Bradul a îmbrăcat la românii ortodocși o semnificație sacră, fiind un element ce nu lipsește de la niciunul din ritualurile creștine. El îl însoțește pe om în momentele de răscruce ale vieții sale creștinești: este prezent la botez, apoi la cununie și, în final, la îngropăciune. În unele zone ale țării, bradul se gătește și de Sărbătoarea Învierii Domnului, de Paști. Obiceiul cel mai răspândit este însă cel al împodobirii Pomului de Crăciun, de Sărbătoarea Nașterii Domnului. Această întovărășire dintre om și brad nu este însă întâmplătoare. La mijloc se află o îndelungată conviețuire, în care bradul i-a ținut românului nu doar "de suflet", ci și de sănătate.
Practic, aproape toate bolile își află leacul în preajma copacilor "cu cetina tot verde". Mireasma lor puternică nu este doar plăcută, ci și binefăcătoare trupului, prevenind și chiar vindecând bolile respiratorii, îmbunătățind fluxul sanguin cerebral, oxigenând organismul, eliminând procesele inflamatorii, consolidând sistemul nervos, eliminând durerea.
În scopuri terapeutice, de la pin și brad se folosesc acele, mugurii, conurile, vârfurile crenguțelor tinere și rășina. Mugurii se recoltează primăvara, înainte de înflorire, și au un bogat conținut de uleiuri esențiale, vitaminele C, K, B12 și de săruri minerale. Conurile se colectează vara, înaintea formării semințelor. În conuri se găsesc uleiuri esențiale, rășini, taninuri, minerale. Ramurile tinere se taie în lunile mai-iunie, iar acele se culeg în orice moment al anului. Toate se pot folosi proaspete sau uscate.
Tratamente interne
Îmbunătățirea circulației sanguine
Ingrediente: cinci linguri de ace de brad mărunțite, trei linguri de măceșe zdrobite, două linguri de coajă de ceapă mărunțită.
Mod de preparare: peste aceste ingrediente se toarnă 700 de mililitri de apă rece și totul se pune la fiert, la foc mic, acoperind recipientul cu un capac. Când apa începe să clocotească, capacul se îndepărtează. După zece minute, vasul se ia de pe foc, se învelește bine cu prosoape de bucătărie și se lasă să se răcească treptat, până în zorii zilei următoare. Dimineața, preparatul se strecoară.
Se bea câte o ceașcă, o dată pe zi, pe stomacul gol, timp de trei luni.
(Coaja de ceapă adăugată în acest decoct este benefică în tratarea bolilor de rinichi. Pentru cei care nu suferă de asemenea afecțiuni, ea se poate elimina.)
* Pentru bolnavii care au suferit accidente vasculare cerebrale, este recomandat ca în fiertura din ace de brad să se adauge lămâie. Trei lămâi se curăță de coajă, se dau prin mașina de tocat carne și se adaugă peste preparatul fiert și răcit. În acest caz, tratamentul se administrează timp de două săptămâni.
Creșterea imunității, revitalizarea organismului
Mod de preparare:
1. Peste patru pahare de ace de brad se toarnă un litru de apă rece și două lingurițe de acid citric (dizolvat în puțină apă). Vasul se acoperă și se lasă într-un loc ferit de lumina soarelui, timp de trei zile.
Se strecoară și se bea câte un pahar pe zi, la două ore după masă. Durata tratamentului este de 21 de zile.
2. Se face o tinctură dintr-o lingură de muguri de brad și 100 de mililitri de vodcă de maximum 50 de grade. Recipientul se acoperă și conținutul se lasă la macerat într-un loc întunecos, timp de șapte zile, agitând vasul în fiecare zi.
Se administrează zilnic, după masă, câte 30 de picături ca atare sau dizolvate într-o jumătate de pahar cu apă. Tratamentul durează o lună de zile.
Reglarea poftei de mâncare
Se consumă trei muguri proaspeți de pin, cu zece minute înainte de masă.
