Iar primăvara, în martie, când se împodobește cu flori albastre ca cerul, sau roz-violet, precum zorii de zi, casa se transformă în sărbătoare. Plantă aromată, folosită deopotrivă ca aliment și medicament, despre Rozmarin se spune că atunci când vorbești în prezența lui, înțelege tot, mai cu seamă temerile legate de sănătate, pe care se grăbește să le înlăture. Poveste sau adevăr, Rozmarinul este o plantă care n-ar trebui să lipsească - dacă nu din grădină - măcar de pe pervazul ferestrei, pregătit oricând să sară, fie în tavă, lângă fripturi, fie în ibric, ca să se lase transformat în infuzie. O tovărășie de nerefuzat!
Descrierea plantei
Rozmarinul este originar din zona mediteraneană și aclimatizat la noi în special în sud-vestul țării și în Dobrogea, zone cu temperaturi ridicate pe timpul verii, cunoscându-se faptul că planta este iubitoare de căldură. Se înmulțește foarte ușor, prin butași, aceștia rezultând din rămurelele tinere tăiate de pe tulpină care, puse în apă, se înrădăcinează foarte ușor. Având în vedere că nu rezistă la temperaturi scăzute, Rozmarinul se plantează de regulă în ghivece suficient de mari, care pe timp de vară se țin în curte, în aer liber și soare, iar pe timp de iarnă sunt adăpostite în verande închise, balcoane sau pe pervazul bucătăriei. Plantat în ghivece, Rozmarinul decorează în mod plăcut grădina de legume și flori din jurul casei, după cum se poate obseva și în fotografia alăturată (poză din grădina Farmaciei Faltis).
Frunzele sunt de culoare verde, lucioase, sub formă de lance, la fel ca acele de la brad, iar florile au culoarea albăstrui palid sau ușor violacee. Întreaga plantă are un miros plăcut, aromat, iar gustul este astringent-amărui.
Recoltare și uscare
Se folosesc ca materie primă frunzele, culese în perioada înfloririi (martie-mai) dar și în lunile iulie și sfârșitul lui octombrie, înainte de adăpostirea lui în încăperi care să-l protejeze de îngheț.
Uscarea se face la umbră, în strat subțire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spații aerisite și bine ventilate (poduri, verande, balcoane) în care temperatura nu trebuie să depășească 35 de grade, altfel, pierderea în uleiul volatil este mare. Randamentul la uscare este de 4:1, adică din 100 g plantă proaspătă se obțin aproximativ 25 g plantă uscată. După uscare, se ambalează în pungi de hârtie sau cutii de carton, puse în încăperi uscate, cât mai răcoroase, ferite de lumină sau de umiditate excesivă. Se păstrează până la momentul folosirii, ca plantă întreagă, mărunțirea realizându-se înaintea utilizării.
Compoziția chimică
Frunzele de Rozmarin conțin în principal un ulei volatil, bogat în borneol, camfor, eucaliptol, precum și flavonozide, acid rozmarinic și un alcaloid, rozmaricină.
Preparate din Rozmarin
Pulberea
Frunzele de Rozmarin uscate se macină fin, într-o râșniță de cafea. Se păstrează în vase închise ermetic, ca să nu-și piardă aroma.
Infuzia
Mod de preparare: 2 linguri de frunze de Rozmarin uscate și mărunțite groscior se opăresc cu 250 ml apă clocotită și se lasă la infuzat, timp de 30 minute, după care se filtrează. Se îndulcește după gust, cu miere.
(Tehnica infuzării este cea mai bună metodă de obținere a unui ceai din plante aromatice. Decoctul, care presupune o fierbere de câteva minute, duce la evaporarea uleiurilor volatile.)
Tinctura
Mod de preparare: 20 de g de frunze de Rozmarin uscate și mărunțite groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie. Se lasă timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de alte 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă, prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Vinul terapeutic
Mod de preparare: 50 g frunze uscate și mărunțite de Rozmarin se lasă la macerat într-un litru de vin alb, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului, apoi se lasă la decantat 6 zile, separându-se partea limpede de resturile depuse la fundul vasului. Se va completa cu vin proaspăt, până la un litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de un an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mică de 11 grade, vinul de Rozmarin se va păstra la frigider. Datorită conținutului în alcool al tincturii și vinului, acesta nu li se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranță la alcool.
