* E normal să mă îngraş, odată cu înaintarea în vârstă...
Deşi este adevărat că, odată cu vârsta, metabolismul încetineşte (cu 5-10 la sută pe deceniu, începând cu vârsta de 25 de ani), asta nu înseamnă că înaintarea în vârstă cere, obligatoriu, kilograme în plus. Un studiu realizat pe parcursul mai multor ani, care a urmărit viaţa de zi cu zi a unor femei cu vârste cuprinse între 50-75 de ani care s-au îngrăşat, dar şi-au menţinut greutatea sau chiar au slăbit, a constatat că succesul lor a avut de-a face mai mult cu obiceiurile din viaţa de zi cu zi, decât cu vârsta. Astfel, femeile care au luat cel puţin 3 mese pe zi, reduse cantitativ, s-au menţinut sau au slăbit, comparativ cu cele care au sărit peste mese. Iată la ce concluzie au ajuns nutriţioniştii: greutatea şi vârsta sunt doar numere. Ceea ce influenţează modul în care arătăm şi ne simţim este modul cum trăim în fiecare zi.
* Eu mă îngraş... genetic...
Nu se poate nega că există şi o componentă ereditară în cazul obezităţii, dar cercetările efectuate de nutriţionişti au arătat că adolescenţii sau copiii cu părinţi supraponderali, duşi la vreme la doctor, au devenit adulţi cu greutate normală. Un alt studiu recent a arătat că persoane cu "gene de grăsime”, care au avut un regim alimentar controlat şi au inclus exerciţiul fizic regulat în programul lor, au redus riscul de obezitate cu 40 la sută.
În concluzie: indiferent de "moştenirea” genetică, obiceiurile de zi cu zi au o mare influenţă asupra greutăţii noastre.
* Dacă merg la sală, pot mânca oricât...
Luaţi în considerare: dacă mâncaţi două prăjituri mijlocii, acestea vă aduc aproximativ 400 de calorii. Pentru a arde 400 de calorii, o persoană trebuie să meargă pe jos 3 km ori să stea o oră sau mai mult pe banda de alergat. Dar dacă dintr-un motiv oarecare nu ajungeţi la sala de sport în mod regulat, puteţi să vă menţineţi sau să slăbiţi doar cu ajutorul dietei. Un studiu recent a arătat că persoanele care consideră că dieta este cheia menţinerii siluetei cântăresc mai puţin decât cei care atribuie kilogramele în plus lipsei de exerciţiu. În concluzie: dacă nu aveţi un program de exerciţii fizice asemănător cu cel al unui atlet olimpic, pentru a slăbi sau a vă menţine greutatea va trebui să păstraţi aportul de calorii sub control.
* Dacă mănânc "bio”, nu mă îngraş...
Pâinea sau pastele din grâu integral au la fel de multe calorii ca cele obişnuite. Acelaşi lucru este valabil şi pentru orez brun sau orez alb. Avocado, nucile, uleiul de măsline au grăsimi excelente pentru sănătatea inimii, dar au şi multe calorii. Vinul roşu şi ciocolata neagră sunt pline de antioxidanţi, dar dacă vă răsfăţaţi zilnic cu ele, fără să vă uitaţi la cantitate, e foarte probabil să vă îngrăşaţi. "Sănătos”, "bio” sau "natural” nu înseamnă şi calorii puţine. Eticheta arată "conţinut redus de grăsimi”, "fără grăsimi vegetale hidrogenate” sau "fără aditivi alimentari”, dar nu spune nimic despre calorii, adică exact de ceea ce trebuie să ţineţi cont dacă vreţi să slăbiţi sau să vă păstraţi greutatea.
* Beau multă apă şi alte lichide ca să slăbesc...