Combaterea avitaminozei C, a scorbutului
Mod de preparare: 100 de grame de ace de pin se zdrobesc bine într-un mojar, adăugând o lingură-două de apă rece. Se pune terciul într-un vas și se toarnă trei litri de apă clocotită și două lingurițe de acid citric dizolvat. Totul se pune la fiert, la foc mic, timp de 20-30 de minute, după care se acoperă vasul și se lasă lichidul la infuzat pentru trei ore. Se strecoară.
Se bea câte o jumătate de pahar, pe parcursul întregii zile. Durata tratamentului este de două săptămâni; se face o pauză de zece zile, după care se poate relua.
Bronșită, gripă
Mod de preparare: peste un con de brad pisat mărunt se toarnă o jumătate de litru de lapte. Vasul se pune la fiert, la foc foarte mic. Se lasă timp de zece minute din momentul în care laptele începe să fiarbă. Se trage deoparte, se acoperă, și după încă zece minute se strecoară.
Se bea îndulcit cu miere, câte o cană, seara, cu o jumătate de oră înainte de culcare. Decoctul se poate administra până ce simptomele dispar.
Insomnii, dureri de cap
Mod de preparare: trei conuri verzi de pin se dau pe răzătoarea mare. Se toarnă o cană de apă clocotită și se lasă la infuzat timp de trei ore. Se bea pe îndelete, pe parcursul zilei. Se poate îndulci cu miere, după gust. Infuzia din conuri de pin nu se administrează mai mult de trei zile consecutiv. Tratamentul se poate relua după o pauză de două săptămâni.
Aritmie
Mod de preparare: peste 60 de grame de vârfuri de crenguțe de pin se toarnă o cană și jumătate de alcool de 70 de grade. Recipientul se acoperă cu un capac și se lasă la macerat timp de două săptămâni, într-un loc luminos, dacă se poate în bătaia directă a soarelui.
Se administrează câte 15 picături, de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de trei săptămâni, se face o pauză de zece zile, după care se poate relua.
Dureri reumatice
Mod de preparare: într-o cratiță cu trei litri de apă rece se pun două mâini cu ace de pin. Se pune vasul pe foc și, când apa începe să clocotească, focul se dă mic, lăsând să fiarbă timp de zece minute. Se trage de pe foc, se acoperă și se lasă la infuzat timp de patru ore. Se strecoară și se păstrează la frigider. Se bea în timpul zilei pe post de apă, timp de zece zile. Durerea va dispărea treptat.
Tinctură din conuri de pin
Rețetă:
Un borcan de trei litri se umple pe trei sferturi cu conuri verzi de pin. Recipientul se completează până sus cu alcool de 70 de grade și se închide ermetic. Se lasă la macerat într-un loc întunecos, timp de șase săptămâni, agitând vasul periodic. Se strecoară.
Tinctura astfel obținută echilibrează tensiunea arterială, previne bolile cardio-vasculare și sprijină recuperarea pacienților care au suferit accidente vascular-cerebrale. Se administrează câte o linguriță, cu 30 de minute înaintea celor trei mese principale ale zilei. Se poate combina cu o cană de ceai sau apă. Durata tratamentului este de o jumătate de an, urmând schema: trei săptămâni de administrare, o săptămână pauză.
Tratamente externe
Împotriva degerăturilor
Mod de preparare și folosire: peste 50 de grame de ace de brad se toarnă 700 de mililitri de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de o jumătate de oră. Se îmbibă un tifon în preparat și se aplică pe zona afectată, lăsând să acționeze timp de două-trei ceasuri.
Varice
Mod de preparare și folosire: peste 500 de grame de ace de pin bine pisate, se toarnă 300 de mililitri de apă clocotită. Vasul se acoperă și se lasă la infuzat timp de două ore. Se strecoară lichidul printr-un tifon pus în mai multe straturi, iar pasta stoarsă se întinde pe zona afectată. Se înfășoară cu un pansament steril și se lasă să acționeze timp de o oră. Tratamentul se face zilnic, timp de două săptămâni.
Dureri în gât, amigdalită, laringită, rinită
Mod de preparare și folosire: 40 de grame de conuri de brad pisate mărunt și o cană de apă se pun la fiert, timp de 30 de minute. Se acoperă vasul și se lasă lichidul la infuzat, până ce se răcește complet, după care se strecoară. Decoctul rezultat trebuie să fie de culoare maro, cu un gust astringent și un miros plăcut. Se face gargară de trei-patru ori pe zi. Pentru combaterea scurgerilor nazale se administrează câte patru-cinci picături din același preparat, în fiecare nară, seara, înainte de culcare.
