De la bun început trebuie să înţelegeţi că hepatita D este o infecţie acută sau cronică a ficatului, cauzată de un virus foarte mic, de fapt un parazit care nu poate prolifera decât în asociere cu virusul hepatitic B. Cu alte cuvinte, virusul hepatitic D nu are capacitatea de a cauza o infecţie de unul singur şi, de aceea, pentru a se dezvolta, are nevoie de protecţia virusului B. Foarte greu de diagnosticat şi, în general, asimptomatic (rareori pot apărea simptome precum oboseala, greaţa, durerile de cap, urina de culoare închisă etc.), virusul hepatitic D se manifestă doar în momentul în care hepatita este foarte avansată, adică în momentul în care ficatul este sever afectat, în special când se depistează o ciroză.
Soluţiile terapeutice pentru virusul hepatitic D nu sunt atât de numeroase, precum în cazul infecţiei cu virus hepatitic B. Din păcate, nu există o evidenţă clară că tratamentele antivirale sub forma de pastile, atât de eficiente pe virusul hepatitic B, au vreo eficaciate şi în cazul virusului D. Aşa stând lucrurile, calea terapeutică este reprezentată de Interferon, tratament agresiv, la care nocivitatea bine cunoscută trebuie bine cumpănită înainte de administrare. De aceea, tratamentele uzuale pentru virusul hepatitic D se focalizează în special pe protejarea ficatului (administrarea de hepatoprotectoare) sau blocarea procesului de fibrozare a acestuia.
Acelaşi efect se poate obţine şi prin utilizarea unor produse naturiste, recunoscute pentru eficacitatea lor în tratamentul hepatitelor virale şi al cirozei hepatice, cum sunt: Interferonat, Hepatic stem, Cordyceps, Coriolus, Clorofila, Lăptişor de matcă, Schizandra, L-arginina etc. În plus, pentru persoanele care au început tratamentul cu Interferon, contracararea efectelor adverse (citotoxicitate) induse de acesta se poate realiza prin administrarea unor remedii precum drojdia de bere, Astragalus, Armurariu, Sutherlandia, Ginseng siberian şi, în special, Glutation (GSH). Din păcate, glutationul pe care îl găsiţi în fructele şi legumele proaspete, în carne, în comprimate sau sub formă de pudră, nu poate poate fi absorbit la nivel intestinal, fiind, aşadar, necesară găsirea unui mijloc de a păstra nivelul de glutation în organism. Modalitatea prin care acest lucru se poate realiza este utilizarea produsului ImmunocalTM (concentrat de lactoserum bovin), supliment alimentar natural, care, prin acţiunea sa atenuează, laolaltă cu glutationul, a cărui sinteză o stimulează, reacţiile adverse nedorite, care se manifestă pe parcursul tratamentului cu Interferon. Să auzim numai de bine!
ANDREI LICIU - apifitoterapeut, Bucureşti, tel. 0722/45.07.60, www.terapia-propolicium.com
"Am un meningiom frontal, chisturi ovariene şi nu vreau operaţii"
(Răspuns pentru MARIA I. - Piteşti, F. AS nr. 1120)
Vă pot ajuta în problema chisturilor ovariene cu ovulele pe care le preparăm din propolis, alte produse apicole şi pulberi de plante medicinale. În cazul când chisturile pe care le aveţi sunt foarte mari, va trebui să urmaţi tratamentul cu ovule şi supozitoare, până ce ele ajung la dimensiuni mai mici de 5 cm, apoi puteţi continua doar cu ovulele. O serie de tratament durează 21 de zile, iar chisturile vor scădea cu circa 1,5 cm pe seria de tratament.
Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie şi bioenergie - Bucureşti, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)
"Tata are o tumoră bucală şi vreau să-l ajut cât pot"
(Răspuns pentru PETRU ONEŢ, F. AS nr. 1123)
Stimate domn, vă recomand pentru suferinţa tatălui dv. tratamentul naturist al ing. Valeriu Popa, pentru cancere bucale.
Bolnavul va consuma timp de 6 luni doar alimente recomandate: orez, grâu încolţit, porumb, portocale, linte, fasole (boabe mari - se va înlătura pieliţa de la boabele de fasole după fierbere), mazăre dulce, spanac, morcov, dovleac, castravete, sfeclă, conopidă, varză, toate produsele lactate (cu excepţia iaurtului şi a brânzei telemea) ca lapte dulce, lapte nefiert prins, caş proaspăt fără sare, unt, smântână, brânză de vaci cu miere de albine, caşcaval fără sare. Fructe: struguri, cireşe, curmale, migdale, stafide şi fructe dulci (banane, piersici, pere, prune, mere Golden, pepene verde, miere de albine (miere vie), Apisan-Forte 3 linguri pe zi. Pentru gătit, veţi folosi unt în loc de ulei.
Tatăl dvs. va trebui să facă un masaj, pentru care vă voi pune la dispoziţie documentaţia necesară, în mod gratuit, dacă mă contactaţi telefonic, seara, între orele 20-22.
