Ziarul Financiar este cotat de specialişti drept cea mai importantă publicaţie economică din România. Un cotidian care a reuşit să rămână echidistant şi să le livreze cititorilor săi o radiografie zilnică şi amănunţită a situaţiei afacerilor din ţara noastră. În calitatea sa de redactor-şef al ziarului, l-am rugat pe Sorin Pâslaru să ne facă o analiză la rece a stării economiei naţionale, o economie despre care statisticile spun că este în creştere, în vreme ce buzunarele noastre pot fi întoarse pe dos. Deci, care e adevărul?
Puterea de cumpărare a românilor este în scădere
- În înţelesul comun, economie înseamnă bani, atât în buzunarele ţării, cât şi în buzunarele noastre. Un domeniu împins, adesea, între perdele de fum. Pe de-o parte, ni se spune că suntem în recesiune, pe de altă parte că, totuşi, vom creşte anul acesta cu aproximativ 2%. Din păcate, nu prea cred că există români care să spună că au simţit creşterea aceasta în portmoneu. Deci, cum stăm, de fapt?
- În primul rând, ar trebui să vă spun că toată creşterea de anul acesta, ca şi cea din anii de după criză, este o creştere mediocră. 2% pentru România e ca şi cum nu ar fi. Nu ne e mai bine, pentru că nouă ne trebuie cinci ani de creştere de 5% ca să vedem că se schimbă ceva în nivelul nostru de trai. Dacă cinci ani avem creşteri de două procente, ele vor fi imperceptibile pentru oameni, vor fi resimţite ca o stagnare. Acum, ca să vă explic recesiunea în care am intrat la începutul anului, m-aş folosi de o analogie. Aş compara economia noastră cu un magazin de pâine. Ei bine, proprietarul magazinului a observat un fapt: anul acesta, de la un trimestru la altul, vânzările de pâine au scăzut timp de două trimestre consecutive. E un semnal de alarmă. În acelaşi timp, el a mai sesizat ceva - faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, vânzările sunt mai bune. Atât în primul trimestru din acest an, cât şi în al doilea, s-a vândut mai multă pâine decât în trimestrele respective din anul trecut. În total, economia României a crescut în semestrul unu din 2014, faţă de semestrul unu din 2013, cu 2,4%. Revenind la exemplul nostru, e foarte important ca proprietarul magazinului să fie atent la scăderea consemnată în cursul acestui an, de la trimestru la trimestru, timp de două trimestre consecutive, pentru că ea semnalează o problemă, o tendinţă care, dacă se confirmă, înseamnă că o ia la vale cu magazinul şi s-ar putea să ajungă la o scădere şi de la un an la altul. Ceea ce e grav! Când în 2009 am avut o cădere a economiei de peste 6% faţă de 2008, atunci noi ne-am întors înapoi cu cinci ani. Acum am recuperat şi de abia anul acesta am ajuns, după şase ani, la PIB-ul din 2008, în valoare absolută în euro. E ca şi cum am fi fost exmatriculaţi de la clasa a V-a la clasa I şi a trebuit să o luăm de la capăt.
- De ce am luat-o la vale anul acesta? Începusem timid-timid să creştem, nu?
- Haideţi să ne uităm la ce s-a întâmplat în trimestrul doi din 2014, faţă de trimestrul unu din 2014, când am avut o scădere de 0,9%. Observăm, pentru început, o scădere a comerţului de 2,1%, deci oamenii au cumpărat mai puţin. De aceea avem şi o inflaţie din ce în ce mai mică şi avem chiar o cădere a preţurilor la produse alimentare, pentru că nu mai este cerere, firmele nu mai vând. Puterea de cumpărare a românilor este în scădere. Oamenii economisesc, au rate la bănci, de aceea nu mai cumpără, sau se orientează spre produse mai ieftine şi în cantitate mai mică. Asta nu s-a întâmplat la un nivel foarte mare, dar minus 2,1% e destul. Apoi, am mai avut o scădere a construcţiilor tot de aproape 2% - şi aici este şi "contribuţia" Guvernului, pentru că au scăzut cheltuielile cu infrastructura. În final, ceea ce a avut un impact major a fost scăderea de 4% a investiţiilor. Nu numai statul a investit mai puţin în economie, ci şi firmele private. Dacă ne vom uita la nivelul investiţiilor statului acolo, vom observa o scădere mare, de 30%.