Se pot face și inhalații, adăugând câte 20 de mililitri de decoct la un litru de apă fiartă, de 60 de grade. Durata procedurii este de zece minute.
Băi
Pentru combaterea epuizării fizice, a oboselii cronice ori a stresului, se face baie cu o fiertură din ace de conifere. În acest fel se îmbunătățește circulația sanguină și se ameliorează durerile articulare.
Rețete:
1. La un litru de apă în clocot se adaugă doi pumni de ace de conifere. Se lasă la fiert timp de 20 de minute, se strecoară și se adaugă în apa pregătită pentru baie, la o temperatură de 37-38 de grade. Se stă în apă timp de 12-15 minute. Corpul se îmbăiază o dată la trei zile, timp de patru-cinci săptămâni. După îmbăiere, se face un duș de câteva secunde cu apă cât mai rece.
2. Două căni de ace de brad și cinci litri de apă se pun la fiert la foc mic, preț de 20 de minute. Se acoperă vasul și se lasă lichidul la infuzat, timp de 12 ore. Fiertura se toarnă apoi în apa pregătită pentru baie. Se stă în apă circa de 20 de minute, o dată la trei zile, fără restricții de timp.
Transpirația picioarelor
Peste 100 de grame de ace de brad și 100 de grame de conuri de brad se toarnă un litru de apă clocotită. Recipientul se acoperă cu un capac și lichidul se lasă la infuzat, timp de o jumătate de oră. Se fac băi la picioare în fiecare seară, timp de o săptămână.
Inhalații împotriva răcelilor
Peste 200 de mililitri de apă în fierbere se adaugă 10 g de muguri proaspeți de pin. (Se culeg în lunile februarie-martie, înainte să atingă dimensiunea de cinci centimetri.) Se lasă la fiert două-trei minute, apoi vasul se trage de pe foc, se acoperă cu un capac și se mai lasă lichidul preț de o oră la infuzat. Se toarnă în apa fierbinte, pregătită pentru inhalații. Remediul se aplică seara, timp de zece minute, până ce simptomele dispar.
Uleiul de brad
Este indicat pentru creșterea imunității organismului, în combaterea tusei, bronșitei, anginei pectorale, împotriva durerilor de cap și a insomniilor, ca diuretic și coleretic.
Rețetă:
Poate fi achiziționat din farmacii sau plafar, dar poate fi preparat și acasă. Se taie vârfurile crenguțelor fără muguri (circa doi-trei centimetri), după care se introduc într-un borcan de 800 de grame. Recipientul se umple cu vârfurile de brad, lăsând un spațiu liber, de patru-cinci centimetri. Se toarnă ulei vegetal, până la acoperirea completă a crenguțelor. Borcanul se închide ermetic cu un capac metalic, apoi se introduce într-un vas cu o înălțime mai mare decât cea a borcanului. În prealabil, pe fundul cratiței se așează crenguțe subțiri de brad sau așchii de brad. Cratița se umple pe jumătate cu apă, se acoperă cu capac și se pune la fiert, la foc mediu. Când apa dă în clocot, focul se face mic. Se fierbe timp de cinci ore. Urmăriți nivelul apei din cratiță, și când acesta scade, adăugați apă fierbinte. Se trage de pe foc, se lasă să se răcorească puțin, apoi uleiul se strecoară, aruncând crenguțele de brad fierte. Într-un borcan curat se introduc alte crenguțe proaspete și se toarnă uleiul deja fiert. Se pune iarăși la fiert, tot în baie de aburi, la foc mic, timp de alte cinci ore. După acest interval de timp, uleiul este gata pentru a fi folosit.
Împotriva negilor
Se face o pastă din doi căței de usturoi pisați, zeama de la o jumătate de lămâie și 30 de mililitri de ulei esențial de brad. Se aplică pe negi de 3-4 ori pe zi, până la dispariția completă. Înainte de ungere, degetele afectate se țin timp de 8-10 minute deasupra unei cratițe cu apă clocotită, pentru înmuierea pielii.