Îi recomand să ţină şi regimul BG1, care a fost publicat în F. AS nr. 859 (martie 2009), şi să facă următoarele reţete naturiste concepute de ing. Valeriu Popa şi urmate cu succes de zeci de bolnavi.
Cancer bucal
1. Se culeg mlădiţe de soc, de 2-3 cm diametru, de pe care se desprinde coaja. Cojile de soc se pun într-o oală cu 4 litri de apă, şi se fierb la foc potrivit, până rămâne un litru de lichid. Se lasă la răcit cu coji cu tot, după care se strecoară. Lichidul se pune din nou la fiert, cu 250 ml ulei rafinat de floarea soarelui, 3 linguri de miere şi ceară curată cât un ou. Se fierbe totul până scade la jumătate, apoi se răceşte, se strecoară prin tifon şi crema astfel obţinută se păstrează în cutii de plastic la frigider. Se unge zona afectată, de 2-3 ori pe zi.
2. Ulei de seminţe de in: se iau 7 linguri pe zi, ca terapie, timp de 21 de zile, şi apoi doza de întreţinere, de 1-2 linguri pe zi.
3. Ulei de măsline presat la rece - se administrează timp de o lună, de 3 ori pe zi, înainte de masă, câte o lingură de ulei amestecat cu 1,5 ml suc de usturoi proaspăt.
Notă: Reţetele se fac pe rând, la alegerea dvs.
Sper din tot sufletul ca sfaturile mele să vă fie de folos.
"Am o piatră la fiere şi nu vreau să mă operez"
(Răspuns pentru GHEORGHE RĂDUCANU, F. AS nr. 1127)
Stimate domn, aveţi nevoie de un tratament cu plante medicinale, care să ducă treptat la dizolvarea acestei formaţiuni. Având în vedere că aveţi şi reflux esofagian şi hiperaciditate gastrică, vă recomand următoarele tratamente:
* Faceţi un amestec în părţi egale din: păpădie, turiţă mare, rădăcină de brusture, coada-şoricelului şi gălbenele. Plantele se râşnesc fin până rezultă o pulbere. Din amestec, se ia câte o linguriţă, de 4 ori pe zi, cu minimum 30 de minute înainte de mese, se ţine 15 minute sub limbă, apoi se înghite cu apă plată.
* Realizaţi un macerat din două linguriţe de rădăcină de dud alb, la 250 ml apă. Se lasă planta la macerat 5-6 ore, apoi se strecoară şi se bea lichidul rezultat. Se pot consuma câte două căni pe zi.
În paralel, este important să aveţi grijă să eliminaţi din dietă alimentele prea grele, grase, prăjite, să evitaţi consumul de carne şi lactate grase, şi nu în ultimul rând, să acordaţi atenţie sporită aspectelor emoţionale, deoarece litiaza biliară şi hiperaciditatea gastrică apar deseori pe fondul unui conflict interior: neînţelegeri cu cei din jur sau stări de mânie reprimată.
Vă doresc succes!
ADRIAN UDREA -fitoterapeut, nutriţionist - Timişoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com
"Caut tratament pentru varice"
(Răspuns pentru MARIA PINTILIE - Iaşi, F. AS nr. 1123)
Din experienţa pe care o am, legată de această suferinţă care se acutizează în perioada estivală, vă recomand câteva remedii eficiente, pe bază de plante:
* Amestec din următoarele tincturi: castan + sulfină + afin (se amestecă toate în cantităţi egale, iar din produsul rezultat se administrează o linguriţă diluată în 100 ml apă, de 3 ori pe zi, după mesele principale).
* Vitamina C de 1000 mg (Secom): 1 capsulă dimineaţa, 1 capsulă la prânz şi 1 capsulă seara, după masă.
* Ghimpe (Favisan): 1 x 3 comprimate pe zi.
* Coenzima Q10, în ulei de cătină de 60 mg: 1 capsulă de două ori pe zi.
EXTERN
* Gel Ruscoven (Aboca): se aplică de două ori pe zi, masându-se piciorul de la gleznă spre articulaţia şoldului.
Alimentaţia:
* Se evită zahărul şi preparatele care-l conţin, făina albă, prăjelile, sucurile carbogazoase, uleiurile rafinate, margarina, mâncărurile fierte prea mult.
* Se recomandă: mierea, îndulcitorul pe bază de ştevie, pâinea integrală, legumele crude (sub formă de salată - conţin antioxidanţi), peştele, uleiurile presate la rece, fructele de sezon.
Alte indicaţii:
* Purtaţi haine care nu împiedică circulaţia sângelui.
* Ţineţi picioarele ridicate deasupra nivelului inimii, timp de 20 de minute pe zi.
* Evitaţi să staţi picior peste picior, să căraţi greutăţi.
* Ţineţi picioarele ridicate în timp ce staţi jos.
Tratamentul se ţine timp de 6 luni. După fiecare lună, se face pauză 7 zile, apoi se reia.
După 6 luni de tratament se face pauză două luni, iar cura se poate relua, dacă mai este necesar.
Multă sănătate!