"Din păcate, la nivelul Guvernului şi al tuturor guvernelor dinainte, este un analfabetism economic grav"
- Cum se explică această scădere a cheltuielilor statului? Nu au existat bani pentru investiţii?
- Ştiţi care sunt răspunsurile Guvernului? Pe de o parte, Liviu Voinea, care a fost până în iunie 2014 ministrul Bugetului, spunea: "Domnule, noi am avut bani, dar trebuia ca Ministerul Transporturilor să facă plăţile, dar ei nu le-au făcut şi au rămas banii neutilizaţi". De cealaltă parte, cine a fost ministru la Transporturi pe această perioadă (discutăm de trimestrul al II-lea din 2014), domnul Dan Şova, nu a clarificat problema. Asta ne-a mirat foarte tare pe noi, jurnaliştii. Într-un an electoral, aproape că a fost ca o subminare a economiei naţionale. Pentru că primul ministru ar fi trebuit să-i aşeze la stânga pe ministrul Finanţelor şi la dreapta pe ministrul Transporturilor şi să le spună: "Măi, înţelegeţi-vă şi cheltuiţi banii alocaţi!" Păi, Bucureştiul aproape plânge după o şosea de centură, e supraaglomeraţie mereu, nu avem un metrou din centru spre aeroport, nu mai spun cât întârzie autostrăzile în toată ţara. Ar trebui să duduie! Adică, trebuia să facem deficit bugetar pentru a avea investiţii, pentru a înainta mai rapid în zona asta de infrastructură, iar noi am făcut contrariul şi avem acum surplus bugetar! Eu cred că toate acestea se întâmplă pentru că miniştrii care ajung în aceste poziţii nici nu ştiu ce indicatori să urmărească astfel încât să schimbe lucrurile în România. E un analfabetism economic grav, din păcate, la nivelul Guvernului - şi nu numai la nivelul acestui guvern: e un analfabetism economic general şi la nivelul guvernelor anterioare. Sunt, pur şi simplu, incapabili! De asta nu au cheltuit banii şi nu au făcut investiţii, şi nici măcar nu-şi pun problema să îşi asume dezvoltarea României, de care avem o nevoie uriaşă.
Am avut ocazia să discutăm şi cu şefii de la CNADNR, compania naţională care este responsabilă de construirea autostrăzilor în România. Îi întrebam despre centura de sud a Bucureştiului, de exemplu. Ne dădeau nişte răspunsuri aiuritoare - "Păi, staţi, că am anulat nişte proiecte, nişte contracte care erau semnate de acum doi sau trei ani." Bucata care ar trebui să lege autostrada A3, Bucureşti-Ploieşti, de oraş, stă nefăcută de doi ani de zile. Şase kilometri! Se schimbă o grămadă de miniştri, vine Şova, apoi vine Rus, eu îi întreb, şi ei dau din colţ în colţ. Am sentimentul că ei nu ştiu în ce lume trăiesc.
Pentru mine, este evident că nu există un centru nervos, un creier al acestei naţiuni, care ar trebui, teoretic, să fie Guvernul României, care să discute în fiecare săptămână stadiul lucrărilor de infrastructură. Ştiţi ce discută ei în guvern? Ordonanţe de urgenţă! Domnule, Guvernul nu trebuie să fie o maşină de legi! Parlamentul trebuie să facă legi. Guvern înseamnă administraţie, Guvernul trebuie să execute - că de asta se numeşte "executiv"! Adică să urmărească săptămânal, lunar, zilnic, dacă ar putea, stadiul execuţiei lucrărilor în infrastructură, telecomunicaţii, şcoală, sănătate. Fiecare şedinţă de guvern ar trebui să înceapă cu o discuţie în care să se prezinte, ca la orice companie privată, cât am executat din ce mi-am asumat anul ăsta şi cum stăm faţă de anul trecut. Ei ar trebui să proiecteze bugetul şi să se întrebe - "Păi de ce suntem pe excedent? De ce avem investiţiile acelea blocate?" Apoi ar trebui să meargă la Transporturi şi să le ceară explicaţii.
