Micoterapia este o metodă de tratare a diferitelor boli cu ajutorul ciupercilor medicinale, folosită de mii de ani. Kombucha, denumită și "meduza japoneză" sau "ciuperca ceaiului", a fost descoperită în urmă cu milenii și socotită în țările Orientului Îndepărtat un adevărat panaceu. În China, băutura produsă din această ciupercă era considerată sacră, un elixir al tinereții veșnice, permisă spre savurare doar nobilimii. Secole mai târziu, războinicii nordici și soldații legiunilor romane o consumau pentru creșterea rezistenței și vigoarea trupului pe câmpul de luptă. În zilele noastre, medicina modernă confirmă calitățile terapeutice deosebite ale ciupercii ceaiului, recomandând-o în tratarea infecțiilor bacteriene, pentru îmbunătățirea metabolismului, împotriva aterosclerozei, artritei, reumatismului și multor altor afecțiuni.
Un elixir al vieții
Se spune că demult, în vremuri imemoriale, pe un tărâm necunoscut, trăia un călugăr care avea darul de a vedea viitorul. Faima lui devenise atât de mare, încât ajunse până la urechile împăratului. De ani de zile, suveranul era țintuit la pat de o boală grea, fără leac, astfel că, într-o bună zi, l-a chemat pe sihastrul prezicător și i-a poruncit să-i spună când și dacă se va vindeca de boala ce-i chinuia trupul. După o îndelungă tăcere, călugărul i-a spus că în scurt timp se va însănătoși... bând ceai! După câteva zile, împăratul a observat în ceașca lui de ceai o furnică și, dezgustat, s-a grăbit să o scoată cu lingurița. Atunci călugărul a spus: "Furnica din cană a adus cu ea un leac nevăzut! Așteaptă până ce la suprafața ceaiului va crește o meduză. Acea gelatină va transforma ceaiul într-un medicament miraculos!" Așa s-a și petrecut și, în scurt timp, împăratul, după ce a înghițit băutura tămăduitoare, s-a vindecat de boala necunoscută. Deși povestea împăratului este o simplă legendă, oamenii de știință consideră că ea are la bază un sâmbure de adevăr, anume că dezvoltarea ciupercii ceaiului este influențată de bacterii care sunt răspândite de insecte.
Prima mențiune despre ceaiul din Kombucha a apărut în China, în secolul al III-lea î.e.n, pe vremea dinastiei Qin. Mai târziu, despre proprietățile terapeutice ale băuturii s-a aflat și în Japonia, în Coreea și în Tibet. Se presupune că în Europa, kombucha a pătruns după războiul ruso-japonez, adusă de soldații ruși. La începutul secolului al XX-lea, în mai toată Rusia se consuma kombucha, sub denumirea de "cvas din ceai".
Ce este kombucha și care sunt proprietățile sale?
Ciuperca ceaiului este un organism viu, o simbioză de drojdii, bacterii și acizi, ce se formează în ceaiul îndulcit. Pelicula groasă, de culoare galben-brună, ce plutește la suprafața lichidului, transformă ceaiul clasic într-o băutură plăcută, ușor acidulată, aromată, ce potolește setea și, în același timp, previne și ameliorează multe afecțiuni.
Cu un bogat conținut de vitamina C, P și B, aminoacizi, antioxidanți, acid ascorbic, minerale (zinc, iod, calciu), ceaiul de kombucha îmbunătățește circulația sanguină, stimulează metabolismul, elimină excesul de sare, previne și combate afecțiunile hepatice și biliare, reglează tensiunea arterială. În componența acestui ceai s-au descoperit bacterii cu proprietăți antibiotice, fiind folosit ca leac eficient împotriva stafilococilor, streptococilor, în combaterea răcelilor și virozelor. De asemenea, băutura din ciuperca kombucha normalizează aciditatea gastrică, scade nivelul colesterolului din sânge, este un remediu excelent împotriva insomniei, dizenteriei, constipației, a durerilor de cap, revitalizează și întinerește corpul.
Prepararea băuturilor de kombucha
Pentru obținerea băuturilor din ciuperca ceaiului veți avea nevoie de o cultură de kombucha sănătoasă și de lichidul de start (ceai fermentat din kombucha). Acestea se pot achiziționa de la crescătorii de kombucha, de pe internet, sau se pot obține în casă. Pentru începători, este de preferat să apeleze la o cultură sănătoasă, căci obținerea ciupercii acasă este destul de anevoioasă și delicată.
