Leacuri vechi arăbești

Iulia Vlad
Între leacurile populare tradiționale, un loc im­portant îl ocupă cele din lumea arabă. Reme­diile arăbești au de spus povești fascinante des­pre vechile drumuri comerciale pe care erau trans­portate condimente și plante rare, folosite deopotrivă ca alimente și leacuri.

Anasonul

În farmacologia arabă străveche, anasonul era utilizat pentru a trata colicile și durerile abdominale, indigestia, durerile menstruale, tusea, durerile de cap. Se credea de asemenea că are puterea de a "curăța" sistemul urinar și a preveni inflamațiile.

Preparate din anason:
* Ceai: fierbeți o linguriță de anason într-o cană de apă timp de 10 minute, apoi strecurați.
* Pulbere: se macină semințele cu râșnița (de ca­fea) până se transformă în pulbere și se adaugă la mân­­căruri și dulciuri. Stimulează digestia și împros­pă­tează respirația.

Scorțișoara

Este, de milenii, unul dintre cele mai populare remedii în țările arabe. Era folosită pentru răceală, tuse, infecții respiratorii, în orice boală de stomac, ca ajutor digestiv după mâncăruri grele, balonare, boli cardiovasculare, dureri menstruale, împotriva oboselii și pentru îmbunătățirea memoriei.

Preparate din scorțișoară:
* Pulbere în miere: o linguriță de pulbere de scorțișoară se amestecă cu o linguriță de miere și se pun în ceai sau apă. Se ia de 3 ori pe zi.
* Ceai: peste o jumătate de lingu­riță de scorți­șoară măcinată se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă la infu­zat 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi.
* Un baton de scorțișoară se fier­be timp de 2-3 minute într-o ceașcă de apă. Se scoate batonul, iar apa se bea de 2-3 ori pe zi.

Chimenul negru

Tradiția spune că profetul Maho­med, întemeietorul Islamului, a con­si­derat semințele de chimen negru un re­mediu sigur pentru orice boa­lă, cu excepția morții. Se­mințele de chi­men negru sunt un remediu ară­besc tradi­țio­nal pentru astm, tuse, dureri de sto­mac, colici și dureri abdo­minale, slă­biciune și oboseală generală, reuma­tism, boli ale larin­gelui și ale gurii, boli de piele și can­cer. Se credea, de asemenea, că ajută la refa­ce­rea femeii după naș­tere, re­glea­ză menstruația, stimu­lea­ză funcțiile hepa­tice și renale, ajută digestia, dizolvă pietrele la rinichi, de asemenea ajută memoria, puterea de concen­trare și atenția.

Preparate din chimen negru:
* Mâncați semințe de chi­men ca atare.
* Pulbere: semințele de chimen se macină până se transformă în pulbere și se iau cu apă sau cu lapte, câte 3-4 linguri pe zi.
* Semințe cu miere: o lin­gură de semințe de chi­men amestecată cu o linguriță de miere se ia de 3-4 ori pe zi.
* Decoct: se fierbe o lingură de semințe de chi­men negru 2-3 minute într-o cană de apă, se lasă la infuzat, apoi se strecoară.
* Semințe cu lapte: se pune pe foc o cană de lapte, la care se adaugă 2 linguri de semințe de chimen. Când începe să fiarbă, se trage deoparte. Când s-a ră­cit, se strecoară și se bea.
* Se presară semințe de chimen pe pâine și pro­duse de patiserie.

Cardamomul

Ingredient valoros în bucătăria arabă, e folosit la aro­matizarea cafelei, a dulciurilor, băuturilor, produ­selor de patiserie și a unor mâncăruri, și este foarte apreciat și ca remediu pentru mai multe boli. Stimu­lea­ză digestia, tratează balonarea, lipsa poftei de mân­care, răceala, răgușeala, astmul bronșic, obezitatea, dizolvă pietrele de la rinichi și calculii biliari, este dezinfectant și detoxifiant.

Preparate din cardamom:
* Semințele măcinate, transformate în pulbere, se adaugă la cafea sau la ceai.
* Pulbere și miere: un sfert de linguriță de pulbere de cardamom amestecat cu o linguriță de miere, de 3 ori pe zi.

Smirna

În limba arabă, smirna (murr) înseamnă amar. Este o rășină - un lichid galben pal, care când se întărește devine roșu-brun - colectată de la un mic arbore care crește în sudul Arabiei și în Somalia. O puteți găsi la magazine naturiste sau farmacii sub formă de bobițe, tinctură sau ulei - e important să fie specificat pe ambalaj că este pentru uz intern.
De mii de ani, datorită proprietăților terapeutice de excepție, smirna a avut nenumărate întrebuințări la popoarele arabe. Este unul dintre cele mai bune antiseptice cunoscute, de asemenea are efect cicatrizant, astringent, antiinfla­mator, expectorant, antispastic.
Apa de smirnă, ceaiul sau tinc­tura sunt excelente pentru a trata bronșita, răceala, durerile de gât, ul­cerațiile bucale, afecțiunile rinichi­lor, orice inflamație din organism. De asemenea, rănile, operațiile și arsurile minore se vindecă mai repe­de dacă se aplică pe ele apă de smir­nă sau bobițe de smirnă, după ce au fost ținute în apă. În vechime, arabii tratau cu smirnă aproape orice afec­țiuni ale pielii. Aceasta reduce cica­tricele, vindecă pielea cră­pată și uscată, furunculele, negii.

Preparate din smirnă:
* Apă de smirnă: se pun câteva granule de smirnă în­tr-o cană cu apă. Se acoperă și după 2-3 zile se strecoară.
* Ceai de smirnă: se lasă la infuzat 2-3 granule de smir­nă într-o cană de apă clocotită timp de o jumătate de oră, apoi se strecoară.

Rodia

Originar din Iran și țările cu care se învecinează, arborele de rodie "se descurcă" de minune în condițiii semiaride. Semințele, sucul și siropul de rodie fac parte din compoziția multor mâncăruri și dulciuri orientale și au fost folosite din cele mai vechi timpuri ca leacuri pentru o mulțime de afecțiuni. De-a lungul timpului, pulberea de coji de rodie a fost folosită pentru a trata arsuri și răni cu sau fără infecție. Apa în care au fiert cojile de rodie este un leac eficient pentru indigestie, iar cojile înmuiate și sucul sunt utilizate pentru dureri de gât, de stomac, indigestie, boli de inimă.

Preparate din rodie:
* Se mănâncă semințele ca atare, uscate, sau se stoarce sucul din semințe.
* Se decojește rodia, iar cojile sunt puse la uscat, apoi se pisează până se transformă în pulbere.
* Se fierb cojile de rodie în apă, apoi se strecoară și se bea lichidul.