Împotriva bronșitei
1. Într-un vas cu gura largă, se toarnă un litru de apă clocotită. După ce s-a răcorit puțin, se adaugă trei-patru picături de ulei de brad. Se fac inhalații timp de 10-15 minute, acoperind capul cu un prosop. După procedură, capul se șterge bine cu un prosop din bumbac. Este indicat ca după inhalație să vă băgați direct în pat, învelindu-vă cu o pătură călduroasă.
2. Cinci picături de ulei de brad se toarnă pe piept și se masează bine. Se acoperă cu un prosop cald și pe deasupra cu o pătură.
Difterie
Peste o linguriță de flori de mușețel se toarnă 250 de mililitri de apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de 40 de minute. Se strecoară, după care se adaugă cinci picături de ulei esențial de brad. Se face gargară cu această infuzie de trei-patru ori pe zi, înainte de masă, până ce simptomele dispar.
Băi aromatice
Băile cu ulei de brad sunt eficiente atât pentru restabilirea echilibrului emoțional și psihic, cât și pentru diminuarea durerilor articulare, musculare, de cap, pentru prevenirea gripelor și răcelilor. În acest scop, în cada de baie se toarnă 6-7 picături de ulei de brad. În această apă aromată trebuie să ne relaxăm timp de 15-20 de minute, seara, de două ori pe săptămână.
Uleiul de brad este utilizat cu succes și în tratamentele cosmetice împotriva ridurilor, a acneei, a descuamării pielii. În crema de față de noapte se adaugă una-două picături de ulei de brad. Se aplică așa cum faceți de obicei.
Rășina de brad
Rășina se poate colecta din trunchiul coniferelor a căror scoarță a fost lezată. Acest "clei" cu care arborii își "ung rănile" are efecte tămăduitoare și asupra trupului uman, fiind folosit încă din Antichitate, atât în Egipt, cât și în Roma imperială, pentru oblojirea și spălarea rănilor, dezinfectarea arsurilor, a plăgilor și eczemelor de tot felul. În perioada Evului Mediu, rășina a fost folosită pentru stingerea focarelor de infecție, în stare fierbinte ea având efecte bactericide. Vindecătorii și șamanii din Ural și Siberia, regiuni împânzite de conifere, foloseau rășina împotriva durerilor de tot felul, în tratarea bolilor de ochi și de stomac.
Angină pectorală
Cinci linguri de ulei de măsline se pun la încălzit pe foc mic, se adaugă o bucățică de rășină cât buricul degetului mare și se lasă până se dizolvă complet, amestecând încontinuu. După ce s-a răcit complet, se unge zona din dreptul inimii. Pentru prevenirea atacurilor de angină, tratamentul trebuie urmat o dată pe zi, timp de o lună.
Furuncule, abcese purulente
Se prepară un amestec din două linguri de rășină de brad, ceară de albine, miere, ulei de floarea-soarelui. Ingredientele se dizolvă la foc mic, amestecând până la încorporarea perfectă. Se utilizează ca unguent, aplicând un strat subțire pe zonele afectate.
Tinctură din rășină de brad
Rețetă:
50 de grame de rășină de la orice conifer (brad, pin, molid), 50 de mililitri de votcă și 50 ml de ulei de măsline se amestecă și se introduc într-un recipient, de preferat din sticlă de culoare închisă. Vasul se acoperă și se lasă la macerat timp de o săptămână, într-un loc ferit de lumina soarelui.
Dureri de spate, sciatică
Se frecționează zonele inflamate sau dureroase cu această tinctură seara, înainte de culcare, după care se îmbracă o pijama din bumbac. Tratamentul nu are restricție de timp. Dacă se constată, totuși, o intoleranță ce se manifestă prin înroșirea sau inflamarea pielii, se întrerupe administrarea.
Ulcer gastric, duodenal
Pe o bucățică de pâine se scurg trei-patru picături de tinctură și se consumă o dată pe zi, înainte de masă. Durata tratamentului este de 12 zile.