Fiecare grup de câte trei întrebări din testul nostru se referă la unul din simţuri. Imediat sub ele, puteţi citi analiza psihologului. Dacă aţi bifat toate cele trei litere, va fi valabilă cea din mijloc.
Văd ceva...
...ce tu nu vezi. Modul cum percepem mediul înconjurător depinde de obişnuinţele noastre vizuale. Însă în prezent devine din ce în ce mai dificil să privim cu atenţie în jurul nostru, deoarece trăim într-o lume a supraexcitaţiei văzului: ecranele şi smartphone-urile ne însoţesc de dimineaţa până seara, ba chiar şi noaptea.
1. Cât timp petreceţi, la serviciu şi acasă, în faţa unor ecrane (calculator, tabletă, televizor)?
A. În total, între 0 şi 2 ore pe zi.
B. De la 3 la 5 ore pe zi.
C. 6 ore zilnic sau mai mult.
2. Când aţi admirat ultima dată norii de pe cer?
A. Descopăr deseori animale sau alte personaje în formele schimbătoare ale norilor.
B. În ultimul concediu.
C. În copilărie.
3. Vă plac picturile şi fotografiile?
A. Vizitez des expoziţiile şi ador albumele de artă.
B. Mă uit cu plăcere la ilustraţiile din reviste.
C. N-am o sensibilitate specială în privinţa asta.
Evaluare VĂZ
Ce literă aţi ales mai frecvent?
A. - Aveţi un ochi foarte bun. Vă ocupaţi şi personal cu pictura sau fotografia? Dacă nu, ar trebui neapărat să încercaţi, s-ar putea să vă entuziasmeze.
B. - Iubiţi toate lucrurile frumoase, dar câteodată vă suprasolicitaţi văzul. În asemenea momente, v-ar fi de folos acest exerciţiu simplu: priviţi câteva minute în gol. Muşchii oculari se relaxează, iar dvs. aveţi la dispoziţie un mic răgaz, în care vă puteţi gândi la lucruri plăcute.
C. - Nu mai goniţi prin lume cu ochii închişi. Acordaţi mai multă atenţie evenimentelor din preajmă. Pătrundeţi în universul lucrurilor mărunte şi contemplaţi, de exemplu, perfecţiunea unei cepe ori eleganţa unui fluture.
Parfumuri familiare
Iarba proaspăt cosită, plăcintele aburinde, abia scoase din cuptor - când se întâmplă ca asemenea arome îmbietoare să ne umple pe neaşteptate nările, pare că mersul vieţii se opreşte în loc, pentru o clipă. Instinctiv, gustăm cu nesaţ momentul. Căci parfumurile au acces direct la sediul emoţiilor din creierul nostru. Cât de des profitaţi de astfel de toane ale naturii, pentru a vă îmbunătăţi starea de spirit?
1. Care sunt, pentru dvs., primele trei mirosuri preferate din ambianţa cotidiană?
A. Le pot enumera imediat.
B. Două îmi vin în minte spontan.
C. Nu-mi amintesc acum decât aroma cafelei.
2. Calitatea aerului este şi ea un criteriu pentru alegerea locului unde veţi merge în concediu?
A. Indiferent dacă mă aflu la mare sau la munte, am nevoie să respir aer curat.
B. Important este ca hotelul să nu fie situat pe strada principală.
C. Ce să spun, în general, eu îmi petrec concediul în oraşe mari.
3. Închizând ochii, aţi putea să vă recunoaşteţi partenerul şi copiii după miros?
A. Bineînţeles, eu iubesc mirosurile familiei mele şi le-aş recunoaşte oricând dintr-o mie.
B. Posibil...
C. Cu condiţia să fi făcut duş de curând, toţi oamenii miros la fel pentru mine.
Evaluare MIROS
A. - "Vă place să vă înconjuraţi cu miresme şi aveţi talentul de a face uz de ele în ambientul cotidian. Lumânările bine mirositoare şi sticluţele cu parfumuri preţioase fac parte integrantă din viaţa dvs. Atribuiţi o anumită amprentă olfactivă şi oamenilor, împrejurărilor şi spaţiilor.
B. - Dvs. cunoaşteţi din instinct efectul pozitiv al mirosurilor, numai că, în vălmăşagul preocupărilor zilnice, uneori îl uitaţi. Plasaţi în apropierea dvs. surse de parfumuri care să vă ofere momente de încântare: un trandafir pe birou, în baie - un gel de duş cu uleiuri eterice, în bucătărie - verdeţuri proaspete pentru gătit.
C. - În privinţa aromelor, viaţa vă aşteaptă cu o sumedenie de surprize plăcute, bucuraţi-vă de pe acum! Porniţi în explorare şi cumpăraţi alimente proaspete... cu nasul. Mai ales la piaţă va fi un regal. Dar şi magazinele de brânzeturi şi cele de vinuri au multe de oferit.
Frumuseţea atingerilor
O pală de vânt care ne mângâie părul în timp ce pedalăm pe bicicletă, îmbrăţişarea unui prieten drag - atingerile blânde ne relaxează profund. Iar când pielea şi trupul nostru simt cu atâta intensitate, raţiunea face automat o "pauză de emisie".
