Fructe și legume de toamnă (2)

Iulia Vlad
Morcovul

Revitalizează, tonifică și catifelea­ză tenul, prin conținutul mare de vita­minele A și C.

Mască de morcov cu smântână
Ingrediente: 2 linguri de morcov proaspăt, dat pe răzătoarea mică, 1 lingură de smântână.
Amestecați morcovul ras cu smân­tâna și aplicați pe față pasta obținută. După 20-25 de minute, clătiți cu apă călduță. Are efecte ex­cepționale, mai ales în cazul tenului uscat, îmbătrânit, care se descuamează, dar și în cazul celui sensibil.

Mască de morcov și argilă
Ingrediente: 2 linguri de suc proas­păt de morcovi, 2 linguri de argilă.
Amestecați ar­gi­la cu sucul de mor­covi, apoi aplicați preparatul pe fa­ță. După 15 minu­te, spălați. Revi­go­rea­ză pie­lea veș­tejită, dezinfla­mea­ză, estom­pează petele.

Mască de morcov fiert și ulei de măsline
Ingrediente: un morcov fiert și pa­sat, o jumătate de linguriță de ulei de măsline.
Amestecați morcovul transformat în piure cu uleiul de măsline și apli­cați-l pe față. Lăsați 30 de minute să ac­ționeze, apoi clătiți-vă cu apă căldu­ță. Este o mască deosebit de eficientă împotriva ridurilor și a pielii îmbătrâ­nite.

Cartoful

Folosit în preparate cosmetice, car­to­ful are efect vitaminizant și remine­ra­lizant, reduce inflamațiile, întinde, netezește și albește pielea.

Mască de cartof, gălbenuș și lapte
Ingrediente: un cartof de mărime medie, fiert în coajă, 1 gălbenuș, 1 lin­gură de lapte.
Decojiți cartoful fiert și transfor­mați-l în piure, apoi adăugați, ameste­când, gălbenușul și laptele. Aplicați pas­ta pe față și lăsați-o să acționeze 25-30 de minute, apoi clătiți-vă cu apă căldu­ță. Înviorează, întinde și luminează te­nul ofilit, uscat, ridat, îmbătrânit.

Mască de cartof, lămâie și glicerină, pentru albirea pielii
Ingrediente: un cartof de mărime medie, fiert în coajă, sucul proaspăt stors de la o jumătate de lămâie (mi­că), 1 linguriță de glicerină.
Decojiți cartoful fiert și transfor­mați-l în piure, apoi adăugați sucul de lămâie și glicerina, amestecând. Apli­cați pasta pe față, lăsați 22-25 de mi­nute, apoi clătiți-o cu apă rece.
Albește pielea, estompează pe­tele. Se poate folosi și pen­tru albirea și șter­gerea pe­te­lor de pe mâini.

Tratament pentru hidratarea pielii
Ingrediente: felii de cartof crud, proas­­păt tăiate, sau suc de cartofi proaspăt stors.
Aplicați pe fața curată felii de car­tof crud (sau sucul de cartof, cu ajuto­rul unui tampon de vată) cu un masaj ușor, timp de câteva minute, apoi clătiți cu apă rece. Pielea devine proaspătă și întinsă.

Tratament contra cearcănelor și a ochilor umflați
Ingrediente: felii de cartof crud, proaspăt tăiate.
Aplicați pe ochi și sub ei felii crude de cartofi, timp de 15-20 de mi­nute, pe care le schimbați după 3-4 minute, cu altele proaspăt tăiate. Ochii se dezum­flă, iar dacă tratamentul este urmat mai multe zile la rând, cearcă­nele se es­tom­pează.

Varza

Cu o concentra­ție mare de sulf, po­tasiu, vitaminele A și C, varza hidra­tea­ză, hră­­nește și stimulează producția de co­lagen a pielii, absolut necesar pentru fermitate.

Mască de varză cu lapte, gălbenuș și ulei de măsline
Ingrediente: câteva frunze de varză proaspete, lapte, un gălbenuș, câteva picături de ulei de măsline.
Tăiați și puneți la fiert frunzele de varză în lapte, la foc mic, până ajung la consistența unui terci. Luați vasul de pe foc și, după ce s-a răcit, strecurați var­­za, adăugați gălbenușul și uleiul ames­tecând bine și aplicați loțiunea pe față și pe gât. Lăsați să acționeze 20 de minute, apoi spălați-o cu apă căl­duță.
Este o mască perfectă pentru tenul uscat sau sensibil, hrănește, regene­rea­ză, reduce ridurile.

Mască de varză cu albuș
Ingrediente: 3 linguri de varză da­tă pe răzătoarea fină, un albuș de ou bătut spumă.
Amestecați varza rasă cu spuma de ou și aplicați-le pe față. După 20 de minute, spălați-vă cu apă călduță. Se re­­comandă tenului gras sau mixt, are efect astringent, curăță și împrospă­tează.
Rețetă generală: Seara, înainte de culcare, se tamponează fața spălată cu suc de varză proaspăt stors, se lasă 15 mi­nute, se clătește cu apă rece. Dă pie­lii o luminozitate de zile mari și "șter­ge" ridurile.