Descrierea plantei
Înaltă de 50-80 de cm, are frunze ovale, cu flori de culoare albă sau albăstrie, aşezate la nodurile de pe tulpină. Este foarte iubitoare de lumină, umbra afectând atât dezvoltarea plantei, cât şi cantitatea de ulei volatil. Întreaga plantă are miros suav şi gust aromat, plăcut, de lămâie. Pentru că în timpul înfloririi atrage albinele (melisa, în greacă, înseamnă albină), este folosită de apicultori pentru capturarea roiurilor de albine. Se numeşte, de altfel, şi iarba stuparilor.
Recoltare şi uscare
Se folosesc ca materie primă frunzele (Folium melissae). Recoltarea se face la începutul înfloririi, chiar şi de trei ori pe an. Se culege întreaga parte aeriană, la 3-5 cm de la sol, separându-se apoi frunzele de tulpină. Pentru că se înnegresc uşor după culegere, se pun repede la uscat, la umbră, în strat subţire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spaţii aerisite şi bine ventilate (poduri, verande, balcoane) în care temperatura nu trebuie să depăşească 35 de grade, altfel pierderea în uleiul volatil este mare. Randamentul la uscare este de 4:1, adică din 100 g plantă proaspătă se obţin aproximativ 25 g plantă uscată.
După uscare, se conservă în borcane de sticlă bine închise sau în pungi confecţionate din hârtie pergamentată. Se păstrează frunza întreagă, o mărunţire groscioară realizându-se înaintea utilizării.
Compoziţia chimică
Frunzele de melisă conţin în principal un ulei volatil compus din citral, citronelol, geraniol, linalol aceşti compuşi aromaţi găsindu-se şi în coaja de lămâie, de unde şi numele de lămâiţă al Roiniţei.
Preparate din Roiniţă
Pulberea
Frunzele de Roiniţă uscate se macină foarte fin, într-o râşniţă de măcinat cafeaua. Se foloseşte pulberea ca atare, câte un vârf de linguriţă, de 2 ori pe zi, cu puţină miere, sirop sau suc natural, în special în afecţiunile aparatului digestiv.
Infuzia
Este forma farmaceutică cea mai indicată de obţinere a unui ceai de roiniţă. Prin macerare nu se face o extracţie completă, iar fierberea este prea dură, pierzându-se uşor uleiul volatil.
Mod de preparare: 2 linguriţe de frunze de Roiniţă uscate şi mărunţite groscior se opăresc cu 250 ml de apă fiartă, se lasă 30 de minute, după care se filtrează. Se îndulceşte după gust, cu zahăr sau miere.
Tinctura
Mod de preparare: 10 g (2 linguriţe) de frunze de Roiniţă uscate şi mărunţite groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat obţinut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de alte 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece uşor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în sticluţe de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Vinul terapeutic
Mod de preparare: 20 g (4 linguriţe) frunze de lămâiţă uscate şi mărunţite groscior se pun la macerat într-un litru de vin alb, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, şi apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin, până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane, de preferat de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de un an de zile, ţinut la temperatura camerei (dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade). În cazul concentraţiei alcoolice a vinului mai mică de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Din cauza conţinutului în alcool al tincturii şi al vinului, acesta nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranţă la alcool.
Uleiul volatil
(Aetheroleum melissae)
Uleiul eteric de Roiniţă se obţine ca şi uleiul de lavandă, rozmarin, cimbru, prin procesul de distilare cu vapori de apă, greu de obţinut în gospodărie, dar se poate procura din magazinele naturiste sau din farmaciile care promovează aromoterapia. Se foloseşte în concentraţie de 1-2%, mai ales în spirturi, loţiuni, mixturi sau pudre.
Oţetul medicinal
Mod de preparare: 20 g (4 linguriţe) frunze de Roiniţă se ţin la macerat timp de 10 zile în 500 ml oţet, de preferat obţinut din vin. Urmează apoi filtrarea şi păstrarea în flacoane brune. Se utilizează extern, în diferite boli (prezentate mai jos).
