Pentru reglarea rapidă a tensiunii, degetele mari se introduc în urechi şi se apasă foarte puternic pe trăguş, care trebuie masat timp de 2-3 minute.
* Comprese cu oţet. Se înmoaie un prosop flauşat în oţet de masă sau oţet de mere şi bolnavul stă cu tălpile pe el timp de 8-10 minute. Sau se înfăşoară tălpile cu câte un prosop sub formă de compresă. La expirarea celor 10 minute, se măsoară tensiunea. În acelaşi timp, o bucăţică de zahăr sau o acadea (sau orice altceva dulce), se înmoaie în miere de albine sau în dulceaţă, se pune pe limbă şi se suge timp de 5-7 min. Dacă nu suportaţi dulciurile, puteţi să mâncaţi o bucată de lămâie cu coajă, dar fără zahăr.
* Băi de lumină. Zilnic, timp de 15 minute, se luminează cu lumină verde creştetul capului. Dacă nu aveţi bec de culoare verde, puteţi folosi un pătrat din ţesătură de culoare verde, cu care se acoperă creştetul capului, şi se foloseşte un bec obişnuit. În acelaşi timp, se bea "apă verde". Un pahar de apă se ţine pe un suport sau pe un cerc decupat din hârtie de culoare verde, timp de 5-6 ore, la lumina soarelui sau a lămpii. Se beau de 3-4 ori, câte 50 de ml, înainte de masă.
* Reţetă cu hrean. Iată o metodă foarte veche pentru reglarea hipertensiunii: câteva rădăcini de hrean se spală bine cu periuţa şi se lasă în apă rece timp de 36 de ore. Se dau apoi prin răzătoarea măruntă sau se toacă. În masa obţinută se adaugă atâta apă fiartă cât să fie la acelaşi nivel cu terciul. Se amestecă energic şi se stoarce bine. Sucul obţinut se combină cu suc de morcov roşu şi miere de albine. Se păstrează în frigider, într-un borcan care se închide ermetic. Se consumă câte 2 linguriţe, cu o oră înainte de masă sau cu 2-3 ore după masă, de 3 ori pe zi, timp de 3 luni.
* Reţetă cu aloe. Câteva frunze de aloe se ţin 12 zile în partea de jos a frigiderului, învelite într-o hârtie (ca un rulou), astfel încât capetele să nu fie acoperite. Biostimulate în acest fel, se dau apoi prin maşina de tocat, ca să se obţină o jumătate de pahar de masă verde. Se amestecă cu 4 lămâi tocate împreună cu coaja (sâmburii se aruncă), un pahar de miere de albine şi un pahar de ţuică. Se consumă câte 2 linguri, de două ori pe zi.
* Leac cu usturoi. Dimineaţa, înghiţiţi un căţel de usturoi fără a-l mesteca, şi beţi apă rece după el. Se procedează astfel până când tensiunea va scădea.
* Castane sălbatice. Două-trei castane proaspete se pun în buzunarul stâng şi din când în când se amestecă cu mâna.
* Muşcate. O frunză de muşcată se striveşte puţin între degete şi se leagă, la ambele mâini, în zona unde se ia pulsul. În scurt timp, tensiunea se va normaliza.
* Făină de porumb. Seara, într-un pahar în care s-a pus o lingură de mălai, se toarnă apă fierbinte (dar nu clocotită), se acoperă paharul şi se lasă toată noaptea. Dimineaţa, imediat după trezire, se consumă doar apa. Periodic se măsoară tensiunea.
* Fiertură de nuci şi miere. Patru nuci, pisate cu coajă cu tot, se amestecă cu câte o lingură de flori de soc şi una de miere de albine. Peste amestecul obţinut se toarnă 0,5 l de apă şi se pune la foc mic. Se fierbe 30 de minute, se lasă să se răcească şi se strecoară. Se bea câte o lingură de trei ori pe zi, înainte de masă. După consumarea lichidului, se face o pauză de o lună, după care tratamentul se repetă.
* Reţetă cu lapte. Laptele proaspăt de dimineaţă se fierbe şi se lasă 30 minute să se răcească. În 0,5 l de lapte se adaugă 50 g de seminţe de mărar şi se fierbe din nou, amestecând permanent, până rămân 250 ml de lichid. Se strecoară şi se consumă câte o lingură de 3 ori pe zi, cu 20-30 minute înainte de masă. Se ţine neapărat în frigider. Seminţele de mărar scad şi tensiunea intraoculară.
* Coajă de cartofi. Încă o metodă, mai puţin folosită în zilele noastre, dar cunoscută de bătrâni. Un cartof se şterge bine, dar nu se spală, şi se taie o fâşie lungă de coajă, care se leagă pe zona pulsului, în aşa fel încât capetele să aibă o distanţă de un centimetru între ele. Se leagă dimineaţa, când răsare soarele, şi se ţine până seara. Pentru scăderea tensiunii, femeile leagă coaja pe braţul stâng, iar bărbaţii pe braţul drept.