Porumbarul
(Prunus spinosa)
Prunul spinos sau porumbarul este un arbust sălbatic, ce creşte până la o înălţime de trei-patru metri, în regiunile muntoase, dar şi la câmpie. Spinii care îi împânzesc crengile par a exista numai pentru a ocroti această minune a naturii, ale cărei frunze, flori şi fructe sunt leacuri pentru o mulţime de boli.
Florile şi frunzele se culeg primăvara, imediat după înflorire, şi sunt folosite în medicina naturistă ca laxativ, astringent, antiseptic, diuretic şi ca sedativ.
Fructele se culeg toamna, în octombrie-noiembrie, şi sunt utilizate în reţetele populare împotriva colitei, a dizenteriei, intoxicaţiilor alimentare, viermilor intestinali. Stimulează sistemul imunitar şi ajută organismul să se recupereze mai repede după intervenţiile chirurgicale.
Reţete din frunze şi flori
Atât frunzele, cât şi florile, se pot utiliza proaspete sau uscate.
Laxativ
* Pentru adulţi: Peste o lingură de flori de porumbar se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 40 de minute, se strecoară şi se bea pe îndelete, pe parcursul întregii zile. Tratamentul se ţine timp de trei zile consecutiv.
* Pentru copii: O cană de apă se pune la fiert. Când începe să clocotească, se adaugă o linguriţă de flori de porumbar şi vasul se trage de pe foc. Se acoperă şi se lasă la infuzat câteva minute, apoi se strecoară. Se bea câte o jumătate de cană, de trei ori pe zi, înainte de mesele principale. Dacă este necesar, tratamentul poate fi ţinut trei zile.
Îmbunătăţirea metabolismului
Peste două linguriţe de flori se toarnă un pahar de apă rece. Se lasă la infuzat timp de opt ore. Se administrează în trei doze, înainte de mesele principale, timp de 10 zile consecutiv. Tratamentul este recomandat primăvara şi toamna.
Răceli şi răguşeli
Peste 2 linguri de flori de porumbar se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 10 ore, apoi se strecoară. Se bea de patru ori pe zi, câte un sfert de cană, pe stomacul gol. Tratamentul durează până ce simptomele dispar.
Dermatoze, erupţii cutanate, herpesuri
Două linguri de frunze tocate mărunt se lasă într-o cană de apă rece, de seara până dimineaţa. A doua zi, apa cu tot cu frunze se pune la fiert pe foc mic, timp de 10-12 minute. Se trage de pe foc, se acoperă vasul şi se lasă la infuzat câteva minute. Se strecoară şi se bea de două ori pe zi, câte o jumătate de cană, timp de patru-cinci zile.
Reţete din fructe de porumbar
Fructele proaspete de porumbar sunt mai neplăcute la gust, ele fiind foarte astringente. Abia după ce le atinge gerul se coc cu adevărat. De aceea, în perioada de toamnă, sunt folosite la gemuri, dulceţuri, siropuri sau sunt consumate în stare uscată.
Metoda de uscare şi conservare:
Este indicat ca fructele să fie culese după primul îngheţ. Se aştern pe o hârtie, afară, în bătaia soarelui şi a vântului şi se lasă la uscat timp de trei săptămâni. Dacă vremea este neprielnică, fructele se pot usca şi "forţat", introducându-le în cuptorul încins la 50-60 de grade. Sunt gata atunci când nu mai sunt lipicioase dacă le strângi între degete. Se depozitează în pungi de hârtie, într-un loc răcoros.
Sirop din fructe de porumbar
Peste fructele de porumbar trecute prin maşina de tocat carne se toarnă apă fiartă şi răcită (la 10 grame de fructe, 100 de mililitri de apă). Se amestecă foarte bine, se acoperă şi se lasă timp de o oră şi jumătate la înmuiat, după care se pun într-un tifon împăturit în patru-cinci straturi şi se stoarce până la ultima picătură. Se amestecă în proporţie de 1:1 cu miere şi, după încorporare, se toarnă în recipiente de sticlă şi se depozitează în locuri răcoroase.
Diaree, colită, intoxicaţii alimentare
Administrare: O lingură de sirop se diluează în 50 de mililitri de apă şi se bea de trei-patru ori pe zi, pe stomacul gol.
Siropul din fructe de porumbar este recomandat în perioada chimioterapiei împotriva cancerului. În acest caz, se amestecă în părţi egale cu suc de scoruşe şi infuzie de sunătoare (la 200 de mililitri de apă clocotită se adaugă o lingură de sunătoare). Se administrează cinci-şase linguri de preparat, dimineaţa, pe stomacul gol. Durata tratamentului este de trei-patru săptămâni.
Alergii
În primele trei zile, se administrează câte o lingură de sirop diluat într-un pahar de apă fiartă şi răcită. Această doză se împarte în trei şi se bea de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. În următoarele trei zile, doza se măreşte la două linguri de sirop, puse în aceeaşi cantitate de apă. Tratamentul durează şase zile. Se face o pauză de 10 zile, apoi se reia.
