Nelipsită din oalele de gătit, ţelina este, totuşi, un adevărat mister. În primul rând, nimeni nu poate spune cu exactitate de unde provine ea. Unii cercetători susţin că ţelina a crescut iniţial ca plantă sălbatică pe malurile Mării Negre, în timp ce alţii o consideră originară de pe însoritele ţărmuri ale Mediteranei, existând şi ipoteza că ar proveni din Orientul Mijlociu sau chiar din China. Cert este că, în urmă cu aproximativ 4000 de ani, ea s-a răspândit în toată Europa şi Asia. Nimeni nu poate spune exact cum a putut călători ţelina pe aceste distanţe uriaşe, într-o vreme în care nu existau drumuri, iar oamenii trăiau în preistorie. Cert este că ea a fost adoptată de mai toate popoarele străvechi. Iar dacă rădăcina şi frunzele sale au fost privite mai degrabă ca alimente, seminţele de ţelină au căpătat, în medicina tradiţională, statutul de medicament. În India, faimoşii medici ayurvedici considerau seminţele de ţelină ca fiind depozitarele unei enigmatice energii, numită shukra, capabilă să reîntinerească rapid organismul, dar şi să (re)trezească capacitatea de procreere. La rândul lor, medicii chinezi considerau ţelina un tonic al meridianului rinichiului, recomandând-o persoanelor vlăguite, îmbătrânite înainte de vreme, femeilor care intrau prematur la menopauză sau bărbaţilor cu probleme de potenţă şi fertilitate. În combinaţie cu păpădia, seminţele de ţelină erau cel mai puternic remediu împotriva gutei şi a problemelor renale, dar şi a edemelor cardiace. În Grecia şi în Roma Antică, seminţele de ţelină erau recunoscute ca tonic pentru bărbaţi, dar şi ca antidot contra abuzului de alcool şi contra consumului excesiv de carne. La fel ca şi în medicina asiatică, această plantă medicinală se recomanda ca reîntineritor rapid. Dar după gloria ei de remediu medicinal cunoscută în Antichitate, ţelina a intrat într-un con de umbră până acum 20 de ani, când cercetătorii au descoperit în seminţele de ţelină câteva substanţe vindecătoare care surclasează cele mai avansate medicamente de sinteză.
O farmacie într-o sămânţă
În ciuda dimensiunii lor de numai câţiva milimetri, seminţele ţelinei conţin nu mai puţin de... o sută de substanţe diferite. Rolul lor este să grăbească germinaţia, să ajute sămânţa să dezvolte rapid rădăcinile şi apoi să-şi înalţe deasupra pământului tulpinile cu o viteză impresionantă. Ei bine, ajunse în organismul uman, aceleaşi substanţe ajută la reglarea cantităţii de apă în ţesuturi, la coordonarea activităţii diferitelor glande endocrine (inclusiv ovarele şi testiculele), dar şi la normalizarea tensiunii arteriale, precum şi a proceselor de excreţie a toxinelor şi a deşeurilor de metabolism. Mai întâi, s-a crezut că uimitoarele efecte ale ţelinei se datorează unor pigmenţi (flavonoide) din seminţele de ţelină, pentru ca apoi să fie cercetate substanţele care îi dau plantei mirosul atât de specific. De curând, au început să fie testate şi uleiurile grase conţinute în seminţele de ţelină. Fiecare dintre aceste categorii de substanţe au dovedit calităţi remarcabile, remediul în integralitatea sa fiind de neînlocuit în câteva boli.
Ce fel de seminţe folosim în terapie
De regulă, seminţele de ţelină sunt culese toamna, târziu, înainte de a se scutura, când au atins maturitatea şi conţin maximum de principii active. Evident, în terapie nu se va folosi ţelina cultivată industrial, care cel mai adesea este tratată cu diferite substanţe chimice. În scopuri medicinale, vor fi utilizate seminţele de ţelină de grădină, uscate şi păstrate la loc lipsit de umiditate şi răcoros.
Preparate din seminţe de ţelină
Pulberea
Seminţele de ţelină se macină foarte fin cu râşniţa electrică de cafea, după care se cern printr-o sită (cum ar fi cea pentru făina albă). Depozitarea pulberii obţinute astfel se face în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase şi reci, pe o perioadă de maximum 15 zile (deoarece substanţele active se oxidează relativ rapid, iar uleiurile volatile se evaporă). De regulă, se administrează de 4 ori pe zi, câte o jumătate de linguriţă rasă, pe stomacul gol, la orele 7, 13, 19 şi 22.
Tinctura
Se pun într-un borcan cu filet 20 de linguri de pulbere de seminţe, peste care se adaugă două căni (în total 500 ml) de alcool alimentar de 70 de grade. Se închide borcanul ermetic şi se lasă conţinutul la macerat vreme de două săptămâni, într-un loc călduros, după care se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare.
