E prea cunoscut ca să mai fie nevoie de prezentare. Chipeș din cale afară, primăvara, când se acoperă de flori parfumate și roz, toamna e și mai și, încărcat de boabele lui rubinii, care umplu de frumusețe și de viață priveliștile arse de brume. Și unde mai pui că la atâta splendoare, Dumnezeu i-a dat și virtuți de tămăduire, pentru o grămadă de boli. Răsfățat al naturii și al destinului, măceșul își pune toate darurile la picioarele noastre, bucuros să i se deschidă ușa de "bun venit".
Recoltare și uscare
Materia primă pentru obținerea de preparate farmaceutice sunt fructele (Fructus cynosbati), numite popular măceșe. Ele se recoltează când au ajuns la deplină maturitate, începând cu luna septembrie și până la apariția primelor geruri, când se înmoaie și sunt mai greu de recoltat și uscat. În cazul când sunteți printre înțelepții care își culeg singuri leacurile de prin păduri, e necesar să acordați atenție pregătirii măceșelor înainte de prelucrare.
Astfel, fructele trebuie despicate imediat după recoltare, de obicei în patru, pentru a le îndepărta semințele, care conțin un principiu toxic, și pentru a le grăbi uscarea. Odată cu îndepărtarea semințelor, se va înlătura și puful ce le acoperă, deoarece poate produce iritații și fenomene alergice la nivelul pielii și al tubului digestiv. Uscarea se face la început forțat, la o temperatură de aproximativ 100-105oC, timp de 30 de minute. Astfel se stabilizează vitamina C, prin inactivarea ascorbinazei, o enzimă care distruge rapid vitamina C, după recoltarea fructelor. Procedeul e simplu. Măceșele se pun pe o tavă, în cuptorul aragazului, la foc mic și cu ușa întredeschisă, iar în cazul cuptoarelor electrice prin fixarea temperaturii și a timpului menționate mai sus. Se continuă apoi uscarea la temperatura ambiantă, în locuri bine aerisite. O regulă "de fier" în pregătirea măceșelor este că ele nu trebuie să intre în contact cu... fierul. Atât la prelucrare (despicare) cât și la prepararea formelor farmaceutice, este necesară evitarea completă a uneltelor de metal (fier, cupru) care catalizează descompunerea enzimatică a vitaminei C. Toate uneltele trebuie să fie din metal emailat, inox, mase plastice, sticlă, lemn, teflon etc.
Randamentul la uscare este de 5:1, adică din 100 g măceșe proaspete se obțin aproximativ 20 g măceșe uscate și fără semințe.
După uscare, ambalarea se face în pungi sau borcane închise ermetic, pentru a evita contactul cu aerul. Se păstrează la întuneric, până la momentul procesării. Mărunțirea fructelor se face doar înaintea utilizării lor.
Nota farmacistului: Este promovată, în mod nejustificat, ideea că pentru a beneficia de aportul de vitamine care se găsesc din abundență în legume și fructe, acestea trebuie consumate neapărat în stare crudă, altfel, prin procesare termică, se distrug. Vitaminele nu se distrug prin fierbere (când temperatura atinge 100°C), ci doar prin coacere când se depășește temperatura de peste 180°C. Sensibile sunt însă enzimele și fermenții din legume, fructe sau alte plante medicinale, care se distrug la temperaturi de 60-70 de grade. Vitaminele se descompun însă ușor la lumină și în prezența aerului, de aceea e bine să avem în vedere acest lucru atunci când le conservăm.
Compoziția chimică
Măceașa se remarcă prin conținutul ridicat în vitamina C, care alături de vitaminele A, B1, B2, PP, vitamina K, pigmenți carotenoidici, flavonici și săruri minerale, formează o polivitamină naturală de excepție. Conținutul în vitamina C din măceșe crește odată cu altitudinea, măceșele recoltate din zona de deal și de munte fiind mai bogate în vitamina C decât cele recoltate din zona de câmpie. Vitamina C poate fi considerată regina vitaminelor, căci poate fi folosită atât ca terapie de prevenție, cât și curativ. A rămas celebră pentru că a salvat omenirea de scorbut. Administrarea vitaminei C prezintă o particularitate în sensul că nu se cunosc cazuri de hipervitaminoze, ca în cazul altor vitamine, excesul eliminându-se din organism pe cale renală.
