Încrederea! Cel mai tare "medicament"
Organismul nostru poate mai mult decât ne imaginăm noi. Mult mai mult! Fără să ne dăm seama, el se "repară" şi se regenerează singur, pe parcursul întregii vieţi. În fiecare secundă, 50 de milioane de celule noi le înlocuiesc pe cele ce se distrug în acelaşi interval de timp. Ţesutul hepatic creşte la loc toată viaţa, pielea îşi cicatrizează leziunile, producând un nou ţesut cicatricial, şi chiar şi fracturile osoase sunt vindecate de organism, ghipsul nefăcând altceva decât să susţină procesul de refacere.
Cu toate acestea, noi ne-am pierdut încrederea în organismul nostru, mulţi dintre noi dând fuga la medic pentru orice fleac şi nefiind mulţumiţi decât atunci când intrăm în farmacie cu reţeta-n mână. Deşi sănătatea este, înainte de toate, o chestiune de încredere. De încredere în noi înşine.
"Cu forţa existentă în noi se poate ameliora, dacă nu chiar zădărnici, o treime din efectele tuturor maladiilor. Inclusiv cele ale bolilor grave", spun specialiştii în psihosomatică. În plus, starea de sănătate sau însănătoşirea sunt strâns legate de aşteptări. Studiile efectuate în acest sens sunt absolut surprinzătoare: cafeaua decofeinizată face să crească pulsul şi tensiunea arterială, dacă persoana supusă experimentului îşi imaginează, pur şi simplu, că ar fi băut cafea cu cofeină.
Şi mai surprinzător este renumitul experiment cu operaţia la genunchi care, de fapt, nu există, şi totuşi vindecă. Cercetătorii din Houston (Texas) au operat efectiv la genunchi, 120 de pacienţi, în vreme ce altor 60 de pacienţi li s-a făcut o simplă tăietură pe piele, dar tot sub anestezie. Tăieturile superficiale simulau, deci, operaţia reală, cu genunchiul neîntâmplându-se nimic. Doi ani mai târziu, 90% dintre pacienţi erau mulţumiţi de rezultatul intervenţiei şi îşi puteau folosi genunchiul fără dureri şi fără restricţii de mişcare, indiferent dacă fuseseră operaţi sau nu. Nu degeaba se spune că încrederea mişcă munţii din loc.
Sănătate prin autosugestie
Cu un secol şi ceva în urmă, iniţiatorul autosugestiei moderne, farmacistul francez Emile Coué (1857-1926) începuse să folosească sistematic puterea gândirii pozitive în scopuri curative. În cadrul autosugestiei, subconştientul este "antrenat" să creadă în ceva stabilit.
Coué le dădea pacienţilor săi preparatul adecvat, cu cuvintele: "Cu acest leac vă veţi însănătoşi, cu siguranţă, mai repede". El observase că medicamentele acţionau mai rapid şi mai bine, dacă el, ca medic, mai sublinia o dată componenta vindecătoare a acestora. Coué era convins că subconştientul ne influenţează, în mare măsură, viaţa. "Orice reprezentare întipărită suficient în minte tinde, ulterior, să se împlinească".
Optimismul întăreşte sistemul imunitar
Între timp, oamenii de ştiinţă au demonstrat cu metode moderne faptul că optimiştii produc un număr mai mare de celule imunitare şi că se vindecă mai repede. Cercetările efectuate asupra alergătorilor de maraton arată că hormonii fericirii, produşi în timpul alergării, aşa-numitele endorfine, fac "uitate" durerile şi întăresc sistemul de apărare al organismului. O atitudine pozitivă faţă de viaţă reduce senzaţia de durere şi produce, în plus, efecte fizice măsurabile asupra activităţii celulelor nervoase de la nivelul creierului. În acest sens, ar trebui ca toţi, fără excepţie, să reţinem acea "propoziţie" celebră a lui Coué: "În fiecare zi mă simt din ce în ce mai bine, din toate punctele de vedere". Repetată de 20 de ori pe zi, dimineaţa la sculare, şi seara, înainte de culcare, înţelepciunea aceasta pătrunde în subconştient.
