Întăritoare de primăvară

Redactia
- Iarna v-a sleit de puteri? Astenia vă face viața grea? Iată patru remedii care vă vor împrospăta și vă vor reda energia -

Seva de mesteacăn

Este un remediu străvechi de medicină populară românească, folosit din timpuri imemoriale. Se ob­ți­ne prin sfredelirea în adâncime (4-8 cm) a trun­chiu­lui sau, mai bine, a unor ramuri tinere vigu­roa­se, din care va începe să curgă un lichid limpede, cu gust acrișor-dul­ceag: seva de mes­tea­căn. Această ope­ra­țiune se face numai cu mes­tecenii maturi, iar după co­lec­tarea a 250-500 ml de sevă (1-2 căni), se astupă imediat orifi­ciul cu rășină, pen­tru a opri scurgerea, care alt­fel ar afecta vi­talitatea copa­cului.

Mod de administrare
Seva de mesteacăn se consumă pe cât po­si­bil ime­­diat după recol­tare, când este încă foar­te proas­pătă, iar vi­ta­minele, enzi­mele și alte substanțe orga­nice com­­plexe din compo­zi­ția sa nu sunt oxidate. Co­­piii vor bea o jumă­tate de pahar (100 ml) dimi­neața și după-amia­za, pe sto­macul gol, în timp ce adulților le sunt recomandate până la 2 pahare (400 ml) pe zi, băute, de ase­me­nea, pe stomacul gol. În te­ra­pia na­tu­ristă, sunt cu­nos­cute și cure drastice de dezin­to­xi­care, cu post negru și sevă de mesteacăn (din care se bea pes­te 1 litru pe zi), care se fo­lo­sesc în bo­lile grave, dar nu­mai sub supraveghere medi­ca­lă com­petentă.

Câteva indicații
* Anemie, demineralizare, avitaminoză - se face o cură de 3 zile, în care se bea, cu o oră înaintea mi­cului dejun și a mesei de prânz, câte un pahar de sevă de mesteacăn.
* Astenie de primăvară - vreme de o săptămână se beau zilnic două pahare de sevă de mesteacăn. Are un efect înviorător puternic, redând tonusul fizic și psihic.
* Colici renale, litiază renală - se beau între orele 8-12, dimineața, până la 600 ml de sevă proaspătă de mes­teacăn, în cure de minimum 5 zile. Are efecte foar­te puternice de dizolvare a calculilor renali, de stimulare a activității rinichilor și implicit a diurezei.
* Intoxicații cronice - se face o cură de o săptă­mână, în care se bea jumătate de litru de sevă pe zi, de pre­fe­rință dimineața, pe stomacul gol. Procedura se reco­mandă, la început de primăvară, persoanelor care su­feră de gută, reumatism, dermatoze diverse, colită de putrefacție.
* Pentru creșterea părului - după spălarea pă­rului cu șampon, se face o clătire, dublată de un masaj la ră­dă­cină, cu sevă proaspătă de mesteacăn (proce­dura du­rează 10 minute), după care părul se mai clă­tește o dată cu apă curată.

Lacrimile viței de vie

La tăierea viței de vie, care se face primăvara, din ramurile ceva mai groa­se în­cepe să curgă, nu foarte abun­dent, un lichid transparent cu gust dul­ce-sălciu, adică seva plan­tei sau, cum este numită în popor, "la­cri­mile viței de vie". A­ceste "lacrimi" se colectează în sti­cluțe legate de capătul ramurilor tăiate și se folosesc în scopuri terapeutice.

Mod de administrare
Întrucât este foarte activă din punct de vedere te­ra­peutic, această sevă se consumă în cantități mult mai mici decât seva de mesteacăn: maximum 50 ml pe zi. De regulă, se iau 1-2 lingurițe, din oră în oră, pe sto­macul gol, dimineața, între orele 8-12.

