Rețete vechi, chinezești

Iulia Vlad
Din cele mai vechi timpuri, fe­meile din China au folosit re­medii naturale în efortul lor de a-și men­ține tenul și corpul fără cusur. Ju­decând după descrierile legendare ale frumuseții unor împărătese, dar și a fe­meilor de rând, efortul lor a dat roade. Iată câteva re­țete de îngrijire, cu ingre­diente pe care le pu­teți găsi în maga­zine naturiste, plafa­ruri și farmacii.

Uleiul de camelie
De secole, el este unul dintre se­cre­tele tenului impecabil al chinezoai­ce­lor, pentru că oferă pielii o textură și o strălucire de neegalat. Uleiul de ca­me­lie sau uleiul de ceai verde, extras din se­mințele plantei de ceai, contribuie la hidratarea, hră­nirea, revitalizarea pie­lii, părului și un­ghiilor. Se ab­soarbe rapid și nu lasă pie­lea grasă, ceea ce îl face o ale­gere excelentă pentru față. Ajută la restructurarea pielii, îi redă elasticitatea și tonusul, elimină ridu­rile, în special pe cele din jurul ochi­lor, es­tompează petele și cicatricele. De ase­menea, întărește unghiile fragile și revitalizează părul uscat și tern, sti­mu­lându-i creșterea.

Tremella fuciformis (ciuperca ninsoare, urechiușa de argint)
Femeile din China folosesc de se­cole această ciupercă-parazit, cu aspect de cristale de gheață, pentru a-și men­ține pie­lea frumoasă. Soția fondato­rului dinastiei Han, împărăteasa Lu Zhi, a inițiat un adevărat cult pentru aceas­tă ciupercă, pe care o considera un miracol pentru frumusețe. Împără­teasa își începea ziua cu un bol de supă din Tremella, iar aceasta era și ingre­dientul principal în preparatele ei cos­metice.
Bogată în vitamine, aminoacizi, proteine, polizaharide, ciuperca este uti­lizată în bucătăria tradițională chi­nezească, dar și în produsele de fru­musețe, pentru efectele ei excepționale de hi­dratare, tonifiere, re­vi­talizare, ca­ti­fe­lare a pielii și menți­nere a tinereții. Din această ciupercă se extrage acidul hia­lu­ronic vegetal, un ingredient indis­pen­sabil pentru tinere­țea și frumusețea pielii, aflat în com­po­ziția majorității cremelor și loțiunilor.
În magazinele naturiste, se găsește ciuperca uscată, sub formă de extract sau pulbere, și poate fi folosită, atât la preparate culinare, cât și ca ingredient cosmetic, în combinație cu ceaiuri, ape florale etc.

REȚETE

Migdale și miere
Rețeta aparține unei prințese a di­nastiei Tang, Yang Yuhuan, despre a că­rei frumusețe se spunea că "face și florile de rușine".
Într-un castron cu apă caldă, turnați și amestecați bine o lingură de ulei de migdale și o lingură de miere. Înmuiați un prosop în castron, apoi aplicați-l pe față. După 2-3 minute, luați prosopul de pe față și înmuiați-l din nou în bolul cu apă caldă, apoi aplicați-l pe față. Repetați de câteva ori, în total, proso­pul trebuie să stea pe față 20 de minute. Preparatul redă tinerețea, strălucirea, înmoaie și netezește pielea.

Ulei de rozmarin și ceai verde

O rețetă care stă la baza părului bo­gat și strălucitor al chinezoaicelor: într-o cană de ceai verde adăugați și amestecați o linguriță de ulei esențial de rozmarin. Turnați amestecul pe pă­rul umed, imediat după spălare, ca o clătire finală, apoi uscați în mod obiș­nuit. Ceaiul limpezește părul, îi dă suplețe și strălucire, iar mătreața dis­pare.

Petale de trandafir și ouă de prepeliță
Bateți bine 3-4 ouă de prepeliță și adăugați petale de trandafir uscate, bine mărunțite înainte. Amestecați până se transformă într-o pastă groa­să. Aplicați pe față, lăsați să acționeze 20-25 de minute, apoi clătiți. Masca este considerată un "tonic" împotriva îmbătrânirii, hrănește, catifelează și albește pielea.