Uleiul de camelie
De secole, el este unul dintre secretele tenului impecabil al chinezoaicelor, pentru că oferă pielii o textură și o strălucire de neegalat. Uleiul de camelie sau uleiul de ceai verde, extras din semințele plantei de ceai, contribuie la hidratarea, hrănirea, revitalizarea pielii, părului și unghiilor. Se absoarbe rapid și nu lasă pielea grasă, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru față. Ajută la restructurarea pielii, îi redă elasticitatea și tonusul, elimină ridurile, în special pe cele din jurul ochilor, estompează petele și cicatricele. De asemenea, întărește unghiile fragile și revitalizează părul uscat și tern, stimulându-i creșterea.
Tremella fuciformis (ciuperca ninsoare, urechiușa de argint)
Femeile din China folosesc de secole această ciupercă-parazit, cu aspect de cristale de gheață, pentru a-și menține pielea frumoasă. Soția fondatorului dinastiei Han, împărăteasa Lu Zhi, a inițiat un adevărat cult pentru această ciupercă, pe care o considera un miracol pentru frumusețe. Împărăteasa își începea ziua cu un bol de supă din Tremella, iar aceasta era și ingredientul principal în preparatele ei cosmetice.
Bogată în vitamine, aminoacizi, proteine, polizaharide, ciuperca este utilizată în bucătăria tradițională chinezească, dar și în produsele de frumusețe, pentru efectele ei excepționale de hidratare, tonifiere, revitalizare, catifelare a pielii și menținere a tinereții. Din această ciupercă se extrage acidul hialuronic vegetal, un ingredient indispensabil pentru tinerețea și frumusețea pielii, aflat în compoziția majorității cremelor și loțiunilor.
În magazinele naturiste, se găsește ciuperca uscată, sub formă de extract sau pulbere, și poate fi folosită, atât la preparate culinare, cât și ca ingredient cosmetic, în combinație cu ceaiuri, ape florale etc.
REȚETE
Migdale și miere
Rețeta aparține unei prințese a dinastiei Tang, Yang Yuhuan, despre a cărei frumusețe se spunea că "face și florile de rușine".
Într-un castron cu apă caldă, turnați și amestecați bine o lingură de ulei de migdale și o lingură de miere. Înmuiați un prosop în castron, apoi aplicați-l pe față. După 2-3 minute, luați prosopul de pe față și înmuiați-l din nou în bolul cu apă caldă, apoi aplicați-l pe față. Repetați de câteva ori, în total, prosopul trebuie să stea pe față 20 de minute. Preparatul redă tinerețea, strălucirea, înmoaie și netezește pielea.
Ulei de rozmarin și ceai verde
O rețetă care stă la baza părului bogat și strălucitor al chinezoaicelor: într-o cană de ceai verde adăugați și amestecați o linguriță de ulei esențial de rozmarin. Turnați amestecul pe părul umed, imediat după spălare, ca o clătire finală, apoi uscați în mod obișnuit. Ceaiul limpezește părul, îi dă suplețe și strălucire, iar mătreața dispare.
Petale de trandafir și ouă de prepeliță
Bateți bine 3-4 ouă de prepeliță și adăugați petale de trandafir uscate, bine mărunțite înainte. Amestecați până se transformă într-o pastă groasă. Aplicați pe față, lăsați să acționeze 20-25 de minute, apoi clătiți. Masca este considerată un "tonic" împotriva îmbătrânirii, hrănește, catifelează și albește pielea.