Sănătate cu forțe proprii

Rodica Demian
- Dacă descoperim ce ne face fericiți, putem elibera forțe autovindecătoare impresionante, pentru a rămâne sănătoși sau pentru a ne reface mai repede. Aceste forțe există în stare latentă în noi și nu trebuie decât să găsim accesul la ele -

Încrederea! Cel mai tare "medicament"

Organismul nostru poate mai mult decât ne imagi­năm noi. Mult mai mult! Fără să ne dăm seama, el se "repară" și se regene­rează singur, pe parcursul întregii vieți. În fiecare secundă, 50 de milioane de celule noi le înlocuiesc pe cele ce se distrug în același interval de timp. Țesutul hepatic crește la loc toată viața, pielea își cicatrizează leziunile, producând un nou țesut cicatricial, și chiar și frac­turile osoase sunt vin­decate de orga­nism, ghipsul nefăcând altceva decât să susțină procesul de refacere.
Cu toate acestea, noi ne-am pier­dut încrederea în organismul nostru, mulți dintre noi dând fuga la me­dic pentru orice fleac și nefiind mulțumiți decât atunci când intrăm în farmacie cu rețeta-n mână. Deși sănă­tatea este, înainte de toate, o chestiune de încre­dere. De încredere în noi înșine.
"Cu forța existentă în noi se poate ameliora, dacă nu chiar zădăr­nici, o treime din efectele tuturor mala­diilor. Inclusiv cele ale bolilor grave", spun spe­cia­liștii în psihosomatică. În plus, starea de sănătate sau însănătoșirea sunt strâns legate de așteptări. Stu­diile efectuate în acest sens sunt absolut surprin­zătoare: ca­fea­ua decofeinizată face să crească pulsul și tensiunea arterială, dacă persoana su­pusă experi­mentului își ima­ginează, pur și simplu, că ar fi băut cafea cu cofeină.
Și mai surprinzător este renumitul experiment cu operația la genunchi care, de fapt, nu există, și totuși vindecă. Cercetătorii din Houston (Texas) au operat efectiv la genunchi, 120 de pacienți, în vreme ce altor 60 de pacienți li s-a făcut o simplă tăietură pe piele, dar tot sub anestezie. Tăieturile superficiale simulau, deci, operația reală, cu genunchiul neîntâmplându-se nimic. Doi ani mai târziu, 90% dintre pacienți erau mulțumiți de rezultatul intervenției și își puteau folosi genunchiul fără dureri și fără restricții de mișcare, indiferent dacă fuseseră operați sau nu. Nu degeaba se spune că încrederea mișcă munții din loc.

Sănătate prin autosugestie

Cu un secol și ceva în urmă, inițiatorul autosu­ges­tiei moderne, farmacistul francez Emile Coué (1857-1926) începuse să folosească sistematic pute­rea gân­dirii pozitive în scopuri curative. În cadrul autosuges­tiei, subconștientul este "antrenat" să creadă în ceva stabilit.
Coué le dădea pacienților săi preparatul adecvat, cu cuvintele: "Cu acest leac vă veți însănătoși, cu si­gu­ranță, mai repede". El observase că medica­mentele acționau mai rapid și mai bine, dacă el, ca medic, mai sublinia o dată compo­nenta vindecă­toare a aces­tora. Coué era convins că subcon­știen­tul ne in­fluențează, în ma­re măsu­ră, viața. "Orice repre­zentare întipărită suficient în minte tin­de, ulterior, să se împlinească".