Prepararea ceaiului cu ciuperca cumpărată
Ingrediente: 2 lingurițe de plante uscate, la alegere, 1 litru de apă, lichid de start și kombucha (se cumpără împreună).
Într-un recipient, se pregătește o infuzie de ceai verde sau din orice amestec de plante. La un litru de apă în fierbere, se adaugă două lingurițe de plantă. (Ceaiul negru se utilizează numai pentru creșterea ciupercii, așa cum se va descrie mai jos.) Se lasă timp de 15 minute, după care se strecoară, se adaugă 100 g de zahăr și se amestecă bine. Infuzia se lasă la răcit (dacă ceaiul este prea fierbinte, cultura de kombucha poate să moară) apoi se amestecă cu lichidul de start. Pentru preparare, se folosește un borcan din sticlă de trei litri, cu gura largă, în prealabil bine spălat și uscat. Niciodată nu utilizați ustensile sau recipiente din metal, pentru că pot distruge proprietățile băuturii terapeutice și pot afecta ciuperca. Turnați în borcan lichidul printr-un tifon, cu mare atenție, ca în recipientul de sticlă să nu pătrundă nicio rămășiță de ceai sau de zahăr, deoarece acestea dăunează ciupercii. Apoi, cu grijă, puneți ciuperca în lichid. Acoperiți gura borcanului cu un tifon pus în mai multe straturi și legați-l cu o sfoară. Așezați recipientul într-un loc întunecat și călduros, cu o temperatură (ideală) de 25 de grade. Proprietățile benefice ale ciupercii se pierd dacă temperatura locului scade sub 17 grade sau dacă ciuperca este expusă în lumina directă a soarelui. O culoare maro închis sugerează că ciuperca și-a pierdut calitățile curative.
Fermentația durează în funcție de anotimp și de afecțiunea tratată (vara: 5-6 zile, iarna: 7-8 zile). (Există rețete pentru anumite afecțiuni care recomandă o fermentație mai îndelungată, de până la 30 de zile.)
Când băutura ajunge la gustul și aciditatea dorite, cu mâinile curate, se scoate ciuperca din borcan, se clătește sub jet de apă rece și se introduce într-un nou borcan cu ceai preparat ca în rețeta anterior descrisă. Băutura obținută se toarnă în recipiente de sticlă, umplute până sus, păstrând circa 10% pentru următoarea producție. Sticlele se astupă și se lasă încă 4-5 zile într-un loc răcoros. Înainte de utilizare, băutura se strecoară printr-un tifon. Se conservă la frigider timp de maximum două săptămâni.
Obținerea casnică a kombucha
Este cunoscut faptul că această ciupercă se obține destul de greu, de aceea, dacă nu reușiți din prima încercare, nu abandonați!
Mod de preparare: într-un ceainic pentru infuzie, puneți 5 lingurițe de ceai negru și turnați o jumătate de litru de apă clocotită. După răcirea completă, se adaugă 7-8 linguri de zahăr și se amestecă până la încorporarea perfectă. Se strecoară infuzia printr-un tifon și se toarnă într-un borcan de sticlă de trei litri, cu gura largă. Vasul se acoperă cu tifon în mai multe straturi și se așează într-un loc călduros și întunecos timp de șase săptămâni. Atenție: vasul nu trebuie mișcat! După aproximativ zece zile, va începe procesul de fermentație și va apărea un miros destul de puternic de oțet, care se va estompa după încă câteva zile. În săptămâna 2-3, la suprafața lichidului va apărea o peliculă subțire, albicioasă. Aceasta este kombucha, care va continua creșterea și se va îngroșa în fiecare zi. După cele șase săptămâni, ciuperca se poate folosi pentru prepararea băuturilor.
Este foarte important ca ciuperca să fie bine îngrijită. Pentru aceasta, trebuie să utilizați numai instrumente și recipiente foarte bine spălate, chiar sterilizate în cuptor. O dată pe lună, ciuperca se spală într-un castron cu apă la temperatura camerei, îndepărtând cu grijă, fără să o rupem, mucozitățile mai închise la culoare. După ce a crescut mai mult de șase centimetri, se pot scoate straturi din ea (pui) care se pun separat, în alte borcane, pentru a obține alte ciuperci.
Mod de administrare
Kombucha se poate bea pentru potolirea setei, ca energizant, sau în scop terapeutic. Trebuie reținut totuși că nu este o simplă băutură răcoritoare, și trebuie folosită cu moderație (maximum o jumătate de litru pe zi, exceptând tratamentele cu indicații speciale). Se administrează zilnic câte un pahar, cu o oră înainte de masă sau după trei ore după ce ați mâncat.
