Micoterapia este o metodă de tratare a diferitelor boli cu ajutorul ciupercilor medicinale, folosită de mii de ani. Kombucha, denumită şi "meduza japoneză" sau "ciuperca ceaiului", a fost descoperită în urmă cu milenii şi socotită în ţările Orientului Îndepărtat un adevărat panaceu. În China, băutura produsă din această ciupercă era considerată sacră, un elixir al tinereţii veşnice, permisă spre savurare doar nobilimii. Secole mai târziu, războinicii nordici şi soldaţii legiunilor romane o consumau pentru creşterea rezistenţei şi vigoarea trupului pe câmpul de luptă. În zilele noastre, medicina modernă confirmă calităţile terapeutice deosebite ale ciupercii ceaiului, recomandând-o în tratarea infecţiilor bacteriene, pentru îmbunătăţirea metabolismului, împotriva aterosclerozei, artritei, reumatismului şi multor altor afecţiuni.
Un elixir al vieţii
Se spune că demult, în vremuri imemoriale, pe un tărâm necunoscut, trăia un călugăr care avea darul de a vedea viitorul. Faima lui devenise atât de mare, încât ajunse până la urechile împăratului. De ani de zile, suveranul era ţintuit la pat de o boală grea, fără leac, astfel că, într-o bună zi, l-a chemat pe sihastrul prezicător şi i-a poruncit să-i spună când şi dacă se va vindeca de boala ce-i chinuia trupul. După o îndelungă tăcere, călugărul i-a spus că în scurt timp se va însănătoşi... bând ceai! După câteva zile, împăratul a observat în ceaşca lui de ceai o furnică şi, dezgustat, s-a grăbit să o scoată cu linguriţa. Atunci călugărul a spus: "Furnica din cană a adus cu ea un leac nevăzut! Aşteaptă până ce la suprafaţa ceaiului va creşte o meduză. Acea gelatină va transforma ceaiul într-un medicament miraculos!" Aşa s-a şi petrecut şi, în scurt timp, împăratul, după ce a înghiţit băutura tămăduitoare, s-a vindecat de boala necunoscută. Deşi povestea împăratului este o simplă legendă, oamenii de ştiinţă consideră că ea are la bază un sâmbure de adevăr, anume că dezvoltarea ciupercii ceaiului este influenţată de bacterii care sunt răspândite de insecte.
Prima menţiune despre ceaiul din Kombucha a apărut în China, în secolul al III-lea î.e.n, pe vremea dinastiei Qin. Mai târziu, despre proprietăţile terapeutice ale băuturii s-a aflat şi în Japonia, în Coreea şi în Tibet. Se presupune că în Europa, kombucha a pătruns după războiul ruso-japonez, adusă de soldaţii ruşi. La începutul secolului al XX-lea, în mai toată Rusia se consuma kombucha, sub denumirea de "cvas din ceai".
Ce este kombucha şi care sunt proprietăţile sale?
Ciuperca ceaiului este un organism viu, o simbioză de drojdii, bacterii şi acizi, ce se formează în ceaiul îndulcit. Pelicula groasă, de culoare galben-brună, ce pluteşte la suprafaţa lichidului, transformă ceaiul clasic într-o băutură plăcută, uşor acidulată, aromată, ce potoleşte setea şi, în acelaşi timp, previne şi ameliorează multe afecţiuni.
Cu un bogat conţinut de vitamina C, P şi B, aminoacizi, antioxidanţi, acid ascorbic, minerale (zinc, iod, calciu), ceaiul de kombucha îmbunătăţeşte circulaţia sanguină, stimulează metabolismul, elimină excesul de sare, previne şi combate afecţiunile hepatice şi biliare, reglează tensiunea arterială. În componenţa acestui ceai s-au descoperit bacterii cu proprietăţi antibiotice, fiind folosit ca leac eficient împotriva stafilococilor, streptococilor, în combaterea răcelilor şi virozelor. De asemenea, băutura din ciuperca kombucha normalizează aciditatea gastrică, scade nivelul colesterolului din sânge, este un remediu excelent împotriva insomniei, dizenteriei, constipaţiei, a durerilor de cap, revitalizează şi întinereşte corpul.
Prepararea băuturilor de kombucha
Pentru obţinerea băuturilor din ciuperca ceaiului veţi avea nevoie de o cultură de kombucha sănătoasă şi de lichidul de start (ceai fermentat din kombucha). Acestea se pot achiziţiona de la crescătorii de kombucha, de pe internet, sau se pot obţine în casă. Pentru începători, este de preferat să apeleze la o cultură sănătoasă, căci obţinerea ciupercii acasă este destul de anevoioasă şi delicată.
