Revitalizează, tonifică şi catifelează tenul, prin conţinutul mare de vitaminele A şi C.
Mască de morcov cu smântână
Ingrediente: 2 linguri de morcov proaspăt, dat pe răzătoarea mică, 1 lingură de smântână.
Amestecaţi morcovul ras cu smântâna şi aplicaţi pe faţă pasta obţinută. După 20-25 de minute, clătiţi cu apă călduţă. Are efecte excepţionale, mai ales în cazul tenului uscat, îmbătrânit, care se descuamează, dar şi în cazul celui sensibil.
Mască de morcov şi argilă
Ingrediente: 2 linguri de suc proaspăt de morcovi, 2 linguri de argilă.
Amestecaţi argila cu sucul de morcovi, apoi aplicaţi preparatul pe faţă. După 15 minute, spălaţi. Revigorează pielea veştejită, dezinflamează, estompează petele.
Mască de morcov fiert şi ulei de măsline
Ingrediente: un morcov fiert şi pasat, o jumătate de linguriţă de ulei de măsline.
Amestecaţi morcovul transformat în piure cu uleiul de măsline şi aplicaţi-l pe faţă. Lăsaţi 30 de minute să acţioneze, apoi clătiţi-vă cu apă călduţă. Este o mască deosebit de eficientă împotriva ridurilor şi a pielii îmbătrânite.
Cartoful
Folosit în preparate cosmetice, cartoful are efect vitaminizant şi remineralizant, reduce inflamaţiile, întinde, netezeşte şi albeşte pielea.
Mască de cartof, gălbenuş şi lapte
Ingrediente: un cartof de mărime medie, fiert în coajă, 1 gălbenuş, 1 lingură de lapte.
Decojiţi cartoful fiert şi transformaţi-l în piure, apoi adăugaţi, amestecând, gălbenuşul şi laptele. Aplicaţi pasta pe faţă şi lăsaţi-o să acţioneze 25-30 de minute, apoi clătiţi-vă cu apă călduţă. Înviorează, întinde şi luminează tenul ofilit, uscat, ridat, îmbătrânit.
Mască de cartof, lămâie şi glicerină, pentru albirea pielii
Ingrediente: un cartof de mărime medie, fiert în coajă, sucul proaspăt stors de la o jumătate de lămâie (mică), 1 linguriţă de glicerină.
Decojiţi cartoful fiert şi transformaţi-l în piure, apoi adăugaţi sucul de lămâie şi glicerina, amestecând. Aplicaţi pasta pe faţă, lăsaţi 22-25 de minute, apoi clătiţi-o cu apă rece.
Albeşte pielea, estompează petele. Se poate folosi şi pentru albirea şi ştergerea petelor de pe mâini.
Tratament pentru hidratarea pielii
Ingrediente: felii de cartof crud, proaspăt tăiate, sau suc de cartofi proaspăt stors.
Aplicaţi pe faţa curată felii de cartof crud (sau sucul de cartof, cu ajutorul unui tampon de vată) cu un masaj uşor, timp de câteva minute, apoi clătiţi cu apă rece. Pielea devine proaspătă şi întinsă.
Tratament contra cearcănelor şi a ochilor umflaţi
Ingrediente: felii de cartof crud, proaspăt tăiate.
Aplicaţi pe ochi şi sub ei felii crude de cartofi, timp de 15-20 de minute, pe care le schimbaţi după 3-4 minute, cu altele proaspăt tăiate. Ochii se dezumflă, iar dacă tratamentul este urmat mai multe zile la rând, cearcănele se estompează.
Varza
Cu o concentraţie mare de sulf, potasiu, vitaminele A şi C, varza hidratează, hrăneşte şi stimulează producţia de colagen a pielii, absolut necesar pentru fermitate.
Mască de varză cu lapte, gălbenuş şi ulei de măsline
Ingrediente: câteva frunze de varză proaspete, lapte, un gălbenuş, câteva picături de ulei de măsline.
Tăiaţi şi puneţi la fiert frunzele de varză în lapte, la foc mic, până ajung la consistenţa unui terci. Luaţi vasul de pe foc şi, după ce s-a răcit, strecuraţi varza, adăugaţi gălbenuşul şi uleiul amestecând bine şi aplicaţi loţiunea pe faţă şi pe gât. Lăsaţi să acţioneze 20 de minute, apoi spălaţi-o cu apă călduţă.
Este o mască perfectă pentru tenul uscat sau sensibil, hrăneşte, regenerează, reduce ridurile.
Mască de varză cu albuş
Ingrediente: 3 linguri de varză dată pe răzătoarea fină, un albuş de ou bătut spumă.
Amestecaţi varza rasă cu spuma de ou şi aplicaţi-le pe faţă. După 20 de minute, spălaţi-vă cu apă călduţă. Se recomandă tenului gras sau mixt, are efect astringent, curăţă şi împrospătează.
Reţetă generală: Seara, înainte de culcare, se tamponează faţa spălată cu suc de varză proaspăt stors, se lasă 15 minute, se clăteşte cu apă rece. Dă pielii o luminozitate de zile mari şi "şterge" ridurile.