E prea cunoscut ca să mai fie nevoie de prezentare. Chipeş din cale afară, primăvara, când se acoperă de flori parfumate şi roz, toamna e şi mai şi, încărcat de boabele lui rubinii, care umplu de frumuseţe şi de viaţă priveliştile arse de brume. Şi unde mai pui că la atâta splendoare, Dumnezeu i-a dat şi virtuţi de tămăduire, pentru o grămadă de boli. Răsfăţat al naturii şi al destinului, măceşul îşi pune toate darurile la picioarele noastre, bucuros să i se deschidă uşa de "bun venit".
Recoltare şi uscare
Materia primă pentru obţinerea de preparate farmaceutice sunt fructele (Fructus cynosbati), numite popular măceşe. Ele se recoltează când au ajuns la deplină maturitate, începând cu luna septembrie şi până la apariţia primelor geruri, când se înmoaie şi sunt mai greu de recoltat şi uscat. În cazul când sunteţi printre înţelepţii care îşi culeg singuri leacurile de prin păduri, e necesar să acordaţi atenţie pregătirii măceşelor înainte de prelucrare.
Astfel, fructele trebuie despicate imediat după recoltare, de obicei în patru, pentru a le îndepărta seminţele, care conţin un principiu toxic, şi pentru a le grăbi uscarea. Odată cu îndepărtarea seminţelor, se va înlătura şi puful ce le acoperă, deoarece poate produce iritaţii şi fenomene alergice la nivelul pielii şi al tubului digestiv. Uscarea se face la început forţat, la o temperatură de aproximativ 100-105oC, timp de 30 de minute. Astfel se stabilizează vitamina C, prin inactivarea ascorbinazei, o enzimă care distruge rapid vitamina C, după recoltarea fructelor. Procedeul e simplu. Măceşele se pun pe o tavă, în cuptorul aragazului, la foc mic şi cu uşa întredeschisă, iar în cazul cuptoarelor electrice prin fixarea temperaturii şi a timpului menţionate mai sus. Se continuă apoi uscarea la temperatura ambiantă, în locuri bine aerisite. O regulă "de fier" în pregătirea măceşelor este că ele nu trebuie să intre în contact cu... fierul. Atât la prelucrare (despicare) cât şi la prepararea formelor farmaceutice, este necesară evitarea completă a uneltelor de metal (fier, cupru) care catalizează descompunerea enzimatică a vitaminei C. Toate uneltele trebuie să fie din metal emailat, inox, mase plastice, sticlă, lemn, teflon etc.
Randamentul la uscare este de 5:1, adică din 100 g măceşe proaspete se obţin aproximativ 20 g măceşe uscate şi fără seminţe.
După uscare, ambalarea se face în pungi sau borcane închise ermetic, pentru a evita contactul cu aerul. Se păstrează la întuneric, până la momentul procesării. Mărunţirea fructelor se face doar înaintea utilizării lor.
Nota farmacistului: Este promovată, în mod nejustificat, ideea că pentru a beneficia de aportul de vitamine care se găsesc din abundenţă în legume şi fructe, acestea trebuie consumate neapărat în stare crudă, altfel, prin procesare termică, se distrug. Vitaminele nu se distrug prin fierbere (când temperatura atinge 100°C), ci doar prin coacere când se depăşeşte temperatura de peste 180°C. Sensibile sunt însă enzimele şi fermenţii din legume, fructe sau alte plante medicinale, care se distrug la temperaturi de 60-70 de grade. Vitaminele se descompun însă uşor la lumină şi în prezenţa aerului, de aceea e bine să avem în vedere acest lucru atunci când le conservăm.
Compoziţia chimică
Măceaşa se remarcă prin conţinutul ridicat în vitamina C, care alături de vitaminele A, B1, B2, PP, vitamina K, pigmenţi carotenoidici, flavonici şi săruri minerale, formează o polivitamină naturală de excepţie. Conţinutul în vitamina C din măceşe creşte odată cu altitudinea, măceşele recoltate din zona de deal şi de munte fiind mai bogate în vitamina C decât cele recoltate din zona de câmpie. Vitamina C poate fi considerată regina vitaminelor, căci poate fi folosită atât ca terapie de prevenţie, cât şi curativ. A rămas celebră pentru că a salvat omenirea de scorbut. Administrarea vitaminei C prezintă o particularitate în sensul că nu se cunosc cazuri de hipervitaminoze, ca în cazul altor vitamine, excesul eliminându-se din organism pe cale renală.