* În cure de slăbire. Ceaiul din kombucha este benefic pe perioada curelor de slăbire. Pentru a scăpa de kilogramele suplimentare, se administrează câte 6 pahare de ceai pe zi, astfel: un pahar cu o oră înainte de a mânca și încă un pahar la două ore după masă (la cele trei mese principale ale zilei). Tratamentul durează trei luni, în fiecare lună făcându-se câte o pauză de o săptămână.
* Ameliorarea simptomelor gastritei. Pentru a scăpa de durerile de stomac, se administrează kombucha de 3 ori pe zi, câte 100 ml. Pe durata tratamentului, se ține o dietă ușoară, fără grăsimi, prăjeli mezeluri, condimente, băuturi alcoolice. Se evită, pe cât posibil, fumatul. Durata tratamentului este de 40 de zile. * Pentru vârstnici, consumul regulat de ceai din kombucha îmbunătățește starea de spirit, ameliorează durerile de inimă și de cap, combate insomnia.
Atenție! Băutura din kombucha nu le este recomandată celor care suferă de diabet sau de ulcer peptic.
Uz extern
* Soluție bucală: * Împotriva respirației urât mirositoare: se clătește gura cu ceai de kombucha, fermentat timp o lună de zile. * Pentru albirea dinților, se folosește o soluție de 1:1 ceai din kombucha și apă fiartă și răcită. După periajul dinților, se clătește gura energic, timp de două minute. * Împotriva stomatitei și gingivitei, se folosește aceeași soluție de 1:1 apă și ceai de kombucha, cu care se clătește gura de 5-6 ori pe zi. Durata tratamentul este de regulă de 8-10 zile, însă se poate prelungi până la vindecarea completă.
* Curățarea tenului. Kombucha este indicată oricărui tip de ten. Întâi se curăță pielea cu lapte demachiant, apoi se înmoaie o batistă în apă călduță și se aplică pe față timp de două minute. Se ia o altă batistă curată, se înmoaie în ceai de kombucha fermentat timp de o lună, și se aplică pe față, așezând deasupra un prosop gros, flaușat, în prealabil bine încălzit. După 5 minute, se îndepărtează și se clătește fața cu apă călduță. Procedeul se face seara, o dată pe săptămână.
* Loțiune pentru ten gras. O jumătate de ceașcă de ceai de kombucha, fermentat o lună de zile, se amestecă cu 5 linguri de apă minerală și o mână de petale de trandafiri. Soluția se toarnă într-un recipient cu capac și se lasă timp de două săptămâni, într-un loc întunecos. Se tamponează fața cu această loțiune, dimineața și seara.
* Împotriva căderii părului. Înainte cu două ore de a vă spăla pe cap, faceți timp de cinci minute un masaj al scalpului, umezindu-vă părul cu o jumătate de ceașcă de ceai de kombucha. Se acoperă capul cu un prosop și se lasă ceaiul să acționeze până la spălarea părului. În paralel, se administrează kombucha și pe cale orală, un pahar pe zi, înainte cu o oră de a mânca. Tratamentul durează opt săptămâni. Se face o pauză de 2-3 săptămâni și se poate relua.
* Întărirea firului de păr. * La o cană de ceai de kombucha se adaugă o lingură de miere. Se amestecă până la încorporare, apoi se aplică pe părul proaspăt spălat și se lasă să acționeze timp de o oră. Se clătește cu apă călduță. * Peste 4 linguri de frunze de urzică se toarnă un litru de ceai de kombucha, încălzit la o temperatură de 70-80°C. Se lasă la infuzat trei ore, se strecoară și apoi se aplică pe părul proaspăt spălat, masând scalpul. După tratament, părul nu se clătește.
* Împotriva mătreții și a mâncărimii scalpului. Timp de 3 luni, după fiecare spălare, se masează scalpul cu ceai de kombucha. Părul nu se mai clătește.
* Petele maronii de pe mâini, ce apar odată cu înaintarea în vârstă, pot fi și ele combătute cu soluție din ceai de kombucha. Se amestecă două lingurițe de ceai cu o linguriță suc proaspăt de ceapă. Se aplică pe mâini, în zonele afectate, și se lasă să acționeze peste noapte. Soluția se utilizează pe termen lung, cel puțin trei luni.