Remedii pentru hipertensiune
Miere de albine
* Se amestecă în părţi egale suc de sfeclă proaspăt stors şi miere de albine. Se beau câte 60 ml, de 3 ori pe zi, înainte de masă.
* Se amestecă câte un pahar de suc de ceapă şi miere de albine şi 4-5 linguri de coajă de lămâie rasă pe răzătoarea cu orificii mici. Se păstrează în borcan cu filet, la frigider. Se consumă câte o linguriţă, de 3-4 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.
Plante
Tinctură de păducel
Un pahar de lapte se amestecă cu o linguriţă de tinctură de păducel şi se bea cu înghiţituri mici. Tinctura se procură din farmacie sau se prepară din 10 g de fructe şi 100 ml de alcool de 70 de grade, care se macerează timp de 14 zile. Bolnavii care nu pot consuma lapte beau 20-30 de picături de tinctură, de 3 ori pe zi, cu 100 ml apă, înainte de masă.
Tinctură de patlagină
Se macerează în 250 ml de ţuică, 4 linguri frunze de patlagină tocate mărunt, timp de 14 zile, într-un loc ferit de lumină. Se beau câte 30 de picături de tinctură strecurată, de 3 ori pe zi, după masă.
Tinctură de gălbenele
Se macerează 40 g flori de gălbenele, în 100 ml de ţuică, timp de 7 zile. Se beau 20-30 picături diluate în 100 ml apă, de 3 ori pe zi, după masă, un timp îndelungat. Dispar durerile de cap, somnul se îmbunătăţeşte, creşte capacitatea de muncă.
Tinctură de măcriş
Primăvara, devreme, se scot din pământ rădăcini de măcriş, se spală, se curăţă bine şi se toacă mărunt. Într-un borcan de 700 ml, se pun 4-5 linguri de rădăcină tocată, se toarnă 500 ml de ţuică de 40 de grade şi se macerează la întuneric în vas închis etanş timp de 3 săptămâni. Se beau câte 35-50 picături (în funcţie de greutatea corporală), de 3 ori pe zi, după masă, timp de 2-3 săptămâni. Preparatul este foarte bun în perioadele dintre anotimpuri, dar şi atunci când tensiunea creşte brusc. După o cură, tensiunea se reglează pe o perioadă mai lungă.
Chimen negru
Sămânţa neagră de chimen are capacitatea de a normaliza tensiunea arterială la pacienţii hipertensivi, salvându-i de la accident vascular cerebral. Pentru scăderea tensiunii, să ia o linguriţă de seminţe de chimen negru râşnite, se opăresc cu 200 ml apă clocotită, se infuzează până la răcire. Se consumă ceaiul în fiecare zi, pe stomacul gol, nestrecurat, după care se mănâncă 2 căţei de usturoi. Se poate combina infuzia cu una din tincturile descrise mai sus.
Valeriană
Fructe şi legume
Usturoiul
* Dimineaţa, pe nemâncate, sau seara, înainte de culcare, se înghit 3 căţei mici de usturoi, cu apă călduţă. Când căţelul este mare, se taie pe lung, în 4. (Eu folosesc capsule golite, luate de la alte medicamente, ca să îi înghit mai uşor.)
* Se desfac 2 căpăţâni de usturoi, dar căţeii nu se curăţă de coajă, doar se spală bine cu apă caldă. Usturoiul se pune într-o crăticioară cu 5 linguri de apă şi 250 ml de lapte, şi se fierb pe un foc mic, 30 de minute. Din laptele strecurat se bea câte o lingură, de 3 ori pe zi, între mese. Această dozare este bună pentru pacienţii cu greutate corporală mică. Pentru bolnavii cu greutate mai mare de 70 kg, se fierb după modelul descris mai sus 5 căpăţâni de usturoi, într-un litru de lapte. În vas se toarnă mai întâi 150 ml de apă, se pune usturoiul spălat, se aduce până la fierbere şi se lasă pe un foc mic, 7-10 minute, apoi se adaugă laptele. Se fierbe încă 20 de minute după primul clocot. Se beau câte 150 ml, de 2 ori pe zi, timp de 2-3 luni fără pauze, chiar dacă situaţia se îmbunătăţeşte după primele 5-7 zile.