Uleiul volatil
Uleiul eteric ce se obține din lăstarii și frunzele proaspete de Rozmarin este greu de obținut în casă, deoarece necesită o aparatură specială de extracție. El se poate procura însă ușor, din magazinele cu produse naturiste sau din farmaciile care promovează aromoterapia.
Oțetul medicinal
Mod de preparare: 20 g frunze uscate de Rozmarin se țin la macerat timp de 10 zile, în 500 ml oțet, de preferat obținut din vin. Urmează filtrarea și depozitarea în flacoane brune. Se utilizează extern, în diferite boli.
Uleiul terapeutic
Mod de preparare: 10 g frunze uscate și măcinate de Rozmarin se fierb împreună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui câteva minute, pe bain-marie, în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile, după care se filtrează. Se folosește extern, mai ales în bolile dermatologice.
Tratamente interne cu Rozmarin
Nota farmacistului: cele mai spectaculoase rezultate pentru sănătate se obțin atunci când terapiile naturiste se folosesc ca metode de prevenire a bolilor de omul încă sănătos. Din păcate, în România, suplimentele terapeutice din plante medicinale (care se pot încadra în subgrupa suplimentelor nutritive sau nutrienți alimentari) nu au o mare pondere, așa cum au în alte țări, ca Elveția, Anglia și Germania. Statistic, consumul de asemenea suplimente pe cap de locuitor în România este foarte mic. Apelăm, de multe ori, prea târziu, la aceste terapii, când deviza "E mai ușor se previi decât să vindeci'' nu mai este valabilă.
* Bolile stomacului - dispepsii, regurgitații, stări spastice ale aparatului digestiv
Pulberea: se ia câte un vârf de linguriță, în puțină miere sau suc de fructe, înainte de masă.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile abdomenului - colici abdominale, meteorism, balonări, flatulență, diaree, colon iritabil
Pulberea: se ia câte un vârf de linguriță, în puțină miere sau în suc de fructe, înainte de masă.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile biliare - colecistite, colici biliare, litiază biliară
Pulberea: se ia câte un vârf de linguriță, în puțină miere sau suc de fructe, înainte de masă.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de păpădie.
* Bolile inimii - insuficiențe cardiace, nevroză cardiacă, angină pectorală
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
(Farmacia Faltis prepară o tinctura compusă, formată din fructe de gherghine și frunze de Rozmarin, care sunt recomandate ca terapie complementară, în afecțiunile inimii.)
* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronșite, astm bronșic, pneumonii
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli virale - răceală, gripă, guturai
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
(Toate se vor administra sub formă călduță, pentru a grăbi fenomentul diaforeic, de mărire a transpirației.)
* Tulburări ale ciclului menstrual - se folosește în amenoree, când aceasta nu se datorează gravidității
Infuzia: se administrează câte 2 cești pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile sistemului nervos central - anxietate, nervozitate, stări cronice de oboseală
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
(Farmacia Faltis prepară Picături trofice pentru stările de oboseală fizică și intelectuală care au în compoziție, pe lângă tinctura de ginseng, și saschiu, și tinctură de Rozmarin.)
* Tulburări de ortostatism; lipotimie = leșin, colaps, sincopă
Factorii ce provoacă lipotimia sunt în principal scăderea bruscă a tensiunii arteriale și ischemia cerebrală, adică lipsa temporară a oxigenării creierului.
În aceste cazuri care au mare impact emoțional, se utilizează tinctura, câte 20 de picături, luate în puțină apă. Pentru potențare, se poate folosi în combinație cu tinctura de valeriană, în proporții egale.
* Energizant după boli cronice, care au supus organismul la o epuizare accentuată, astenie la vârsnici sau după mari eforturi fizice
Se administrează câte o ceașcă de vin de Rozmarin la prânz și seara, după masă.
* Bolile pielii (dermatologice) - dermatite, dermatoze, infecții stafilococice, streptococice și fungice cronicizate
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-frați-pătați.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamentul intern se asociază cu aplicații locale, sub formă de tinctură, oțet sau ulei.
