Remedii pentru hipertensiune
Miere de albine
* Se amestecă în părți egale suc de sfeclă proaspăt stors și miere de albine. Se beau câte 60 ml, de 3 ori pe zi, înainte de masă.
* Se amestecă câte un pahar de suc de ceapă și miere de albine și 4-5 linguri de coajă de lămâie rasă pe răzătoarea cu orificii mici. Se păstrează în borcan cu filet, la frigider. Se consumă câte o linguriță, de 3-4 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.
Plante
Tinctură de păducel
Un pahar de lapte se amestecă cu o linguriță de tinctură de păducel și se bea cu înghițituri mici. Tinctura se procură din farmacie sau se prepară din 10 g de fructe și 100 ml de alcool de 70 de grade, care se macerează timp de 14 zile. Bolnavii care nu pot consuma lapte beau 20-30 de picături de tinctură, de 3 ori pe zi, cu 100 ml apă, înainte de masă.
Tinctură de patlagină
Se macerează în 250 ml de țuică, 4 linguri frunze de patlagină tocate mărunt, timp de 14 zile, într-un loc ferit de lumină. Se beau câte 30 de picături de tinctură strecurată, de 3 ori pe zi, după masă.
Tinctură de gălbenele
Se macerează 40 g flori de gălbenele, în 100 ml de țuică, timp de 7 zile. Se beau 20-30 picături diluate în 100 ml apă, de 3 ori pe zi, după masă, un timp îndelungat. Dispar durerile de cap, somnul se îmbunătățește, crește capacitatea de muncă.
Tinctură de măcriș
Primăvara, devreme, se scot din pământ rădăcini de măcriș, se spală, se curăță bine și se toacă mărunt. Într-un borcan de 700 ml, se pun 4-5 linguri de rădăcină tocată, se toarnă 500 ml de țuică de 40 de grade și se macerează la întuneric în vas închis etanș timp de 3 săptămâni. Se beau câte 35-50 picături (în funcție de greutatea corporală), de 3 ori pe zi, după masă, timp de 2-3 săptămâni. Preparatul este foarte bun în perioadele dintre anotimpuri, dar și atunci când tensiunea crește brusc. După o cură, tensiunea se reglează pe o perioadă mai lungă.
Chimen negru
Sămânța neagră de chimen are capacitatea de a normaliza tensiunea arterială la pacienții hipertensivi, salvându-i de la accident vascular cerebral. Pentru scăderea tensiunii, să ia o linguriță de semințe de chimen negru râșnite, se opăresc cu 200 ml apă clocotită, se infuzează până la răcire. Se consumă ceaiul în fiecare zi, pe stomacul gol, nestrecurat, după care se mănâncă 2 căței de usturoi. Se poate combina infuzia cu una din tincturile descrise mai sus.
Valeriană
Dacă, în situații de stres, tensiunea o ia razna, încercați să vă calmați, inhalând pe o nară, apoi pe cealaltă, de 2-3 ori, aromă dintr-o sticluță cu tinctură de odolean (valeriană).
Fructe și legume
Usturoiul
* Dimineața, pe nemâncate, sau seara, înainte de culcare, se înghit 3 căței mici de usturoi, cu apă călduță. Când cățelul este mare, se taie pe lung, în 4. (Eu folosesc capsule golite, luate de la alte medicamente, ca să îi înghit mai ușor.)
* Se desfac 2 căpățâni de usturoi, dar cățeii nu se curăță de coajă, doar se spală bine cu apă caldă. Usturoiul se pune într-o crăticioară cu 5 linguri de apă și 250 ml de lapte, și se fierb pe un foc mic, 30 de minute. Din laptele strecurat se bea câte o lingură, de 3 ori pe zi, între mese. Această dozare este bună pentru pacienții cu greutate corporală mică. Pentru bolnavii cu greutate mai mare de 70 kg, se fierb după modelul descris mai sus 5 căpățâni de usturoi, într-un litru de lapte. În vas se toarnă mai întâi 150 ml de apă, se pune usturoiul spălat, se aduce până la fierbere și se lasă pe un foc mic, 7-10 minute, apoi se adaugă laptele. Se fierbe încă 20 de minute după primul clocot. Se beau câte 150 ml, de 2 ori pe zi, timp de 2-3 luni fără pauze, chiar dacă situația se îmbunătățește după primele 5-7 zile.