Preparate din măceşe
Pulberea: Măceşele uscate se macină foarte fin, într-o râşniţă de măcinat cafeaua. Se foloseşte ca atare, câte un vârf de linguriţă, de 2 ori pe zi, cu puţină miere, sirop sau suc natural.
Infuzia: 2 linguri de măceşe uscate şi mărunţite groscior se opăresc cu 250 ml de apă fiartă. Se lasă la infuzat timp de 30 minute, după care se filtrează. Se bea neîndulcită sau se îndulceşte după gust, cu miere.
Decoctul: 4 linguri de măceşe despicate şi uscate, fără a mai fi mărunţite, se fierb la foc mic, timp de 30 minute, în 500 ml apă, într-un vas, de preferinţă din inox sau emailat. Se va avea în vedere să se completeze la final apa evaporată. Se filtrează fierbinte, prin tifon sau vată medicinală, umectată cu puţină apă înaintea filtrării. Se îndulceşte ca şi infuzia, cu miere.
Siropul de măceşe: 100 g măceşe uscate se fierb câteva minute, cu 500 ml apă. După 15 minute, se filtrează. Se adaugă 500 g zahăr tos, dându-se apoi într-un clocot. Când încă mai este călduţ, se filtrează. Rezultă un sirop plăcut la gust, care se foloseşte ca atare sau ca îndulcitor pentru alte ceaiuri, care nu sunt plăcute la gust.
Tinctura de măceşe: 20 g (4 linguri) de măceşe uscate şi mărunţite groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obţinut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon după care se lasă la decantat, în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece uşor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Vinul terapeutic: Peste 50 g (4 linguri) măceşe uscate şi mărunţite groscior se toarnă un litru de vin roşu adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, şi apoi se lasă la decantat 6 zile, separându-se ulterior partea limpede de depunerile de pe fundul vasului. Se va completa cu vin, până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de un an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade. În cazul concentraţiei alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, el se va păstra la frigider. Rezultă un vin foarte plăcut la gust, care se poate folosi şi ca aperitiv înainte de masă.
Datorită conţinutului în alcool al vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranţă la alcool.
Tratamente interne cu măceşe
Nota farmacistului: Suntem apăraţi de boli în primul rând datorită imunităţii individuale. Această imunitate se obţine prin formarea anticorpilor în organismul uman. Există o vorbă în lumea medicală şi farmaceutică, care spune că dacă vrei să fii sănătos la maturitate, e bine a faci boli uşoare (răceli, infecţii ale aparatului respirator, digestiv, afecţiuni dermatologice etc.) în fragedă copilărie, când organismul îşi construieşte propria imunitate prin formarea de anticorpi, care te protejează mai târziu de anumite boli. Vitamina C, conţinută masiv în măceşe şi consumată cu regularitate, ne apără de foarte multe boli, întărindu-ne imunitatea.
Farmacia Faltis prepară un sirop pentru imunitate adresat copiilor, capsule pentru imunitate adresate adulţilor şi un sirop energizant adresat celor vârstnici, toate conţinând extracte din măceşe. Recomand ca preparatele obţinute din măceşe să fie folosite regulat atât de omul suferind, cât şi de cel sănătos.
* Boli hematologice - anemia
Anemia este o boală care se caracterizează prin scăderea numărului de hematii sau a concentraţiei de hemoglobină, ca o consecinţă a lipsei de fier din organism. Cauzele principale sunt pierderile acute sau cronice de sânge, deficitul în alimentaţie de vitamina B12 şi acid folic, anumite boli medulare şi, foarte frecvent, deficienţe în absorbţia şi fixarea fierului în organism. Aceste deficienţe pot fi rezolvate prin folosirea preparatelor farmaceutice din măceşe, cunoscându-se faptul că vitamina C favorizează absorbţia la nivelul tubului digestiv a fierului şi apoi fixarea lui în sânge.
Pulberea: se foloseşte câte o jumătate de linguriţă de pulbere, de 3 ori pe zi, ca atare sau împreună cu miere sau suc natural, după fiecare masă.