Optimismul întărește sistemul imunitar

Între timp, oamenii de știin­ță au demonstrat cu metode mo­derne faptul că optimiștii produc un nu­măr mai mare de celule imunitare și că se vindecă mai repede. Cercetările efectuate asupra alergătorilor de maraton arată că hormonii fericirii, produși în tim­pul alergării, așa-numitele endorfine, fac "uitate" durerile și întă­resc sistemul de apărare al organis­mului. O atitudine pozitivă față de viață reduce senzația de durere și produce, în plus, efecte fizice măsurabile asupra acti­vității celulelor nervoase de la nivelul creierului. În acest sens, ar trebui ca toți, fără excepție, să reținem acea "propoziție" celebră a lui Coué: "În fiecare zi mă simt din ce în ce mai bine, din toate punctele de vedere". Repetată de 20 de ori pe zi, dimineața la sculare, și seara, îna­inte de culcare, înțe­lep­ciunea aceasta pă­trunde în sub­con­știent.
Celor suferinzi de afecțiuni acute Coué le recomanda să-și pună o mână pe zona cu probleme și să re­pete, până la apariția primelor semne de ame­liorare, următoarele cuvinte: "Trece, trece, trece".

Când cancerul se vindecă singur

Literatura de specialitate cunoaște peste 1.000 de vin­decări bruște de cancer, așa-numitele remisii spon­tane când, contrar tuturor prognozelor fatale, bolnavii de cancer s-au însănătoșit, în ma­joritatea cazurilor chiar și fără operație sau chimio­terapie.
Cercetătorii au urmărit intens acest fenomen, la diverse tipuri de cancer, precum: carcinoame ale ce­lulelor renale, melanoame (cancer de piele) și lim­foame (tumori ale țesutului limfoid). Sistemul imu­nitar controlează cu eficiență aceste tipuri de can­cer. Probabil că stimularea lui mentală (prin autosu­gestie) și imaginativă (vizualizăm că organul bolnav este sănătos) îi dau această putere ex­traordinară de a vindeca chiar și tumorile mari.
Alte explicații ale unor asemenea "miracole" por­nesc de la faptul că celulele canceroase se pot transforma în celule sănătoase. Sau că trans­portul de sân­ge pe vasele san­guine înconjurătoare nu mai este suficient de mare (în cazul unei tumori), de la o anu­mită dimen­siune în sus. Iar când tumorile nu reușesc să fie alimentate, mor, pur și simplu.
Și producția de hormoni își are rolul ei. Astfel, la femeile aflate la menopauză, când producția hormo­nală este mai redusă, tumorile dependente de hormoni regresează.
Dar, oare, dispare cancerul definitiv, după o re­misie spontană? Răspunsul la această întrebare nu-l știe nimeni. În orice caz, oamenii vindecați de cancer descriu, adeseori, în mod impresionant, cum s-au des­curcat ei înșiși cu boala și cu vinde­carea, independent de tratamentele medicale oficiale. În orice caz, aceste experiențe nu le pot fi aplicate tuturor bolnavilor, în mod egal. Fiecare trebuie să găsească o abordare pro­prie a bolii.

Activarea "medicului interior"

"Cheia" pentru autovindecare nu este deloc impo­sibilă: gândiți pozitiv! Bucurați-vă de momentele feri­cite! Faceți - cât mai des - tot ceea ce vă produce sta­rea de bine! Așa sună rețeta pentru activarea vinde­cătorului dvs. interior. Sentimente precum bucuria, mândria și iubirea stimulează producerea hormonilor fericirii, care întăresc imunitatea proprie organis­mului.
Ce faceți, însă, dacă ați rătăcit "cheia" care vă asi­gură accesul la starea de bine, de fericire? Între­bați-vă cât mai des: "Ce-mi face cu-adevărat bine - și ce îmi dău­nează? În ce împrejurări mă trezesc dimineața cu dorința de a îmbrățișa lumea? Cum îmi procur ener­gie suficientă pentru a face sport în mod regulat? Ce-ar trebui să se în­tâmple ca să fiu feri­cit?". Răs­pun­surile le puteți afla, eventual, cu aju­to­rul unui jurnal per­sonal sau învățând să vă amintiți momen­tele frumoase, pentru a vă lăsa invadați de o stare plăcută de rela­xare. Vă puteți detașa, de pildă, de stresul de la birou, transpunân­du-vă, în minte, pentru o clipă, în grădina de vară, în care v-ați simțit așa de bine, cu câteva zile în urmă, stând la o bere rece cu prie­tenii apropiați. Și respirați adânc de zece ori. În felul acesta, stresul de la birou va dispărea timp de câteva minute.
Și încă ceva: fiți mai atenți la semnalele orga­nismului dvs.! În copilărie, durerile de burtă sau de cap vă erau familiare, iar mamele dvs. vă obligau - în cel mai bun caz - să stați în pat și să vă odihniți. Con­știentizați toate sentimentele, senzațiile fizice și gân­durile, dar fără a face o apreciere asupra lor. Așa sună secretul vechii învățături budiste a prudenței.

