Vin de măceșe
Cu un gust dulce-acrișor, având culoarea chihlimbarului, vinul din măceșe este o băutură tonică excelentă. Se folosește în afecțiuni ale tractului gastro-intestinal, boli de inimă, dereglări de metabolism, boli de nervi. Cu un conținut ridicat de vitamine și minerale (calciu, potasiu, magneziu, fier), taninuri, acizi organici, acest vin crește rezistența organismului la infecții, îmbunătățește pofta de mâncare. Este recomandat în special iarna și primăvara, împotriva oboselii și slăbirii organismului.
Ingrediente: 3 kilograme de fructe proaspete (sau 2 kg de fructe uscate), 3 kg de zahăr, 8 litri de apă, 100 de grame de stafide sau boabe de struguri proaspete, 20 de grame de drojdie.
Mod de preparare: Se folosesc fructele culese după primul îngheț. Se spală bine, se zdrobesc și se așează într-un recipient din sticlă. Dacă sunt utilizate fructe uscate, se taie fiecare boabă pe jumătate. * Separat, într-un vas emailat, se face un sirop din două kilograme de zahăr și apă. Se fierbe la foc mic, timp de cinci minute, amestecând continuu. După ce s-a răcorit, se toarnă siropul peste măceșe, se adaugă stafidele sau strugurii și la sfârșit drojdia. Se amestecă totul bine și recipientul se acoperă cu un tifon, în mai multe straturi. * Se lasă la fermentat într-un loc întunecos și călduros, cu o temperatură între 18 și 25 de grade, timp de patru-cinci zile. După această perioadă, când băutura dă semne de fermentație (spumă, miros acrișor, șuierat) se toarnă într-un recipient curat, se acoperă cu un capac în care se introduce un furtun de fermentație (un capăt al furtunului se pune deasupra lichidului, în damigeana cu fructe, celălalt capăt într-un borcan plin pe jumătate cu apă). Furtunul se folosește pentru a elimina dioxidul de carbon rezultat în urma fermentației. * Se așează recipientul într-un loc întunecos, cu o temperatură de 18-25 de grade. În timpul fermentației, este foarte important să se mențină o temperatură constantă. * După încă șapte zile, se adaugă restul zahărului (1 kg), se amestecă bine și se continuă procesul de fermentare. * După 4-6 săptămâni, pe fundul vasului va apărea un sediment și lichidul va deveni mult mai limpede. Acest lucru înseamnă că fermentația "activă" s-a finalizat și se poate trece la pasul următor. * Băutura se "trage" cu un furtun în recipiente curate, având grijă să nu se agite borcanul, pentru ca stratul depus pe fund să nu se amestece cu lichidul. Se acoperă vasul cu un capac și se pune într-un loc cu o temperatură mai scăzută, de 10-16 grade. După două-trei luni, se strecoară din nou vinul, se toarnă în sticle curate, fiind gata pentru consum. Se obțin aproximativ 5-6 litri de vin, de 11-14 grade. Se păstrează într-un loc răcoros, timp de maximum doi ani.
Mod de folosire: Se administrează câte 80-100 de mililitri, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale, fără restricții de timp.
Vin de nuci verzi
Este benefic în tratarea anemiei, diareei, reumatismului, hipertensiunii arteriale, bolilor de inimă, de ficat.
Pentru prepararea acestui vin, se folosesc numai nucile verzi, culese la începutul lunii iulie.
Mod de preparare: Într-un borcan de sticlă mare, de 20 de litri, se pun 50 de nuci tăiate în patru (cu coajă cu tot). Se adaugă 2,5-3 kilograme de zahăr și 15 litri de apă fiartă și răcită. Se amestecă foarte bine, până la încorporarea perfectă a zahărului. Apoi se adaugă drojdia (20 g), dizolvată în puțină apă caldă. Se acoperă borcanul cu un capac găurit, în care se introduce un furtun pentru eliminarea dioxidului de carbon (un capăt al acestuia se pune deasupra lichidului din borcan, celălalt capăt într-un borcan mic, cu apă). Recipientul se lasă într-un loc ferit de lumina soarelui, la o temperatură de maximum 18 grade, timp de șase-opt săptămâni. * După această perioadă de timp, se scoate vinul, folosind un furtun, și se toarnă în recipiente din sticlă închisă la culoare. Se astupă bine și se lasă într-un loc răcoros și întunecos, timp de alte două luni, după care se poate consuma.
Mod de folosire: Se administrează câte o lingură, după mesele principale ale zilei, fără restricție de timp.
Vin din fructe de pădure
Se pot folosi orice fructe de pădure, dar zmeura are cea mai puternică aromă. Vinul din fructe de pădure normalizează tensiunea arterială, crește imunitatea, previne apariția celulelor canceroase, combate depresia, insomnia și durerile de cap, încetinește procesul de îmbătrânire a pielii.
