Descrierea plantei
Prin coroana ei plângătoare, cu tulpina aplecată, cu ramuri subţiri, mlădioase, care atârnă până la pământ, salcia este un arbore foarte uşor de recunoscut. Scoarţa tânără este netedă, cenuşie-verzuie, frunzele sunt lungi de 4-10 cm şi au formă de lance. Înfloreşte înainte de a înfrunzi. Este nelipsită de pe malul luncilor, de pe toate văile râurilor şi din zăvoaie, având mari cerinţe de umiditate. Are o putere extraordinară de regenerare, de unde şi prezenţa ei în tradiţiile populare de purificare şi în cele religioase.
Recoltare şi uscare
Dacă recoltarea părţilor aeriene ale plantelor medicinale (frunze, flori, seminţe, fructe) se face eşalonat, începând de primăvara până toamna târziu, recoltarea scoarţei copacilor, deci şi a scoarţei de salcie, se face doar primăvara, odată cu începerea circulaţiei sevei (martie-mai). În această perioadă, coaja se îndepărtează cel mai uşor de pe partea lemnoasă a trunchiului. Se folosesc ramurile şi tulpinile în vârstă de 2-4 ani, făcându-se incizii longitudinale, cu ajutorul unui cuţit. Prin jupuire, scoarţa are aspectul unui jgheab, care se scurtează apoi în fragmente de 10-20 cm, după care urmează procesul de uscare. Uscarea naturală se face în şoproane, podurile caselor, verande sau direct la soare, când condiţiile atmosferice o permit. În spaţiile de uscare trebuie să existe o ventilaţie suficientă, ele trebuie să fie curate şi chiar dezinfectate cu fum de pucioasă, pentru a preveni apariţia mucegaiului.
Uscarea artificială durează mai puţin şi este de preferat în cazul când umiditatea relativă a aerului este mai mare de 70% sau temperatura atmosferică sub 10°. În gospodărie, uscarea artificială se face într-un cuptor de aragaz, la foc mic, cu uşa întredeschisă, sau într-un cuptor electric cu convecţie, când temperatura poate fi setată la 60° - 70°. Timpul de uscare este de aproximativ o oră.
În scopuri terapeutice, pe lângă scoarţa de salcie, se folosesc şi amenţii (mâţişorii), care apar pe ramurile tinere înaintea frunzelor şi conţin o substanţă estrogenică asemănătoare hormonilor feminini.
Compoziţia chimică
Scoarţa de salcie conţine în principal salicină, taninuri, flavonoide şi rezine. În amenţi (mâţişori) se află o substanţă estrogenică, care, transformată într-un preparat gemoderivat, ameliorează sindromul premenstrual şi menopauza.
Preparate din salcie
- Pentru administrare internă -
Pulberea
Scoarţa uscată se macină foarte fin, într-o râşniţă de măcinat cafeaua, şi se foloseşte ca atare. Se ia câte un vârf de linguriţă, de 2 ori pe zi, cu puţină miere, sirop sau suc natural.
Infuzia
Mod de preparare: 2 linguri de scoarţă de salcie, recoltată de pe ramuri tinere, de un an, uscată şi mărunţită groscior, se opăresc cu 250 ml de apă fiartă, se lasă la infuzat 30 de minute, după care se filtrează. Se îndulceşte după gust, cu miere.
Decoctul
Mod de preparare: 4 linguri de scoarţă de salcie, scoase de pe ramuri de 2-4 ani, uscată şi mărunţită groscior, se fierb la foc mic, timp de 30 minute, în 500 ml apă, într-un vas din inox sau emailat. La final se completează apa evaporată. Se filtrează fierbinte, prin tifon sau vată medicinală umezită. Se îndulceşte, ca şi infuzia, cu miere.
Tinctura
Mod de preparare: 20 de grame de scoarţă de salcie uscată şi mărunţită groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obţinut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece uşor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în recipiente de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop-pipetă. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Vinul terapeutic
Mod de preparare: 50 grame scoarţă de salcie uscată şi mărunţită groscior se lasă la macerat într-un litru de vin alb, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului şi apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin, până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile (la temperatura camerei, dacă vinul are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade). În cazul concentraţiei mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Datorită conţinutului în alcool al tincturii şi al vinului, nu se recomandă administrarea lor conducătorilor auto sau persoanelor cu intoleranţă la alcool.
Tratamente interne
Nota farmacistului: Durerea este un rău necesar, pentru că este un prim simptom al unei boli, iar de cele mai multe ori, omul ajunge în farmacie sau în faţa medicului, forţat de durere. Indiferent unde este localizată ea, prima reacţie a celui suferind este să ia ceva ca s-o potolească. Marea majoritate a bolilor infecţioase şi inflamatorii sunt însoţite şi de creşterea temperaturii corpului. Pentru aceste două simptome principale (durerea şi hipertermia), ce însoţesc foarte multe boli, salicina din salcie este cea mai eficientă.
(Farmacia Faltis prepară capsule pe bază de scoarţă de salcie şi de rădăcină de lemn-dulce, pentru combaterea diverselor dureri de diferite etiologii.)