* Afecțiuni alergice - urticarie, prurit, prurigo, eriteme
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-frați-pătați.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
(Tratamentul intern se completează cu masaje locale cu oțet de Rozmarin.)
* Boli neurologice - cefalee, migrenă, distonii neurovegetative
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile din sfera ORL - amigdalite, rinite, sinuzite, epistaxis, faringite, laringite, traheite
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de mușețel, coada-șoricelului sau salvie.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli de natură inflamatorie de tip reumatic - artroze, gonartroze, poliartralgii, gută, reumatism psihogen, dorsalgii, lombosciatică
Infuzia: se administrează călduță, câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de salcie.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli parazitare interne - viermi intestinali, oxiuri, tenie
Uleiurile volatile din plantele aromatice paralizează paraziții intestinali.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adaugate într-o cană de ceai de pir.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamentul durează o săptămână. Se recomandă ca, la sfârșitul lui, să se folosească un laxativ sau purgativ (ulei de ricin, sare amară, câte 30 g) pentru eliminarea paraziților.
* Afecțiuni ale aparatului osteo-articular - artroze, spondiloze, gonartroze
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de pir.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamentul intern se completează cu preparate de uz extern, cu proprietăți revulsive și antiinflamatorii.
(Pentru afecțiunile aparatului osteoarticular, Farmacia Faltis prepară un liniment numit "Spirt contra durerilor de oase" sau, simplu, "Spirt de oase", și crema Benzofenil forte.)
* Inapetență - lipsa poftei de mâncare
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o ceașcă de ceai de pelin.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, înainte de masă.
* Inapetență sexuală
Disfuncțiile sexuale temporare atât la bărbați, cât și la femei, pot fi combătute prin folosirea moderată a vinului obținut din frunze de Rozmarin, după tehnica prezentată mai sus. Se administrează câte o ceșcuță (pahar de lichior) de 50 ml, în cursul după-amiezii.
Tratamente externe cu Rozmarin
* Băi tonice. O baie relaxantă se realizează dintr-o fiertură de frunze de Rozmarin (3 linguri la 1 litru de apă). Se dă în clocot câteva minute și se adaugă în cada cu apă călduță. Baia durează 10 minute. Aceste băi se fac de preferință dimineața, după care se recomandă, timp de o oră, repaus la pat. Pentru că necesită mult timp, băile tonice cu Rozmarin trebuie făcute în timpul concediului de odihnă.
* Comprese terapeutice - se aplică în bolile terminațiilor nervoase periferice. Se prepară un decoct din tulpină de Rozmarin proaspătă sau uscată, tocată groscior (3 linguri la 2 l apă). Se dă în fiert, apoi se pun comprese calde, câteva minute, pe zona terminațiilor nervoase afectate.
* Tamponări locale - în urticarii, înțepături de insecte, alergii cutanate de natură alimentară sau medicamentoasă. Se folosește uleiul volatil de Rozmarin, încorporat în soluții alcoolice, creme. Efectul se va observa rapid.
* Inhalațiile cu ulei volatil (5 picături) sau tinctură (20 de picături), adăugate într-un litru de ceai de muguri de plop, mușețel sau muguri de pin. Sunt recomandate în bolile aparatului respirator, bolile din sfera ORL sau bolile virale precum gripa.
* Gargarisme - pentru boli ale cavității bucale - afte, gingivite, stomatite, abcese dentare și pentru afecțiunile otorinolaringologice.
Gargara se face după fiecare masă, folosind o infuzie din ceai de Rozmarin. (Farmacia Faltis realizează frecvent asemenea preparate, la prescripția unor medici ORL sau stomatologi.)
* Fricționări locale, în afecțiunile pielii și în bolile alergice, sub formă de tinctură, oțet sau ulei, în aplicații locale, făcute seara.
* Masaj local - se fac masaje pe pielea capului, în alopecie și calviție, după care va urma o aplicație cu o loțiune contra căderii părului. (Farmacia Faltis prepară o loțiune contra cheliei, ce conține, printre altele, tinctură de nuc, ardei iute, tinctură de China și ulei de ricin.)
Pentru informații despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.