Pentru reglarea rapidă a tensiunii, degetele mari se introduc în urechi și se apasă foarte puternic pe trăguș, care trebuie masat timp de 2-3 minute.
* Comprese cu oțet. Se înmoaie un prosop flaușat în oțet de masă sau oțet de mere și bolnavul stă cu tălpile pe el timp de 8-10 minute. Sau se înfășoară tălpile cu câte un prosop sub formă de compresă. La expirarea celor 10 minute, se măsoară tensiunea. În același timp, o bucățică de zahăr sau o acadea (sau orice altceva dulce), se înmoaie în miere de albine sau în dulceață, se pune pe limbă și se suge timp de 5-7 min. Dacă nu suportați dulciurile, puteți să mâncați o bucată de lămâie cu coajă, dar fără zahăr.
* Băi de lumină. Zilnic, timp de 15 minute, se luminează cu lumină verde creștetul capului. Dacă nu aveți bec de culoare verde, puteți folosi un pătrat din țesătură de culoare verde, cu care se acoperă creștetul capului, și se folosește un bec obișnuit. În același timp, se bea "apă verde". Un pahar de apă se ține pe un suport sau pe un cerc decupat din hârtie de culoare verde, timp de 5-6 ore, la lumina soarelui sau a lămpii. Se beau de 3-4 ori, câte 50 de ml, înainte de masă.
* Rețetă cu hrean. Iată o metodă foarte veche pentru reglarea hipertensiunii: câteva rădăcini de hrean se spală bine cu periuța și se lasă în apă rece timp de 36 de ore. Se dau apoi prin răzătoarea măruntă sau se toacă. În masa obținută se adaugă atâta apă fiartă cât să fie la același nivel cu terciul. Se amestecă energic și se stoarce bine. Sucul obținut se combină cu suc de morcov roșu și miere de albine. Se păstrează în frigider, într-un borcan care se închide ermetic. Se consumă câte 2 lingurițe, cu o oră înainte de masă sau cu 2-3 ore după masă, de 3 ori pe zi, timp de 3 luni.
* Rețetă cu aloe. Câteva frunze de aloe se țin 12 zile în partea de jos a frigiderului, învelite într-o hârtie (ca un rulou), astfel încât capetele să nu fie acoperite. Biostimulate în acest fel, se dau apoi prin mașina de tocat, ca să se obțină o jumătate de pahar de masă verde. Se amestecă cu 4 lămâi tocate împreună cu coaja (sâmburii se aruncă), un pahar de miere de albine și un pahar de țuică. Se consumă câte 2 linguri, de două ori pe zi.
* Leac cu usturoi. Dimineața, înghițiți un cățel de usturoi fără a-l mesteca, și beți apă rece după el. Se procedează astfel până când tensiunea va scădea.
* Castane sălbatice. Două-trei castane proaspete se pun în buzunarul stâng și din când în când se amestecă cu mâna.
* Mușcate. O frunză de mușcată se strivește puțin între degete și se leagă, la ambele mâini, în zona unde se ia pulsul. În scurt timp, tensiunea se va normaliza.
* Făină de porumb. Seara, într-un pahar în care s-a pus o lingură de mălai, se toarnă apă fierbinte (dar nu clocotită), se acoperă paharul și se lasă toată noaptea. Dimineața, imediat după trezire, se consumă doar apa. Periodic se măsoară tensiunea.
* Fiertură de nuci și miere. Patru nuci, pisate cu coajă cu tot, se amestecă cu câte o lingură de flori de soc și una de miere de albine. Peste amestecul obținut se toarnă 0,5 l de apă și se pune la foc mic. Se fierbe 30 de minute, se lasă să se răcească și se strecoară. Se bea câte o lingură de trei ori pe zi, înainte de masă. După consumarea lichidului, se face o pauză de o lună, după care tratamentul se repetă.
* Rețetă cu lapte. Laptele proaspăt de dimineață se fierbe și se lasă 30 minute să se răcească. În 0,5 l de lapte se adaugă 50 g de semințe de mărar și se fierbe din nou, amestecând permanent, până rămân 250 ml de lichid. Se strecoară și se consumă câte o lingură de 3 ori pe zi, cu 20-30 minute înainte de masă. Se ține neapărat în frigider. Semințele de mărar scad și tensiunea intraoculară.
* Coajă de cartofi. Încă o metodă, mai puțin folosită în zilele noastre, dar cunoscută de bătrâni. Un cartof se șterge bine, dar nu se spală, și se taie o fâșie lungă de coajă, care se leagă pe zona pulsului, în așa fel încât capetele să aibă o distanță de un centimetru între ele. Se leagă dimineața, când răsare soarele, și se ține până seara. Pentru scăderea tensiunii, femeile leagă coaja pe brațul stâng, iar bărbații pe brațul drept.