Supă de legume cu plante
Pentru ca sistemul imunitar să rămână puternic, prevenirea bolilor se află, logic, pe primul loc. Pentru întărirea imunității, contra stării de oboseală, pentru refacerea după o boală și chiar pentru perioada lăuziei, se recomandă supele de zarzavat, dar și cu pui, în general. Supa de legume cu plante este foarte eficientă în perioada răcelilor și a gripelor. Întărește și încălzește până-n străfunduri.
Ingrediente pentru 3 l de supă:
1 tulpină de praz * 1/2 rădăcină de țelină * 1-2 morcovi o 500 g sfeclă roșie * 1 bucată de ghimbir (cât un deget) * 1-2 pumni de plante amestecate (urzică, leurdă, piciorul-caprei, răcoină, drăgaică, brâncuță, peliniță, coada-șoricelului și iederă) * 1 crenguță de rozmarin, proaspăt sau uscat * 2 linguri de pelin (uscat sau proaspăt) * 1 linguriță de rădăcină uscată sau de semințe de angelică * 1 lingură oțet balsamic * 1 linguriță ulei de măsline * 1 linguriță rasă de sare * 3,5 l apă.
Mod de preparare:
* Se spală bine prazul, țelina și morcovii (cu coajă cu tot) și se taie în două.
* Sfecla roșie se spală și se curăță de coajă (coaja se fierbe și ea).
* Se taie ghimbirul felii.
* Se pun toate ingredientele într-o oală mare cu apă rece, se dau în clocot și se fierb, încet, la foc mic, 3 ore.
* Sfecla roșie se scoate după 30-45 de minute (în funcție de mărime) și se folosește la prepararea altor mâncăruri.
* Se strecoară zeama printr-o sită fină și se consumă. Supa care rămâne se toarnă în sticle cu dopuri de înșurubat și se poate păstra la frigider 4-5 zile.
Supa aceasta nu se mănâncă cu lingura, ci o beți, pur și simplu, pentru a vă încălzi. Ce rămâne se poate folosi foarte bine ca bază pentru alte supe și sosuri.
Supă roșie, de iarnă
Baza acestei supe rămâne aceeași: zeama de legume și plante. Sfecla roșie, ghimbirul și curry-ul sunt legume plăcut încălzitoare și hrănitoare, care țin piept oricărei tuse. Cu efort minim, obțineți un adevărat deliciu sănătos.
Ingrediente pentru circa 1,5 l de supă:
1 l de zeamă de legume și plante (vezi rețeta anterioară) * circa 500 g sfeclă roșie (rămasă după prepararea supei de legume + plante) * 1 bucată de ghimbir proaspăt ras * curry (sau chimen) * smântână.
Mod de preparare:
* Se taie sfecla bucățele mărunte, apoi se pune în zeama de legume și plante, împreună cu ghimbirul.
* Se condimentează supa cu sare și curry (chimen), se pune o linguriță de smântână deasupra și se servește imediat.
Baie întăritoare cu uleiuri eterice
În general, băile sunt extrem de plăcute și de relaxante. Dar cele cu adaos de trandafiri și levănțică nu sunt doar parfumate, ci întăresc și sistemul imunitar.
Ingrediente pentru o baie:
4 picături de ulei eteric de lemn de trandafir * 2 picături de ulei eteric de trandafir * 2 picături de ulei eteric de benzoe * 1 picătură de ulei eteric de levănțică * circa 2-4 linguri de sare, de smântână, de lapte sau de miere (ca emulgator).
Cum se procedează:
* Se pun uleiurile eterice în emulgator, se amestecă și se toarnă în apa din cadă (cada să fie aproape plină).
* Se "gustă” plăcerea băii timp de 20 de minute.
Ulei în apă
Pentru o baie cu uleiuri eterice este nevoie de un emulgator care să lege apa cu componentele dizolvabile în grăsime ale uleiurilor eterice. Cele mai potrivite sunt sarea, laptele sau mierea. Pentru o baie totală sunt suficiente 10 picături de ulei eteric. Nu mai mult, pentru că un surplus ar putea dăuna organismului.