Preparate din măceșe
Pulberea: Măceșele uscate se macină foarte fin, într-o râșniță de măcinat cafeaua. Se folosește ca atare, câte un vârf de linguriță, de 2 ori pe zi, cu puțină miere, sirop sau suc natural.
Infuzia: 2 linguri de măceșe uscate și mărunțite groscior se opăresc cu 250 ml de apă fiartă. Se lasă la infuzat timp de 30 minute, după care se filtrează. Se bea neîndulcită sau se îndulcește după gust, cu miere.
Decoctul: 4 linguri de măceșe despicate și uscate, fără a mai fi mărunțite, se fierb la foc mic, timp de 30 minute, în 500 ml apă, într-un vas, de preferință din inox sau emailat. Se va avea în vedere să se completeze la final apa evaporată. Se filtrează fierbinte, prin tifon sau vată medicinală, umectată cu puțină apă înaintea filtrării. Se îndulcește ca și infuzia, cu miere.
Siropul de măceșe: 100 g măceșe uscate se fierb câteva minute, cu 500 ml apă. După 15 minute, se filtrează. Se adaugă 500 g zahăr tos, dându-se apoi într-un clocot. Când încă mai este călduț, se filtrează. Rezultă un sirop plăcut la gust, care se folosește ca atare sau ca îndulcitor pentru alte ceaiuri, care nu sunt plăcute la gust.
Tinctura de măceșe: 20 g (4 linguri) de măceșe uscate și mărunțite groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon după care se lasă la decantat, în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Vinul terapeutic: Peste 50 g (4 linguri) măceșe uscate și mărunțite groscior se toarnă un litru de vin roșu adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, și apoi se lasă la decantat 6 zile, separându-se ulterior partea limpede de depunerile de pe fundul vasului. Se va completa cu vin, până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de un an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, el se va păstra la frigider. Rezultă un vin foarte plăcut la gust, care se poate folosi și ca aperitiv înainte de masă.
Datorită conținutului în alcool al vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranță la alcool.
Tratamente interne cu măceșe
Nota farmacistului: Suntem apărați de boli în primul rând datorită imunității individuale. Această imunitate se obține prin formarea anticorpilor în organismul uman. Există o vorbă în lumea medicală și farmaceutică, care spune că dacă vrei să fii sănătos la maturitate, e bine a faci boli ușoare (răceli, infecții ale aparatului respirator, digestiv, afecțiuni dermatologice etc.) în fragedă copilărie, când organismul își construiește propria imunitate prin formarea de anticorpi, care te protejează mai târziu de anumite boli. Vitamina C, conținută masiv în măceșe și consumată cu regularitate, ne apără de foarte multe boli, întărindu-ne imunitatea.
Farmacia Faltis prepară un sirop pentru imunitate adresat copiilor, capsule pentru imunitate adresate adulților și un sirop energizant adresat celor vârstnici, toate conținând extracte din măceșe. Recomand ca preparatele obținute din măceșe să fie folosite regulat atât de omul suferind, cât și de cel sănătos.
* Boli hematologice - anemia
Anemia este o boală care se caracterizează prin scăderea numărului de hematii sau a concentrației de hemoglobină, ca o consecință a lipsei de fier din organism. Cauzele principale sunt pierderile acute sau cronice de sânge, deficitul în alimentație de vitamina B12 și acid folic, anumite boli medulare și, foarte frecvent, deficiențe în absorbția și fixarea fierului în organism. Aceste deficiențe pot fi rezolvate prin folosirea preparatelor farmaceutice din măceșe, cunoscându-se faptul că vitamina C favorizează absorbția la nivelul tubului digestiv a fierului și apoi fixarea lui în sânge.
Pulberea: se folosește câte o jumătate de linguriță de pulbere, de 3 ori pe zi, ca atare sau împreună cu miere sau suc natural, după fiecare masă.