Decoctul: se administrează câte 2 ceşti pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de pir. Pirul este printre puţinele plante verzi care conţin o cantitate însemnată de fier .
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului cardio-vascular - insuficienţe cardiace, infarct miocardic, nevroză cardiacă, angină pectorală
Preparatele din măceşe ajută la buna funţionare a muşchiului inimii.
Pulberea: se foloseşte câte o jumătate de linguriţă, de 3 ori pe zi, ca atare sau împreună cu miere sau suc natural. Se ia după fiecare masă.
Decoctul: se administrează câte 2 ceşti pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu zahăr sau miere.
Tinctura: câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului circulator periferic - varice, flebite, hemoroizi, fragilitate capilară, capilare dilatate
Pulberea: se foloseşte câte o jumătate de linguriţă, de 3 ori pe zi, ca atare, sau împreună cu miere sau suc natural. Se ia după fiecare masă.
Decoctul: se administrează câte 2 ceşti pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
(Benefică este asocierea tincturii de măceşe cu tinctura de salcâm japonez sau tinctura de castane. Farmacia Faltis prepară o asemenea combinaţie, pentru bolile vaselor capilare.)
* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronşite, astm bronşic, pneumonii
Preparatele din măceşe cresc imunitatea organismului în bolile aparatului respirator.
Pulberea: se foloseşte câte o jumătate de linguriţă, de 3 ori pe zi, ca atare sau împreună cu miere sau suc natural după fiecare masă.
Decoctul: se administrează câte 2 ceşti pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli virale - răceală, gripă, guturai
Decoctul: se administrează câte 2 ceşti pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Pulberea: se foloseşte câte o jumătate de linguriţă, de 3 ori pe zi, ca atare sau împreună cu miere sau suc natural. Se iau după masă.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
(Folosirea vinului terapeutic din măceşe în mod preventiv, în tratarea bolilor virale, poate avea efectul unui vaccin, având în vedere că vitamina C naturală din măceşe şi resveratrolul din vin cresc imunitatea organismului.)
* Sarcină şi alăptare
Pulberea: se foloseşte câte o jumătate de linguriţă, de 3 ori pe zi, ca atare sau împreună cu miere sau suc natural, după mesele principale.
Decoctul: se administrează câte 2 ceşti pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
* Boli ale aparatului digestiv - balonări şi stări spastice ale aparatului digestiv, diaree
Pulberea: se foloseşte câte o jumătate de linguriţă, de 3 ori pe zi, ca atare sau împreună cu miere sau suc natural, după mesele principale.
Decoctul: se administrează câte 2 ceşti pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de roiniţă sau mentă.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli hepatice şi biliare - hepatite, ciroze, colecistite, colici biliare
Pulberea: se foloseşte câte o jumătate de linguriţă, de 3 ori pe zi, ca atare, sau împreună cu miere sau suc natural, după mesele principale.
Decoctul: se administrează câte 2 ceşti pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
* Boli ale aparatului urogenital - cistite, pielite
Vitamina C din preparatele obţinute din măceşe are pH acid, care este neprielnic înmulţirii bacteriilor patogene ce se dezvoltă la nivelul aparatului uro-genital.
Pulberea: se foloseşte câte o jumătate de linguriţă, de 3 ori pe zi, ca atare, sau împreună cu miere sau suc natural, după mesele principale.
Decoctul: se administrează câte 2 ceşti pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli metabolice şi endocrine - diabet zaharat, afecţiuni ale tiroidei, insuficienţă cortico-suprarenală
Pulberea: se foloseşte câte o jumătate de linguriţă, de 3 ori pe zi, ca atare sau împreună cu miere sau suc natural, după mesele principale.