Se administrează de patru ori pe zi câte o linguriţă diluată în puţină apă. Acest preparat are efecte hipotensoare şi diuretice foarte bune, fiind eficient pentru prevenirea puseelor de tensiune şi a retenţiei de lichide. În schimb, pentru stimularea fertilităţii şi pentru tratarea impotenţei, dozele necesare sunt mult mai mari, cantitatea de alcool ingerată fiind nocivă, motiv pentru care a fost inventat următorul preparat.
Extractul de seminţe de ţelină
Este o adevărată speranţă în tratamentul infertilităţii, al menopauzei premature, al impotenţei, dar şi al hipertensiunii. Extractul de ţelină se obţine din tinctura de seminţe de ţelină, din care se evaporă complet alcoolul, rămânând o pulbere cenuşiu-brună, cu miros foarte puternic şi extrem de concentrată în principii active. Acest extract conţine de câteva zeci de ori mai multe principii active decât simpla pulbere sau decât tinctura.
Seminţele de ţelină şi fertilitatea masculină
Administrat intern, în doze medii, extractul de seminţe de ţelină stimulează testiculele să producă o cantitate mai mare de spermă, îmbunătăţind în acelaşi timp concentraţia spermatozoizilor şi crescându-le motilitatea. Pentru a obţine aceste efecte, se administrează zilnic 0,8-1,2 grame de extract de seminţe de ţelină, în cure de 3 luni, urmate de o lună de pauză, după care administrarea se reia.
Studiile de medicină experimentală au arătat că efectul de stimulare a capacităţii de procreere este atât de intens, încât contracarează chiar efectele nocive ale unor substanţe cunoscute ca inamici ai fertilităţii la bărbaţi, cum ar fi: alcoolul, anumiţi solvenţi organici (propilen glicol, acetonă etc.), anumite pesticide, substanţele cu efect estrogen etc. În cazul infertilităţii, efectele tratamentului cu ţelină apar în timp, dar sunt durabile şi - cel mai important - nu pun în pericol sănătatea, aşa cum o fac medicamentele de sinteză sau semisinteză hormonale.
Cercetătorii nu pot să-şi explice cum un remediu care stimulează la bărbaţi nu doar fertilitatea, ci şi producţia de hormoni masculini (testosteron) poate avea un efect pozitiv incontestabil şi în cazul femeilor cu infertilitate. O cură de câteva săptămâni cu seminţe de ţelină stimulează declanşarea menstruaţiei, reglând intervalele de timp dintre menstre şi crescând şansele de procreere. Mai mult, la femeile cu menopauză prematură, extractul din această plantă ajută la revenirea ovulaţiei, având totodată şi un efect întineritor intens.
Se ţin cure cu extract de seminţe de ţelină, din care se iau câte 200-400 mg de trei ori pe zi, în perioade de 14 zile, urmate de alte 14 zile de pauză. Pentru stimularea fertilităţii, administrarea începe din ultima zi de menstruaţie şi continuă până la momentul ovulaţiei, când se întrerupe, urmând a fi reluată după încheierea menstrei.
Este important de ştiut că extractul din această plantă este şi un excelent remediu contra frigidităţii, stimulând centrii din creier care răspund de senzaţia de plăcere, dar producând şi o vasodilataţie puternică în zona genitală.
Seminţele de ţelină şi potenţa
Specialiştii în urologie şi tulburări de dinamică sexuală au botezat extractul din seminţele de ţelină ŢELINAGRA - o îmbinare între numele acestei legume şi denumirea celebrului medicament pentru potenţă, "Viagra”. Şi, într-adevăr, atât remediul natural, cât şi medicamentul de sinteză îşi datorează eficienţa unui efect de vasodilataţie periferică, comun ambelor, însă similitudinile se opresc aici. În cazul ţelinei, dincolo de vasodilataţia genitală, care apare la câteva zeci de minute de la administrare, există şi o acţiune la nivelul creierului, unde favorizează relaxarea şi reducerea reactivităţii la stres, ceea ce explică mai bine efectul său afrodiziac, devenit legendar în medicina populară românească.
Pentru tratarea disfuncţiilor sexuale, se administrează extractul de seminţe de ţelină în doză unică, de 600-1200 mg, ţinând cont că efectul său apare la 30-60 de minute de la ingerare. Este important ca şi înainte de administrare, şi după aceea, să nu se consume alimente. De asemenea, consumul de alcool este contraindicat, deoarece poate intensifica excesiv efectul ţelinei.
