Leacuri de la cititori

Cititor Formula AS
- De la lume adunate și-napoi la lume date -

Leacuri contra oxiurilor

Oxiurii sunt niște paraziți care trăiesc în intestinul gros. Femelele ies afară, prin anus, și după ce depun un număr mare de ouă pe piele, mor. Fenomenul este însoțit de o senzație de mâncărime în jurul anusului. Oxiuraza se transmite prin atingerea obiectelor conta­minate sau inhalând praf care conține ouă de oxiuri. Se reco­mandă ceaiuri și băi de șezut.
Pelin cu miere - frunze de pelin bine fărâmițate (2-3 g) și amestecate cu o linguriță de miere se iau dimineața, pe stomacul gol.
Semințe de dovleac - 10-15 semințe de dovleac (neprăjite), curățite de coajă, dar lăsate în pielița care le învelește, trebuie împărțite în 3 porții și administra­te într-o singură zi. După o oră de la ingerare, se ia o linguriță de ulei de ricin subțiat cu ceai.
Local, se fac spălături și clisme fie cu ceai de pelin și mușețel (20-30 g la litru - o lingură de supă cu vârf), fie cu usturoi pisat și fiert 2 minute (80 g la o jumătate de litru de apă).
CRISTINA GIUGEA - Orăștie

Tratament pentru parodontoză

Un remediu excelent împotriva parodontozei îl reprezintă propolisul. Căutați la piață sau la Apicola propolis solid (seamănă cu ceara de albine) din care trebuie să mestecați zilnic 4-5 grame, îndelung, după sistemul gumei de mestecat. Când nu mai are gust, îl înghițiți. În paralel, preparați și beți următorul ceai: coajă de stejar, crețișoară, salvie și troscot. Bine amestecate, se pun de cu seară (patru lingurițe de plantă) într-o jumătate de litru de apă rece. Dimineața, lichidul și plantele se pun la încălzit, până aproape de punctul de fierbere, apoi se strecoară și se pune ceaiul în termos. Peste zi, se fac cât mai multe spălături ale gingiilor cu ceai călduț. Ceaiul se poate masa pe gingii cu ajutorul unei periuțe de dinți cu păr moale.
IULIA SMARANDACHE - Blejoi, jud. Prahova

Ciroză hepatică

O ceașcă de pedicuță opărită, băută în fiecare dimineață pe stomacul gol și seara, înainte cu o oră de a merge la cul­ca­re, ajută atât în cazurile de ciroză, cât și în bolile de fiere. (Se opărește o linguriță de plantă cu un sfert de litru de apă în clocot.) În plus, trebuie să beți 6 în­ghițituri de ceai de rădă­cină de obligeană și 2-3 căni de ceai de urzică. Rădăcina de obligeană (1 lingu­riță) se pune în­tr-un sfert de litru de apă rece să stea peste noapte. A doua zi dimineață se încăl­zește, se strecoară și se bea. De asemenea, trebuie să vă puneți pe zona ficatului comprese cu bitter suedez (4 ore pe zi), 2 dimineața și două seara, și apoi toată noaptea. Compresele trebuie învelite cu o bucată de plastic, apoi cu un fular gros. Nu e voie ca locul să se răceas­că. Și nu uitați: înainte de aplicarea compre­selor, pielea trebuie unsă cu grăsime curată de porc.
ELVIRA TRIFU - Medgidia

Pitiriazis versicolor

O rețetă "bombă" în tratarea pitiriazisului versi­color și a psoriazisului a fost redescoperită recent de un medic austriac, dr. Stefan Chelbarov, într-un vechi tratat de farmacie medievală. E vorba despre un leac folosit de călugării franciscani. Iată-l, așa cum l-am preluat din presa austriacă, fără prea multe amănunte de tratament: faceți o alifie din rășină de pomi (cireși, meri, caiși etc.) care, ușor încălzită, se amestecă cu tinctură de toporași sau de panseluțe (o sticlă de o jumătate de litru se umple jumătate cu flori proas­pete, jumătate cu alcool alb și se lasă să stea în că­mară, dar nu la rece, 12 zile). Mai ales în cazul pa­cienților bolnavi de psoriazis, unguentul a avut un efect excelent. 80% din ei s-au vindecat. Partea răși­noasă a alifiei se întinde pe pielea bolnavă ca un leucoplast miraculos, vindecând-o.
ADELA DINU - Sibiu