Decoctul: se administrează câte 2 ceşti pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de teci de fasole.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale pielii (dermatologice) - provocate de insuficienţa secreţiei de hormoni glucocorticoizi
Nota farmacistului: Sunt multe boli ale pielii, ca de exemplu psoriazisul, pemfigusul, lichenul plan, lupusul eritematos, care sunt consecinţa lipsei de glucocorticoizi din organism (hidrocortizonul), hormoni secretaţi de glanda suprarenală. Blocarea secreţiei de glucocorticoizi a suprarenalei poate avea în principal urmatoarele cauze: factori ereditari, tumori maligne, fumatul excesiv sau fenomene stresante extreme. Toate schemele de tratament pentru vindecarea acestor boli dermatologice conţin derivaţi cortizonici. Folosirea îndelungată a medicamentelor pe bază de hidrocortizon poate avea, însă, efecte majore nedorite pentru organism şi, de aceea, ea nu este acceptată cu uşurinţă de medicii curanţi, decât în cazuri extreme şi pe o perioadă scurtă de timp. Sunt teorii care susţin ideea că secreţia glandei suprarenale poate fi activată de administrarea pe perioade îndelungate de vitamina C naturală (în speţă, a preparatelor din măceşe). Pentru cei în suferinţă, recomand asemenea cure, cu preparate naturale din măceşe, alături de tratamentele clasice prescrise de medicii curanţi.
Pulberea: se foloseşte câte o linguriţă, de 3 ori pe zi, ca atare sau împreună cu miere sau suc natural, după fiecare masă.
Decoctul: se administrează câte 2 ceşti pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-fraţi-pătaţi.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, toate după masă.
* Afecţiuni alergice - urticarie, prurit, eriteme
Pulberea: se foloseşte câte o jumătate de linguriţă, de 3 ori pe zi, ca atare, sau împreună cu miere sau suc natural, după fiecare masă.
Decoctul: se administrează câte 2 ceşti pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de trei ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-fraţi-pătaţi.
Vinul: se administrează 2 linguri, de două ori pe zi, după masă.
* Boli neurologice - cefalee, migrene, accidente vasculare, distonii neurovegetative
Decoctul: se administrează câte 2 ceşti pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile din sfera ORL - amigdalite, rinite, sinuzite, epistaxis, faringite, laringite, traheite
Pulberea: se foloseşte câte o jumătate de linguriţă, de 3 ori pe zi, ca atare, sau împreună cu miere sau suc natural, după fiecare masă.
Decoctul: se administrează câte 2 ceşti pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de trei ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de muşeţel, coada-şoricelului sau salvie.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile oncologice
Preparatele obţinute din măceşe pot fi remedii benefice pentru prevenirea cancerului.
Pulberea: se foloseşte câte o jumătate de linguriţă, de 3 ori pe zi, ca atare, sau împreună cu miere sau suc natural, după fiecare masă.
Decoctul: se administrează câte 2 ceşti pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile vârstnicului - ateroscleroză, demenţă senilă
Îmbătrânirea este un fenomen biologic natural al vieţii umane, aceasta fiind o consecinţă a acţiunii radicalilor liberi, rezultaţi din procesele metabolice de la nivel celular. Fenomenul de îmbătrânire poate fi împiedicat prin folosirea antioxidanţilor. Cei mai importanţi antioxidanţi găsiţi în plante sunt: vitamina C, vitamina E şi resveratrolul. De aceea, recomand ca în tabietul zilnic al vârstnicului să nu lipsească preparatele obţinute din măceşe, alături de preparatele din saschiu şi ginkgo biloba, acestea protejând aparatul cardiovascular şi sistemul nervos central.
* Afecţiuni ale aparatului osteo-articular - artroze, spondiloze, coxartroze
Preparatele din măceşe, prin conţinutul ridicat în vitamina C, întăresc aparatul osteo-articular.
Pulberea: se foloseşte câte o jumătate de linguriţă, de 3 ori pe zi, ca atare, sau împreună cu miere sau suc natural, după fiecare masă.
Decoctul: se administrează câte 2 ceşti pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de salcie.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Afecţiuni oftamologice - manifestări ale tulburărilor circulatorii la nivelul ochiului
Pulberea: se foloseşte câte o jumătate de linguriţă, de 3 ori pe zi, ca atare sau împreună cu miere sau suc natural, după fiecare masă.
Decoctul: se administrează câte 2 ceşti pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de saschiu sau de ginkgo biloba.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Inapetenţă sau lipsa poftei de mâncare
Inapetenţa poate fi combătută prin folosirea unor asocieri de vitamine. Măceşele, care se pot numi fără exagerare adevărate polivitamine naturale, se recomandă în combaterea inapetenţei.
Tinctura sau vinul: se iau câte 30 de picături (respectiv câte o lingură), înainte de fiecare masă.
Pentru informaţii despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galaţi nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro
Farmacia sa deţine "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciştilor din România.