Lavanda
(Lavandula angustifolia)
Uleiul obţinut din florile de lavandă este încorporat în numeroase săpunuri, parfumuri şi săruri de baie, dar între timp a fost demonstrată ştiinţific şi acţiunea sa terapeutică. În ultimii patru ani, mai multe studii au pus în evidenţă efectul anxiolitic al unui preparat ce are ca principal ingredient uleiul pur de lavandă.
Administrat în scopul combaterii anxietăţii, medicamentul respectiv s-a dovedit la fel de eficient ca psihotropele tradiţionale. Însă, spre deosebire de ele, nu dă dependenţă şi nici nu provoacă o stare de oboseală.
Muşeţelul
(Matricaria chamomilla)
Nicio altă plantă medicinală n-a fost atât de amănunţit studiată de oamenii de ştiinţă, iar lista performanţelor sale este impresionant de lungă - într-un cuvânt, ea desfide orice concurenţă. Substanţele active pe care le conţine, unele dintre ele volatile, au un puternic efect antibacterian, antifungic şi antiinflamator. Şi acţiunea calmantă, antispastică şi cicatrizantă a muşeţelului este atestată dincolo de orice dubiu. Toate acestea fac din el o armă universală împotriva inflamaţiilor de la nivelul căilor respiratorii, al cavităţii bucale şi intestinului, precum şi a durerilor menstruale, a afecţiunilor cutanate şi a iritaţiilor de orice tip apărute pe piele. Unele din principiile sale active acţionează în creier în acelaşi mod ca sedativele de sinteză, întrucât se adresează aceloraşi receptori.
Armurariul
(Silybum marianum)
Medicamentele cu extract de armurariu sunt întrebuinţate ca adjuvante în tratarea afecţiunilor hepatice cronice, a cirozei şi chiar a leziunilor hepatice provocate de substanţe nocive. Secretul puterii lor tămăduitoare constă în acţiunea similarinelor, o categorie specială de flavonoide, care stimulează regenerarea ficatului, protejează membranele celulare împotriva toxinelor şi măresc nivelul glutationului în interiorul acestui organ.
Glutationul, un antioxidant cu funcţii multiple, joacă un rol esenţial în detoxifierea organismului şi în activarea sistemului imunitar.
Sunătoarea
Galbenul vesel al florilor ei ne creează deja o dispoziţie optimistă - şi într-adevăr, extractul de sunătoare este, înainte de toate, un excelent antidepresiv. S-a constatat că, administrat în doze mari, el are o eficienţă cu nimic mai prejos decât aceea a preparatelor sintetice. Câteva din substanţele sale active blochează recircularea serotoninei (neurotransmiţătorul responsabil cu starea noastră de mulţumire), mărind astfel concentraţia ei în creier.
Administrată extern, de exemplu sub formă de creme sau uleiuri, sunătoarea reduce inflamaţiile şi asigură o bună protecţie celulară, fiind de mare folos în tratamentul neurodermitei.
Pătlagina
(Plantago lanceolata)
Valoarea ei terapeutică se datorează frunzelor: mucilagiile prezente în ele au o acţiune antibacteriană şi dezinflamatoare. Fiind o componentă naturală a secreţiilor bronşice, aceste mucilagii se întind ca o peliculă protectoare pe mucoasele cavităţii bucale şi gâtului, calmând tusea seacă. Tananţii conţinuţi în frunzele de pătlagină au efect astringent şi antihemoragic. De aceea, planta este folosită de milenii în medicina populară ca prim ajutor în cazurile de rănire. Frunzele proaspete, zdrobite sau frecate bine între degete, se aplică pe înţepăturile de insecte, pentru a le face să se dezumfle mai repede şi a elimina durerea. Cercetătorii au neglijat deocamdată pătlagina, cu toate că puţinele studii efectuate până acum sugerează că potenţialul ei terapeutic este mult mai amplu decât cel cunoscut în prezent. Specialiştii de la Universitatea Wurzburg intenţionează să aprofundeze tema în viitorul apropiat, motiv pentru care au şi ales pătlagina drept "planta medicinală a anului 2014".
Tătăneasa
(Symphytum officinale)
Acolo unde avem de-a face cu bursite sinoviale, contuzii, entorse şi alte microtraumatisme, unguentele şi compresele cu tinctură şi alifie de tătăneasă sunt cea mai bună alegere posibilă: ele calmează durerea, iar prin conţinutul lor ridicat de mucilagii şi tananţi, stopează procesele inflamatorii. Pe lângă aceasta, prezenţa alantoinei (un derivat al acidului uric) grăbeşte vindecarea. Cu prilejul unui studiu, s-a observat că, la pacienţii care sufereau de dureri de spate, s-a putut obţine o ameliorare importantă în decurs de numai cinci zile, întrebuinţând un unguent pe bază de tătăneasă. În cadrul unui alt studiu, s-a dovedit că acelaşi tratament dă rezultate şi la entorse ale articulaţiei tibio-tarsiene.
Păducelul
(Crataegus laevigata)
Din acest arbust cu flori delicate se extrag remedii eficiente pentru îmbunătăţirea funcţiilor inimii: substanţele sale active, printre care se află la loc de cinste flavonoidele, menţin elasticitatea miocardului, combat aritmiile cardiace, activează circulaţia în vasele coronariene şi fac să crească toleranţa la deficitul de oxigen. Cercetătorii au reţinut faptul că, la pacienţii cu insuficienţă cardiacă, trataţi timp de trei ani cu un preparat bazat pe extract de păducel, simptomele (şi implicit calitatea vieţii) s-au ameliorat cu 43%, comparativ cu numai 41% în grupul bolnavilor cărora le fusese prescris un tratament clasic. Dintr-un alt studiu a reieşit că riscul de infarct miocardic se micşorează semnificativ atunci când pacienţilor li se administrează, pe lângă medicaţia alopată, şi preparate cu extract de păducel.
Ţintaura
(Centarium erythraea)
Nu e deloc plăcut să înghiţi o tinctură sau un ceai de ţintaură, deoarece în această plantă se găseşte o mare cantitate de principii amare foarte concentrate. Mai puţin agreabile la gust, ele sunt însă de mare ajutor împotriva tulburărilor digestive, a balonărilor şi diareei, fiindcă stimulează activitatea pancreasului, a ficatului şi colecistului. Ţintaura acţionează cu rezultate bune şi contra lipsei poftei de mâncare, întâlnită frecvent la persoanele vârstnice. Cercetătorii presupun că planta posedă şi alte valenţe terapeutice. Astfel, un studiu recent a arătat că formele mai uşoare de infecţie urinară pot fi tratate, în loc de antibiotice, cu o combinaţie de extracte din ţintaură, rozmarin şi leuştean.