1. Doriţi un masaj?
A. Fără discuţie! Mă încântă masajele ayurveda şi cele cu pietre fierbinţi.
B. Îmi place să mi se maseze spatele după metodele clasice.
2. Din ce vă beţi cafeaua sau ceaiul?
A. De preferinţă, dintr-o ceaşcă de un anumit tip (de pildă, dintr-un porţelan fin).
B. Beau, de cele mai multe ori, dintr-o cană de ceramică.
C. De regulă, îmi cumpăr pe drum cafeaua într-un pahar de plastic, de unică folosinţă, şi o beau în mers.
3. Piesele de îmbrăcăminte ...
A. ... le aleg, de obicei, atingându-le cu mâna. Trebuie să-mi dea o senzaţie plăcută la pipăit.
B. ... n-au voie să mă strângă, ori să mă zgârie.
C. ... trebuie să arate elegant, înainte de toate.
Evaluare PIPĂIT
A. - Atingerile vă sunt la fel de necesare ca aerul pe care îl respiraţi. Vă lăsaţi îmbrăţişat fără niciun fel de reţineri şi nu vă sfiiţi să atingeţi persoane şi obiecte, căci vi se pare un lucru cât se poate de firesc. Asta face parte din farmecul dvs.
B. - Sunteţi sensibil şi vă plac atingerile, numai că nu găsiţi întotdeauna timp pentru ele. Cercetaţi puţin lumea cu mâinile, mângâiaţi flori şi obiecte cu texturi fine. E minunat, nu-i aşa?
C. - V-ar prinde bine o porţie mai mare de oxitocină (hormonul tandreţei, opusul cortizolului, care este hormonul stresului). Din fericire, chiar o simplă vizită la frizer sau căldura plăcută a unei băi de aburi îi ajută secreţia.
Mmm, ce gustos!
Gurmet sau gurmand - deosebirea este una esenţială. Gurmetul savurează, pe când gurmandul mănâncă prea mult, tocmai fiindcă nu savurează. Cine înfulecă pe nemestecate nu lasă papilelor sale gustative suficient timp şi nu ajunge vreodată să afle deplin gustul şi aromele mâncării.
1. Când aţi încercat ultima oară o reţetă nouă sau un restaurant nou?
A. Ieri. Şi îmi face de asemenea plăcere să schimb mereu câte ceva în reţetele vechi.
B. În ultimele patru săptămâni.
C. Nu pun niciun preţ pe mâncărurile pretenţioase.
2. Cât durează prânzul dvs.?
A. Minimum o jumătate de oră.
B. Minimum un sfert de oră.
C. Nu mai mult de cinci, poate zece minute.
3. Vă place să vorbiţi despre mâncăruri şi delicatese?
A. Pot descrie amănunţit un gust.
B. Aş vrea, însă uneori îmi lipsesc cuvintele potrivite.
C. Îmi place sau nu-mi place. Ce altceva ar mai fi de spus?
Evaluare GUST
A. - Meritaţi să fiţi invidiat, fiindcă sunteţi un gurmet autentic. Un pepene copt vă poate readuce în mijlocul verii, un aluat fin vă teleportează la Paris.
B. - Sunteţi un amator de mâncăruri bune, dar nu vă faceţi mereu timp pentru ele. Deci, v-au rămas încă multe de descoperit. Experimentaţi astăzi la gătit cu nişte verdeţuri proaspete şi un strop de zeamă de lămâie, ca să obtineţi o nouă nuanţă de gust.
C. - Cine e prea ocupat ca să gătească şi se mulţumeşte cu meniuri de fast-food îşi pierde într-o oarecare măsură obiceiul de a se bucura de gustul mâncării. Pentru a vă redobândi această însuşire, orientaţi-vă o vreme spre feluri simple, preparate din ingrediente puţine, cum ar fi pastele cu roşii proaspete şi puţin ulei de măsline sau pâine integrală cu unt.
Cu urechea la pândă
Ochii ni-i putem închide, urechile nu. Zgomotele străzii, ca şi fondul muzical permanent din magazine şi chiar din mijloacele de transport în comun ne dau de furcă. În schimb, anumite sunete ori succesiuni complexe de sunete ne mângâie urechile şi ne creează o stare de bine.
1. Cât zgomot aveţi de suportat?
A. Mă simt doar arareori deranjat.
B. Gălăgia e prea mare în cursul zilei.
C. Sufăr zi şi noapte din cauza zgomotului.
2. Ascultaţi muzică?
A. Iubesc muzica, inclusiv pe cea clasică.
B. Da, câteodată.
C. În general, muzica mi se pare prea obositoare.
3. Când aţi stat să ascultaţi ultima oară glasuri de păsărele?
A. Astăzi dimineaţă.
B. O, sunt tare drăguţe. Un moment, să mă gândesc...
C. Nu-mi aduc aminte.
Evaluare AUZ
A. - Ştiţi că există studii care arată că plantele se dezvoltă mai bine când li se dă prilejul să "asculte" muzică clasică? O muzică frumoasă vă face şi pe dvs. să înfloriţi, desigur că aţi observat asta. Poate vă gândiţi să cântaţi la un instrument ori într-un cor (chiar dacă vocea dvs. nu sună perfect)?
B. - Auzul nostru are nevoie de tăcere. Această afirmaţie este numai aparent un paradox. Căci, dacă suntem permanent expuşi la prea multe semnale acustice, nu mai percepem decât un flux sonor fără sfârşit. De aceea, permiteţi-vă luxul de a va retrage într-o cameră liniştită, pentru a ţine la ureche un ghioc, în care vuiesc valurile mării. Sau ascultaţi clipocitul apei dintr-un castron, pe care o loviţi cu palma, în joacă.
C. - Linişte! E tot ce vă doriţi, câteodată. Faceţi-vă un program de odihnă totală pentru urechi, creier şi trup - câte cinci minute zilnic, iar în concediu, oricât de mult. Altfel vă ameninţă o astenie nervoasă, provocată de suprasolicitarea auzului.