțișoară, 3 g nucșoară proaspăt rasă, 15 g coajă de lămâie, 1 l rachiu de 50-60° (trebuie să fie tare, pentru extragerea optimă a uleiurilor esențiale).
Cum se procedează:
* Se mărunțesc în mojar angelica, cuișoarele, coriandrul și scorțișoara, se taie mărunt coaja de portocală și coaja de lămâie. Se pun - împreună cu restul ingredientelor - într-un borcan mare și se toarnă peste ele alcoolul.
* Se lasă să stea 14 zile la temperatura camerei, după care se strecoară printr-un tifon.
* În perioadele de stres, se iau, de 3 ori pe zi, câte 20-30 de picături în puțină apă și se beau - sub formă de cură - între 4 și 6 săptămâni. În cazul durerilor de cap, se folosește extern, pentru masarea frunții și tâmplelor sau sub formă de comprese aplicate pe frunte. (Se toarnă o linguriță pe un prosop umezit și se ține 10 minute.)
* Se păstrează cel puțin un an, la răcoare și întuneric.
Din timpuri străvechi
Rachiul de izmușoară și-a avut epoca de glorie în vremea epidemiilor din Evul Mediu. Plantele medicinale aromate pe care le conțin au efect antibacterian și ne pot feri de infecții. De aceea se recomandă mai ales în perioadele de gripe și se iau zilnic, preventiv, 20-30 de picături, în puțină apă.