[sapou]- La graniţa dintre Franţa şi Germania, medicina populară are încă "putere", deşi zona este "ultra-ştiinţifică", şi leacurile tradiţionale nu sunt luate în serios. Ceea ce nu împiedică terapiile naturale să se dezvolte, mai ales că, în ultima vreme, apar tot mai mulţi amatori. Dovadă - comerţul înfloritor de preparate din plante, precum şi broşurile de popularizare care le însoţesc. Prima constatare: deşi plantele folosite sunt cam aceleaşi ca pe la noi, reţetele diferă, ca şi modul lor de administrare. Cum nu există riscuri de administrare, ne-am gândit să vi le propunem spre încercare,
în speranţa că vă vor fi de folos -[/sapou]INFLAMAŢII ALE VEZICII URINARE
Ceai aromat combinat
Ingrediente: 100 g flori proaspete de călţunaşi (sau 50 g uscate), 100 g coriandru, 100 g busuioc, 100 g pătrunjel, 100 g muşeţel (sau 50 g dacă e uscat), 1 litru de apă clocotită.
Se obţine 1 litru de ceai.
Mod de preparare: Se pun plantele într-un vas şi se opăresc cu apă fierbinte. Se lasă 10 minute la infuzat, după care se strecoară.
Mod de folosire: În caz de infecţii acute, se bea din oră în oră o cană de ceai. Pentru prevenţie, se beau 3 căni de infuzie pe zi. Ceaiul trebuie băut călduţ.
De ştiut: Plantele folosite dezinfectează şi elimină apa în exces. De aceea acţionează benefic în cazul infecţiilor urinare. Muşeţelul linişteşte iritaţia, colţunaşii, busuiocul şi pătrunjelul au calităţi antibacteriene, iar coriandrul potoleşte inflamaţiile.
Un sfat practic: Ca să aveţi permanent plantele la îndemână, luaţi un ghiveci cu gura largă şi umpleţi-l până sus cu pământ de flori. La mijloc puneţi muşeţelul şi coriandrul, pătrunjelul de jur împrejurul lor, şi călţunaşii la margine. După ultimul îngheţ, puneţi şi busuiocul, din loc în loc. Udaţi regulat şi puneţi îngrăşământ o dată pe săptămână.
Alternative:
* În caz de infecţii acute, beţi din oră în oră un ceai călduţ preparat din fiecare plantă în parte. La suferinţe cronice, beţi de 3 ori pe zi.
* Asociaţi ceaiuri din merişor, mătase de porumb, coada-şoricelului, mesteacăn, osul-iepurelui şi coada-calului.
* Faceţi o baie de şezut, preparată din decoct concentrat de muşeţel sau coada-calului, vreme de 15 minute.
* Beţi 2-3 litri de apă sau fiertură de orz, de-a lungul întregii zile.
* Mâncaţi supe şi beţi suc de morcovi, pătrunjel, ţelină, praz şi usturoi.
* Mâncaţi fructe proaspete de pădure. Împiedică bacteriile să se fixeze pe căile urinare.
OSTEOPOROZĂ
Salată din plante bogate în calciu şi săruri minerale
Ingrediente: 150 g salată verde, câte 10 frunze proaspete de păpădie, călţunaşi, pătlagină tânără. * Câte două fire de mărar, mentă, coriandru, pătrunjel. * Câte 4 flori de gălbenele şi călţunaşi.
Cantităţi pentru două porţii.
Mod de preparare: * Salata verde se rupe în bucăţele cât să intre în gură şi se amestecă cu frunzele de păpădie, de călţunaşi şi de pătlagină. * Mărarul, menta, coriandrul şi pătrunjelul se toacă mărunt şi se presară peste salată.
Mod de folosire: Asezonaţi salata cu un sos de măsline şi oţet balsamic.
De ştiut: Calciul, borul, magneziul, acizii graşi esenţiali şi vitamina D sunt foarte importante pentru densitatea osoasă.
Alternative:
* Beţi de 3-4 ori pe zi ceaiuri din trifoi roşu, găbenele, lemn-dulce, salvie, hamei sau ginseng siberian.
* Consumaţi condimente care stimulează metabolismul, ca: piper, ghimbir, chimen, anason şi coriandru.
* Multă mişcare.
NEPLĂCERI LEGATE DE MENSTRUAŢIE
Ceai de lună
Ingrediente: câte 100 g petale proaspete de trandafiri, sau 50 g uscate, talpa-gâştii, creţişoară, muşeţel şi salvie, 1 litru apă clocotită.
