Leacurile iernii

Rodica Demian
Vreți să vă bucurați de iarna care stă să vină? Întăriți-vă din timp sistemul imunitar!

Supă de legume cu plante

Pentru ca sistemul imunitar să rămână pu­ternic, prevenirea bolilor se află, logic, pe primul loc. Pentru întărirea imunității, contra stării de oboseală, pentru refacerea după o boală și chiar pentru perioada lăuziei, se recomandă supele de zarzavat, dar și cu pui, în general. Supa de legume cu plante este foarte eficientă în perioada răcelilor și a gripelor. Întărește și încălzește până-n stră­funduri.

Ingrediente pentru 3 l de supă:
1 tulpină de praz * 1/2 ră­dă­­cină de țelină * 1-2 morcovi o 500 g sfeclă roșie * 1 bucată de ghimbir (cât un deget) * 1-2 pumni de plante amestecate (urzică, leurdă, piciorul-ca­prei, răcoină, drăgaică, brân­cu­ță, peliniță, coada-șoricelu­lui și iederă) * 1 crenguță de rozmarin, proaspăt sau uscat * 2 linguri de pelin (uscat sau proaspăt) * 1 linguriță de rădă­cină uscată sau de semințe de angelică * 1 lingură oțet bal­sa­mic * 1 linguriță ulei de măsline * 1 linguriță rasă de sare * 3,5 l apă.

Mod de preparare:
* Se spală bine prazul, țelina și morcovii (cu coajă cu tot) și se taie în două.
* Sfecla roșie se spală și se curăță de coajă (coaja se fierbe și ea).
* Se taie ghimbirul felii.
* Se pun toate ingredientele într-o oală mare cu apă rece, se dau în clocot și se fierb, încet, la foc mic, 3 ore.
* Sfecla roșie se scoate după 30-45 de minute (în funcție de mărime) și se fo­losește la prepararea altor mâncăruri.
* Se strecoară zeama printr-o sită fină și se consumă. Supa care rămâne se toarnă în sticle cu dopuri de înșu­rubat și se poate păstra la frigider 4-5 zile.
Supa aceasta nu se mănâncă cu lin­gura, ci o beți, pur și simplu, pentru a vă încălzi. Ce rămâne se poate folosi foarte bine ca bază pentru alte supe și sosuri.

Supă roșie, de iarnă

Baza acestei supe rămâne aceeași: zeama de legume și plante. Sfecla ro­șie, ghimbirul și curry-ul sunt legu­me plăcut încălzitoare și hrăni­toare, care țin piept oricărei tuse. Cu efort minim, obțineți un adevărat deliciu sănătos.

Ingrediente pentru circa 1,5 l de supă:
1 l de zeamă de legume și plante (vezi rețeta an­terioară) * circa 500 g sfeclă roșie (rămasă du­pă prepararea supei de legume + plante) * 1 bu­cată de ghimbir proaspăt ras * curry (sau chi­men) * smân­tână.

Mod de preparare:
* Se taie sfecla bucățele mărunte, apoi se pune în zeama de legume și plante, împreună cu ghimbirul.
* Se condimentează supa cu sare și curry (chi­men), se pune o linguriță de smântână deasupra și se servește imediat.


Baie întăritoare cu uleiuri eterice

În general, băile sunt extrem de plăcute și de rela­xante. Dar cele cu adaos de trandafiri și levăn­țică nu sunt doar parfumate, ci întăresc și sistemul imunitar.

Ingrediente pentru o baie:
4 picături de ulei eteric de lemn de trandafir * 2 picături de ulei eteric de trandafir * 2 picături de ulei eteric de benzoe * 1 picătură de ulei eteric de levănțică * circa 2-4 linguri de sare, de smân­tână, de lapte sau de miere (ca emulgator).

Cum se procedează:
* Se pun uleiurile eterice în emulgator, se ames­­tecă și se toarnă în apa din cadă (cada să fie aproa­pe plină).
* Se "gustă” plăcerea băii timp de 20 de mi­nute.

Ulei în apă
Pentru o baie cu uleiuri eterice este nevoie de un emulgator care să lege apa cu compo­nen­tele dizolvabile în grăsime ale uleiurilor eterice. Cele mai potrivite sunt sarea, lap­tele sau mie­rea. Pentru o baie totală sunt suficiente 10 pică­turi de ulei eteric. Nu mai mult, pentru că un surplus ar putea dăuna orga­nismului.