Câteodată, un pahar de apă poate stopa pofta de a "ronţăi” ceva nepotrivit. De asemenea, hidratarea e esenţială pentru o stare de sănătate şi de bunăstare fizică. Însă, deşi creşteţi consumul de apă, dar nu vă limitaţi porţiile de alimente, veţi lua acelaşi număr de calorii. În afară de apă şi ceaiuri de plante neîndulcite, pentru celelalte lichide trebuie să fiţi atenţi, pentru că altfel "beţi calorii”. Corpurile noastre nu "simt” caloriile din lichide. Studiile au arătat că persoanele care au crescut aportul de băuturi îndulcite cu zahăr au adăugat şi kilograme. Pentru că şi băuturile considerate inofensive pot fi înşelătoare, citiţi cu atenţie etichetele şi calculaţi porţiile. Chiar şi sucurile de fructe preparate acasă, foarte sănătoase, de altfel, trebuie evitate sau consumate în cantităţi foarte mici, pentru că zaharoza şi fructoza care se află în ele au un aport caloric ridicat.
* Mănânc multe legume şi fructe ca să slăbesc...
Fructele şi legumele sunt foarte sănătoase, dar dacă aruncăm o privire pe statistici, vedem că odată cu creşterea consumului lor, a crescut, în acelaşi timp, şi rata obezităţii. Ce înseamnă aceasta? Că trebuie să înlocuiţi substanţial alte alimente cu fructe şi legume, în loc să completaţi, să adăugaţi.
* Un mod rapid şi uşor de a pierde kilograme e să sar peste mese...
Studiile au arătat că persoanele care sar peste mese - micul dejun în special - sunt supraponderale. Motivul? Săritul peste mese duce la încetinirea metabolismului, oboseală, în niciun caz la slăbit. De asemenea, va fi mult mai probabil ca din cauza foamei să vă "aruncaţi” la următoarea masă pe alimente bogate în zahăr şi grăsimi, sau să mâncaţi mai mult decât trebuie, ceea ce duce, în final, la kilograme în plus. Patru-cinci mese mici pe zi vă ajută să vă controlaţi pofta de mâncare şi să evitaţi gustările nesănătoase.
* Nu am nicio problemă ca, de câte ori "pun pe mine” câteva kilograme, să le "dau jos”...
Pierderea în greutate necesită un efort mare, susţinut zi cu zi, pe o perioadă lungă de timp. Vă puteţi îngrăşa şi slăbi de multe ori, însă, repetat, lucrurile se complică şi slăbitul se va produce din ce în ce mai greu, pentru că metabolismul încetineşte şi organismul face, de fiecare dată, eforturi să se adapteze la noua greutate.
* Pentru a slăbi, trebuie să tai carbohidraţii din dieta mea...
Excesul de calorii din orice sursă, nu doar din carbohidraţi, va fi stocat sub formă de grăsime corporală. Însă ei sunt o sursă esenţială de energie, iar dacă ne privăm de ei pe termen lung, ne afectăm starea de sănătate. Pentru a slăbi, alegeţi şi consumaţi în cantitate mică cereale integrale sau preparate din ele, care conţin carbohidraţi, sunt extrem de sănătoase şi satură repede.
* Alimentele cu "conţinut scăzut de grăsime” (low fat) sau "fără grăsime” (0 fat) mă ajută să slăbesc...
Unele dintre aceste alimente sunt sărace în grăsimi, dar bogate în calorii. Când grăsimea este eliminată dintr-un produs, trebuie adăugat altceva, pentru a-i menţine consistenţa. De multe ori, un produs cu conţinut scăzut în grăsime este încărcat cu zahăr, făină, amidon sau agenţi de îngroşare, iar aceste ingrediente aduc un număr important de calorii. De aceea, citiţi cu atenţie etichetele acestor produse şi consumaţi-le în porţii mici.
* Grăsimile mă fac gras...
Grăsimile conţin multe calorii, dar avem nevoie de ele în dieta noastră, ca sursă de energie şi pentru buna funcţionare a organismului. Pentru a slăbi, a vă menţine greutatea şi sănătatea, consumaţi grăsimi sănătoase, în cantităţi mici. Acestea sunt grăsimile nesaturate şi se găsesc în nuci, alune, migdale, seminţe neprăjite, măsline, uleiuri presate la rece (de măsline, de floarea-soarelui etc.), avocado, peşte.