Celor suferinzi de afecţiuni acute Coué le recomanda să-şi pună o mână pe zona cu probleme şi să repete, până la apariţia primelor semne de ameliorare, următoarele cuvinte: "Trece, trece, trece".
Când cancerul se vindecă singur
Literatura de specialitate cunoaşte peste 1.000 de vindecări bruşte de cancer, aşa-numitele remisii spontane când, contrar tuturor prognozelor fatale, bolnavii de cancer s-au însănătoşit, în majoritatea cazurilor chiar şi fără operaţie sau chimioterapie.
Cercetătorii au urmărit intens acest fenomen, la diverse tipuri de cancer, precum: carcinoame ale celulelor renale, melanoame (cancer de piele) şi limfoame (tumori ale ţesutului limfoid). Sistemul imunitar controlează cu eficienţă aceste tipuri de cancer. Probabil că stimularea lui mentală (prin autosugestie) şi imaginativă (vizualizăm că organul bolnav este sănătos) îi dau această putere extraordinară de a vindeca chiar şi tumorile mari.
Alte explicaţii ale unor asemenea "miracole" pornesc de la faptul că celulele canceroase se pot transforma în celule sănătoase. Sau că transportul de sânge pe vasele sanguine înconjurătoare nu mai este suficient de mare (în cazul unei tumori), de la o anumită dimensiune în sus. Iar când tumorile nu reuşesc să fie alimentate, mor, pur şi simplu.
Şi producţia de hormoni îşi are rolul ei. Astfel, la femeile aflate la menopauză, când producţia hormonală este mai redusă, tumorile dependente de hormoni regresează.
Dar, oare, dispare cancerul definitiv, după o remisie spontană? Răspunsul la această întrebare nu-l ştie nimeni. În orice caz, oamenii vindecaţi de cancer descriu, adeseori, în mod impresionant, cum s-au descurcat ei înşişi cu boala şi cu vindecarea, independent de tratamentele medicale oficiale. În orice caz, aceste experienţe nu le pot fi aplicate tuturor bolnavilor, în mod egal. Fiecare trebuie să găsească o abordare proprie a bolii.
Activarea "medicului interior"
"Cheia" pentru autovindecare nu este deloc imposibilă: gândiţi pozitiv! Bucuraţi-vă de momentele fericite! Faceţi - cât mai des - tot ceea ce vă produce starea de bine! Aşa sună reţeta pentru activarea vindecătorului dvs. interior. Sentimente precum bucuria, mândria şi iubirea stimulează producerea hormonilor fericirii, care întăresc imunitatea proprie organismului.
Ce faceţi, însă, dacă aţi rătăcit "cheia" care vă asigură accesul la starea de bine, de fericire? Întrebaţi-vă cât mai des: "Ce-mi face cu-adevărat bine - şi ce îmi dăunează? În ce împrejurări mă trezesc dimineaţa cu dorinţa de a îmbrăţişa lumea? Cum îmi procur energie suficientă pentru a face sport în mod regulat? Ce-ar trebui să se întâmple ca să fiu fericit?". Răspunsurile le puteţi afla, eventual, cu ajutorul unui jurnal personal sau învăţând să vă amintiţi momentele frumoase, pentru a vă lăsa invadaţi de o stare plăcută de relaxare. Vă puteţi detaşa, de pildă, de stresul de la birou, transpunându-vă, în minte, pentru o clipă, în grădina de vară, în care v-aţi simţit aşa de bine, cu câteva zile în urmă, stând la o bere rece cu prietenii apropiaţi. Şi respiraţi adânc de zece ori. În felul acesta, stresul de la birou va dispărea timp de câteva minute.