Ingrediente: un kilogram de fructe, o jumătate de kilogram de zahăr, un litru de apă fiartă și răcită.
Mod de preparare: Fructele se zdrobesc bine, folosind un blender sau o furculiță, și apoi se toarnă într-un borcan. Se adaugă 290 de grame de zahăr și 600 de mililitri de apă și se amestecă foarte bine. Se acoperă cu un capac în care se introduce un furtun pentru eliminarea dioxidului de carbon și se lasă la fermentat timp de zece zile, într-un loc călduros, ferit de razele soarelui. După acest interval de timp, se strecoară conținutul printr-un tifon, storcând fructele complet. Resturile de fructe din tifon se pot arunca, iar în lichidul rămas se adaugă 60 de grame de zahăr și 300 de mililitri de apă fiartă și răcită. Totul se amestecă bine, se toarnă în borcan, se acoperă cu capacul, în care se introduce iarăși furtunul. După patru zile, se adaugă alte 60 de grame de zahăr și se mai lasă la fermentat încă patru zile. Iarăși adăugăm 60 de grame de zahăr și lăsăm încă patru zile. Se "trage" vinul din borcan cu ajutorul unui furtun, într-un recipient curat, se acoperă cu un capac și se mai lasă la fermentat într-un loc întunecos, timp de alte două săptămâni. După acest răstimp, vinul este gata de consum.
Mod de folosire: Se administrează câte un păhărel (50 de mililitri) dimineața și la prânz, pe stomacul gol.
Vin de păpădie
Este un tonic excelent, crește pofta de mâncare, îmbunătățește procesele metabolice, elimină toxinele din organism, previne ateroscleroza, este benefic în bolile de ficat și cele ale tractului gastro-intestinal. Preparatul este de asemenea un bun diuretic, coleretic și antipiretic.
Ingrediente: Se folosesc numai corolele păpădiei (floarea, fără tulpină). Pentru a obține 4 litri de vin, este nevoie de aproximativ un borcan de un litru plin cu flori de păpădie, 1 kg de zahăr, o lămâie, 4 litri de apă, o linguriță de drojdie.
Mod de preparare: Florile de păpădie se spală sub jet de apă, într-o sită, după care se pun într-un vas înalt, emailat. Lămâia se curăță de coajă și apoi se stoarce. Se adaugă sucul de lămâie și se pune totul peste florile de păpădie. La sfârșit, se toarnă trei litri și jumătate de apă. Se pune vasul pe foc, se lasă lichidul să fiarbă câteva minute, apoi se trage de pe foc, se acoperă și se lasă la infuzat timp de 24 de ore. A doua zi, într-un vas emailat, se dizolvă zahărul în jumătate de litru de apă. Se pune la fiert, până ce se transformă într-un sirop, apoi se toarnă peste infuzia din flori de păpădie. La final, se adaugă drojdia, dizolvată în puțină apă caldă. Vasul se acoperă cu un tifon și se lasă la fermentat într-un loc întunecos și călduros. După două zile, lichidul se strecoară, se toarnă într-un recipient de sticlă și se acoperă cu un capac din plastic găurit, în care se introduce un furtun pentru eliminarea dioxidului de carbon. Se lasă într-un loc întunecos, pentru continuarea procesului. După aproximativ o săptămână, se "trage" lichidul din recipientul de sticlă, folosind un furtun, pentru a nu agita depunerea de pe fundul vasului. Se toarnă în sticle de culoare închisă. Se astupă bine și se mai lasă timp de 4-6 săptămâni. După această perioadă, vinul este gata de consum. Se conservă într-un loc răcoros, maximum un an.
Mod de folosire: Se administrează câte 80 de mililitri, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Tratamentele cu vin din păpădie nu se prelungesc peste două săptămâni.
Vin de salvie
În compoziția vinului de salvie se găsește o substanță apropiată ca efect de hormonul estrogen, de aceea este recomandat femeilor, pentru creșterea fertilității. Administrat seara, cu o oră înainte de culcare, combate insomnia, durerile de cap și consolidează sistemul nervos. Băutura are efecte anti-inflamatoare, fiind recomandată împotriva bronșitei.
Ingrediente: 100 grame de salvie și un litru de vin alb. Pentru o aromă mai puternică, se poate adăuga o linguriță de cimbru.
Mod de preparare: Într-un recipient de sticlă, peste ierburile uscate și pisate, se toarnă vinul. Vasul se acoperă cu un capac și se pune într-un loc întunecos 20 de zile. * Se strecoară, apoi, vinul printr-un tifon și se toarnă în recipiente curate. Se păstrează la frigider timp de maximum șase luni.
Mod de folosire: Se administrează în cantități reduse, câte 20-30 de mililitri pe zi, după masă.
Tratamentul se ține două săptămâni, de două-trei ori pe an. La doar câteva zile după începerea tratamentului, vă veți simți plini de energie și vitalitate.