Iar primăvara, în martie, când se împodobeşte cu flori albastre ca cerul, sau roz-violet, precum zorii de zi, casa se transformă în sărbătoare. Plantă aromată, folosită deopotrivă ca aliment şi medicament, despre Rozmarin se spune că atunci când vorbeşti în prezenţa lui, înţelege tot, mai cu seamă temerile legate de sănătate, pe care se grăbeşte să le înlăture. Poveste sau adevăr, Rozmarinul este o plantă care n-ar trebui să lipsească - dacă nu din grădină - măcar de pe pervazul ferestrei, pregătit oricând să sară, fie în tavă, lângă fripturi, fie în ibric, ca să se lase transformat în infuzie. O tovărăşie de nerefuzat!
Descrierea plantei
Rozmarinul este originar din zona mediteraneană şi aclimatizat la noi în special în sud-vestul ţării şi în Dobrogea, zone cu temperaturi ridicate pe timpul verii, cunoscându-se faptul că planta este iubitoare de căldură. Se înmulţeşte foarte uşor, prin butaşi, aceştia rezultând din rămurelele tinere tăiate de pe tulpină care, puse în apă, se înrădăcinează foarte uşor. Având în vedere că nu rezistă la temperaturi scăzute, Rozmarinul se plantează de regulă în ghivece suficient de mari, care pe timp de vară se ţin în curte, în aer liber şi soare, iar pe timp de iarnă sunt adăpostite în verande închise, balcoane sau pe pervazul bucătăriei. Plantat în ghivece, Rozmarinul decorează în mod plăcut grădina de legume şi flori din jurul casei, după cum se poate obseva şi în fotografia alăturată (poză din grădina Farmaciei Faltis).
Frunzele sunt de culoare verde, lucioase, sub formă de lance, la fel ca acele de la brad, iar florile au culoarea albăstrui palid sau uşor violacee. Întreaga plantă are un miros plăcut, aromat, iar gustul este astringent-amărui.
Recoltare şi uscare
Se folosesc ca materie primă frunzele, culese în perioada înfloririi (martie-mai) dar şi în lunile iulie şi sfârşitul lui octombrie, înainte de adăpostirea lui în încăperi care să-l protejeze de îngheţ.
Uscarea se face la umbră, în strat subţire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spaţii aerisite şi bine ventilate (poduri, verande, balcoane) în care temperatura nu trebuie să depăşească 35 de grade, altfel, pierderea în uleiul volatil este mare. Randamentul la uscare este de 4:1, adică din 100 g plantă proaspătă se obţin aproximativ 25 g plantă uscată. După uscare, se ambalează în pungi de hârtie sau cutii de carton, puse în încăperi uscate, cât mai răcoroase, ferite de lumină sau de umiditate excesivă. Se păstrează până la momentul folosirii, ca plantă întreagă, mărunţirea realizându-se înaintea utilizării.
Compoziţia chimică
Frunzele de Rozmarin conţin în principal un ulei volatil, bogat în borneol, camfor, eucaliptol, precum şi flavonozide, acid rozmarinic şi un alcaloid, rozmaricină.
Preparate din Rozmarin
Pulberea
Frunzele de Rozmarin uscate se macină fin, într-o râşniţă de cafea. Se păstrează în vase închise ermetic, ca să nu-şi piardă aroma.
Infuzia
Mod de preparare: 2 linguri de frunze de Rozmarin uscate şi mărunţite groscior se opăresc cu 250 ml apă clocotită şi se lasă la infuzat, timp de 30 minute, după care se filtrează. Se îndulceşte după gust, cu miere.
(Tehnica infuzării este cea mai bună metodă de obţinere a unui ceai din plante aromatice. Decoctul, care presupune o fierbere de câteva minute, duce la evaporarea uleiurilor volatile.)
Tinctura
Mod de preparare: 20 de g de frunze de Rozmarin uscate şi mărunţite groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obţinut în gospodărie. Se lasă timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de alte 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece uşor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă, prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Vinul terapeutic
Mod de preparare: 50 g frunze uscate şi mărunţite de Rozmarin se lasă la macerat într-un litru de vin alb, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului, apoi se lasă la decantat 6 zile, separându-se partea limpede de resturile depuse la fundul vasului. Se va completa cu vin proaspăt, până la un litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de un an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade. În cazul concentraţiei alcoolice a vinului mai mică de 11 grade, vinul de Rozmarin se va păstra la frigider. Datorită conţinutului în alcool al tincturii şi vinului, acesta nu li se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranţă la alcool.