Alte tratamente cu seminţe de ţelină
* Hipertensiune. Conform studiilor făcute de specialiştii în cardiologie de la universităţi din Australia şi din Orientul Mijlociu, extractul de seminţe de ţelină este printre cele mai eficiente medicamente contra hipertensiunii arteriale. Doar 200 mg din acest extract, administrate de trei ori pe zi, normalizează tensiunea arterială, împiedică depunerea de colesterol şi de trigliceride pe artere, prevenind infarctul şi accidentul vascular cerebral. Remediul poate fi folosit pe termen lung, fără a da dependenţă sau obişnuinţă. De asemenea, spre deosebire de hipotensivele de sinteză, extractul de seminţe de ţelină nu afectează circulaţia cerebrală, ci din contra, o îmbunătăţeşte. Astfel, dacă multe dintre medicamentele chimice hipotensoare afectează negativ memoria, capacitatea de concentrare sau echilibrul emoţional, seminţele de ţelină ajută la restabilirea acestor funcţii ale creierului.
* Retenţie de lichide şi detoxifiere. Efectul puternic hipotensor al seminţelor de ţelină este, în bună măsură, datorat capacităţii lor de a stimula rinichii să elimine rapid surplusul de apă, împreună cu deşeurile de metabolism şi toxinele din organism. Studiile pe pacienţi umani au arătat că 0,5-1 grame de extract de ţelină, administrate zilnic, sporesc cantitatea de apă eliminată în 24 de ore cu peste 20%, înlăturând unele simptome neplăcute, cum ar fi mâinile şi picioarele umflate, acumulările de lichid sub pleoape etc. De asemenea, acest tratament elimină masiv acidul uric din organism, seminţele de ţelină fiind printre cele mai bune remedii contra gutei.
Acţiunea sa diuretică foarte puternică recomandă acest extract natural şi pentru prevenirea şi tratamentul cistitelor, nefritelor şi a calculozelor renale.
Seminţele de ţelină şi vârsta a treia
Zeci de cercetări ştiinţifice făcute deopotrivă pe oameni şi animale de experienţă au fost dedicate, în ultimele două decenii, înţelegerii efectului anti-îmbătrânire al extractului de seminţe de ţelină. Această plantă este printre cele mai bune medicamente cunoscute contra bolilor vârstei a treia. Iată câteva din cele mai importante efecte ale extractului de seminţe de ţelină în lupta cu anii:
* Previne procesele de distrugere la nivel celular - mai exact, previne afectarea ADN-ului şi împiedică transformarea celulelor sănătoase în celule canceroase, fiind printre cele mai eficiente remedii pentru profilaxia bolii canceroase.
* Protejează creierul - zeci de studii făcute mai ales în China au demonstrat o incredibilă capacitate a acestui extract de a menţine nealterate funcţiile cognitive ale creierului, chiar şi la vârste înaintate. Mai mult, extractul de ţelină tratează demenţa vasculară, ajută la refacerea creierului, a funcţiilor sale cognitive şi motorii, după un accident vascular cerebral. În studiile pe animale, seminţele de ţelină s-au arătat a fi eficiente chiar şi în cazul afectării creierului, specifică maladiei Alzheimer.
* Menţine densitatea osoasă - datorită efectului lor la nivel hormonal, seminţele de ţelină influenţează pozitiv metabolismul calciului, prevenind demineralizarea oaselor şi apariţia osteoporozei.
* Redă funcţionalitatea articulaţiilor - în seminţele de ţelină există câteva principii active cu un puternic efect antiinflamator articular, dar şi anti-durere. Într-un studiu-pilot, făcut pe 70 de voluntari cu diverse forme de reumatism, s-a observat că, după 42 de zile de tratament cu extract de seminţe de ţelină, aceştia au renunţat în proporţie de 64% la calmantele pentru dureri articulare, în condiţiile în care le crescuse mobilitatea şi capacitatea de efort.
Ca remediu anti-îmbătrânire, extractul de ţelină se administrează în cure de trei luni, timp în care se iau câte 600-800 miligrame pe zi.
Precauţii la tratamentul cu seminţe de ţelină
În doze normale, adică de 0,6-3 grame pe zi, nu s-au constatat niciun fel de efecte adverse ale acestui produs. Aceasta, în condiţiile în care, de exemplu, în Australia, mai mult de 100.000 de hipertensivi folosesc acest extract zilnic, de mai mulţi ani, fără să fi constatat niciun fel de efect advers. Totuşi, dacă este supradozată, ţelina poate da pe termen scurt hiperexcitabilitate nervoasă şi/sau sexuală, precum şi tulburări digestive. De asemenea, dacă în doze normale ţelina stimulează potenţa şi fertilitatea, supradozată de 10-20 de ori conduce, în timp, la efectul opus. Aşadar, pentru (re)dobândirea capacităţii de procreere nu se va exagera cu doza, rezultate excelente obţinându-se cu doze nu mai mari de 2 grame de extract pe zi, administrate sub forma unor cure de lungă durată.
Contraindicaţii la tratamentul cu seminţe de ţelină
Seminţele de ţelină nu vor fi administrate femeilor însărcinate. Persoanele cu afecţiuni inflamatorii acute ale rinichilor vor lua cu prudenţă extractul de seminţe de ţelină, adică la început, în doze mici.