Şi încă ceva: fiţi mai atenţi la semnalele organismului dvs.! În copilărie, durerile de burtă sau de cap vă erau familiare, iar mamele dvs. vă obligau - în cel mai bun caz - să staţi în pat şi să vă odihniţi. Conştientizaţi toate sentimentele, senzaţiile fizice şi gândurile, dar fără a face o apreciere asupra lor. Aşa sună secretul vechii învăţături budiste a prudenţei.
Energia care provine din noi
Organismul nostru vorbeşte permanent cu noi. Dar noi nu-l înţelegem sau nici măcar nu-l ascultăm. Ar trebui să reînvăţăm să interpretăm semnalele sale, precum oboseala, durerile sau stările de indispoziţie. Din păcate, pe parcursul vieţii noastre, chiar şi cunoştinţele despre simptomele naturale ale organismului nostru, care fac parte din procesul de autovindecare, devin tot mai şterse.
Iată ce povesteşte un doctor, în revista "Time": "Chiar azi dimineaţă a venit la mine un bărbat cu o infecţie intestinalo-stomacală, care voia să-i dau un medicament împotriva greţurilor, ca să poată mânca din nou. I-am explicat că această stare de greaţă este o măsură de autovindecare a organismului, un mecanism de protecţie, care asigură eliminarea agenţilor patogeni şi refacerea stomacului. Greaţa nu e altceva decât un semn că organismul reacţionează sănătos".
În cadrul activităţii de vindecare şi refacere există metode care ne readuc la noi înşine. În superconservatoarea Germanie, la München, există un vindecător, Heinz Rzehak, specializat în acest domeniu, care obţine rezultate remarcabile în rearmonizarea pe plan emoţional a tot ceea ce este nevăzut şi nerezolvat. Rzehak foloseşte inclusiv ritualuri vindecătoare şamanice (tehnici sonore, tobe etc.). Iar pentru acasă, recomandă, ca mulţi alţi experţi, meditaţia. "Statul în linişte stimulează întoarcerea spre sine şi restabilirea legăturii cu propriile sentimente şi nevoi primordiale".
Considerată, adesea, o "modă" orientală, meditaţia s-a bucurat, în ultima vreme, de studii serioase, în laboratoare de cercetare, care îi vădesc calităţile în mod ştiinţific: activarea metabolismului, scăderea tensiunii sângelui, reglarea pulsului în tahicardii, reducerea atacurilor de panică. Meditaţia regulată poate să potolească durerile, să rezolve depresia. În această privinţă, efectul meditaţiei se poate compara cu acela al medicamentelor antidepresive, dar fără riscurile şi efectele secundare ale acestora (cercetare efectuată la Universitatea de Medicină "John Hopkins" din Baltimore, SUA).
Mai multă răbdare
Meditaţia ne învaţă şi răbdarea. Iar aceasta poate fi benefică în majoritatea cazurilor de îmbolnăvire. Dacă ne-am lăsa organismul să funcţioneze în linişte, multe probleme ar dispărea, efectiv, de la sine. Este valabil atât pentru infecţiile gripale, cât şi pentru durerile de spate. Medicii vorbesc despre "suspensia în expectativă". Dar nu este valabil şi în cazuri mai grave, precum infarctul miocardic sau pneumonia.
Cu toate acestea, alergăm prea repede la medici. Poate fiindcă îi considerăm un fel de "placebo": o discuţie cu ei, faptul că ne ascultă, ne motivează enorm. De fiecare dată aşteptăm de la ei miracolul însănătoşirii imediate, în loc să ne încredem în minunatul nostru potenţial de autovindecare. "Înainte vreme, funcţia aceasta o preluau bunicile noastre. La ele mergeam când nu ne simţeam bine, iar ele ne făceau o supă bună de găină şi ne încurajau: «Până mâine trece»".