Prepararea ceaiului cu ciuperca cumpărată
Într-un recipient, se pregăteşte o infuzie de ceai verde sau din orice amestec de plante. La un litru de apă în fierbere, se adaugă două linguriţe de plantă. (Ceaiul negru se utilizează numai pentru creşterea ciupercii, aşa cum se va descrie mai jos.) Se lasă timp de 15 minute, după care se strecoară, se adaugă 100 g de zahăr şi se amestecă bine. Infuzia se lasă la răcit (dacă ceaiul este prea fierbinte, cultura de kombucha poate să moară) apoi se amestecă cu lichidul de start. Pentru preparare, se foloseşte un borcan din sticlă de trei litri, cu gura largă, în prealabil bine spălat şi uscat. Niciodată nu utilizaţi ustensile sau recipiente din metal, pentru că pot distruge proprietăţile băuturii terapeutice şi pot afecta ciuperca. Turnaţi în borcan lichidul printr-un tifon, cu mare atenţie, ca în recipientul de sticlă să nu pătrundă nicio rămăşiţă de ceai sau de zahăr, deoarece acestea dăunează ciupercii. Apoi, cu grijă, puneţi ciuperca în lichid. Acoperiţi gura borcanului cu un tifon pus în mai multe straturi şi legaţi-l cu o sfoară. Aşezaţi recipientul într-un loc întunecat şi călduros, cu o temperatură (ideală) de 25 de grade. Proprietăţile benefice ale ciupercii se pierd dacă temperatura locului scade sub 17 grade sau dacă ciuperca este expusă în lumina directă a soarelui. O culoare maro închis sugerează că ciuperca şi-a pierdut calităţile curative.
Fermentaţia durează în funcţie de anotimp şi de afecţiunea tratată (vara: 5-6 zile, iarna: 7-8 zile). (Există reţete pentru anumite afecţiuni care recomandă o fermentaţie mai îndelungată, de până la 30 de zile.)
Când băutura ajunge la gustul şi aciditatea dorite, cu mâinile curate, se scoate ciuperca din borcan, se clăteşte sub jet de apă rece şi se introduce într-un nou borcan cu ceai preparat ca în reţeta anterior descrisă. Băutura obţinută se toarnă în recipiente de sticlă, umplute până sus, păstrând circa 10% pentru următoarea producţie. Sticlele se astupă şi se lasă încă 4-5 zile într-un loc răcoros. Înainte de utilizare, băutura se strecoară printr-un tifon. Se conservă la frigider timp de maximum două săptămâni.
Obţinerea casnică a kombucha
Este cunoscut faptul că această ciupercă se obţine destul de greu, de aceea, dacă nu reuşiţi din prima încercare, nu abandonaţi!
Mod de preparare: într-un ceainic pentru infuzie, puneţi 5 linguriţe de ceai negru şi turnaţi o jumătate de litru de apă clocotită. După răcirea completă, se adaugă 7-8 linguri de zahăr şi se amestecă până la încorporarea perfectă. Se strecoară infuzia printr-un tifon şi se toarnă într-un borcan de sticlă de trei litri, cu gura largă. Vasul se acoperă cu tifon în mai multe straturi şi se aşează într-un loc călduros şi întunecos timp de şase săptămâni. Atenţie: vasul nu trebuie mişcat! După aproximativ zece zile, va începe procesul de fermentaţie şi va apărea un miros destul de puternic de oţet, care se va estompa după încă câteva zile. În săptămâna 2-3, la suprafaţa lichidului va apărea o peliculă subţire, albicioasă. Aceasta este kombucha, care va continua creşterea şi se va îngroşa în fiecare zi. După cele şase săptămâni, ciuperca se poate folosi pentru prepararea băuturilor.
Este foarte important ca ciuperca să fie bine îngrijită. Pentru aceasta, trebuie să utilizaţi numai instrumente şi recipiente foarte bine spălate, chiar sterilizate în cuptor. O dată pe lună, ciuperca se spală într-un castron cu apă la temperatura camerei, îndepărtând cu grijă, fără să o rupem, mucozităţile mai închise la culoare. După ce a crescut mai mult de şase centimetri, se pot scoate straturi din ea (pui) care se pun separat, în alte borcane, pentru a obţine alte ciuperci.
Mod de administrare
Kombucha se poate bea pentru potolirea setei, ca energizant, sau în scop terapeutic. Trebuie reţinut totuşi că nu este o simplă băutură răcoritoare, şi trebuie folosită cu moderaţie (maximum o jumătate de litru pe zi, exceptând tratamentele cu indicaţii speciale). Se administrează zilnic câte un pahar, cu o oră înainte de masă sau după trei ore după ce aţi mâncat.
