Vinuri medicinale din plante și fructe

Natasa Galche
- Proprietățile terapeutice ale vinurilor obținute din plante și fructe uscate sau proaspete au fost descoperite încă din antichitate. Medicina modernă confirmă efectele benefice ale acestor licori, recomandându-le împotriva afecțiunilor aparatului digestiv, împotriva stărilor de nervozitate, a anemiei, reumatismului, pentru întărirea sistemului imunitar și îmbunătățirea stării generale. Administrate cu măsură, aceste băuturi realizate acasă nu doar că bucură gustul, dar vindecă și trupul! -

Vin de măceșe

Cu un gust dulce-acrișor, având culoarea chih­lim­barului, vinul din măceșe este o bău­tură to­nică ex­celentă. Se folosește în afec­țiuni ale trac­tu­lui gastro-intestinal, boli de inimă, dere­glări de metabolism, boli de nervi. Cu un conținut ridicat de vitamine și minerale (calciu, potasiu, magneziu, fier), taninuri, acizi organici, acest vin crește rezistența organismu­lui la infecții, îmbună­tățește pofta de mâncare. Este recomandat în spe­cial iarna și primă­vara, împotriva oboselii și slăbi­rii organismului.
Ingrediente: 3 kilograme de fructe proas­pete (sau 2 kg de fructe uscate), 3 kg de zahăr, 8 litri de apă, 100 de grame de stafide sau boabe de struguri proaspete, 20 de grame de drojdie.
Mod de preparare: Se folosesc fructele cu­lese după primul îngheț. Se spală bine, se zdro­besc și se așează într-un reci­pient din sticlă. Dacă sunt utilizate fructe us­cate, se taie fiecare boabă pe jumătate. * Separat, în­tr-un vas emailat, se fa­ce un sirop din două ki­lo­grame de zahăr și apă. Se fierbe la foc mic, timp de cinci mi­nute, ameste­când conti­nuu. După ce s-a ră­corit, se toarnă siro­pul peste măceșe, se adau­gă stafi­dele sau stru­gurii și la sfârșit drojdia. Se ames­tecă totul bine și reci­pientul se acoperă cu un tifon, în mai multe stra­turi. * Se lasă la fermen­tat într-un loc întunecos și călduros, cu o tempe­ratură între 18 și 25 de grade, timp de patru-cinci zile. După această perioadă, când băutura dă semne de fermentație (spumă, mi­ros acrișor, șuierat) se toarnă într-un recipient curat, se aco­peră cu un capac în care se introduce un fur­tun de fermentație (un capăt al furtunului se pune deasupra lichidului, în dami­geana cu fructe, ce­lă­lalt capăt într-un borcan plin pe jumătate cu apă). Furtunul se folosește pentru a elimina dio­xi­dul de carbon rezultat în urma fermen­tației. * Se așează recipientul într-un loc întunecos, cu o temperatură de 18-25 de gra­de. În timpul fer­mentației, este foar­te important să se mențină o tem­peratură con­stantă. * După încă șapte zile, se adaugă restul za­hă­rului (1 kg), se amestecă bine și se continuă pro­ce­­sul de fermen­tare. * După 4-6 săptămâni, pe fun­dul vasului va apărea un sediment și lichidul va deveni mult mai limpede. Acest lucru înseamnă că fermentația "activă" s-a finalizat și se poate trece la pasul urmă­tor. * Băutura se "trage" cu un furtun în recipiente curate, având grijă să nu se agite bor­canul, pentru ca stratul depus pe fund să nu se ames­tece cu lichi­dul. Se acoperă vasul cu un capac și se pune într-un loc cu o temperatură mai scăzută, de 10-16 grade. După două-trei luni, se strecoară din nou vinul, se toarnă în sticle curate, fiind gata pentru consum. Se obțin aproximativ 5-6 litri de vin, de 11-14 grade. Se păs­trea­ză într-un loc ră­coros, timp de ma­ximum doi ani.
Mod de fo­losire: Se admi­nistrează câte 80-100 de mili­li­tri, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de me­se­le princi­pale, fă­ră restric­ții de timp.

Vin de nuci verzi

Este benefic în tratarea anemiei, diareei, reumatismului, hipertensiunii arteria­le, bolilor de inimă, de ficat.
Pentru prepararea acestui vin, se folosesc nu­mai nucile verzi, culese la începutul lunii iulie.
Mod de preparare: Într-un borcan de sticlă mare, de 20 de litri, se pun 50 de nuci tă­iate în patru (cu coajă cu tot). Se adaugă 2,5-3 kilo­grame de zahăr și 15 litri de apă fiar­tă și răcită. Se a­mestecă foarte bine, până la în­cor­­porarea perfec­tă a zahărului. Apoi se adaugă droj­dia (20 g), dizolvată în puțină apă caldă. Se acoperă borcanul cu un capac găurit, în care se introduce un furtun pentru eliminarea dioxidu­lui de carbon (un capăt al acestuia se pune dea­supra lichidului din borcan, celălalt capăt în­tr-un borcan mic, cu apă). Recipientul se lasă într-un loc ferit de lumina soarelui, la o tempe­ra­tură de maximum 18 grade, timp de șase-opt săptămâni. * După această perioadă de timp, se scoate vinul, folosind un furtun, și se toarnă în recipiente din sticlă închisă la culoare. Se astu­pă bine și se lasă într-un loc răcoros și întune­cos, timp de alte două luni, după care se poate consuma.
Mod de folosire: Se administrează câte o lingură, după mesele principale ale zilei, fără restricție de timp.