Câteva indicații
* Pietre la rinichi - se face o cură de o săptă­mână, în care se administrează 8-10 lingurițe dimi­neața, pe stomacul gol, eventual cu puțină apă de iz­vor, pentru a stimula și mai mult diureza.
* Colecistită, dischinezie biliară, litiază biliară - se iau 3-4 lingurițe de sevă de viță de vie înainte de masă cu o jumătate de oră, după care se stă culcat pe partea dreaptă vreme de 10 minute. Tratamentul se face 5 zile la rând.
* Conjunctivită, blefarită - cu seva de viță proas­păt recoltată se ung pleoapele sau se pun comprese pe ochii închiși, comprese care se păstrează vreme de 10-15 minute. Seva de viță de vie are proprietăți antiinfla­ma­toare, antiseptice și o enigmatică acțiune de mărire a rezistenței la infecții, la nivelul ochilor.

Câteva elemente de medicină magică
În tradiția magică românească se spunea că cine va bea lacrimi de viță de vie primăvara nu va plânge tot anul, va avea noroc și belșug în casă. Fe­tele beau câ­teva picături din acest lichid mira­culos la răsăritul soarelui, ca să fie "frumoase și lu­mi­noase ca în­ce­putul de zi".
În Basarabia, era obiceiul să se dea copiilor să bea puțină sevă de viță de vie în fie­care pri­mă­va­ră ca să... nu devină bețivi și să nu capete patimă la vin și bău­tură mai târziu.

Bomboane energizante cu polen de albine

Ingrediente: 2 lingurițe polen, 2 linguri miere lichidă, miezul de la 10 nuci dat prin mașină sau pisat, 1 linguriță de fulgi de grâu, un vârf de cuțit de pulbere de busuioc.
Preparare: Cele 2 linguri de miere se amestecă cu polenul până se omogenizează (polenul poate fi măcinat cu râșnița electrică de cafea pentru ca ames­tecul să fie mai omogen); se adaugă pe rând fulgii de grâu, miezul de nucă și busuio­cul. Totul se amestecă foarte bine. În final, trebuie să rezulte o pastă foarte groasă, care se poate modela sub forma unor mici sfere. În cazul când com­poziția este prea subțire, se adaugă fulgi de grâu; dacă este prea groasă, se adaugă miere.
Administrare: Se iau două bomboane înainte de fiecare masă sau atunci când avem de făcut eforturi mari. Copiii sub 6 ani vor lua maximum una-două bomboane pe zi, cu condiția să nu facă un alt trata­ment cu polen de albine.
Indicații: Acest medicament inedit este indicat în toate formele de astenie, precum și pentru stimularea activităților intelectuale. În cazul când taie pofta de mâncare, se administrează între mese. În ciuda gustu­lui delicios, în cantitățile indicate nu îngrașă, ci din contră, ajută la normalizarea greutății corporale.
Contraindicații: Acest remediu este contrain­dicat în afecțiunile hepatice grave sau aflate în fază acută. Se va folosi cu precauție de cei care au alergie la polen sau la miere.

Cocktail de fructe uscate, macerate la rece

Ingrediente: fructe de cătină, măceșe, coacăze, coacăze negre, fructe de păducel, stafide, smochine și curmale uscate și tăiate cât mai mărunt.
Preparare: Fructele se mărunțesc cât mai fin cu ajutorul unei râșnițe electrice de cafea sau prin tăiere cu cuțitul. O lingură din acest amestec se pune într-o cană cu apă și se lasă să macereze 8 ore (de seara până dimineața).
Administrare: Maceratul se bea dimineața, adău­gând o linguriță de miere. La sfârșit, se consumă și pas­ta delicioasă care rămâne pe fundul cănii. Ideal ar fi să faceți o cură de minimum 21 de zile, în care să consumați în fiecare dimineață doar acest preparat și, eventual, după o jumătate de oră, fructe proaspete ori sucuri de fructe.
Indicații: Rețeta le este recomandată astenicilor, persoanelor supraponderale, cu țesut adipos în exces, celor cu probleme cardiace și vasculare. O ceașcă din acest elixir risipește somnul greu de dimi­nea­ță, ne împros­pă­tează și ne dă o stare de vioiciune.
Contraindicații: Nu există.