Frunze de morcov
Frunze verzi de morcov putem să obținem și iarna, dacă plantăm morcovul într-un ghiveci și îl udăm cu apă călduță. Vara, frunzele de morcov se culeg atunci când apar florile și ele se usucă. Pentru ceai, se opăresc 2 lingurițe de frunze tocate, cu 250 ml de apă fierbinte. Se infuzează până la răcire. Lichidul se bea în timpul zilei, între mese. Se țin cure de 6 luni pe an, cu 30 de zile întrerupere, după fiecare lună de administrare.
Coji de ceapă
De cu seară, se curăță o ceapă, se spală bine coaja, se zvântă și se taie mărunt cu foarfeca. Se opărește cu un pahar de apă clocotită (200 ml) și se lasă toată noaptea la infuzat. Dimineața, pe nemâncate, se bea jumătate din lichidul obținut, iar restul se bea seara, înainte de culcare. Periodic, verificați tensiunea, ca să nu scadă prea mult.
Secară
O lingură de făină de secară se opărește seara cu 200 ml apă fierbinte. Dimineața se agită și se bea pe stomacul gol. Dacă preparatul vă balonează, folosiți în loc de apă ceai din semințe de fenicul, mărar sau chimen.
Reflexoterapie
* Pentru scăderea rapidă a tensiunii, se strangulează degetul mare de la mâna stângă, pe marginea unghiei, înfășurându-l de 4-5 ori cu un elastic îngust sau cu o ață. Se lasă așa 1-2 minute, apoi se smulge repede elasticul și se masează degetul de la vârf spre palmă, de parcă am trage pe el o mănușă strâmtă. La fel procedăm cu degetul de la mâna dreaptă. Metoda descrisă scade tensiunea pentru 1-2 ore.
* Se masează o linie care începe de la lobul urechii și trece în jos de a lungul gâtului până la claviculă. Mișcările se fac de sus în jos, foarte fin, pielea se atinge ușor cu buricul degetului. Se fac câte 10 mișcări pe fiecare parte.
* Se apasă cu degetul mare punctul aflat sub mandibulă, pe artera carotidă (în zona amigdalelor), în partea stângă, unde se simte pulsul, și se numără până la 10. Înlăturați degetul, inspirați adânc și repetați apăsarea de încă 2 ori. Procedeul se repetă de 3 ori și în partea dreaptă.
* Se unesc degetele mare, arătător și mijlociu, se pun pe plexul solar (la mijloc, între capătul sternului și ombilic). Se inspiră adânc, după care se apasă punctul cu degetele și se expiră lent, timp de 10 secunde. Se repetă de 10 ori. Se permite o aplecare ușoară înainte, dacă apare o senzație de durere.
* Zilnic, se masează punctul de reglare a tensiunii, care se află în gropiță, în spatele tragusului (prelungirea triunghiulară din partea anterioară, dinspre obraz, a urechii).
Remedii pentru hipotensiune
* Se mănâncă zilnic 200-300 grame de fructe uscate, pentru îmbogățirea organismului cu microelemente.
* Două linguri de frunze de scai (ciulin) se opăresc cu 500 ml de apă fierbinte, se infuzează 30 de minute, apoi se strecoară. Se beau câte 100 ml de lichid, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.
* O lingură de sunătoare se infuzează în 400 ml de apă clocotită, până la răcire. Se strecoară. Se beau câte 100 ml, de 3 ori pe zi, cu 45 de minute înainte de masă.
* Din 2 linguri flori de gălbenele și 70 ml de țuică se prepară o tinctură care se macerează 2 zile în frigider. După filtrare, se adaugă sucul stors dintr-o lămâie. Se beau câte 7 picături, de 2 ori pe zi, pe stomacul gol.
* O lingură de flori uscate de siminoc se infuzează în termos, timp de 30 de minute, în 250 ml de apă clocotită. Se beau câte 70 ml de infuzie, de 3 ori pe zi, după masă.