Parfum anti-viral
Toamna și iarna simțim, adeseori, înțepături în nas și zgârieturi în gât și știm imediat că ne paște o răceală. Pentru prevenirea și tratarea afecțiunilor virale, se folosesc, în mod tradițional, uleiurile eterice. Dar nu toate amestecurile trebuie să miroasă a eucalipt și camfor, ca să fie hiper-eficiente.
Ingrediente:
Rețeta 1: 30 ml ulei de migdale * 4 picături ulei eteric de portocală * 6 picături ulei eteric de brad alb * 1 picătură de ulei eteric de cardamom * 1 picătură de ulei eteric de scorțișoară.
Rețeta 2: 30 ml ulei de migdale * 4 picături ulei eteric de brad alb * 2 picături ulei eteric de lămâie * 2 picături ulei eteric de eucalipt * 1 picătură ulei eteric de levănțică.
Cum se procedează:
* Se pun uleiurile eterice în uleiul de migdale și se unge pieptul, cu câte-o linguriță de amestec, de câteva ori pe zi. Pe lângă acțiunea cutanată (prin piele) avem și un efect inhalator, pentru că moleculele de parfum pătrund în plămâni prin căile respiratorii.
Primul amestec are un miros plin, condimentat, iar cel de-al doilea, de pădure și de proaspăt.
Comprese cu efect rapid
Se pun 3 picături de ulei de eucalipt într-o linguriță de ulei, se stropește cu amestecul respectiv o batistă sau o mănușă de baie și se aplică pe gât sau pe piept. Uleiurile eterice pătrund, astfel, prin piele, acționând direct în punctul slab și, în același timp, se obține un efect și prin nas și plămâni.
Tinctură de rezistență
Când toți cei din jurul nostru sunt răciți și pericolul ne pândește, oricum, și pe noi, această tinctură ajută la întărirea sistemului imunitar. Pentru cei ce au plantele la-ndemână, ea n-ar trebui să lipsească din farmacia proprie. Toate ingredientele se folosesc proaspete.
Ingrediente: se pun în părți egale - flori, tulpini și frunze de echinacea, și călțunaș sau dentiță (Bidens tripartita) o vodcă sau rachiu dublu de cereale.
Cum se procedează:
* Se taie plantele mărunt și se pun într-un borcan cu capac filetat (fără a fi îndesate).
* Se toarnă peste ele vodca sau rachiul și se țin 2-3 săptămâni într-un loc luminos, scuturând borcanul zilnic, dacă se poate.
* Se strecoară printr-un tifon sau printr-un filtru de cafea. Păstrată la răcoare și întuneric, tinctura ține cel puțin un an.
* În perioadele cu răceli și gripe se iau zilnic, preventiv, de 3 ori câte 20 picături. La primele semne de boală, se ia, la început, o lingură plină și, pe urmă, câte-o linguriță de 3-5 ori pe zi. Dacă starea se ameliorează, se reduce doza la 20 de picături de 3 ori pe zi, până la vindecare.
* În total, tinctura nu trebuie administrată mai mult de 6 săptămâni.
Puterea de rezistență
Cânepa-codrului are aceleași efecte imunostimulatoare ca echinacea. Călțunașul întărește sistemul imunitar, dar acționează și împotriva virusurilor gripale, având efect atât antibacterian, cât și antiviral.
Imunitate puternică cu flori
Este cunoscut faptul că cimbrul întărește imunitatea, dar câți dintre noi știu că există și alte flori cu eficiență egală? Acest amestec vindecător de flori și ceai nu le dă nicio șansă virusurilor gripale și, în plus, este gustos. Încercați și dvs.
Ingrediente pentru un amestec de 100 g:
30 g de cimbru (plantă+flori) * 20 g flori de soc * 20 g flori de tei * 20 g flori de mușețel * 10 g flori de portocal amar.
Cum se procedează:
* Pentru o ceașcă de ceai se mărunțește în mojar o linguriță de amestec de plante.
* Se opăresc plantele cu o ceașcă de apă fierbinte și se lasă să se infuzeze, cu capac, circa 7 minute.
* Se beau zilnic 2-3 cești de ceai.
Relaxare totală
Odihniți-vă după ce ați băut ceaiul, pentru că florile de soc și de tei vă provoacă transpirația. Ceaiul poate fi îndulcit cu miere, după gust.