Ornatul cu ciocolată

Redactia
Prăjiturile simple, torturile sau fur­secu­rile se pot orna foarte ușor cu cioco­lată.

Ciocolata nu se folosește doar pentru um­plu­turi sau gla­zuri, ci și ca ornamente de diferite for­me: cârlionți, aș­chii, pătrate, frunzulițe etc. Topită, ea se picură pes­te prăjiturile mărunte, rezultând mo­dele deco­ra­tive extrem de variate. Cea mai bună pen­tru ornat este cio­colata de menaj: se modelează mai ușor, se în­tă­rește mai repede și se topește simplu, pe baie de apă.

Ornamente din ciocolată

Se tapetează o tavă cu hârtie de calc ori cu hârtie specială pentru copt. Ciocolata ruptă bucățele se pune la topit într-un castron pe baia de apă. Se amestecă până ce se înmoaie și se toarnă în tava pregătită, for­mân­du-se un strat gros, uniform și neted. Se lasă să se răcească și se decupează, cu ajutorul unor forme, fi­gu­rinele dorite. Ciocolata trebuie ținută la loc uscat și lăsată să se usuce bine, altfel se taie greu. Se folosește nu doar pentru ornarea prăjiturilor și torturilor, ci și ca garnitură la înghețate sau alte deserturi.

Cârlionți de ciocolată

Se topește ciocolata - amăruie sau cu lapte - pe baia de apă și se întinde, cu o paletă sau cu un cuțit cu lamă lată, un strat subțire pe un fund de lemn. Se lasă să se-ntărească, se ia un cuțit cu lama dreaptă și se răzuie în direcția corpului, obținându-se spirale subțiri ca niște cârlionți.

Așchii de ciocolată

Din tableta de ciocolată se co­jesc fâșii-fâșii cu un curățitor de le­gume sau cu răzătoarea ma­re. Mișcările sunt lungi și uni­forme și se lucrează deasupra unei farfurii. Aș­chiile de cio­co­lată se iau cu o lin­­gură și se presară peste glazura tortului.

Petale de ciocolată

Se ia o folie de aluminiu și se taie din ea pătrate de dimensiunea dorită. Se topește ciocolata pe baia de apă și se lasă puțin să se răcească. Se pune pe palmă un pătrat de folie și cu o lin­gură sau cu o paletă se întinde peste ea un strat subțire de ciocolată, de mă­rimea unei petale sau a unei frunze. Se modelează cu degetele cât este moale și se lasă să se-ntărească. Se pro­cedează la fel cu restul de ciocolată. Se înde­păr­tea­ză folia.

Clini (icuri) de ciocolată

Se tapetează cu folie o formă rotundă cu diametrul de 20 cm. Se topesc 150 g ciocolată amăruie sau cu lap­te pe baia de apă, se întinde un strat subțire peste fo­lia din tavă și se ține la frigider până ce se-ntărește pe jumătate. Se taie cu un cuțit ascuțit 12 clini de di­men­siuni egale, se pune tava în frigider și se lasă până ce ciocolata s-a întărit de tot. Înainte de a folosi clinii, se îndepărtează folia. Cu acești clini se ornează perfect suprafața prăjiturilor rotunde (torturi, tarte etc.).

Pătrate de ciocolată

Cu pătrățele se decorează simplu și elegant mar­ginile torturilor sau deserturile mai deosebite. Se tapetează cu folie o tavă dreptunghiulară de 32 x 38 cm și se-ntind 200 g de ciocolată topită, for­mându-se un strat subțire și uniform. Pe toată suprafața acestui strat se desenează cu o furculiță linii ondulate, ca niște valuri. Se ține la rece, până ce se întărește ciocolata pe jumătate, după care se taie pătrate de circa 6 x 6 cm. Se pune tava în fri­gider și se lasă ciocolata să se-ntărească bine. Se în­depărtează folia, se scot pe rând pătratele din tavă și se apasă ușor în glazură, de jur împrejurul tortului.