Decoctul: se administrează câte 2 cești pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de pir. Pirul este printre puținele plante verzi care conțin o cantitate însemnată de fier .
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului cardio-vascular - insuficiențe cardiace, infarct miocardic, nevroză cardiacă, angină pectorală
Preparatele din măceșe ajută la buna funționare a mușchiului inimii.
Pulberea: se folosește câte o jumătate de linguriță, de 3 ori pe zi, ca atare sau împreună cu miere sau suc natural. Se ia după fiecare masă.
Decoctul: se administrează câte 2 cești pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu zahăr sau miere.
Tinctura: câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului circulator periferic - varice, flebite, hemoroizi, fragilitate capilară, capilare dilatate
Pulberea: se folosește câte o jumătate de linguriță, de 3 ori pe zi, ca atare, sau împreună cu miere sau suc natural. Se ia după fiecare masă.
Decoctul: se administrează câte 2 cești pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
(Benefică este asocierea tincturii de măceșe cu tinctura de salcâm japonez sau tinctura de castane. Farmacia Faltis prepară o asemenea combinație, pentru bolile vaselor capilare.)
* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronșite, astm bronșic, pneumonii
Preparatele din măceșe cresc imunitatea organismului în bolile aparatului respirator.
Pulberea: se folosește câte o jumătate de linguriță, de 3 ori pe zi, ca atare sau împreună cu miere sau suc natural după fiecare masă.
Decoctul: se administrează câte 2 cești pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli virale - răceală, gripă, guturai
Decoctul: se administrează câte 2 cești pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Pulberea: se folosește câte o jumătate de linguriță, de 3 ori pe zi, ca atare sau împreună cu miere sau suc natural. Se iau după masă.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
(Folosirea vinului terapeutic din măceșe în mod preventiv, în tratarea bolilor virale, poate avea efectul unui vaccin, având în vedere că vitamina C naturală din măceșe și resveratrolul din vin cresc imunitatea organismului.)
* Sarcină și alăptare
Pulberea: se folosește câte o jumătate de linguriță, de 3 ori pe zi, ca atare sau împreună cu miere sau suc natural, după mesele principale.
Decoctul: se administrează câte 2 cești pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
* Boli ale aparatului digestiv - balonări și stări spastice ale aparatului digestiv, diaree
Pulberea: se folosește câte o jumătate de linguriță, de 3 ori pe zi, ca atare sau împreună cu miere sau suc natural, după mesele principale.
Decoctul: se administrează câte 2 cești pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de roiniță sau mentă.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli hepatice și biliare - hepatite, ciroze, colecistite, colici biliare
Pulberea: se folosește câte o jumătate de linguriță, de 3 ori pe zi, ca atare, sau împreună cu miere sau suc natural, după mesele principale.
Decoctul: se administrează câte 2 cești pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
* Boli ale aparatului urogenital - cistite, pielite
Vitamina C din preparatele obținute din măceșe are pH acid, care este neprielnic înmulțirii bacteriilor patogene ce se dezvoltă la nivelul aparatului uro-genital.
Pulberea: se folosește câte o jumătate de linguriță, de 3 ori pe zi, ca atare, sau împreună cu miere sau suc natural, după mesele principale.
Decoctul: se administrează câte 2 cești pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli metabolice și endocrine - diabet zaharat, afecțiuni ale tiroidei, insuficiență cortico-suprarenală
Pulberea: se folosește câte o jumătate de linguriță, de 3 ori pe zi, ca atare sau împreună cu miere sau suc natural, după mesele principale.