Vin din fructe de pădure

Se pot folosi orice fructe de pădure, dar zmeura are cea mai puternică aromă. Vinul din fructe de pă­dure normalizează tensiunea arterială, crește imunitatea, previne apariția celulelor canceroase, combate depresia, in­somnia și durerile de cap, încetinește procesul de îm­bătrânire a pielii.
Ingrediente: un kilogram de fructe, o jumătate de kilogram de zahăr, un litru de apă fiartă și răcită.
Mod de preparare: Fructele se zdrobesc bine, fo­losind un blender sau o furcu­liță, și apoi se toarnă într-un bor­can. Se adaugă 290 de grame de zahăr și 600 de mili­litri de apă și se amestecă foarte bine. Se aco­peră cu un capac în care se introduce un furtun pentru eli­mi­narea dio­xidului de carbon și se lasă la fermentat timp de zece zile, într-un loc călduros, ferit de ra­zele soarelui. După acest inter­val de timp, se stre­coară con­ți­nutul printr-un tifon, stor­când fructele complet. Resturile de fructe din tifon se pot arunca, iar în lichidul rămas se adaugă 60 de grame de za­hăr și 300 de mililitri de apă fiar­tă și răcită. Totul se amestecă bine, se toarnă în borcan, se acoperă cu capacul, în care se introduce iarăși furtu­nul. După patru zile, se adau­gă alte 60 de grame de zahăr și se mai lasă la fermen­tat încă patru zile. Iarăși adăugăm 60 de grame de zahăr și lăsăm încă patru zile. Se "trage" vinul din borcan cu ajutorul unui furtun, într-un reci­pient curat, se acoperă cu un capac și se mai lasă la fer­mentat într-un loc întunecos, timp de alte două săptămâni. După acest răstimp, vinul este gata de consum.
Mod de folosire: Se administrează câte un păhărel (50 de mililitri) dimineața și la prânz, pe stomacul gol.

Vin de păpădie

Este un tonic excelent, crește pofta de mâncare, îmbună­tă­țește pr­ocesele metabolice, elimină toxinele din organism, previne atero­scle­roza, este benefic în bolile de ficat și cele ale tractului gastro-intes­tinal. Preparatul este de asemenea un bun diuretic, coleretic și antipiretic.
Ingrediente: Se folosesc numai corolele păpădiei (floarea, fără tulpină). Pentru a obține 4 litri de vin, este nevoie de apro­ximativ un borcan de un litru plin cu flori de păpădie, 1 kg de zahăr, o lămâie, 4 litri de apă, o linguriță de drojdie.
Mod de preparare: Florile de păpădie se spală sub jet de apă, într-o sită, după care se pun într-un vas înalt, emailat. Lămâia se curăță de coajă și apoi se stoarce. Se adaugă sucul de lămâie și se pune totul peste florile de păpădie. La sfârșit, se toarnă trei litri și jumătate de apă. Se pune vasul pe foc, se lasă lichidul să fiarbă câte­va minute, apoi se trage de pe foc, se aco­peră și se lasă la infuzat timp de 24 de ore. A doua zi, într-un vas emai­lat, se dizolvă zahărul în jumătate de litru de apă. Se pune la fiert, până ce se trans­for­mă într-un sirop, apoi se toarnă peste infuzia din flori de păpădie. La final, se adaugă drojdia, dizolvată în puțină apă cal­dă. Vasul se acoperă cu un tifon și se lasă la fermentat într-un loc întu­necos și călduros. După două zile, lichidul se strecoară, se toar­nă într-un recipient de sticlă și se acoperă cu un capac din plastic găurit, în care se introduce un furtun pentru elimi­narea dioxidului de carbon. Se lasă într-un loc întunecos, pentru conti­nuarea pro­ce­sului. După aproximativ o săptămână, se "trage" lichidul din reci­pientul de sticlă, folosind un furtun, pentru a nu agita depunerea de pe fundul vasului. Se toarnă în sticle de culoare închisă. Se astu­pă bine și se mai lasă timp de 4-6 săptămâni. După această peri­oadă, vinul este gata de consum. Se conservă într-un loc răcoros, maximum un an.
Mod de folosire: Se administrează câte 80 de mililitri, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Tratamentele cu vin din păpădie nu se prelungesc peste două săptămâni.

Vin de salvie

În compoziția vinului de salvie se găsește o substanță apro­piată ca efect de hormonul estrogen, de aceea este recomandat femeilor, pentru crește­rea fertilității. Adminis­trat seara, cu o oră înainte de cul­care, combate insom­nia, durerile de cap și consolidează sis­temul nervos. Băutura are efecte anti-in­flama­toa­re, fiind recomandată împotriva bron­­șitei.
Ingrediente: 100 grame de sal­vie și un litru de vin alb. Pentru o aromă mai puternică, se poate adău­ga o linguriță de cimbru.
Mod de preparare: Într-un reci­pient de sticlă, peste ierburile uscate și pisate, se toarnă vinul. Va­sul se acoperă cu un capac și se pune într-un loc întu­necos 20 de zile. * Se strecoară, apoi, vi­nul printr-un tifon și se toarnă în reci­piente curate. Se păstrează la frigider timp de maxi­mum șase luni.
Mod de folosire: Se adminis­trează în cantități reduse, câte 20-30 de mililitri pe zi, după masă.
Tratamentul se ține două săptă­mâni, de două-trei ori pe an. La doar câteva zile după începerea trata­men­tului, vă veți simți plini de energie și vitalitate.