Mod de preparare: Se pun plantele într-un vas şi se opăresc cu apa clocotită. Se lasă 15 minute la infuzat, apoi se strecoară.
Mod de folosire: Se beau 3 căni de ceai de lună pe zi, pe durata menstrelor.
În primele zile, dacă durerile sunt puternice, se pot bea 6 căni într-o zi.
De ştiut: Combinaţia acestor plante aromatice este menită să diminueze simptomele dureroase provocate de oscilaţiile hormonale. Plantele tonifică ficatul, regularizează menstruaţia, întăresc nervii, elimină apa reţinută în ţesturi şi potolesc crampele.
Alternative:
* Zilnic, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun, se ia 1/2 linguriţă de tinctură de mielărea, diluată în puţină apă.
* Se beau de trei ori pe zi ceaiuri de lemn-dulce, trifoi şi angelică, pentru echilibrarea hormonală.
* În caz de dureri puternice, se bea din două în două ore ceai de mielărea (se găseşte la Plafar) sau valeriană.
* În caz de sângerări puternice, se beau de 3-6 ori pe zi ceaiuri de coada-şoricelului sau turiţă-mare.
* Se consumă alimente bogate în fier, precum urzici, coriandru, alge şi măcriş (recomandat şi împotriva anemiei).
* Interzise: cofeina, alcoolul şi alimentele de tip fast-food.
* Suplimente alimentare: ulei de luminiţa-nopţii, zinc, calciu, magneziu, vitamina E, vitamina B.
NEPLĂCERI LEGATE DE MENOPAUZĂ
Tinctură combinată
Ingrediente: 250 g frunze proaspete sau 100 g frunze uscate de salvie, 250 g mielărea, 250 g creţişoară, câte 250 g muşeţel şi petale de trandafir (dacă plantele sunt uscate, se pun 100 g) 400 ml ţuică sau vodcă).
Mod de preparare: * Se pun plantele într-un vas încăpător, se acoperă cu alcool şi se pune un capac. * Se lasă la macerat cel puţin 3 săptămâni, cel mai bine 6 săptămâni. * Se strecoară lichidul, presându-se bine plantele. * Se trage în sticluţe de culoare închisă, cu etichetă pe care se scrie ce conţin.
Mod de folosire: Se iau de 3 ori pe zi, 1-2 linguriţe de tinctură diluată în puţină apă sau ceai. Pentru ca tratamentul să aibă efect deplin, tinctura trebuie luată continuu timp de 3 luni.
De ştiut: Această tinctură ajută la echilibrul hormonal şi emoţional. Mielăreaua, salvia, trandafirul şi muşeţelul răcoresc organismul în timpul bufeurilor, salvia regularizează arderile.
Alternative:
* Se beau zilnic 3-4 ceaiuri de trifoi-roşu, angelică, ginseng siberian, lemn-dulce.
* Se beau de 3-6 ori pe zi ceaiuri calmante din hamei, muşeţel, lămâiţă. Reduce transpiraţia în exces, alungă insomnia.
* Suplimente alimentare: ulei de luminiţa-nopţii, vitamina E, calciu, magneziu.
REŢINERI DE APĂ
Suc deshidratant
Ingrediente: câte 75 g frunze de ţelină, frunze de păpădie, seminţe de anason şi coriandru, frunze şi flori de călţunaşi, frunze de pătrunjel. * O rădăcină de ţelină, 1 castravete.
Se obţin 350 ml suc.
Mod de preparare: Se curăţă şi se spală toate verdeţurile şi legumele şi se bagă în centrifugă.
Mod de folosire: Dimineaţa, se beau două pahare de suc, în loc de mic dejun. În plus, peste zi, se beau multe lichide.
În reţinerile ocazionale de apă, sucul se bea mai multe zile la rând, în suferinţele cronice, mai multe săptămâni.
De ştiut: Păpădia este bogată în potasiu, fier, vitamina A şi vitamina C. Însuşirea sa de curăţire a sângelui este foarte importantă. Întăreşte corpul, facilitează digestia şi reglementează funcţia rinichilor şi a fierii.
Alternative:
* Consumaţi alimente bogate în potasiu: banane, roşii şi legume verzi.
* Beţi de 2-3 ori pe zi ceaiuri din plante care elimină apa, ca de pildă: urzică, seminţe de ţelină, coriandru, anason, mătase de porumb, codiţe de cireşe.
* Preparate cu vitamina B.
* Multă mişcare.
* Staţi cât mai des cu picioarele ridicate în sus.
* Interzise: sarea, ceaiul negru, cafeaua şi alcoolul.