Supă de legume cu plante
Pentru ca sistemul imunitar să rămână puternic, prevenirea bolilor se află, logic, pe primul loc. Pentru întărirea imunităţii, contra stării de oboseală, pentru refacerea după o boală şi chiar pentru perioada lăuziei, se recomandă supele de zarzavat, dar şi cu pui, în general. Supa de legume cu plante este foarte eficientă în perioada răcelilor şi a gripelor. Întăreşte şi încălzeşte până-n străfunduri.
Ingrediente pentru 3 l de supă:
1 tulpină de praz * 1/2 rădăcină de ţelină * 1-2 morcovi o 500 g sfeclă roşie * 1 bucată de ghimbir (cât un deget) * 1-2 pumni de plante amestecate (urzică, leurdă, piciorul-caprei, răcoină, drăgaică, brâncuţă, peliniţă, coada-şoricelului şi iederă) * 1 crenguţă de rozmarin, proaspăt sau uscat * 2 linguri de pelin (uscat sau proaspăt) * 1 linguriţă de rădăcină uscată sau de seminţe de angelică * 1 lingură oţet balsamic * 1 linguriţă ulei de măsline * 1 linguriţă rasă de sare * 3,5 l apă.
Mod de preparare:
* Se spală bine prazul, ţelina şi morcovii (cu coajă cu tot) şi se taie în două.
* Sfecla roşie se spală şi se curăţă de coajă (coaja se fierbe şi ea).
* Se taie ghimbirul felii.
* Se pun toate ingredientele într-o oală mare cu apă rece, se dau în clocot şi se fierb, încet, la foc mic, 3 ore.
* Sfecla roşie se scoate după 30-45 de minute (în funcţie de mărime) şi se foloseşte la prepararea altor mâncăruri.
* Se strecoară zeama printr-o sită fină şi se consumă. Supa care rămâne se toarnă în sticle cu dopuri de înşurubat şi se poate păstra la frigider 4-5 zile.
Supa aceasta nu se mănâncă cu lingura, ci o beţi, pur şi simplu, pentru a vă încălzi. Ce rămâne se poate folosi foarte bine ca bază pentru alte supe şi sosuri.
Supă roşie, de iarnă
Baza acestei supe rămâne aceeaşi: zeama de legume şi plante. Sfecla roşie, ghimbirul şi curry-ul sunt legume plăcut încălzitoare şi hrănitoare, care ţin piept oricărei tuse. Cu efort minim, obţineţi un adevărat deliciu sănătos.
Ingrediente pentru circa 1,5 l de supă:
1 l de zeamă de legume şi plante (vezi reţeta anterioară) * circa 500 g sfeclă roşie (rămasă după prepararea supei de legume + plante) * 1 bucată de ghimbir proaspăt ras * curry (sau chimen) * smântână.
Mod de preparare:
* Se taie sfecla bucăţele mărunte, apoi se pune în zeama de legume şi plante, împreună cu ghimbirul.
* Se condimentează supa cu sare şi curry (chimen), se pune o linguriţă de smântână deasupra şi se serveşte imediat.
Baie întăritoare cu uleiuri eterice
În general, băile sunt extrem de plăcute şi de relaxante. Dar cele cu adaos de trandafiri şi levănţică nu sunt doar parfumate, ci întăresc şi sistemul imunitar.
Ingrediente pentru o baie:
4 picături de ulei eteric de lemn de trandafir * 2 picături de ulei eteric de trandafir * 2 picături de ulei eteric de benzoe * 1 picătură de ulei eteric de levănţică * circa 2-4 linguri de sare, de smântână, de lapte sau de miere (ca emulgator).
Cum se procedează:
* Se pun uleiurile eterice în emulgator, se amestecă şi se toarnă în apa din cadă (cada să fie aproape plină).
* Se "gustă” plăcerea băii timp de 20 de minute.
Ulei în apă
Pentru o baie cu uleiuri eterice este nevoie de un emulgator care să lege apa cu componentele dizolvabile în grăsime ale uleiurilor eterice. Cele mai potrivite sunt sarea, laptele sau mierea. Pentru o baie totală sunt suficiente 10 picături de ulei eteric. Nu mai mult, pentru că un surplus ar putea dăuna organismului.