"Viitorul nostru presupune un program masiv de educaţie"
- Din ce spuneţi, ne zbatem în incompetenţă. Ce e de făcut?
- Eu cred că noi avem în faţă munca uriaşă de a termina modernizarea României, care a început la sfârşitul secolului al XIX-lea şi care nu e terminată. Miza, acum, nu mai este industrializarea, pentru că nu ştiu dacă mai suntem noi în stare să ridicăm destule fabrici care să absoarbă capacitatea asta de forţă de muncă. Ar fi ideal dacă am reuşi să trecem direct în aşa-numita economie terţiară, în economia serviciilor, asta ar fi o miză pentru România. Adică să putem, strategic vorbind, să trecem în masă spre această zonă a IT-ului, spre slujbele acestea din centrele de servicii create la noi de mari companii, precum Oracle, Microsoft, Amazon şi aşa mai departe, la care nu ai nevoie decât de o bună educaţie. Am avea, deci, nevoie, doar de profesori bine plătiţi şi copiii de la ţară ar putea, ştiind bine matematică şi limbi străine, să lucreze direct în industria IT şi în servicii, aşa cum se întâmplă în Occident. Aşadar, viitorul nostru ar trebui să presupună un program masiv de educaţie, mai ales în zonele acestea care astăzi sunt sub media economiei, zonele mai sărace. Noi, la Ziarul Financiar, facem tot felul de hărţi, tot felul de analize, şi constatăm diferenţe uriaşe între judeţe. Sunt judeţe unde nu sunt companii, unde nu sunt investitori. Acolo ar trebui să se îndrepte investiţiile, deci e nevoie de infrastructură şi e nevoie de strategie. Aşa aş vedea eu şedinţele de guvern: "Domnilor, am 42 de judeţe, în fiecare săptămână iau în discuţie un judeţ - care e starea lui, educaţie, servicii, sănătate, şi peste un an mă întorc, îl chem pe preşedintele Consiliului Judeţean şi îi spun "Hai să vedem cum sunteţi voi faţă de media din România şi ce vă trebuie ca să vă ridicăm?"
- Aţi afirmat într-un editorial din Ziarul Financiar că vom ajunge la nivelul Europei când vom avea o filarmonică într-un orăşel foarte mic. De ce e importantă o filarmonică pentru economie?
- Cultura îţi dă imaginea a ceea ce eşti tu pe lume. Nu mai spun că un copil care are acces la un instrument muzical, de mic, evoluează altfel în viaţă, i se deschide mintea, îi va fi mult mai uşor la şcoală, poate să se concentreze. Noi ne-am luat ca obiectiv, de vreo 200 de ani, să ajungem la nivelul Occidentului, ca nivel de trai, şi să modernizăm România. Când mergem în străinătate, ne mirăm cum de acolo dezvoltarea este răspândită până la ultimul cătun, care poate că nu are o filarmonică, dar o orchestră tot are. Adică, au nişte lucruri pe care noi le avem în mediul urban, dar astea toate trebuie să se răspândească în toată ţara. Atunci va fi România occidentală. Şi va fi! Eu sunt optimist, pentru că România arată cu totul altfel decât acum 25 de ani. Ne amintim magazinele goale, în care roiau muştele, frigul din case... era dramatic. S-au schimbat multe, dar noi trebuie să ne asumăm în continuare accelerarea acestei dezvoltări, să nu ne lăsăm în voia unor valuri economice globale, pentru că noi avem de recuperat foarte mult. Iată exemplul Poloniei, care a fost atât de bine administrată în criză, încât ei au avut creştere economică atunci când toată lumea a scăzut, inclusiv în anii 2009-2010. O ţară ca România nu are voie să aibă recesiune, şi e păcat că, iată, în 2014, am ajuns din nou în ea. Şi din ce cauză? O cauză pe care o ai sub control, şi anume, investiţiile publice în infrastructură! Să stai cu banii necheltuiţi?! Este strigător la cer ca asta să fie cauza pentru care tu să aluneci din nou în recesiune.