1. Anasonul în formă de stea conferă turtei dulci și vinului fiert - datorită uleiului eteric "anetol" pe care-l conține - un gust dulceag. În cazul unor probleme digestive, produse, eventual, de o masă copioasă, ceaiul de anason, preparat din frunzele plantei, poate calma durerile.
2. Cuișoarele emană, mai mult decât orice alte mirodenii, un parfum specific Crăciunului. Sunt nelipsite de la prepararea turtei dulci și a vinului fiert, cărora le dau gustul acela tipic aromat și ușor picant.
3. Nucșoara era folosită în bucătărie încă de pe vremea celebrei vindecătoare Hildegard von Bingen: biscuiții cu nucșoară recomandați de ea linișteau nervii și alungau melancolia specifică zilelor friguroase de iarnă. Măcinată proaspăt, nucșoara conferă un gust aparte prăjiturilor de Crăciun, cum ar fi tortul Linzer sau turta dulce.
4. Păstăile de vanilie sunt fructele fermentate ale orhideelor tropicale. Deosebit de aromat este miezul lor, care se răzuiește din păstăile (batoanele) despicate. Se folosește pentru aromatizarea cornulețelor (cu sau fără nucă), a biscuiților șprițați, dar și a ciocolatei.
5. Pimentul (cunoscut și sub numele de piper englezesc sau piper de Jamaica) are gust de nucșoară, scorțișoară și cuișoare la un loc. Proaspăt măcinat, parfumează plăcut vinul fiert și biscuiții aromați, iar în zilele de sărbătoare, nota sa ușor piperată se potrivește de minune cu mâncărurile "robuste", picante.
6. Scorțișoara face parte din emoția venirii Crăciunului, la fel ca flacăra lumânărilor și bradul. Măcinată fin, se folosește atât la gătit, cât și la copt. Pentru prepararea punciului sau a salatelor de fructe se folosește batonul întreg, care nu e doar aromat, ci și decorativ.