Anasonul
În farmacologia arabă străveche, anasonul era utilizat pentru a trata colicile și durerile abdominale, indigestia, durerile menstruale, tusea, durerile de cap. Se credea de asemenea că are puterea de a "curăța" sistemul urinar și a preveni inflamațiile.
Preparate din anason:
* Ceai: fierbeți o linguriță de anason într-o cană de apă timp de 10 minute, apoi strecurați.
* Pulbere: se macină semințele cu râșnița (de cafea) până se transformă în pulbere și se adaugă la mâncăruri și dulciuri. Stimulează digestia și împrospătează respirația.
Scorțișoara
Este, de milenii, unul dintre cele mai populare remedii în țările arabe. Era folosită pentru răceală, tuse, infecții respiratorii, în orice boală de stomac, ca ajutor digestiv după mâncăruri grele, balonare, boli cardiovasculare, dureri menstruale, împotriva oboselii și pentru îmbunătățirea memoriei.
Preparate din scorțișoară:
* Pulbere în miere: o linguriță de pulbere de scorțișoară se amestecă cu o linguriță de miere și se pun în ceai sau apă. Se ia de 3 ori pe zi.
* Ceai: peste o jumătate de linguriță de scorțișoară măcinată se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi.
* Un baton de scorțișoară se fierbe timp de 2-3 minute într-o ceașcă de apă. Se scoate batonul, iar apa se bea de 2-3 ori pe zi.
Chimenul negru
Tradiția spune că profetul Mahomed, întemeietorul Islamului, a considerat semințele de chimen negru un remediu sigur pentru orice boală, cu excepția morții. Semințele de chimen negru sunt un remediu arăbesc tradițional pentru astm, tuse, dureri de stomac, colici și dureri abdominale, slăbiciune și oboseală generală, reumatism, boli ale laringelui și ale gurii, boli de piele și cancer. Se credea, de asemenea, că ajută la refacerea femeii după naștere, reglează menstruația, stimulează funcțiile hepatice și renale, ajută digestia, dizolvă pietrele la rinichi, de asemenea ajută memoria, puterea de concentrare și atenția.
Preparate din chimen negru:
* Mâncați semințe de chimen ca atare.
* Pulbere: semințele de chimen se macină până se transformă în pulbere și se iau cu apă sau cu lapte, câte 3-4 linguri pe zi.
* Semințe cu miere: o lingură de semințe de chimen amestecată cu o linguriță de miere se ia de 3-4 ori pe zi.
* Decoct: se fierbe o lingură de semințe de chimen negru 2-3 minute într-o cană de apă, se lasă la infuzat, apoi se strecoară.
* Semințe cu lapte: se pune pe foc o cană de lapte, la care se adaugă 2 linguri de semințe de chimen. Când începe să fiarbă, se trage deoparte. Când s-a răcit, se strecoară și se bea.
* Se presară semințe de chimen pe pâine și produse de patiserie.
Cardamomul
Ingredient valoros în bucătăria arabă, e folosit la aromatizarea cafelei, a dulciurilor, băuturilor, produselor de patiserie și a unor mâncăruri, și este foarte apreciat și ca remediu pentru mai multe boli. Stimulează digestia, tratează balonarea, lipsa poftei de mâncare, răceala, răgușeala, astmul bronșic, obezitatea, dizolvă pietrele de la rinichi și calculii biliari, este dezinfectant și detoxifiant.
Preparate din cardamom:
* Semințele măcinate, transformate în pulbere, se adaugă la cafea sau la ceai.
* Pulbere și miere: un sfert de linguriță de pulbere de cardamom amestecat cu o linguriță de miere, de 3 ori pe zi.
Smirna
În limba arabă, smirna (murr) înseamnă amar. Este o rășină - un lichid galben pal, care când se întărește devine roșu-brun - colectată de la un mic arbore care crește în sudul Arabiei și în Somalia. O puteți găsi la magazine naturiste sau farmacii sub formă de bobițe, tinctură sau ulei - e important să fie specificat pe ambalaj că este pentru uz intern.
De mii de ani, datorită proprietăților terapeutice de excepție, smirna a avut nenumărate întrebuințări la popoarele arabe. Este unul dintre cele mai bune antiseptice cunoscute, de asemenea are efect cicatrizant, astringent, antiinflamator, expectorant, antispastic.
Apa de smirnă, ceaiul sau tinctura sunt excelente pentru a trata bronșita, răceala, durerile de gât, ulcerațiile bucale, afecțiunile rinichilor, orice inflamație din organism. De asemenea, rănile, operațiile și arsurile minore se vindecă mai repede dacă se aplică pe ele apă de smirnă sau bobițe de smirnă, după ce au fost ținute în apă. În vechime, arabii tratau cu smirnă aproape orice afecțiuni ale pielii. Aceasta reduce cicatricele, vindecă pielea crăpată și uscată, furunculele, negii.
Preparate din smirnă:
* Apă de smirnă: se pun câteva granule de smirnă într-o cană cu apă. Se acoperă și după 2-3 zile se strecoară.
* Ceai de smirnă: se lasă la infuzat 2-3 granule de smirnă într-o cană de apă clocotită timp de o jumătate de oră, apoi se strecoară.
Rodia
Originar din Iran și țările cu care se învecinează, arborele de rodie "se descurcă" de minune în condițiii semiaride. Semințele, sucul și siropul de rodie fac parte din compoziția multor mâncăruri și dulciuri orientale și au fost folosite din cele mai vechi timpuri ca leacuri pentru o mulțime de afecțiuni. De-a lungul timpului, pulberea de coji de rodie a fost folosită pentru a trata arsuri și răni cu sau fără infecție. Apa în care au fiert cojile de rodie este un leac eficient pentru indigestie, iar cojile înmuiate și sucul sunt utilizate pentru dureri de gât, de stomac, indigestie, boli de inimă.
Preparate din rodie:
* Se mănâncă semințele ca atare, uscate, sau se stoarce sucul din semințe.
* Se decojește rodia, iar cojile sunt puse la uscat, apoi se pisează până se transformă în pulbere.
* Se fierb cojile de rodie în apă, apoi se strecoară și se bea lichidul.