Decoctul: se administrează câte 2 cești pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de teci de fasole.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale pielii (dermatologice) - provocate de insuficiența secreției de hormoni glucocorticoizi
Nota farmacistului: Sunt multe boli ale pielii, ca de exemplu psoriazisul, pemfigusul, lichenul plan, lupusul eritematos, care sunt consecința lipsei de glucocorticoizi din organism (hidrocortizonul), hormoni secretați de glanda suprarenală. Blocarea secreției de glucocorticoizi a suprarenalei poate avea în principal urmatoarele cauze: factori ereditari, tumori maligne, fumatul excesiv sau fenomene stresante extreme. Toate schemele de tratament pentru vindecarea acestor boli dermatologice conțin derivați cortizonici. Folosirea îndelungată a medicamentelor pe bază de hidrocortizon poate avea, însă, efecte majore nedorite pentru organism și, de aceea, ea nu este acceptată cu ușurință de medicii curanți, decât în cazuri extreme și pe o perioadă scurtă de timp. Sunt teorii care susțin ideea că secreția glandei suprarenale poate fi activată de administrarea pe perioade îndelungate de vitamina C naturală (în speță, a preparatelor din măceșe). Pentru cei în suferință, recomand asemenea cure, cu preparate naturale din măceșe, alături de tratamentele clasice prescrise de medicii curanți.
Pulberea: se folosește câte o linguriță, de 3 ori pe zi, ca atare sau împreună cu miere sau suc natural, după fiecare masă.
Decoctul: se administrează câte 2 cești pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-frați-pătați.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, toate după masă.
* Afecțiuni alergice - urticarie, prurit, eriteme
Pulberea: se folosește câte o jumătate de linguriță, de 3 ori pe zi, ca atare, sau împreună cu miere sau suc natural, după fiecare masă.
Decoctul: se administrează câte 2 cești pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de trei ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-frați-pătați.
Vinul: se administrează 2 linguri, de două ori pe zi, după masă.
* Boli neurologice - cefalee, migrene, accidente vasculare, distonii neurovegetative
Decoctul: se administrează câte 2 cești pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile din sfera ORL - amigdalite, rinite, sinuzite, epistaxis, faringite, laringite, traheite
Pulberea: se folosește câte o jumătate de linguriță, de 3 ori pe zi, ca atare, sau împreună cu miere sau suc natural, după fiecare masă.
Decoctul: se administrează câte 2 cești pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de trei ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de mușețel, coada-șoricelului sau salvie.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile oncologice
Preparatele obținute din măceșe pot fi remedii benefice pentru prevenirea cancerului.
Pulberea: se folosește câte o jumătate de linguriță, de 3 ori pe zi, ca atare, sau împreună cu miere sau suc natural, după fiecare masă.
Decoctul: se administrează câte 2 cești pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile vârstnicului - ateroscleroză, demență senilă
Îmbătrânirea este un fenomen biologic natural al vieții umane, aceasta fiind o consecință a acțiunii radicalilor liberi, rezultați din procesele metabolice de la nivel celular. Fenomenul de îmbătrânire poate fi împiedicat prin folosirea antioxidanților. Cei mai importanți antioxidanți găsiți în plante sunt: vitamina C, vitamina E și resveratrolul. De aceea, recomand ca în tabietul zilnic al vârstnicului să nu lipsească preparatele obținute din măceșe, alături de preparatele din saschiu și ginkgo biloba, acestea protejând aparatul cardiovascular și sistemul nervos central.
* Afecțiuni ale aparatului osteo-articular - artroze, spondiloze, coxartroze
Preparatele din măceșe, prin conținutul ridicat în vitamina C, întăresc aparatul osteo-articular.
Pulberea: se folosește câte o jumătate de linguriță, de 3 ori pe zi, ca atare, sau împreună cu miere sau suc natural, după fiecare masă.
Decoctul: se administrează câte 2 cești pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de salcie.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Afecțiuni oftamologice - manifestări ale tulburărilor circulatorii la nivelul ochiului
Pulberea: se folosește câte o jumătate de linguriță, de 3 ori pe zi, ca atare sau împreună cu miere sau suc natural, după fiecare masă.
Decoctul: se administrează câte 2 cești pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de saschiu sau de ginkgo biloba.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Inapetență sau lipsa poftei de mâncare
Inapetența poate fi combătută prin folosirea unor asocieri de vitamine. Măceșele, care se pot numi fără exagerare adevărate polivitamine naturale, se recomandă în combaterea inapetenței.
Tinctura sau vinul: se iau câte 30 de picături (respectiv câte o lingură), înainte de fiecare masă.
Pentru informații despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.