Uleiul terapeutic
Mod de preparare: 10 g (2 linguriţe) frunze de Roiniţă uscate se fierb împreună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui, câteva minute, pe baie de aburi, în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile, după care se filtrează. Se foloseşte extern, mai ales în bolile dermatologice sau alergice.
Tratamente interne
* Boli ale aparatului digestiv - tulburări de motilitate gastrică (diaree sau constipaţie, colici), meteorism, flatulenţă, balonări, nevroze stomacale şi intestinale, colon iritabil
Notă: Bolile aparatului digestiv (stomacului, duodenului sau colonului) sunt printre cele mai frecvente afecţiuni de care suferă omul zilelor noastre. Cauzele sunt multiple, începând cu alimentaţia neregulată şi deficitară, viaţa stresantă şi, nu în ultimul rând, aditivii alimentari de natură sintetică, care sunt nelipsiţi din materiile prime de natură vegetală sau animală, dar mai ales din alimentele procesate.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu zahăr sau miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele sau volbură.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.
(Farmacia Faltis prepară un Sirop antispastic pentru afecţiunile aparatului digestiv şi ale căilor biliare, în care Apa de melisă, obţinută din ulei volatil de melisă este prezentă alături de Apa de mentă şi siropul de beladonă. Pentru tratarea colonului iritabil cu componentă diareică sau constipantă şi balonări, preparăm un Praf colonic, în care folosim uleiul volatil de Roiniţă.)
* Boli biliare - colecistite, litiază biliară, colici biliare
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu zahăr sau miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de păpădie.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului cardio-vascular - nevroză cardiacă, angină pectorală, aritmii
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu zahăr sau miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau de saschiu.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Pentru afecţiunile inimii se recomandă folosirea preparatelor din Roiniţă în asociere cu cele de păducel.
* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronşite, astm bronşic
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu zahăr sau miere.
Tinctura: se iau câte de 30 picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli de nutriţie - lipsa poftei de mâncare
Apetitul poate fi declanşat folosind cu 30 de minute înainte de masă tinctura sau vinul de Roiniţă.
Vinul: se administrează o ceşcuţă, înainte de masă.
* Boli ale aparatului uro-genital - cistite, colici renale
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu zahăr sau miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile sistemului nervos central - anxietate, nervozitate, depresie
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu zahăr sau miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
(Farmacia Faltis prepară o tinctură compusă, folosită pentru combaterea anxietăţii, care conţine, pe lângă odolean, păducel, portocală, lavandă, şi tinctură de Roiniţă.)
* Tulburări de somn - insomnie
A adormi greu, a dormi puţin şi a avea un somn neodihnitor este ceva obişnuit în epoca modernă, aproape fiecare individ simţind, ocazional, "pe propria piele", acest disconfort. Dacă însă insomnia se cronicizează, este o mare problemă, având în vedere că somnul este necesar pentru supravieţuire. Insomnia poate fi o boală provocată de cauze externe, stres, necazuri şi nemulţumiri în familie, neînţelegeri la serviciu, griji cotidiene, dar şi un simptom al unei boli psihice. În această situaţie, tratamentul ei este exclusiv de competenţa medicilor specialişti.
Pentru insomnia provocată de cauze externe, Farmacia Faltis prepară un Sirop hipnagogic, în compoziţia căruia intră şi apa de melisă. Preparatul are marele avantaj că nu produce dependenţă, cum se întâmplă cu medicamentele alopate.
* Boli endocrine - hipertiroidie
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu zahăr sau miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de teci de fasole.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile pielii - dermatoze, dermatită seboreică
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu zahăr sau miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-fraţi-pătaţi.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Hiperhidroză (transpiraţii abundente)
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu zahăr sau miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de salvie.
