De la bun început trebuie să înțelegeți că hepatita D este o infecție acută sau cronică a ficatului, cauzată de un virus foarte mic, de fapt un parazit care nu poate prolifera decât în asociere cu virusul hepatitic B. Cu alte cuvinte, virusul hepatitic D nu are capacitatea de a cauza o infecție de unul singur și, de aceea, pentru a se dezvolta, are nevoie de protecția virusului B. Foarte greu de diagnosticat și, în general, asimptomatic (rareori pot apărea simptome precum oboseala, greața, durerile de cap, urina de culoare închisă etc.), virusul hepatitic D se manifestă doar în momentul în care hepatita este foarte avansată, adică în momentul în care ficatul este sever afectat, în special când se depistează o ciroză.
Soluțiile terapeutice pentru virusul hepatitic D nu sunt atât de numeroase, precum în cazul infecției cu virus hepatitic B. Din păcate, nu există o evidență clară că tratamentele antivirale sub forma de pastile, atât de eficiente pe virusul hepatitic B, au vreo eficaciate și în cazul virusului D. Așa stând lucrurile, calea terapeutică este reprezentată de Interferon, tratament agresiv, la care nocivitatea bine cunoscută trebuie bine cumpănită înainte de administrare. De aceea, tratamentele uzuale pentru virusul hepatitic D se focalizează în special pe protejarea ficatului (administrarea de hepatoprotectoare) sau blocarea procesului de fibrozare a acestuia.
Același efect se poate obține și prin utilizarea unor produse naturiste, recunoscute pentru eficacitatea lor în tratamentul hepatitelor virale și al cirozei hepatice, cum sunt: Interferonat, Hepatic stem, Cordyceps, Coriolus, Clorofila, Lăptișor de matcă, Schizandra, L-arginina etc. În plus, pentru persoanele care au început tratamentul cu Interferon, contracararea efectelor adverse (citotoxicitate) induse de acesta se poate realiza prin administrarea unor remedii precum drojdia de bere, Astragalus, Armurariu, Sutherlandia, Ginseng siberian și, în special, Glutation (GSH). Din păcate, glutationul pe care îl găsiți în fructele și legumele proaspete, în carne, în comprimate sau sub formă de pudră, nu poate poate fi absorbit la nivel intestinal, fiind, așadar, necesară găsirea unui mijloc de a păstra nivelul de glutation în organism. Modalitatea prin care acest lucru se poate realiza este utilizarea produsului ImmunocalTM (concentrat de lactoserum bovin), supliment alimentar natural, care, prin acțiunea sa atenuează, laolaltă cu glutationul, a cărui sinteză o stimulează, reacțiile adverse nedorite, care se manifestă pe parcursul tratamentului cu Interferon. Să auzim numai de bine!
ANDREI LICIU - apifitoterapeut, București, tel. 0722/45.07.60, www.terapia-propolicium.com
"Am un meningiom frontal, chisturi ovariene și nu vreau operații"
(Răspuns pentru MARIA I. - Pitești, F. AS nr. 1120)
Vă pot ajuta în problema chisturilor ovariene cu ovulele pe care le preparăm din propolis, alte produse apicole și pulberi de plante medicinale. În cazul când chisturile pe care le aveți sunt foarte mari, va trebui să urmați tratamentul cu ovule și supozitoare, până ce ele ajung la dimensiuni mai mici de 5 cm, apoi puteți continua doar cu ovulele. O serie de tratament durează 21 de zile, iar chisturile vor scădea cu circa 1,5 cm pe seria de tratament.
Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie și bioenergie - București, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)
"Tata are o tumoră bucală și vreau să-l ajut cât pot"
(Răspuns pentru PETRU ONEȚ, F. AS nr. 1123)
Stimate domn, vă recomand pentru suferința tatălui dv. tratamentul naturist al ing. Valeriu Popa, pentru cancere bucale.
Bolnavul va consuma timp de 6 luni doar alimente recomandate: orez, grâu încolțit, porumb, portocale, linte, fasole (boabe mari - se va înlătura pielița de la boabele de fasole după fierbere), mazăre dulce, spanac, morcov, dovleac, castravete, sfeclă, conopidă, varză, toate produsele lactate (cu excepția iaurtului și a brânzei telemea) ca lapte dulce, lapte nefiert prins, caș proaspăt fără sare, unt, smântână, brânză de vaci cu miere de albine, cașcaval fără sare. Fructe: struguri, cireșe, curmale, migdale, stafide și fructe dulci (banane, piersici, pere, prune, mere Golden, pepene verde, miere de albine (miere vie), Apisan-Forte 3 linguri pe zi. Pentru gătit, veți folosi unt în loc de ulei.
Tatăl dvs. va trebui să facă un masaj, pentru care vă voi pune la dispoziție documentația necesară, în mod gratuit, dacă mă contactați telefonic, seara, între orele 20-22.
