Remedii contra oboselii

Rodica Demian
Ceai întăritor

Când vă cedează, iarăși, nervii și aveți nevoie de o porție de mân­gâiere, amestecul acesta de ceai este exact ceea ce vă trebuie. Toate ingredientele întă­resc nervii și au, în plus, un gust foarte plăcut.
Ingrediente: 20 g frunze uscate de vinariță, 20 g frunze uscate de verbină, 15 g flori us­cate de măceș, 15 g flori uscate de pojar­niță, 10 g flori uscate de levănțică.
Cum se procedează:
* Se taie plantele mărunt, se pun în porții de câte 3-4 grame în mojar și se pisează (în felul acesta, aroma se poate dezvolta în mod optim).
* Se pun într-o cană mare de ceai, se clo­co­tește 1 l de apă și se toarnă - abia după 2-3 minute - peste ele. (Apa exagerat de fierbinte pro­voacă evaporarea uleiurilor eterice.) Se acoperă cana cu un capac și se lasă ceaiul să se infuzeze 5-7 mi­nute.
* Picăturile de apă rămase pe capac, care con­țin, de fapt, uleiuri eterice, se scutură în cană, după care se strecoară ceaiul printr-o sită fină și deasă.
* Ceaiul se poate îndulci - după gust - cu pu­țină miere și se beau 3-4 cești pe parcursul zilei.

Vin pentru somn

Numai cei ce nu reușesc să adoarmă știu ce înseamnă să te întorci de pe o parte pe alta și să numeri oi, degeaba. Există perioade în care tensiunea interioară e atât de pu­ter­ni­că, în­cât de­co­nec­tarea de­vine ex­trem de difi­cilă. De­co­nec­ta­rea fiind, de fapt, condiția pen­­­tru a putea dor­mi. Și dacă nu mai e­xistă ni­­mic ca­re să vă ajute, vă va aju­ta cu si­­guranță rețeta ur­mătoa­re.
Ingrediente: 700 ml vin alb sec sau demisec, 10 g frunze de roiniță, 5 g flori de pojarniță, 5 g flori de por­to­cal, 3 g flori de păducel.
Cum se procedează:
* Se pun plantele într-un borcan mare, se toarnă peste ele vinul și se lasă să stea 10 zile la temperatura camerei, agitând zilnic borcanul. Se stre­coară vi­nul printr-un ti­fon și se ține în­tr-un loc întune­cos și răcoros.
* Se bea sea­ra, înainte de culcare, 1 păhă­rel (ca cele de li­chior).
* Vinul poa­te fi păstrat cir­ca 2-3 săptă­mâni.
Atenție: Nu beți mai mult decât un păhărel. Puteți bea vinul chiar dacă nu aveți tulburări de somn. Servește și la întărirea nervilor.

Baie împotriva stresului

Există ceva mai plăcut pentru relaxare de­cât o baie caldă? După o zi stresantă, scu­fundați-vă 15 minute în apa caldă din cadă, după care culcați-vă și bucurați-vă de somnul adânc.
Ingrediente: 3 picături ulei de bergamotă, 3 picături ulei de lemn de trandafir, 2 picături ulei eteric de benzoe sau va­nilie, 1 picătură ulei ete­ric de trandafir, 10-20 ml de frișcă lichidă.
Cum se procedează:
* Se amestecă uleiurile eterice cu frișca și se toarnă în apa din cadă.
* Este o baie mult apreciată de Cleopatra.

Pentru un somn odihnitor
Celor ce nu mai pot dormi din cauza stresului li se reco­mandă următorul amestec: 3 picături ulei eteric de levănțică, 3 picături ulei eteric de măghiran, 1 picătură ulei eteric de scor­țișoară. Se amestecă uleiurile cu frișca, se toarnă în apa de baie și somnul nu se mai lasă așteptat.

Ceai pentru concentrare

Cei obosiți și epuizați apelează în general la o cafea sau la ceaiul negru, pentru a putea rezista până la sfâr­șitul zilei, și devin, de fapt, mai nervoși și mai încordați. Beți mai bine un ceai de plante, care vă tre­zeș­te, fără a avea efecte secundare, vă revi­go­rează și vă întărește.
Ingrediente: 60 g frunze uscate de busuioc, 20 g frunze de ceai verde, 20 g frunze de rozmarin.
Cum se procedează:
* Pentru o ceașcă, se opărește 1 linguriță de amestec cu o ceașcă de apă clocotită.
* Se lasă să se infuzeze - cu capac - 10 minute și se strecoară.
* Se bea câte o ceașcă de ceai dimineața și după-masă, eventual îndulcit cu miere. La nevoie, se poate bea mai mult.

Rachiu de izmușoară

Când gândurile nu ne mai dau pace și nervii sunt gata să cedeze, obișnuim, adeseori, să reacționăm și în plan fizic: unii au dureri de cap, alții se plâng de pal­pitații sau de dureri abdo­minale. Rachiul de izmușoară li­niștește nervii și este foarte efi­cient în cazul problemelor diges­tive, al durerilor de cap pe bază nervoasă.
Ingrediente (pentru circa 1 l): 20 g frunze de izmișoară, 5 g rădăcină de angelică, 3 g cui­șoare, 3 g semințe de coriandru, 10 g coajă de portocală, 3 g scorțișoară, 3 g nucșoară proas­păt rasă, 15 g coajă de lămâie, 1 l rachiu de 50-60° (trebuie să fie tare, pentru extragerea optimă a uleiurilor esențiale).
Cum se procedează:
* Se mărunțesc în mojar an­gelica, cuișoarele, coriandrul și scorțișoara, se taie mărunt coaja de portocală și coaja de lămâie. Se pun - împreună cu restul ingredientelor - într-un borcan mare și se toarnă peste ele alcoolul.
* Se lasă să stea 14 zile la temperatura camerei, după care se strecoară printr-un tifon.
* În perioadele de stres, se iau, de 3 ori pe zi, câte 20-30 de picături în puțină apă și se beau - sub formă de cură - în­tre 4 și 6 săptămâni. În cazul dure­rilor de cap, se folosește extern, pentru masarea frunții și tâmplelor sau sub formă de comprese aplicate pe frunte. (Se toarnă o linguriță pe un prosop umezit și se ține 10 mi­nute.)
* Se păstrează cel puțin un an, la răcoare și întuneric.

Din timpuri străvechi
Rachiul de izmușoară și-a avut epoca de glorie în vremea epide­miilor din Evul Mediu. Plantele me­dicinale aromate pe care le con­țin au efect antibacterian și ne pot feri de infecții. De aceea se reco­mandă mai ales în perioadele de gripe și se iau zilnic, preventiv, 20-30 de picături, în puțină apă.