Parfum anti-viral
Toamna şi iarna simţim, adeseori, înţepături în nas şi zgârieturi în gât şi ştim imediat că ne paşte o răceală. Pentru prevenirea şi tratarea afecţiunilor virale, se folosesc, în mod tradiţional, uleiurile eterice. Dar nu toate amestecurile trebuie să miroasă a eucalipt şi camfor, ca să fie hiper-eficiente.
Ingrediente:
Reţeta 1: 30 ml ulei de migdale * 4 picături ulei eteric de portocală * 6 picături ulei eteric de brad alb * 1 picătură de ulei eteric de cardamom * 1 picătură de ulei eteric de scorţişoară.
Reţeta 2: 30 ml ulei de migdale * 4 picături ulei eteric de brad alb * 2 picături ulei eteric de lămâie * 2 picături ulei eteric de eucalipt * 1 picătură ulei eteric de levănţică.
Cum se procedează:
* Se pun uleiurile eterice în uleiul de migdale şi se unge pieptul, cu câte-o linguriţă de amestec, de câteva ori pe zi. Pe lângă acţiunea cutanată (prin piele) avem şi un efect inhalator, pentru că moleculele de parfum pătrund în plămâni prin căile respiratorii.
Primul amestec are un miros plin, condimentat, iar cel de-al doilea, de pădure şi de proaspăt.
Comprese cu efect rapid
Se pun 3 picături de ulei de eucalipt într-o linguriţă de ulei, se stropeşte cu amestecul respectiv o batistă sau o mănuşă de baie şi se aplică pe gât sau pe piept. Uleiurile eterice pătrund, astfel, prin piele, acţionând direct în punctul slab şi, în acelaşi timp, se obţine un efect şi prin nas şi plămâni.
Tinctură de rezistenţă
Când toţi cei din jurul nostru sunt răciţi şi pericolul ne pândeşte, oricum, şi pe noi, această tinctură ajută la întărirea sistemului imunitar. Pentru cei ce au plantele la-ndemână, ea n-ar trebui să lipsească din farmacia proprie. Toate ingredientele se folosesc proaspete.
Ingrediente: se pun în părţi egale - flori, tulpini şi frunze de echinacea, şi călţunaş sau dentiţă (Bidens tripartita) o vodcă sau rachiu dublu de cereale.
Cum se procedează:
* Se taie plantele mărunt şi se pun într-un borcan cu capac filetat (fără a fi îndesate).
* Se toarnă peste ele vodca sau rachiul şi se ţin 2-3 săptămâni într-un loc luminos, scuturând borcanul zilnic, dacă se poate.
* Se strecoară printr-un tifon sau printr-un filtru de cafea. Păstrată la răcoare şi întuneric, tinctura ţine cel puţin un an.
* În perioadele cu răceli şi gripe se iau zilnic, preventiv, de 3 ori câte 20 picături. La primele semne de boală, se ia, la început, o lingură plină şi, pe urmă, câte-o linguriţă de 3-5 ori pe zi. Dacă starea se ameliorează, se reduce doza la 20 de picături de 3 ori pe zi, până la vindecare.
* În total, tinctura nu trebuie administrată mai mult de 6 săptămâni.
Puterea de rezistenţă
Cânepa-codrului are aceleaşi efecte imunostimulatoare ca echinacea. Călţunaşul întăreşte sistemul imunitar, dar acţionează şi împotriva virusurilor gripale, având efect atât antibacterian, cât şi antiviral.
Imunitate puternică cu flori
Este cunoscut faptul că cimbrul întăreşte imunitatea, dar câţi dintre noi ştiu că există şi alte flori cu eficienţă egală? Acest amestec vindecător de flori şi ceai nu le dă nicio şansă virusurilor gripale şi, în plus, este gustos. Încercaţi şi dvs.
Ingrediente pentru un amestec de 100 g:
30 g de cimbru (plantă+flori) * 20 g flori de soc * 20 g flori de tei * 20 g flori de muşeţel * 10 g flori de portocal amar.
Cum se procedează:
* Pentru o ceaşcă de ceai se mărunţeşte în mojar o linguriţă de amestec de plante.
* Se opăresc plantele cu o ceaşcă de apă fierbinte şi se lasă să se infuzeze, cu capac, circa 7 minute.
* Se beau zilnic 2-3 ceşti de ceai.
Relaxare totală
Odihniţi-vă după ce aţi băut ceaiul, pentru că florile de soc şi de tei vă provoacă transpiraţia. Ceaiul poate fi îndulcit cu miere, după gust.