Dureri provocate de fiere

Planta care face minuni în bolile fierii e păpădia. Acum, când planta încă n-a înflorit, cumpărați de la plafar sau de la piață rădăcină de păpădie. O linguriță plină de plantă se pune seara într-o cană de apă rece, se lasă să stea peste noapte, iar a doua zi dimineață se pun lichidul și rădăcina de păpădie într-un ibric, pe foc, lăsându-l să se înfierbânte până aproape de punc­tul de fierbere. Se dă deoparte, se lasă să stea 2-3 minute, se strecoară și se bea jumătate din cantitate înainte de micul dejun, cu o jumătate de oră. Cealaltă cantitate, după micul dejun cu o jumătate de oră. Cea­iul se bea înghițitură de înghițitură. o Când păpădia va crește și va-nflori, culegeți în fiecare zi 5-6 bucăți, spă­lați-le cu floare cu tot, apoi rupeți florile, mestecați pe-ndelete tulpinile amărui, înghițiți-le. Extern: pu­neți în zona fierii, alter­nativ, o zi comprese cu bitter suedez, altă zi com­prese cu coada-calului. O bucată mare de vată se înmoaie și se pune pe pie­le (înainte de a folosi bitte­rul, ungeți-vă cu un­tu­ră de porc curată), peste ea se pune altă bucată mare de vată uscată, iar deasupra un fular gros. Compresa cu bitter se la­să 4 ore. Cea cu coada-ca­lului, o jumătate de oră - o oră. (Coada-calului se înmoaie în apa care clocotește, apoi se scoate, se bagă într-un săculeț de tifon și se pune toată planta, cât mai caldă, pe zona fierii.)
GEORGE COJOCARIU - Turda

Puseuri de hipertensiune

Se beau una-două căni de ceai rece de coada-șori­ce­lului pe zi, înghițitură de înghițitură. În plus, se iau trei lingurițe de drojdie de bere proaspătă pe zi (dacă e rasă, dacă nu, un cubuleț ca de zahăr.) Se re­coman­dă și gimnastica respira­torie: inspirați adânc pe nas, apoi expirați rostind tare vocalele: I, E, O, U, A și consoana Ș. Când îl rostiți pe Ș, încercați să modulați sunetul după cel al unei rindele de tăiat lemne. Dacă nu reușiți, intonați litera M, ținând gura închisă, și pronunțând-o sonor, pe nas. 7 secunde durează inspirația și tot 7 secunde rostirea vocalelor și a literei Ș sau M. Exercițiul se repetă vreme de 10 minute și trebuie practicat de 2-3 ori pe zi. Această gimnastică respiratorie are asupra creierului efectul unui masaj. Prin lunga expirație, plămânii se golesc complet și oxigenul proaspăt pătrunde până la ultima alveolă, alimentând sângele. Efecte pozitive în combaterea hipertensiunii au și usturoiul și ceaiul de vâsc. Interzise: cafeaua, al­coolul, grăsimile, carnea de porc și salata de țelină.
VICTOR NAE - Tușnad

Mâncărimi la anus

Mâncărimile în zona anusului pot fi determinate de purtarea unor ciorapi de nylon direct pe piele, de o eventuală apariție a hemoroizilor, de prezența unor viermi intestinali, de existența unei boli neoplazice, de constipație. În cazul din urmă, cea mai simplă me­to­dă e următoarea: 4-5 lingurițe de varză acră pe zi, urmate de o înghițitură de apă. În plus, 1/2 litru de ceai de sal­vie pe zi. Cine bea ceai de salvie nu e constipat ni­ciodată. Alimente interzise: pâinea albă și ciocolata.
LILI BERBEC - București

Rețete cu apă

* Dureri în gât, amigdalită, răgușeală
Se pune în jurul gâtului un prosopel din bumbac umezit în apă rece, care se acoperă apoi cu un alt prosop, uscat, ca să nu pătrundă aerul la piele. Se aplică seara, înainte de culcare, și se lasă peste noapte. Se scoate dimineața, când prosopelul este uscat. După îndepărtarea compre­sei, gâtul se freacă cu o cârpă înmuiată în apă rece și stoar­să.

* Baie pentru scăderea febrei
Dacă bolnavul are temperatură de circa 38 de grade, se recomandă să facă o baie într-o cadă cu apă având temperatura de aproximativ 37de grade. Febra va scădea. Apa nu trebuie să fie rece, deoarece sângele va fi direcționat dinspre membre spre trunchi, ducând la congestie.

* Baie de picioare contra răcelii aflate la debut
Se pune într-o cadă un scăunel, pe care se așează bolnavul. Se astupă cada și se lasă să curgă apa (la tem­pe­ratura de 35 de grade) până ajunge la jumătatea pulpelor. Se stă în ea 2-3 minute, după care se lasă să curgă apă fierbinte, până ce temperatura ajunge la 40 de grade. Se mai stă cu picioarele în apă 15 minute. În caz de varice, procedeul nu trebuie folosit.
DĂNONI MELINTE - Orăștie

Unguent cu varză pentru anchiloze

Varza este un leac minune, indicat în aplicații ex­terne, pentru vindecarea și ameliorarea durerilor, dar și pentru refacerea mobilității articulațiilor. Se pun pe baie de abur 3-4 linguri de suc obținut din varză proas­pătă cu 2 linguri de ulei, 4 linguri de unsoare de porc nesărată și o bucată de ceară de albine de mări­mea unui ou mic. După topire, se adaugă 1 lingură de mie­re de albine și 10 ml tinctură de Arnică. Se ames­tecă bine, apoi se pune în cutii sau borcănele la rece. Du­rează doar 3 luni, pentru că untura râncezește. Se apli­că local, de două ori pe zi, fiind foarte eficientă pen­tru trecerea durerii. Este un preparat simplu pe care puteți să-l faceți în gospodărie și vă poate ajuta foar­te mult. Alifia pe care v-o recomand este nelipsită din dulapul meu cu remedii din plante, pentru că mă ajută (am 80 de ani) să îmi dezmorțesc oasele.
IOANA GHINEA - Călărași