* Boli virale - răceală, gripă, guturai
Notă: Cele mai supărătoare boli ale sezonului rece sunt cele de natură virală care apar, adesea, şi spre sfârşitul sezonului rece, când credem că am scăpat de gripe şi de răceli. De bază este tratamentul simptomatic al acestor boli. Recomand pentru aceasta o combinaţie de ceai de flori de tei, măceşe şi scoarţă de salcie. Aceste ceaiuri nu ar trebui să lipsească din dulăpiorul cu medicamente specifice sezonului rece. Se poate obţine foarte uşor, după următoarea reţetă: 2 linguri de scoarţă de salcie se pun la fiert, timp de 15 minute, cu o cană de apă. Se adaugă 2 linguri de măceşe, lăsându-se la fiert alte câteva minute. În final, se adaugă 2 linguri de flori de tei, lăsându-se la infuzat (în repaos) 5 minute. Se fitrează decoctul şi se îndulceşte, după gust, cu miere. Se bea călduţ, câte 2-3 căni pe zi.
* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronşite, astm bronşic, pneumonii (sunt complicaţii frecvente ce însoţesc bolile sezonului rece)
Pulberea: se administrează câte o jumătate de linguriţă, de 3 ori pe zi, după masă, cu puţină miere.
Decoctul: se administrează câte 2 ceşti de ceai pe zi, îndulcit după gust, cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcit cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
* Tratamentul şi prevenirea bolilor aparatului cardiovascular şi cerebral
Pulberea: se administrează câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi, după masă, cu puţină miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi.
* Boli ale aparatului circulator periferic - varice, flebite, hemoroizi, fragilitate capilară, telangiectazia (capilare dilatate), venectazii (vene dilatate)
Pulberea: se administrează câte o jumătate de linguriţă, de 3 ori pe zi, după masă, cu puţină miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului urogenital - cistite, pielite, metroragii, micoze, colici renale
Pulberea: se administrează câte o jumătate de linguriţă, de 3 ori pe zi, după masă, cu puţină miere.
Decoctul: se administrează câte 2 ceşti de ceai pe zi, îndulcit după gust cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcit după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de păpădie.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile sistemului nervos central
În anul 2013, o comunicare directă, pe fluxul de informaţii medicale, către profesioniştii din domeniul sănătăţii arăta aşa: "Acidul acetilsalicilic ar putea fi utilizat în curând şi pentru calmarea stărilor de furie. O echipă de cercetători americani, de la Universitatea din Chicago, a descoperit că, pe lângă efectele în reducerea inflamaţiilor, derivaţii de acid salicilic pot induce şi o stare de calm. Cercetarea sugerează că inflamaţia îi face pe oameni să fie predispuşi la accese de furie, iar derivaţii salicilici au efect de calmare a stărilor de furie şi agresivitate".
Pulberea: se administrează câte o jumătate de linguriţă, de 3 ori pe zi, după masă, cu puţină miere.
Decoctul: se beau câte 2 ceşti de ceai pe zi, îndulcit după gust, cu miere.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcit după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
* Boli neurologice - cefalee, migrenă, accidente vasculare, distonii neurovegetative, nevralgia de trigemen
Decoctul: se beau câte 2 ceşti de ceai pe zi, îndulcit, după gust, cu miere.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcit, după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de odolean.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli de natură inflamatorie, reumatism şi gută
Pulberea: se administrează câte o jumătate de linguriţă, de 3 ori pe zi, după masă, cu puţină miere.
Decoctul: se beau câte 2 ceşti de ceai pe zi, îndulcit după gust cu miere.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcit după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai (divers).
Vinul: se iau câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale cavităţii bucale - afte, gingivite, micoze, abcese dentare
Decoctul: se beau câte 2 ceşti de ceai pe zi, îndulcit cu miere.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcit după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tătăneasă.
Vinul: se iau câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Afecţiuni ale aparatului osteo-articular - artroze, spondiloze
Pulberea: se administrează câte o jumătate de linguriţă, de 3 ori pe zi, după masă, cu puţină miere.
Decoctul: se beau câte 2 ceşti de ceai pe zi, îndulcit după gust cu miere.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcit după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai (divers).
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile frigului - hipotermie, degerături
Un bun tratament în ameliorarea bolilor frigului îl reprezintă consumul unui ceai fierbinte care să conţină printre altele scoarţă de salcie şi flori de tei.
Tratamente externe
Băile călduţe la picioare (ca şi ceaiurile fierbinţi) sunt remedii recunoscute în tratamentul bolilor ce au cauze virale (gripa, răceala, afecţiunile căilor respiratorii superioare). Vă prezint în continuare un asemenea preparat:
Se aleg ramuri tinere de salcie ( cât mai subţiri) şi se taie în bucăţi de aproximativ 5 -10 cm. Se prepară o fiertură din 500 g plantă la 5 litri de apă, în care se adaugă un pumn de sare grunjoasă (pentru murături). Se pot face băi locale, la picioare, sau fiertura poate fi turnată în apa din cadă.
Pentru informaţii despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galaţi nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://www.farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deţine "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciştilor din România.