Să privim în noi înşine, să restabilim legătura pierdută cu noi, să ne cunoaştem şi să ne acceptăm nevoile şi sentimentele, să avem deplină încredere în organismul nostru. Este în stare de mult mai mult decât ne imaginăm.
Terapia prin respiraţie
Faceţi "rost" de aer
În general, se recomandă să inspiraţi adânc, pe nas, până în abdomen, şi să expiraţi cam de două ori mai lung (relaxează). După ce inspiraţi, e mai bine să expiraţi imediat şi să vă ţineţi, apoi, puţin respiraţia, până ce organismul simte din nou nevoia de oxigen. Şi inspiraţi din nou.
* Exerciţiu pentru suflu: suflaţi încet în palmă şi inspiraţi, apoi, pe nas. Repetaţi exerciţiul de cel puţin zece ori (suflat şi inspirat), până ce simţiţi că vi s-a încălzit mâna.
* Exerciţiu respiratoriu simplu: inspiraţi lent pe nas şi expiraţi tot pe nas. Gândiţi-vă în acest timp la un cuvânt compus din 2 silabe, de pildă pa-ce (când inspiraţi pa-, când expiraţi - ce). Urmăriţi unde se scurge aerul, în piept sau în abdomen? Şi forţaţi respiraţia abdominală.
Atitudine corectă faţă de viaţă
Gândesc, deci sunt sănătos
Alegeţi o propoziţie care vă face bine şi rostiţi-o cu voce tare, dimineaţa, după ce vă treziţi, şi seara, înainte de culcare. Iată câteva exemple:
* "Îmi place viaţa pe care o duc"
* "Mă aşteaptă doar lucruri bune"
* "Abia aştept experienţe noi"
* "Mă simt bine/ sănătos/ relaxat/ echilibrat".
Tărie interioară
Stimularea forţelor vindecătoare
Locul
Căutaţi-vă un loc în casa dvs., în care să vă simţiţi bine, să vă puteţi retrage şi să vă puteţi odihni.
Metoda
Alegeţi o metodă personală de relaxare şi practicaţi-o zilnic. Cel mai bine: inspiraţi şi expiraţi profund, numărând de la 1 la 10 şi înapoi, ascultaţi muzică, rugaţi-vă, meditaţi...
Alimentaţia
Gătiţi o dată pe săptămână mâncarea dvs. preferată. În rest, încercaţi să vă alimentaţi sănătos: înlocuiţi grăsimile animale cu grăsimi vegetale, înlocuiţi zahărul cu miere, mâncaţi crudităţi.
Ajutor în caz de nevoie
Gândiţi-vă ce vă ajuta în copilărie, când eraţi bolnavi sau răciţi (de exemplu supa de găină, şosetele ude, prişniţa cu brânză de vaci). Şi amintiţi-vă data următoare de aceste leacuri.
Somnul
În ce condiţii dormiţi bine? Încercaţi să le integraţi permanent în viaţa dvs. Vă deranjează sforăitul soţului dvs.? Optaţi pentru dormitoare separate.
Fantezia
Îngăduiţi-vă să visaţi în timpul zilei. Daţi frâu liber, mental, dorinţelor şi iluziilor. Nu degeaba se spune că fantezia ne dă aripi.
Autodeterminarea
Rămâneţi permanent stăpânii vieţii dvs. Nu vă lăsaţi trăiţi de ea. Dacă se-ntâmplă să vă pierdeţi suveranitatea asupra ei, recuceriţi-o. Puterea autodeterminării vă întăreşte sistemul imunitar.
Jurnalul fericirii
Notaţi momentele în care vă simţiţi sănătoşi şi fericiţi. Nu doar ziua şi ora, ci şi împrejurările senzaţiei de bine: Cum era vremea? Cine a fost la dvs. în vizită? Ce mâncare v-a plăcut? Ce muzică vă merge la suflet? Ţineţi acest jurnal cel puţin patru săptămâni şi analizaţi apoi ce v-a declanşat, în mod regulat, sentimentele pozitive.