Parfum anti-viral

Toamna și iarna simțim, adeseori, înțepături în nas și zgârieturi în gât și știm imediat că ne paște o răceală. Pentru prevenirea și tratarea afecțiunilor virale, se folosesc, în mod tradițional, uleiurile eterice. Dar nu toate amestecurile trebuie să miroasă a eucalipt și camfor, ca să fie hiper-eficiente.

Ingrediente:
Rețeta 1: 30 ml ulei de migdale * 4 picături ulei ete­ric de portocală * 6 picături ulei eteric de brad alb * 1 pi­cătu­ră de ulei eteric de cardamom * 1 picătură de ulei eteric de scorțișoară.
Rețeta 2: 30 ml ulei de migdale * 4 picături ulei ete­ric de brad alb * 2 picături ulei eteric de lămâie * 2 pică­turi ulei eteric de eucalipt * 1 picătură ulei eteric de levănțică.

Cum se procedează:
* Se pun uleiurile eterice în uleiul de migdale și se unge pieptul, cu câte-o linguriță de amestec, de câteva ori pe zi. Pe lângă acțiunea cutanată (prin piele) avem și un efect inhalator, pentru că moleculele de parfum pătrund în plămâni prin căile respiratorii.
Primul amestec are un miros plin, condimentat, iar cel de-al doilea, de pădure și de proaspăt.

Comprese cu efect rapid
Se pun 3 picături de ulei de eucalipt într-o linguriță de ulei, se stropește cu amestecul respectiv o batistă sau o mănușă de baie și se aplică pe gât sau pe piept. Uleiurile eterice pătrund, astfel, prin piele, acționând direct în punctul slab și, în același timp, se obține un efect și prin nas și plămâni.


Tinctură de rezistență

Când toți cei din jurul nostru sunt răciți și peri­co­lul ne pândește, oricum, și pe noi, această tinc­tură ajută la întărirea sistemului imunitar. Pentru cei ce au plantele la-ndemână, ea n-ar trebui să lipsească din farmacia proprie. Toate ingredientele se folosesc proas­pete.

Ingrediente: se pun în părți egale - flori, tulpini și frunze de echinacea, și călțunaș sau dentiță (Bi­dens tripartita) o vodcă sau ra­chiu dublu de cereale.

Cum se procedează:
* Se taie plantele mărunt și se pun într-un borcan cu capac filetat (fără a fi îndesate).
* Se toarnă peste ele vodca sau ra­chiul și se țin 2-3 săptămâni în­tr-un loc luminos, scuturând borca­nul zil­nic, dacă se poate.
* Se strecoară printr-un tifon sau printr-un filtru de cafea. Păs­trată la ră­coare și întuneric, tinctura ține cel pu­țin un an.
* În perioadele cu răceli și gripe se iau zilnic, preventiv, de 3 ori câte 20 picături. La primele semne de boală, se ia, la început, o lingură pli­nă și, pe urmă, câte-o linguriță de 3-5 ori pe zi. Dacă starea se amelio­rează, se reduce doza la 20 de pică­turi de 3 ori pe zi, până la vindecare.
* În total, tinctura nu trebuie administrată mai mult de 6 săptă­mâni.

Puterea de rezistență
Cânepa-codrului are aceleași efecte imunostimu­latoare ca echi­­nacea. Călțunașul întărește sistemul imunitar, dar acțio­nează și împo­triva virusurilor gri­pale, având efect atât anti­bac­terian, cât și antiviral.


Imunitate puternică cu flori

Este cunoscut faptul că cimbrul întărește imu­ni­ta­tea, dar câți dintre noi știu că e­xistă și alte flori cu eficiență ega­lă? Acest amestec vin­decător de flori și ceai nu le dă nicio șansă virusurilor gripale și, în plus, este gustos. Încercați și dvs.

Ingrediente pentru un amestec de 100 g:
30 g de cimbru (plantă+flori) * 20 g flori de soc * 20 g flori de tei * 20 g flori de mușețel * 10 g flori de portocal amar.

Cum se procedează:
* Pentru o ceașcă de ceai se mărunțește în mojar o linguriță de amestec de plante.
* Se opăresc plantele cu o ceașcă de apă fierbinte și se lasă să se infuzeze, cu capac, circa 7 mi­nute.
* Se beau zilnic 2-3 cești de ceai.

Relaxare totală
Odihniți-vă după ce ați băut ceaiul, pentru că florile de soc și de tei vă provoacă transpirația. Ceaiul poate fi îndulcit cu miere, după gust.