INFECŢII URINARE - CISTITĂ
Plante
Suc de răchiţele (Vaccinium oxoccocus)
Cercetări recente întreprinse de americani şi israelieni au confirmat înţelepciunea vindecătorilor vikingi, care foloseau boabele de răchiţele pentru vindecarea afecţiunilor vezicii urinare. Ele conţin o substanţă activă care împiedică bacteria E.coli să se ataşeze de peretele vezicii sau al căilor urinare.
Reţetă: se recomandă 1 litru de suc de răchiţele pe zi, nediluat cu apă şi neîndulcit. În cazul când fructele proaspete se procură greu, aceiaşi specialişti recomandă administrarea de pastile sau gelule moi de răchiţele. Pentru a obţine echivalentul a 1 litru de suc pe zi, trebuie luate 4 comprimate. Medicii recomandă câte 2 pastile de 3 ori pe zi. (Cran-Urin sau Cranactin sunt cele mai cunoscute preparate.)
Ceai de strugurii-ursului (Arctostaphyllos uva-ursi)
Reţetă: infuzie dintr-o linguriţă de frunze uscate care se opăresc cu 250 ml apă în clocot. Se lasă vasul acoperit 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 2 căni pe zi.
Ceaiul de strugurii-ursului nu se bea mai mult de 7 zile la rând şi nu se fac mai mult de 5 cure pe an. E foarte puternic.
* Pulbere de frunze uscate - se ia câte un vârf de cuţit, de trei ori pe zi.
Apă de orz
Reţetă: 1 cană de boabe de orz se spală bine în apă rece, apoi se clătesc cu apă fierbinte şi se pun la fiert, pe foc mic, în 2 litri de apă. Se lasă să mijotească până ce lichidul scade la jumătate. Orzul se strecoară şi poate fi adăugat în salate. Din apa de orz se bea câte o ceşcuţă de cafea, cu o oră înainte de mesele principale şi cu o oră înainte de culcare (să fie ultimul aliment al zilei).
Ceai de salvie şi mentă
Sunt folosite de herboriştii chinezi pentru tratarea infecţiilor vezicii şi ale rinichilor.
Reţetă: în 500 ml apă clocotită se pune câte o lingură de frunze de mentă şi salvie. Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se beau câte 2 căni pe zi, vreme îndelungată.
Vin de rădăcină de stânjenel
Era remediul considerat drept "suprem" de călugăriţa vindecătoare Hildegard von Bingen. Se prepară din rădăcina bine curăţată şi pisată a plantei, fiartă în vin. Se beau trei căni pe zi.
Alimente
Apă cu oţet de mere
O reţetă veche practicată în Finlanda recomandă băutul apei, înghiţitură de înghiţitură, pe toată durata zilei - circa 2 litri (8 pahare pe zi). Efectul creşte dacă în apă se pune şi oţet de mere - 10 linguriţe la 3 litri de apă.
Iaurt
Preventiv, un mic dejun compus din iaurt şi un pumn de afine cu coajă de culoare verzuie apără femeile de infecţiile urinare. Conform unor studii recente, culturile vii de bacterii conţinute în iaurt combat E.coli. Dar atenţie! Multe firme de produse lactate încălzesc laptele după ce fermentează, şi bacteriile mor. În SUA, pe aceste produse se scrie obligatoriu "tratate termic"! Evitaţi acest tip de iaurturi şi alegeţi-le pe acelea cu inscripţia "produs care conţine culturi vii". Efectul iaurtului asupra infecţiilor vaginale sporeşte, dacă se combină cu plante care conţin inulină: păpădia şi andivele.
Iaurtul se recomandă să fie introdus şi vaginal, imediat după relaţiile sexuale. El poate fi de asemenea diluat cu apă, pentru un duş vaginal. Înlătură senzaţia de urinare iminentă.
Tulpini verzi de ţelină
Ţelina îmbunătăţeşte şi sporeşte calitatea şi cantitatea urinei şi este ideală în tratarea infecţiilor vaginale. Consumaţi din belşug ţelină crudă, în toate felurile - salată, suc - combinată cu morcovi şi pătrunjel. Sporesc volumul urinei şi întăresc tractul urinar.
Cum vă puteţi feri de infecţii urinare
* Beţi zilnic cel puţin 8 pahare de apă.
* Când simţiţi nevoia să urinaţi, mergeţi imediat la toaletă. (O vezică plină este mult mai predispusă la infecţii.)
* După ce urinaţi, folosiţi hârtia igienică dinspre faţă spre spate, pentru ca bacteriile din rect să nu ajungă în uretră.
