Zânele nordului

Iulia Vlad
- Secrete de frumusețe ale scandinavelor -

Blonde, suple, cu piele fără cu­sur, femeile scandinave par să fi descoperit "fântâna tinereții și fru­mu­seții veșnice". Nu întâmplător, mul­te dintre fotomodelele și manechinele mult apreciate și solicitate de creatorii de modă și de producătorii de cos­metice au poposit, pe pasarelele cele­brității, din Danemarca și Suedia. La ce le-a dăruit natura au mai adăugat și ele rețete de întreținere aduse de-acasă, moștenite, pe linie de familie, de la înaintașele lor vikinge.
* Alimentația - Un loc important în menținerea pielii sănătoase și strălu­citoare îl ocupă dieta, în care predo­mină laptele, legumele și fructele de pădure proaspete, și peștele, gătit în cele mai variate feluri.
* Masajul corporal și facial este unul dintre "motivele" frumuseții nor­dicelor. Inventat de suedezul Henri Peter Ling (în 1812), el a devenit popu­lar printre femeile scandinave, și face parte din ritualul lor de întreținere. Consecvent practicat, el poate prelungi vigoarea și tinerețea mușchilor faciali și ai pielii. Se face cu ambele mâini, pe fața spălată și dată cu o cremă. Masa­ți-vă fața cu mișcări circulare, ascen­dente, de la bărbie către frunte și de la nas către tâmple.
* Pulverizări cu apă minerală de la gheață - lasă pielea proaspătă, sănă­toasă și fermă, și vă ajută să scă­pați de pungile de sub ochi. Deconges­tio­nează, calmează și relaxează tenul um­flat și obosit.

Câteva rețete

Gheață cosmetică cu măceșe
Ingrediente: 3 linguri de măceșe uscate și mărunțite, o cană de apă.
Puneți apa pe foc, și când fierbe, adăugați măceșele. Lăsați să fiarbă 1-2 minute la foc mic, apoi puneți lichidul la infuzat, acoperit cu capac, o jumă­tate de oră. Strecurați și turnați ceaiul în tăvița pentru cuburi de gheață, pe care o puneți la congelator. Când doriți un tratament facial cu rezultate ime­diate, masați-vă tenul curat cu un cub de gheață, timp de câteva minute. Te­nul devine mai luminos, mai curat, iar ridurile se estompează.

Tratament cu ulei de merișoare
(se găsește la magazinele naturiste)
Aplicați seara, la culcare, pe tenul și gâtul proaspăt spălate, ulei de meri­șoare. Insistați în zonele cu riduri - în jurul ochilor, al gurii și gâtului. Are proprietăți de hidratare, de hrănire, calmante și antiseptice deosebite, iar în timp, un puternic efect antirid și anti­îm­bătrânire.

Mască cu pudră de merișoare
(se găsește la magazine naturiste)
Ingrediente: 2 linguri pudră de me­rișoare, iaurt.
Amestecați pudra de merișoare cu iaurt până se omogenizează. Aplicați pe față și pe gât. După 20 de minute, clătiți cu apă rece. Are efect revita­li­zant pentru pielea îmbătrânită, ofilită.

Mască cu fructe de pădure
Zdrobiți și amestecați cu argilă fruc­te proaspete de afine, agrișe, zmeu­ră, fragi și coacăze, cât să se formeze o pastă. Aplicați masca pe față și pe gât și lăsați-o să acționeze 30 de minute, apoi îndepărtați-o cu apă caldă. Apli­cată regulat, redă fermitatea pielii și uniformizează tenul.

Tratament cu zer
Zerul poate fi folosit pe post de to­nic facial. Se aplică cu ajutorul unui tampon de vată pe tenul proaspăt spă­lat și se lasă să se usuce. Are acțiune emolientă, calmantă, regeneratoare, antimicrobiană, ajută la vindecarea acneei, precum și la estomparea pete­lor de pe piele. Acasă, zerul se poate obți­ne dacă puneți lapte bătut să se scurgă printr-un tifon împăturit în 4, la tem­peratura camerei, timp de 12-24 de ore. Se poa­te păstra la frigider timp de o săptă­mână.