Frunze de morcov
Frunze verzi de morcov putem să obţinem şi iarna, dacă plantăm morcovul într-un ghiveci şi îl udăm cu apă călduţă. Vara, frunzele de morcov se culeg atunci când apar florile şi ele se usucă. Pentru ceai, se opăresc 2 linguriţe de frunze tocate, cu 250 ml de apă fierbinte. Se infuzează până la răcire. Lichidul se bea în timpul zilei, între mese. Se ţin cure de 6 luni pe an, cu 30 de zile întrerupere, după fiecare lună de administrare.
Coji de ceapă
De cu seară, se curăţă o ceapă, se spală bine coaja, se zvântă şi se taie mărunt cu foarfeca. Se opăreşte cu un pahar de apă clocotită (200 ml) şi se lasă toată noaptea la infuzat. Dimineaţa, pe nemâncate, se bea jumătate din lichidul obţinut, iar restul se bea seara, înainte de culcare. Periodic, verificaţi tensiunea, ca să nu scadă prea mult.
Secară
O lingură de făină de secară se opăreşte seara cu 200 ml apă fierbinte. Dimineaţa se agită şi se bea pe stomacul gol. Dacă preparatul vă balonează, folosiţi în loc de apă ceai din seminţe de fenicul, mărar sau chimen.
Reflexoterapie
* Pentru scăderea rapidă a tensiunii, se strangulează degetul mare de la mâna stângă, pe marginea unghiei, înfăşurându-l de 4-5 ori cu un elastic îngust sau cu o aţă. Se lasă aşa 1-2 minute, apoi se smulge repede elasticul şi se masează degetul de la vârf spre palmă, de parcă am trage pe el o mănuşă strâmtă. La fel procedăm cu degetul de la mâna dreaptă. Metoda descrisă scade tensiunea pentru 1-2 ore.
* Se masează o linie care începe de la lobul urechii şi trece în jos de a lungul gâtului până la claviculă. Mişcările se fac de sus în jos, foarte fin, pielea se atinge uşor cu buricul degetului. Se fac câte 10 mişcări pe fiecare parte.
* Se apasă cu degetul mare punctul aflat sub mandibulă, pe artera carotidă (în zona amigdalelor), în partea stângă, unde se simte pulsul, şi se numără până la 10. Înlăturaţi degetul, inspiraţi adânc şi repetaţi apăsarea de încă 2 ori. Procedeul se repetă de 3 ori şi în partea dreaptă.
* Se unesc degetele mare, arătător şi mijlociu, se pun pe plexul solar (la mijloc, între capătul sternului şi ombilic). Se inspiră adânc, după care se apasă punctul cu degetele şi se expiră lent, timp de 10 secunde. Se repetă de 10 ori. Se permite o aplecare uşoară înainte, dacă apare o senzaţie de durere.
* Zilnic, se masează punctul de reglare a tensiunii, care se află în gropiţă, în spatele tragusului (prelungirea triunghiulară din partea anterioară, dinspre obraz, a urechii).
Remedii pentru hipotensiune
* Se mănâncă zilnic 200-300 grame de fructe uscate, pentru îmbogăţirea organismului cu microelemente.
* Două linguri de frunze de scai (ciulin) se opăresc cu 500 ml de apă fierbinte, se infuzează 30 de minute, apoi se strecoară. Se beau câte 100 ml de lichid, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.
* O lingură de sunătoare se infuzează în 400 ml de apă clocotită, până la răcire. Se strecoară. Se beau câte 100 ml, de 3 ori pe zi, cu 45 de minute înainte de masă.
* Din 2 linguri flori de gălbenele şi 70 ml de ţuică se prepară o tinctură care se macerează 2 zile în frigider. După filtrare, se adaugă sucul stors dintr-o lămâie. Se beau câte 7 picături, de 2 ori pe zi, pe stomacul gol.
* O lingură de flori uscate de siminoc se infuzează în termos, timp de 30 de minute, în 250 ml de apă clocotită. Se beau câte 70 ml de infuzie, de 3 ori pe zi, după masă.