Ceai de mere cu scorțișoară
Ingrediente: cojile de la două mere mari (proaspete sau uscate), un sfert de linguriță de scorțișoară, 2 lingurițe de zahăr, o jumătate de litru de apă.
Puneți apa la fiert împreună cu cojile de măr. Lăsați să fiarbă 10 minute, adăugați apoi scorțișoara și zahărul, iar după ce dă în câteva clocote, trageți vasul deoparte, lăsați să se infuzeze ceaiul 5-6 minute, apoi strecurați.
Ceai de zahăr ars cu vanilie
Ingrediente: 4-5 linguri de zahăr, o jumătate baton vanilie, apă.
Se pune zahărul la ars într-o cratiță. Când începe să se caramelizeze, se adaugă apă, puțin câte puțin, până se ajunge la gustul dorit. Se lasă apoi să mai dea în 2-3 clocote, se ia de pe foc și se adaugă jumătatea de baton de vanilie. Se servește fierbinte.
Ceai negru, cu coji de portocale și mandarine
Ingrediente: 2 linguri coji uscate și mărunțite de portocale și mandarine, 1 lingură ceai negru, 2 lingurițe zahăr, o cană de apă.
Se pune apa pe foc, și când clocotește se toarnă peste ceaiul negru și cojile de portocale și mandarine. Se acoperă vasul și se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară. Se îndulcește cu miere.
Cafea - grog
Ingrediente: o ceașcă cafea, o jumătate ceașcă vin roșu, 2 lingurițe zahăr.
Se fierbe vinul cu zahărul, se prepară cafeaua și se amestecă cu vinul și zahărul. Se fierbe încă 2 minute în vas acoperit. Se bea foarte fierbinte.
Șodou
Ingrediente: un gălbenuș, 2 lingurițe zahăr, o cană de lapte fierbinte, o jumătate linguriță cacao pudră, un sfert de linguriță scorțișoară.
Amestecați bine gălbenușul cu zahărul, adăugați apoi scorțișoara și cacao. Turnați, puțin câte puțin, amestecând, laptele fierbinte. Se bea foarte cald.
Ciocolată caldă cu cafea
Ingrediente: 125 g cacao pudră, o jumătate ceașcă de cafea tare, 3 cești de lapte, 2 lingurițe zahăr, 4 linguri frișcă.
Se toarnă pudra de cacao în cafeaua fierbinte, se adaugă zahărul, se amestecă, apoi se toarnă repede laptele foarte fierbinte. Se servește în cești potrivite și se garnisește cu frișcă.
Rom de casă
Ingrediente: 10 lingurițe de zahăr, 3 pahare de ceai negru, jumătate de litru de alcool rafinat, 50 ml esență de rom.
Puneți zahărul la rumenit într-o cratiță. Luați-l de pe foc și stingeți-l cu cele 3 pahare de ceai negru. Puneți din nou lichidul la foc mic până se topește caramelul, lăsați să se răcească și amestecați cu jumătatea de litru de alcool rafinat și cu esența de rom. Turnați preparatul într-o sticlă și lăsați-l să stea câteva zile înainte de a-l folosi.
Vin cald, italienesc
Ingrediente: coaja a 2 portocale mari, 1 litru vin vechi, 200 g zahăr, un baton scorțișoară, felii de lămâie.
Se pun cojile de portocală la încălzit în cuptor, la foc mediu, 5-6 minute. Se pun apoi într-un vas, se toarnă vinul vechi peste ele, se adaugă zahărul și scorțișoara. Se lasă să stea o zi în vas acoperit. Se încălzește și se servește în pahare, cu o felie de lămâie.