* Afecţiuni alergice - urticarie, prurit, eriteme
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu zahăr sau miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-fraţi-pătaţi.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli neurologice - cefalee, migrenă, distonii neurovegetative
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu zahăr sau miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Hipogalacţie - secreţie scăzută de lapte matern
Mamele care alăptează, pentru stimularea lactaţiei, pot folosi infuzia de Roiniţă, câte o cană, de trei ori pe zi.
* Medicină pediatrică - diaree, flatulenţă, colici
Ceaiul de Roiniţă, alături de ceaiul de mentă se utilizează frecvent, în tulburările digestive postprandiale (după masă) la sugari sau copii. Se individualizează dozajul, în funcţie de vârstă: o linguriţă de 3 ori pe zi la sugar 1-6 luni, o lingură de 3 ori pe zi pentru vârste cuprinse între 6 luni şi 1 an, 2 linguri de 3 ori pe zi, la copii de 1-2 ani, o ceşcuţă la copii mai mari de 2 ani.
Tratamente externe
(Farmacia Faltis prepară o Apă cosmetică ce are în compoziţie apă de melisă, folosită pentru curăţarea şi degresarea feţei, înainte de aplicarea unor creme cosmetice, preparate tot în laboratorul farmaciei, adecvate fiecărui tip de ten: uscat, normal, mixt sau gras, a cremelor dermatocosmetice contra îmbătrânirii sau antirid.)
* Transpiraţie abundentă - se recomandă, seara, o baie obţinută prin adăugarea în cada cu apă călduţă a 20 de picături de ulei volatil sau o linguriţă de tinctură de melisă.
(Farmacia Faltis prepară un spray pe bază de apă de melisă, contra transpiraţiei la subraţ (axilă).)
* Urticarii, înţepături de insecte, alergii cutanate de natură alimentară sau medicamentoasă - se fac tamponări locale cu ulei volatil de melisă, încorporat în soluţii alcoolice, creme, efectul observându-se rapid.
* Băi vaginale - Roiniţa, alături de florile de lavandă, se recomandă pentru obţinerea unor infuzii utilizate ca spălături vaginale aromatice, pentru toaletarea vaginului, înainte de folosirea unor creme şi ovule cu efect topic.
* Gargarisme pentru bolile cavităţii bucale - afte, gingivite, stomatite, halenă (miros urât al gurii), abcese dentare. Sunt indicate infuziile din plante aromatice, deci şi din Roiniţă.
(Farmacia Faltis prepară o apă de gură pe bază de apă de melisă recomandată în afecţiunile menţionate mai sus.)
* Pensulaţii, în afecţiunile pielii şi în bolile alergice, sub formă de tinctură, oţet sau ulei, în aplicaţii locale, seara.
* Îndepărtarea ţânţarilor. Se face masaj local, pe piele, cu frunze proaspete de Roiniţă. Se asigură o protecţie contra ciupiturilor de ţânţari, timp de câteva ore. Această metodă este folosită de pescari, pentru a îndepărta ţânţarii, când sunt la pescuit.
* O metodă eficientă de îndepărtare a ţânţarilor o reprezintă aşezarea unui ghiveci cu Roiniţă, pe balcon sau pervazul ferestrelor. Periodic, se strivesc câteva frunze din tufa de Roiniţă.
* Ţânţarii sunt ţinuţi departe, în grădina casei, acolo unde există o tufă de Roiniţă şi de lavandă.
Notă. La Farmacia Faltis din Brăila, în grădina cu plante medicinale şi în laborator, mulţi studenţi de la facultăţile de farmacie din ţară fac practică, pe timpul verii, pentru a-şi îmbogăţi cunoştinţele cu privire la cultivarea, îngrijirea, recoltarea şi procesarea plantelor medicinale (a se vedea fotografia ataşată).
Pentru informaţii despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galaţi nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro
Farmacia sa deţine "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciştilor din România.