Ceai de mere cu scorţişoară
Ingrediente: cojile de la două mere mari (proaspete sau uscate), un sfert de linguriţă de scorţişoară, 2 linguriţe de zahăr, o jumătate de litru de apă.
Puneţi apa la fiert împreună cu cojile de măr. Lăsaţi să fiarbă 10 minute, adăugaţi apoi scorţişoara şi zahărul, iar după ce dă în câteva clocote, trageţi vasul deoparte, lăsaţi să se infuzeze ceaiul 5-6 minute, apoi strecuraţi.
Ceai de zahăr ars cu vanilie
Ingrediente: 4-5 linguri de zahăr, o jumătate baton vanilie, apă.
Se pune zahărul la ars într-o cratiţă. Când începe să se caramelizeze, se adaugă apă, puţin câte puţin, până se ajunge la gustul dorit. Se lasă apoi să mai dea în 2-3 clocote, se ia de pe foc şi se adaugă jumătatea de baton de vanilie. Se serveşte fierbinte.
Ceai negru, cu coji de portocale şi mandarine
Ingrediente: 2 linguri coji uscate şi mărunţite de portocale şi mandarine, 1 lingură ceai negru, 2 linguriţe zahăr, o cană de apă.
Se pune apa pe foc, şi când clocoteşte se toarnă peste ceaiul negru şi cojile de portocale şi mandarine. Se acoperă vasul şi se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară. Se îndulceşte cu miere.
Ingrediente: o ceaşcă cafea, o jumătate ceaşcă vin roşu, 2 linguriţe zahăr.
Se fierbe vinul cu zahărul, se prepară cafeaua şi se amestecă cu vinul şi zahărul. Se fierbe încă 2 minute în vas acoperit. Se bea foarte fierbinte.
Şodou
Ingrediente: un gălbenuş, 2 linguriţe zahăr, o cană de lapte fierbinte, o jumătate linguriţă cacao pudră, un sfert de linguriţă scorţişoară.
Amestecaţi bine gălbenuşul cu zahărul, adăugaţi apoi scorţişoara şi cacao. Turnaţi, puţin câte puţin, amestecând, laptele fierbinte. Se bea foarte cald.
Ciocolată caldă cu cafea
Ingrediente: 125 g cacao pudră, o jumătate ceaşcă de cafea tare, 3 ceşti de lapte, 2 linguriţe zahăr, 4 linguri frişcă.
Se toarnă pudra de cacao în cafeaua fierbinte, se adaugă zahărul, se amestecă, apoi se toarnă repede laptele foarte fierbinte. Se serveşte în ceşti potrivite şi se garniseşte cu frişcă.
Rom de casă
Ingrediente: 10 linguriţe de zahăr, 3 pahare de ceai negru, jumătate de litru de alcool rafinat, 50 ml esenţă de rom.
Puneţi zahărul la rumenit într-o cratiţă. Luaţi-l de pe foc şi stingeţi-l cu cele 3 pahare de ceai negru. Puneţi din nou lichidul la foc mic până se topeşte caramelul, lăsaţi să se răcească şi amestecaţi cu jumătatea de litru de alcool rafinat şi cu esenţa de rom. Turnaţi preparatul într-o sticlă şi lăsaţi-l să stea câteva zile înainte de a-l folosi.
Vin cald, italienesc
Ingrediente: coaja a 2 portocale mari, 1 litru vin vechi, 200 g zahăr, un baton scorţişoară, felii de lămâie.
Se pun cojile de portocală la încălzit în cuptor, la foc mediu, 5-6 minute. Se pun apoi într-un vas, se toarnă vinul vechi peste ele, se adaugă zahărul şi scorţişoara. Se lasă să stea o zi în vas acoperit. Se încălzeşte şi se serveşte în pahare, cu o felie de lămâie.