Energia care provine din noi

Organismul nostru vorbește permanent cu noi. Dar noi nu-l înțelegem sau nici măcar nu-l ascultăm. Ar trebui să reînvățăm să interpretăm semnalele sale, precum oboseala, durerile sau stările de indispo­ziție. Din păcate, pe parcursul vieții noastre, chiar și cunoș­tințele despre simptomele naturale ale organis­mului nostru, care fac parte din procesul de autovin­decare, devin tot mai șterse.
Iată ce povestește un doctor, în revista "Time": "Chiar azi dimineață a venit la mine un bărbat cu o infecție intestinalo-stomacală, care voia să-i dau un medicament împotriva grețurilor, ca să poată mânca din nou. I-am explicat că această stare de greață este o măsură de autovindecare a organismului, un meca­nism de protecție, care asigură eliminarea agenților patogeni și refacerea stomacului. Greața nu e altceva decât un semn că organismul reacționează sănătos".
În cadrul activității de vindecare și refacere există metode care ne readuc la noi înșine. În supercon­ser­vatoarea Germanie, la München, există un vinde­cător, Heinz Rzehak, specializat în acest domeniu, care obține rezultate remarcabile în rearmonizarea pe plan emoțional a tot ceea ce este nevăzut și nere­zolvat. Rze­hak folosește inclusiv ritua­luri vindecă­toare șa­ma­nice (teh­nici sonore, tobe etc.). Iar pentru acasă, re­comandă, ca mulți alți ex­perți, meditația. "Sta­tul în li­niște stimulează întoar­ce­rea spre sine și restabilirea legăturii cu propriile senti­mente și nevoi primor­diale".
Considerată, adesea, o "mo­dă" orientală, medita­ția s-a bu­curat, în ultima vreme, de studii se­rioase, în labo­ra­toare de cer­ce­tare, care îi vă­desc calitățile în mod știin­țific: activarea meta­bo­lis­mu­lui, scăderea ten­siunii sân­gelui, reglarea pul­su­lui în tahi­cardii, redu­cerea atacurilor de panică. Me­di­ta­ția regu­lată poate să potolească durerile, să rezol­ve depresia. În această privință, efectul meditației se poa­te com­para cu acela al medicamentelor antide­presive, dar fără riscurile și efectele secundare ale acestora (cer­cetare efectuată la Universitatea de Me­dicină "John Hopkins" din Bal­timore, SUA).

Mai multă răbdare

Meditația ne învață și răbdarea. Iar aceasta poate fi benefică în majoritatea cazurilor de îmbolnăvire. Dacă ne-am lăsa organismul să funcționeze în liniște, multe probleme ar dispărea, efectiv, de la sine. Este valabil atât pentru infecțiile gripale, cât și pentru du­re­­rile de spate. Medicii vorbesc despre "suspensia în expectativă". Dar nu este valabil și în cazuri mai gra­ve, precum infarctul miocardic sau pneumonia.
Cu toate acestea, alergăm prea repede la medici. Poate fiindcă îi considerăm un fel de "placebo": o dis­cuție cu ei, faptul că ne ascultă, ne motivează enorm. De fiecare dată așteptăm de la ei miracolul însănăto­șirii imediate, în loc să ne încredem în minunatul nos­tru potențial de autovindecare. "Înainte vreme, func­ția aceasta o preluau bunicile noastre. La ele mer­geam când nu ne simțeam bine, iar ele ne făceau o supă bună de găină și ne încurajau: «Până mâine trece»".
Să privim în noi înșine, să restabilim legătura pierdută cu noi, să ne cunoaștem și să ne acceptăm ne­voile și senti­mentele, să avem deplină încredere în organismul nostru. Este în stare de mult mai mult decât ne imaginăm.