Tinctură din fructe de porumbar
Se aleg numai fructele întregi şi se trec printr-un jet de apă rece. Se strecoară bine şi se aşează într-un borcan (de murături). Se toarnă alcool de 60 de grade, astfel încât fructele să fie acoperite cu circa cinci centimetri. Se acoperă recipientul şi se lasă la macerat într-un loc întunecos şi răcoros, timp de trei luni, adăugând alcool (dacă lichidul scade). După această perioadă, tinctura se strecoară, şi doar peste fructele bine scurse de alcool se adaugă zahăr (la un kilogram de fructe, 400 de grame de zahăr). Recipientul se acoperă şi se mai lasă timp de o lună. Siropul rezultat din fructe şi zahăr se filtrează şi se amestecă cu tinctura obţinută în prima etapă. Se toarnă în recipiente de sticlă de culoare închisă şi se mai lasă la macerat încă şase săptămâni.
Creşterea imunităţii
Se administrează câte o lingură din acest sirop deosebit de aromat de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Preparatul nu le este indicat copiilor!
Împotriva viermilor intestinali
Peste două linguri de fructe bine zdrobite se toarnă două căni de apă clocotită. Recipientul se pune la fiert timp de 10 minute. Se strecoară lichidul şi se administrează câte 100 de mililitri, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de 10 zile. Se face o pauză de alte 10 şi se poate relua.
Coarnele
(Cornus mas)
Sunt fructe mici, ovale, asemănătoare măceşelor, de culoare roşie sau galbenă, ce cresc toamna, în tufe, pe la marginea pădurilor, în zonele deluroase. Având un gust dulce-acrişor, coarnele conţin mai multă vitamina C decât clasica lămâie, vitamina P, calciu, fier, magneziu, acizi organici, zaharuri, taninuri, uleiuri esenţiale. Aceste fructe sunt un bun remediu împotriva bolilor gastro-intestinale, împotriva anemiei, previn formarea pietrelor la rinichi, accelerează procesele metabolice şi sunt utilizate în curele de slăbire. Siropul din coarne este benefic pentru întărirea sistemului imunitar, având în plus efecte antimicrobiene, tonice, analgezice, astringente şi antipiretice.
Sirop din coarne
Uz intern
Colecistită
Într-un vas emailat, peste 50 de grame de fructe proaspete se toarnă 400 de mililitri de apă. Recipientul se pune pe foc mic şi se fierbe timp de 15-20 de minute. După răcire, se strecoară lichidul şi se beau câte 100 de mililitri, de patru ori pe zi, înainte de mesele principale. Tratamentul durează 30 de zile.
Diaree
1. O mână de fructe se zdrobesc bine, se adaugă un gălbenuş de ou crud şi o lingură de miere. Totul se mixează. Se administrează câte o linguriţă, dimineaţa, pe stomacul gol, timp de trei zile.
2. Peste două linguri de coarne uscate se toarnă o cană de apă clocotită. Se pun la fiert, la foc potrivit, timp de 30 de minute, apoi se strecoară. Se beau câte 100 de mililitri, de trei ori pe zi, pe stomacul gol, timp de trei-patru zile.
Pentru creşterea imunităţii
Peste două linguri de coarne proaspete sau uscate se toarnă o cană de apă. Se pun la fiert, pentru patru-cinci minute. Vasul se acoperă şi se lasă la infuzat timp de opt ore. După acest interval, când fructele s-au înmuiat, se scot, se înlătură sâmburii şi se zdrobesc bine, adăugând pulpa înapoi, în apa în care au stat. Se administrează de două ori pe zi, câte 50 de mililitri, în care se dizolvă câte o linguriţă de miere. Tratamentul durează timp de două săptămâni. Se face o pauză de 10 zile şi se reia.
Hemoroizi
Pentru tratarea hemoroizilor este recomandat să se consume fructe proaspete. Se scot sâmburii şi fructele se mărunţesc. Se administrează dimineaţa, câte o lingură, cu o jumătate de oră înainte de a mânca; la prânz se iau două linguri, iar seara, iarăşi o lingură, tot pe stomacul gol. Fructele trebuie mâncate pe îndelete, mestecând şi plimbând prin gură pulpa. Pe durata tratamentului, nu se fumează şi este contraindicat consumul de carne, alcool, condimente picante. Durata tratamentului este de două săptămâni. Dacă simptomele nu au dispărut, tratamentul se poate prelungi cu încă o săptămână.
Reducerea nivelului de zahăr din sânge
Fructele de corn se spală bine, li se scot sâmburii şi apoi se trec prin storcătorul de fructe. Se consumă dimineaţa, cu o jumătate de oră înainte de a mânca, începând cu 50 de mililitri şi crescând doza, treptat, până se ajunge la un pahar. Durata tratamentului este de 60 de zile.
Uz Extern
Împotriva durerilor de cap
Se scot sâmburii fructelor proaspete, pulpa se pisează mărunt, se pune într-un tifon şi apoi se aplică pe frunte, legând strâns. Durerea ar trebui să cedeze în maximum o oră.
