Răspuns pentru ALINA REVNIC, F. AS nr. 1131 - "De doi ani am dureri de cap, amețeli și tulburări de vedere"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Cu siguranță, simptomele pe care le acuzați (du­reri mari pe jumătate de cap, grețuri, vărsături, amețeli, tulburări de vedere, amorțeli ale mâinilor și buzelor) reprezintă indicii concludente pentru diagnosticul de atac migrenos, cel mai probabil de tipul migrenei hemiplegice familiale. Deși nu se poate preciza cau­za exactă a migrenelor, se pare că aces­te manifestări neplăcute sunt le­gate de un dezechilibru al serotoninei și, posibil, al altor neuromediatori chimici cere­brali. Serotonina, spre exem­plu, reglează trans­miterea me­sajului dureros pe calea nervu­lui trigemen (cale majoră a durerii) și, cum în timpul ata­cului migrenos scad nivelurile cerebrale de sero­to­nină, acest fenomen determină nervul tri­gemen să elibereze anumite substanțe (neuropep­tide), care circulă spre înve­lișul extern al creierului, deter­minând dilata­rea și inflamarea vaselor de sânge, rezultatul fiind durerea de cap. Mai mult, deoarece con­centrația magne­ziului sca­de, imediat înainte sau în tim­pul atacului migre­nos, este posibil ca nivelurile joase ale acestei substanțe mi­nerale, implicată în buna funcționare a neuronilor, să producă disfuncționalități ale celulelor nervoase cerebrale.
În altă ordine de idei, stresul, variațiile hormonale din timpul ciclului menstrual, consumul de alcool, înfome­tarea sau folosirea contraceptivelor orale pot declanșa atacul migrenos la unele persoane (femei). Și anumite mâncăruri pot provoca dureri mari de cap. De exemplu, vinul roșu, ciocolata, brânzeturile fer­men­tate, laptele, ficatul de pui, carnea conservată cu nitrați sau orice alt aliment preparat cu glutamat monosodic.
Fără a intra în amănunte, vă informez că medica­mentele care pot ameliora atacurile migrenoase se împart în 2 tipuri:
- cele care opresc sau reduc durerea, după ce aceasta a apărut - ex. analgezicele, antiinflama­toa­rele nesteroidiene, triptanii, derivații de ergotamină, metoclopramidul (eficient în combaterea stării de greață și a vomismentului ce acompaniază atacul migrenos);
- cele care previn sau reduc atacul migrenos - ex. antidepresivele, anticonvulsivantele, antihistami­nicele (Cyproheptadina), riboflavina (vit. B2, apro­ximativ 400 mg/zi).
Abordarea naturistă a atacului migrenos include, așa cum spuneam, instituirea unui regim alimentar din care să lipsească alimentele ce pot induce mani­festările dureroase. La cele menționate anterior, aș adăuga și preparatele care conțin tiramină, preparat chimic ce irită vasele de sânge cerebrale.
Uleiurile volatile sunt, la rândul lor, remedii redu­tabile în combaterea atacului migrenos și a simpto­melor asociate (greață, vomă, amețeli, tulburări de vedere). Dintre acestea, uleiurile de Levănțică, Mentha piperita și Roinița prezintă proprietăți cal­mante, relaxante și analgezice naturale.
Ghimbirul este un alt antidot recunoscut în trata­mentul migrenelor (1 linguriță rasă de pulbere de Ghimbir înaintea meselor principale), capabil să inhibe prostaglandinele eliberatoare de proteine in­fla­matorii (peptide) pe cale aferentă (calea nervului trigemen).
Alte produse care se referă la combaterea atacului migrenos și a simptomelor asociate acestuia sunt: 5-HTP, Mellisa, Resveratrolul, Coenzima Q10, Vale­rinal, Magneziul și vitamina B6, Aspirina organică și remediile care conțin extract din corn de secară (ergotamina).
Ca măsură de prim ajutor, vă recomand să beți două pahare de apă rece la primele manifestări ale unui episod dureros și să vă masați tâmplele cu ulei volatil de mentă sau de levănțică. Aceste măsuri ime­diate pot fi, uneori, suficiente, pentru a preveni in­stalarea atacului migrenos.
Să auzim numai de bine!

Dr. ANDREI MANU-MARIN -medic primar urologie, specializare neuro-urologie și urodinamică, EVOMED București, www.evo-med.ro, tel. 0740/07.73.37, e-mail: andrei.manumarin@yahoo.com

"Klebsiella nu cedează la niciun tratament"
(Răspuns pentru ATANASE DAVIDESCU, F. AS nr. 1131)


Pentru un bărbat care face cistite repetate sunt necesare investigații amănunțite. De cele mai multe ori, cistitele care se repetă la un bărbat sunt urmare a unei urinări incom­plete, cu reziduu post-urinare mai mare de 100 ml. Aceasta poate fi urmarea unei ob­struc­ții a canalului uri­nar (uretrei) generate de mărirea pros­tatei sau de o strictură pe uretră sau a unei vezici urinare "leneșe", care nu se mai poate contracta eficient și nu mai poate goli urina din inte­riorul ei. Cu ajutorul unei probe nu­mite urodina­mică se poate face dife­rența între o vezică leneșă și o vezică ce suferă de obstrucția uretrei, astfel putându-se lua decizia ce anume să tratezi: pros­tata, uretra sau vezica. Bineînțeles că infecția trece cu anti­biotice, dar cauza repetării ei poate fi elucidată prin studiul proceselor din timpul urinării.

Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie și bioenergie - București, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)

"Mai pot spera să mă vindec de mastoză chistică?"
(Răspuns pentru SIMONA VALER - Iași, F. AS nr. 1131)


Stimată doamnă, speranța nu trebuie să moară niciodată. În acest sens, există rețete naturiste pentru suferința dvs., care vă pot aduce însănătoșirea.

Mastoză chistică
Se amestecă ceară de albine rasă pe răzătoarea mare cu o mână de pelin uscat sau verde, peste care se toarnă țuică de tescovină (țuica să fie numai din struguri de vin). Acest amestec se pune într-un tifon și apoi în sutien, peste sânul bolnav. Se va uda acest amestec cu țuică, atunci când se usucă, după 4-5 ore. Se poate folosi de 6-8 ori, apoi se prepară altul. Încă din primele ore, începe să cedeze durerea. Înainte să se aplice compoziția, sânul se unge cu alifie de găl­benele.

Mastoză fibro-chistică
1. În 600 ml apă, se fierb la foc mic 2 linguri de rădăcini de tătăneasă, timp de 25 de minute. Apoi se adaugă: 1 linguriță frunze de nuc, 1 linguriță coada-șoricelului, 1 linguriță mușețel și 1/2 linguriță rosto­pască. Totul se infuzează 15 minute, apoi se stre­coară. Lichidul se împarte în două: o ceașcă se bea sea­ra și una dimineața, cu o oră înainte de masă. Cu plantele rămase de la prepararea ceaiului se pun com­prese pe sân. Tratamentul durează 45 de zile.
2. Se beau 4 căni pe zi de infuzie de coada-șori­celului (o linguriță la cană, infuzat 15 minute) și 3 căni pe zi decoct de rădăcină de tătăneasă (o linguriță la cană, fiert 10 minute).
NOTĂ: Rețetele se fac pe rând, la alegerea dvs.
Pentru suferința cu care vă confruntați, vă sugerez următorul regim alimentar, timp de 3 luni.
Alimente recomandate: orez, grâu încolțit, po­rumb, portocale, linte, fasole (boabe mari - se va înlătura pielița de la boabele de fasole după fierbere), mazăre dulce, spanac, morcov, dovleac, castravete, sfeclă, conopidă, varză, produse lactate ca lapte dulce, lapte nefiert prins, caș proaspăt fără sare, unt, smântână, brânză de vaci cu miere de albine, cașca­val fără sare - cu excepția iaurtului și a brânzei tele­mea, struguri, cireșe, curmale, migdale, stafide și fruc­te dulci (banane, piersici, pere, prune, mere Gol­den, pepene verde, miere de albine, Apisan-Forte 3 linguri pe zi. Pentru gătit veți folosi unt în loc de ulei.
Alimente interzise: vită, porc, berbec, pește, bivol, pasăre, verdețuri (ceapă ver­de, praz, usturoi verde, frunze de pătrun­jel), ridichi, păstăi de orice fel, fasole soia și produse din soia, cartofi, ciuperci, oțet, fructe acre (mere acre, prune necoapte, ananas, lamâi), băuturi alcoolice, ceai, cafea, SARE, ULEI, fructe prea coapte (banane de culoare maro, prune foarte moi, pere), murături, ouă.
Orice alimente care nu sunt menționate în cele două grupe sunt nerecomandate pentru dvs., având în vedere boala de care suferiți.
Cu speranța că am reușit să vă ajut, vă doresc multă sănătate și succes în aplicarea corectă a tra­tamentului naturist.

Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, ROMCLINIC București, tel. 0723/51.07.37

"Picioarele nu mă mai ajută să merg"
(Răspuns pentru I.N. - Brașov, F. AS nr. 1126)


Deși nu sunt oferite detalii suficiente despre dvs. (nu știu dacă sunteți doamnă sau domn) răspunsul este general valabil. Cu cât îna­intăm în vârstă, avem o capacitate mai scă­zută de a fabrica și absorbi vitamine din complexul B. Acest complex este foar­te important, mai ales pentru sistemul ner­vos, lipsa lui resimțindu-se și în slă­biciunea picioarelor. Foarte multe persoa­ne care au înlăturat ambele cauze au avut o evoluție aproape miraculoasă, prin adminis­trarea de vitamina B. Dar atenție! Vitamine naturale, nu de sinteză! Eu am rezultate excelente cu produsele Neolife, care sunt naturale și biocompatibile cu corpul uman.