Terapia prin respirație
Faceți "rost" de aer


În general, se recomandă să inspirați a­dânc, pe nas, până în abdomen, și să expirați cam de două ori mai lung (relaxează). După ce inspirați, e mai bine să expirați imediat și să vă țineți, apoi, puțin respirația, până ce orga­nismul simte din nou nevoia de oxigen. Și inspirați din nou.
* Exercițiu pentru suflu: suflați încet în pal­mă și inspirați, apoi, pe nas. Repetați exer­cițiul de cel puțin zece ori (suflat și inspirat), până ce simțiți că vi s-a încălzit mâna.
* Exercițiu respiratoriu simplu: inspirați lent pe nas și expirați tot pe nas. Gândiți-vă în acest timp la un cuvânt compus din 2 silabe, de pildă pa-ce (când inspirați pa-, când ex­pirați - ce). Urmăriți unde se scurge aerul, în piept sau în abdomen? Și forțați res­pirația ab­dominală.

Atitudine corectă față de viață
Gândesc, deci sunt sănătos


Alegeți o propoziție care vă face bine și rostiți-o cu voce tare, dimineața, după ce vă treziți, și seara, înainte de culcare. Iată câteva exemple:
* "Îmi place viața pe care o duc"
* "Mă așteaptă doar lucruri bune"
* "Abia aștept experiențe noi"
* "Mă simt bine/ sănătos/ relaxat/ echilibrat".

Tărie interioară
Stimularea forțelor vindecătoare


Locul
Căutați-vă un loc în casa dvs., în care să vă simțiți bine, să vă puteți retrage și să vă puteți odihni.

Metoda
Alegeți o metodă personală de relaxare și prac­ticați-o zilnic. Cel mai bi­ne: inspirați și expi­rați profund, numărând de la 1 la 10 și înapoi, ascultați mu­­zică, ru­ga­ți-vă, medi­tați...

Alimentația
Gătiți o dată pe săp­tă­mână mâncarea dvs. pre­ferată. În rest, încercați să vă ali­men­tați sănătos: în­locuiți grăsimile animale cu grăsimi vegetale, înlo­cuiți zahărul cu miere, mâncați crudități.

Ajutor în caz de nevoie
Gândiți-vă ce vă ajuta în copilărie, când erați bol­navi sau răciți (de exemplu supa de găină, șosetele ude, prișnița cu brânză de vaci). Și amintiți-vă data următoare de aceste leacuri.

Somnul
În ce condiții dormiți bine? Încercați să le integrați permanent în viața dvs. Vă deranjează sforăitul so­țului dvs.? Optați pentru dormitoare separate.

Fantezia
Îngăduiți-vă să visați în timpul zilei. Dați frâu liber, mental, dorințelor și iluziilor. Nu degeaba se spune că fantezia ne dă aripi.

Autodeterminarea
Rămâneți permanent stăpânii vieții dvs. Nu vă lăsați trăiți de ea. Dacă se-ntâmplă să vă pierdeți su­veranitatea asupra ei, recuceriți-o. Puterea autode­ter­minării vă întărește sistemul imunitar.

Jurnalul fericirii
Notați momentele în care vă simțiți sănătoși și fericiți. Nu doar ziua și ora, ci și împrejurările sen­za­ției de bine: Cum era vremea? Cine a fost la dvs. în vi­zită? Ce mân­care v-a plăcut? Ce muzică vă merge la suflet? Țineți acest jurnal cel puțin patru săptămâni și analizați apoi ce v-a declanșat, în mod re­gulat, sen­ti­mentele po­zitive.