Mască de frumuseţe
Împotriva tenului gras, se aplică pe faţă sucul şi pulpa de la o mână de coarne. Se lasă să acţioneze 20 de minute, după care se clăteşte cu apă călduţă. Faţa nu se şterge, se lasă să se zvânte singură.
Contraindicaţii! Coarnele nu sunt indicate persoanelor care suferă de aciditate la stomac şi celor care au insomnii.
Dracila
(Berberis vulgaris)
Este un arbust spinos, ce creşte la marginea pădurilor, şi ale cărui fructe bune de cules începând cu luna octombrie şi până în ianuarie au proprietăţi medicale remarcabile. Proprietăţile terapeutice ale dracilei sunt cunoscute de mii de ani: în Grecia antică, spre exemplu, aceste fructe erau folosite pentru curăţarea sângelui, iar în mânăstirile din Tibet se credea că extrasul din dracilă prelungeşte tinereţea. În zilele noastre, specialiştii în medicină recunosc valoarea terapeutică deosebită a fructelor de dracilă, recomandând folosirea lor pentru a preveni şi combate bolile de ficat, infecţiile urinare, hemoroizii, reumatismul.
Uz intern
Suc de dracilă
Fructele de dracilă bine coapte se spală sub jet de apă, se scurg şi apoi se trec prin storcătorul de fructe. Sucul obţinut se toarnă într-un vas emailat şi se încălzeşte la foc mediu spre mic, până ce atinge temperatura de 80 de grade. Imediat se toarnă în borcane, se acoperă cu capacul, fără a le sigila, şi se fierb în baie de abur, timp de 20 de minute. Se scot din vas, după care capacele se sigilează bine. Se păstrează în locuri întunecoase şi răcoroase, timp de trei-patru luni.
Se administrează câte o lingură de suc amestecat cu o lingură de miere, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale ca antiinflamator, coleretic, diuretic. Împotriva febrei, tusei, durerilor de cap, provocate de gripe şi răceli, se administrează câte două linguri de suc, diluate într-o cană cu ceai de tei călduţ, de două ori pe zi, până simptomele dispar.
Artrită
Peste 20 de grame de fructe se toană o jumătate de litru de apă clocotită. Vasul se acoperă şi se lasă la infuzat timp de 24 de ore. Se bea întreaga cană, pe parcursul unei zile, cu înghiţituri mici. Tratamentul durează 10 zile. Se face o pauză de două săptămâni şi se reia.
Decoct coleretic
Peste 40 de grame de fructe zdrobite de dracilă se toarnă o jumătate de litru de apă. Se pune la fiert o jumătate de oră, după care decoctul se strecoară şi se completează cu apă clocotită, pentru a ajunge la volumul iniţial (de o jumătate de litru).
Se beau câte 50 de mililitri, de trei ori pe zi, înainte de mesele principale. Tratamentul durează două săptămâni. Se face o pauză de două luni şi se poate relua.
Răceli şi gripe
10 grame de fructe uscate de dracilă şi 50 de grame de măceşe se pun la fiert într-un litru de apă, timp de două ore, la foc mic. Se bea câte o ceaşcă de lichid pe zi, călduţ, îndulcit cu o linguriţă de miere, timp de şapte zile.
Vin de dracilă
Creşterea imunităţii şi curăţarea sângelui
Într-un borcan, peste 150 de grame de fructe zdrobite de dracilă se toarnă un litru de vin roşu. Se acoperă şi se lasă la macerat o lună de zile, într-un loc întunecos, agitând periodic recipientul. După acest interval, se strecoară lichidul şi se amestecă cu 200 de grame de zahăr. Se administrează câte două linguri de preparat, înainte de fiecare masă, timp de 21 de zile.
Uz Extern
Mască pentru întărirea firului de păr
Peste o mână de fructe de dracilă se toarnă un litru de apă clocotită. Vasul se acoperă şi se lasă la infuzat, timp de aproximativ 45 de minute, după care se strecoară. Cu această infuzie se clăteşte părul după fiecare spălare, timp de două luni.
Mască facială pentru întinerire
Se amestecă bine un măr micuţ, dat pe răzătoarea mică, patru linguri de fructe de dracilă pisate mărunt, o lingură de făină şi una de smântână groasă. Pasta se aplică pe faţă uniform şi se lasă să acţioneze timp de 15 minute. În acest interval, este recomandat să vă întindeţi în pat, pentru relaxare. Este indicat ca masca să se clătească cu infuzie călduţă din muşeţel sau ceai verde, dar, în lipsa lor, se poate utiliza apă călduţă. Se aplică o dată pe săptămână, timp de patru luni.
Atenţie! Fructele de dracilă pot fi consumate doar când s-au copt, necoapte ele conţin alcaloizi şi, în doze mari, pot fi otrăvitoare! Dracila este contraindicată copiilor sub 12 ani, femeilor însărcinate şi celor care alăptează!