* Faceţi duş, nu baie.
* Înainte şi după actul sexual, beţi un pahar cu apă.
* Evitaţi băuturile cu efect iritant: alcoolul tare, cafeaua şi cola.
Tehnici orientale
Acupresură
Pentru a uşura rinichii şi vezica, masaţi uşor marginile exterioare ale tălpilor, de-a lungul liniei care porneşte de la degetul mic. Mai există două puncte de acupresură: în mijlocul limbii şi pe degetul mare.
Exercitaţi o presiune uşoară asupra limbii cu dinţii sau cu o lingură de supă, apoi masaţi fiecare deget mare de la picioare.
INCONTINENŢA URINARĂ
Muşchii interiori ai vezicii pot să slăbească odată cu vârsta, ceea ce poate duce la pierderea necontrolată a urinei, mai ales când femeile râd sau tuşesc. Pot suferi de incontinenţă şi persoanele care suferă de constipaţie gravă, bărbaţii atinşi de hipertrofia prostatei, femeile care au rămas cu sechele după o naştere. Uneori, incontinenţa poate fi şi efectul secundar al unor medicamente.
Plante
Ulei de sunătoare
Puneţi 5 picături de ulei în două linguriţe de apă şi amestecaţi. Luaţi de patru ori pe zi.
Nuci verzi
Se prepară o infuzie din 1 1/2 linguriţă coajă de nuci verzi, peste care se toarnă 250 ml apă în clocot. Se lasă acoperit 20 de minute. Se strecoară. Se beau 2 căni pe zi.
Decoct de sclipeţi (Potentilla erecta)
O linguriţă pulbere de rădăcină uscată se fierbe 15 minute în 250 ml apă. Se strecoară şi se bea cu înghiţituri rare.
Seminţe de urzică (Urtica dioica)
Două-trei grame de seminţe de urzică măcinate se iau seara, împreună cu o linguriţă de miere.
Tehnici orientale
Presopunctură
Chinezii au descoperit două puncte de urgenţă, pe care trebuie apăsat atunci când simţim nevoia imperioasă de a urina. Eficienţa tratamentului se reduce la o jumătate de oră, ceea ce uneori este suficient.
Reţetă: apăsaţi puternic pe partea exterioară a labei piciorului drept, pe excrescenţa osoasă care se află în spatele degetului mic. Celălalt punct se află pe exteriorul labei piciorului drept, la jumătatea distanţei dintre degetul mic şi gleznă. Apăsaţi puternic.
Exerciţiile Kegel
Au fost denumite astfel după numele medicului Arnold Kegel (1894 - 1981), care a căutat o metodă pentru controlul incontinenţei urinare. Aceste exerciţii întăresc musculatura planşeului pelvin care susţine uretra, vezica urinară, uterul şi rectul. Medicii le recomandă femeilor care suferă de incontinenţă la efort sau prolaps uterin, în timpul sarcinii şi imediat după naştere, celor care au suferit o intervenţie chirurgicală abdominală sau o operaţie de cezariană.
Tipul I - Contracţii lente
Execuţie: contractaţi puternic muşchii pubococcigieni, ca şi cum aţi vrea să opriţi fluxul urinar. Păstraţi contracţia 3-5 secunde, şi apoi relaxaţi-vă. Repetaţi exerciţiul. Veţi observa că pe măsură ce îl repetaţi, vă simţiţi din ce în ce mai bine.
Tipul II - Contracţii rapide
Contractaţi şi relaxaţi alternativ muşchii pubococcigieni, cât puteţi de repede. Şi cât puteţi de mult. La început. Pe măsură ce numărul repetiţiilor creşte, vă simţiţi din ce în ce mai puternici.
Tipul III - Împingeri
E ca şi cum v-aţi forţa să urinaţi. Când faceţi exerciţiile, puneţi în acţiune şi musculatura abdominală, şi întreaga musculatură din zona bazinului. Şi acum, antrenamentul:
* 50 de contracţii lente
* 50 de contracţii rapide
* 50 de împingeri.
Această serie se face de cel puţin cinci ori pe zi. După o săptămână, mai adăugaţi încă zece repetări la fiecare dintre cele trei tipuri de contracţii. Şi continuaţi aşa, săptămânal, până ajungeţi la serii compuse din o sută de repetări. Dacă la capătul unei serii apare oboseala, nu abandonaţi. Vă odihniţi puţin şi reluaţi exerciţiul. În scurtă vreme, incontinenţa va fi doar o amintire urâtă.
(În numărul viitor - tratamente pentru Sindromul premenstrual şi durerile menstruale)