Uleiul volatil
Uleiul eteric ce se obţine din lăstarii şi frunzele proaspete de Rozmarin este greu de obţinut în casă, deoarece necesită o aparatură specială de extracţie. El se poate procura însă uşor, din magazinele cu produse naturiste sau din farmaciile care promovează aromoterapia.
Oţetul medicinal
Mod de preparare: 20 g frunze uscate de Rozmarin se ţin la macerat timp de 10 zile, în 500 ml oţet, de preferat obţinut din vin. Urmează filtrarea şi depozitarea în flacoane brune. Se utilizează extern, în diferite boli.
Uleiul terapeutic
Mod de preparare: 10 g frunze uscate şi măcinate de Rozmarin se fierb împreună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui câteva minute, pe bain-marie, în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile, după care se filtrează. Se foloseşte extern, mai ales în bolile dermatologice.
Tratamente interne cu Rozmarin
Nota farmacistului: cele mai spectaculoase rezultate pentru sănătate se obţin atunci când terapiile naturiste se folosesc ca metode de prevenire a bolilor de omul încă sănătos. Din păcate, în România, suplimentele terapeutice din plante medicinale (care se pot încadra în subgrupa suplimentelor nutritive sau nutrienţi alimentari) nu au o mare pondere, aşa cum au în alte ţări, ca Elveţia, Anglia şi Germania. Statistic, consumul de asemenea suplimente pe cap de locuitor în România este foarte mic. Apelăm, de multe ori, prea târziu, la aceste terapii, când deviza "E mai uşor se previi decât să vindeci'' nu mai este valabilă.
* Bolile stomacului - dispepsii, regurgitaţii, stări spastice ale aparatului digestiv
Pulberea: se ia câte un vârf de linguriţă, în puţină miere sau suc de fructe, înainte de masă.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile abdomenului - colici abdominale, meteorism, balonări, flatulenţă, diaree, colon iritabil
Pulberea: se ia câte un vârf de linguriţă, în puţină miere sau în suc de fructe, înainte de masă.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile biliare - colecistite, colici biliare, litiază biliară
Pulberea: se ia câte un vârf de linguriţă, în puţină miere sau suc de fructe, înainte de masă.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de păpădie.
* Bolile inimii - insuficienţe cardiace, nevroză cardiacă, angină pectorală
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
(Farmacia Faltis prepară o tinctura compusă, formată din fructe de gherghine şi frunze de Rozmarin, care sunt recomandate ca terapie complementară, în afecţiunile inimii.)
* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronşite, astm bronşic, pneumonii
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli virale - răceală, gripă, guturai
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
(Toate se vor administra sub formă călduţă, pentru a grăbi fenomentul diaforeic, de mărire a transpiraţiei.)
Infuzia: se administrează câte 2 ceşti pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile sistemului nervos central - anxietate, nervozitate, stări cronice de oboseală
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
(Farmacia Faltis prepară Picături trofice pentru stările de oboseală fizică şi intelectuală care au în compoziţie, pe lângă tinctura de ginseng, şi saschiu, şi tinctură de Rozmarin.)
* Tulburări de ortostatism; lipotimie = leşin, colaps, sincopă
Factorii ce provoacă lipotimia sunt în principal scăderea bruscă a tensiunii arteriale şi ischemia cerebrală, adică lipsa temporară a oxigenării creierului.
În aceste cazuri care au mare impact emoţional, se utilizează tinctura, câte 20 de picături, luate în puţină apă. Pentru potenţare, se poate folosi în combinaţie cu tinctura de valeriană, în proporţii egale.
* Energizant după boli cronice, care au supus organismul la o epuizare accentuată, astenie la vârsnici sau după mari eforturi fizice
Se administrează câte o ceaşcă de vin de Rozmarin la prânz şi seara, după masă.
* Bolile pielii (dermatologice) - dermatite, dermatoze, infecţii stafilococice, streptococice şi fungice cronicizate
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-fraţi-pătaţi.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamentul intern se asociază cu aplicaţii locale, sub formă de tinctură, oţet sau ulei.