* În cure de slăbire. Ceaiul din kombucha este benefic pe perioada curelor de slăbire. Pentru a scăpa de kilogramele suplimentare, se administrează câte 6 pahare de ceai pe zi, astfel: un pahar cu o oră înainte de a mânca şi încă un pahar la două ore după masă (la cele trei mese principale ale zilei). Tratamentul durează trei luni, în fiecare lună făcându-se câte o pauză de o săptămână.
* Ameliorarea simptomelor gastritei. Pentru a scăpa de durerile de stomac, se administrează kombucha de 3 ori pe zi, câte 100 ml. Pe durata tratamentului, se ţine o dietă uşoară, fără grăsimi, prăjeli mezeluri, condimente, băuturi alcoolice. Se evită, pe cât posibil, fumatul. Durata tratamentului este de 40 de zile. * Pentru vârstnici, consumul regulat de ceai din kombucha îmbunătăţeşte starea de spirit, ameliorează durerile de inimă şi de cap, combate insomnia.
Atenţie! Băutura din kombucha nu le este recomandată celor care suferă de diabet sau de ulcer peptic.
Uz extern
* Soluţie bucală: * Împotriva respiraţiei urât mirositoare: se clăteşte gura cu ceai de kombucha, fermentat timp o lună de zile. * Pentru albirea dinţilor, se foloseşte o soluţie de 1:1 ceai din kombucha şi apă fiartă şi răcită. După periajul dinţilor, se clăteşte gura energic, timp de două minute. * Împotriva stomatitei şi gingivitei, se foloseşte aceeaşi soluţie de 1:1 apă şi ceai de kombucha, cu care se clăteşte gura de 5-6 ori pe zi. Durata tratamentul este de regulă de 8-10 zile, însă se poate prelungi până la vindecarea completă.
* Curăţarea tenului. Kombucha este indicată oricărui tip de ten. Întâi se curăţă pielea cu lapte demachiant, apoi se înmoaie o batistă în apă călduţă şi se aplică pe faţă timp de două minute. Se ia o altă batistă curată, se înmoaie în ceai de kombucha fermentat timp de o lună, şi se aplică pe faţă, aşezând deasupra un prosop gros, flauşat, în prealabil bine încălzit. După 5 minute, se îndepărtează şi se clăteşte faţa cu apă călduţă. Procedeul se face seara, o dată pe săptămână.
* Loţiune pentru ten gras. O jumătate de ceaşcă de ceai de kombucha, fermentat o lună de zile, se amestecă cu 5 linguri de apă minerală şi o mână de petale de trandafiri. Soluţia se toarnă într-un recipient cu capac şi se lasă timp de două săptămâni, într-un loc întunecos. Se tamponează faţa cu această loţiune, dimineaţa şi seara.
* Împotriva căderii părului. Înainte cu două ore de a vă spăla pe cap, faceţi timp de cinci minute un masaj al scalpului, umezindu-vă părul cu o jumătate de ceaşcă de ceai de kombucha. Se acoperă capul cu un prosop şi se lasă ceaiul să acţioneze până la spălarea părului. În paralel, se administrează kombucha şi pe cale orală, un pahar pe zi, înainte cu o oră de a mânca. Tratamentul durează opt săptămâni. Se face o pauză de 2-3 săptămâni şi se poate relua.
* Întărirea firului de păr. * La o cană de ceai de kombucha se adaugă o lingură de miere. Se amestecă până la încorporare, apoi se aplică pe părul proaspăt spălat şi se lasă să acţioneze timp de o oră. Se clăteşte cu apă călduţă. * Peste 4 linguri de frunze de urzică se toarnă un litru de ceai de kombucha, încălzit la o temperatură de 70-80°C. Se lasă la infuzat trei ore, se strecoară şi apoi se aplică pe părul proaspăt spălat, masând scalpul. După tratament, părul nu se clăteşte.
* Împotriva mătreţii şi a mâncărimii scalpului. Timp de 3 luni, după fiecare spălare, se masează scalpul cu ceai de kombucha. Părul nu se mai clăteşte.
* Petele maronii de pe mâini, ce apar odată cu înaintarea în vârstă, pot fi şi ele combătute cu soluţie din ceai de kombucha. Se amestecă două linguriţe de ceai cu o linguriţă suc proaspăt de ceapă. Se aplică pe mâini, în zonele afectate, şi se lasă să acţioneze peste noapte. Soluţia se utilizează pe termen lung, cel puţin trei luni.