Îi recomand să țină și regimul BG1, care a fost publicat în F. AS nr. 859 (martie 2009), și să facă următoarele rețete naturiste concepute de ing. Valeriu Popa și urmate cu succes de zeci de bolnavi.
Cancer bucal
1. Se culeg mlădițe de soc, de 2-3 cm diametru, de pe care se desprinde coaja. Cojile de soc se pun într-o oală cu 4 litri de apă, și se fierb la foc potrivit, până rămâne un litru de lichid. Se lasă la răcit cu coji cu tot, după care se strecoară. Lichidul se pune din nou la fiert, cu 250 ml ulei rafinat de floarea soarelui, 3 linguri de miere și ceară curată cât un ou. Se fierbe totul până scade la jumătate, apoi se răcește, se strecoară prin tifon și crema astfel obținută se păstrează în cutii de plastic la frigider. Se unge zona afectată, de 2-3 ori pe zi.
2. Ulei de semințe de in: se iau 7 linguri pe zi, ca terapie, timp de 21 de zile, și apoi doza de întreținere, de 1-2 linguri pe zi.
3. Ulei de măsline presat la rece - se administrează timp de o lună, de 3 ori pe zi, înainte de masă, câte o lingură de ulei amestecat cu 1,5 ml suc de usturoi proaspăt.
Notă: Rețetele se fac pe rând, la alegerea dvs.
Sper din tot sufletul ca sfaturile mele să vă fie de folos.
Dr. ANDREEA DRAGOMIRESCU - Centrul Naturist de Sănătate "Steaua Divină", tel. 021/233.19.50, 0733/01.41.60
"Am o piatră la fiere și nu vreau să mă operez"
(Răspuns pentru GHEORGHE RĂDUCANU, F. AS nr. 1127)
Stimate domn, aveți nevoie de un tratament cu plante medicinale, care să ducă treptat la dizolvarea acestei formațiuni. Având în vedere că aveți și reflux esofagian și hiperaciditate gastrică, vă recomand următoarele tratamente:
* Faceți un amestec în părți egale din: păpădie, turiță mare, rădăcină de brusture, coada-șoricelului și gălbenele. Plantele se râșnesc fin până rezultă o pulbere. Din amestec, se ia câte o linguriță, de 4 ori pe zi, cu minimum 30 de minute înainte de mese, se ține 15 minute sub limbă, apoi se înghite cu apă plată.
* Realizați un macerat din două lingurițe de rădăcină de dud alb, la 250 ml apă. Se lasă planta la macerat 5-6 ore, apoi se strecoară și se bea lichidul rezultat. Se pot consuma câte două căni pe zi.
În paralel, este important să aveți grijă să eliminați din dietă alimentele prea grele, grase, prăjite, să evitați consumul de carne și lactate grase, și nu în ultimul rând, să acordați atenție sporită aspectelor emoționale, deoarece litiaza biliară și hiperaciditatea gastrică apar deseori pe fondul unui conflict interior: neînțelegeri cu cei din jur sau stări de mânie reprimată.
Vă doresc succes!
ADRIAN UDREA -fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com
"Caut tratament pentru varice"
(Răspuns pentru MARIA PINTILIE - Iași, F. AS nr. 1123)
Din experiența pe care o am, legată de această suferință care se acutizează în perioada estivală, vă recomand câteva remedii eficiente, pe bază de plante:
* Amestec din următoarele tincturi: castan + sulfină + afin (se amestecă toate în cantități egale, iar din produsul rezultat se administrează o linguriță diluată în 100 ml apă, de 3 ori pe zi, după mesele principale).
* Vitamina C de 1000 mg (Secom): 1 capsulă dimineața, 1 capsulă la prânz și 1 capsulă seara, după masă.
* Ghimpe (Favisan): 1 x 3 comprimate pe zi.
* Coenzima Q10, în ulei de cătină de 60 mg: 1 capsulă de două ori pe zi.
EXTERN
* Gel Ruscoven (Aboca): se aplică de două ori pe zi, masându-se piciorul de la gleznă spre articulația șoldului.
Alimentația:
* Se evită zahărul și preparatele care-l conțin, făina albă, prăjelile, sucurile carbogazoase, uleiurile rafinate, margarina, mâncărurile fierte prea mult.
* Se recomandă: mierea, îndulcitorul pe bază de ștevie, pâinea integrală, legumele crude (sub formă de salată - conțin antioxidanți), peștele, uleiurile presate la rece, fructele de sezon.
Alte indicații:
* Purtați haine care nu împiedică circulația sângelui.
* Țineți picioarele ridicate deasupra nivelului inimii, timp de 20 de minute pe zi.
* Evitați să stați picior peste picior, să cărați greutăți.
* Țineți picioarele ridicate în timp ce stați jos.
Tratamentul se ține timp de 6 luni. După fiecare lună, se face pauză 7 zile, apoi se reia.
După 6 luni de tratament se face pauză două luni, iar cura se poate relua, dacă mai este necesar.
Multă sănătate!