* Afecţiuni alergice - urticarie, prurit, prurigo, eriteme
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-fraţi-pătaţi.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
(Tratamentul intern se completează cu masaje locale cu oţet de Rozmarin.)
* Boli neurologice - cefalee, migrenă, distonii neurovegetative
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile din sfera ORL - amigdalite, rinite, sinuzite, epistaxis, faringite, laringite, traheite
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de muşeţel, coada-şoricelului sau salvie.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli de natură inflamatorie de tip reumatic - artroze, gonartroze, poliartralgii, gută, reumatism psihogen, dorsalgii, lombosciatică
Infuzia: se administrează călduţă, câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de salcie.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli parazitare interne - viermi intestinali, oxiuri, tenie
Uleiurile volatile din plantele aromatice paralizează paraziţii intestinali.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adaugate într-o cană de ceai de pir.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamentul durează o săptămână. Se recomandă ca, la sfârşitul lui, să se folosească un laxativ sau purgativ (ulei de ricin, sare amară, câte 30 g) pentru eliminarea paraziţilor.
* Afecţiuni ale aparatului osteo-articular - artroze, spondiloze, gonartroze
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de pir.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamentul intern se completează cu preparate de uz extern, cu proprietăţi revulsive şi antiinflamatorii.
(Pentru afecţiunile aparatului osteoarticular, Farmacia Faltis prepară un liniment numit "Spirt contra durerilor de oase" sau, simplu, "Spirt de oase", şi crema Benzofenil forte.)
* Inapetenţă - lipsa poftei de mâncare
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o ceaşcă de ceai de pelin.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, înainte de masă.
* Inapetenţă sexuală
Disfuncţiile sexuale temporare atât la bărbaţi, cât şi la femei, pot fi combătute prin folosirea moderată a vinului obţinut din frunze de Rozmarin, după tehnica prezentată mai sus. Se administrează câte o ceşcuţă (pahar de lichior) de 50 ml, în cursul după-amiezii.
Tratamente externe cu Rozmarin
* Băi tonice. O baie relaxantă se realizează dintr-o fiertură de frunze de Rozmarin (3 linguri la 1 litru de apă). Se dă în clocot câteva minute şi se adaugă în cada cu apă călduţă. Baia durează 10 minute. Aceste băi se fac de preferinţă dimineaţa, după care se recomandă, timp de o oră, repaus la pat. Pentru că necesită mult timp, băile tonice cu Rozmarin trebuie făcute în timpul concediului de odihnă.
* Comprese terapeutice - se aplică în bolile terminaţiilor nervoase periferice. Se prepară un decoct din tulpină de Rozmarin proaspătă sau uscată, tocată groscior (3 linguri la 2 l apă). Se dă în fiert, apoi se pun comprese calde, câteva minute, pe zona terminaţiilor nervoase afectate.
* Tamponări locale - în urticarii, înţepături de insecte, alergii cutanate de natură alimentară sau medicamentoasă. Se foloseşte uleiul volatil de Rozmarin, încorporat în soluţii alcoolice, creme. Efectul se va observa rapid.
* Inhalaţiile cu ulei volatil (5 picături) sau tinctură (20 de picături), adăugate într-un litru de ceai de muguri de plop, muşeţel sau muguri de pin. Sunt recomandate în bolile aparatului respirator, bolile din sfera ORL sau bolile virale precum gripa.
* Gargarisme - pentru boli ale cavităţii bucale - afte, gingivite, stomatite, abcese dentare şi pentru afecţiunile otorinolaringologice.
Gargara se face după fiecare masă, folosind o infuzie din ceai de Rozmarin. (Farmacia Faltis realizează frecvent asemenea preparate, la prescripţia unor medici ORL sau stomatologi.)
* Fricţionări locale, în afecţiunile pielii şi în bolile alergice, sub formă de tinctură, oţet sau ulei, în aplicaţii locale, făcute seara.
* Masaj local - se fac masaje pe pielea capului, în alopecie şi calviţie, după care va urma o aplicaţie cu o loţiune contra căderii părului. (Farmacia Faltis prepară o loţiune contra cheliei, ce conţine, printre altele, tinctură de nuc, ardei iute, tinctură de China şi ulei de ricin.)
Pentru informaţii despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galaţi nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro
Farmacia sa deţine "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciştilor din România.