Zincul are o influenţă uriaşă asupra sănătăţii noastre, dintr-un motiv simplu: este implicat în tot ceea ce înseamnă diviziune celulară. Regenerarea organismului, înnoirea ţesuturilor depind de acest mineral, la fel ca şi producerea a nu mai puţin de 300 de enzime, implicate practic în toate procesele vitale din fiinţa noastră. Echilibrul hormonal, imunitatea, capacitatea noastră de a gândi şi de a simţi sunt extrem de dependente de zinc, motiv pentru care savanţii i-au acordat o atenţie cu totul aparte în ultimul deceniu. Ei au administrat zinc în formă biologică diverselor categorii de bolnavi, iar vindecările au fost de-a dreptul miraculoase. În acelaşi timp, cercetătorii au descoperit că o carenţă, chiar mică, din acest oligoelement poate afecta grav sănătatea.
Deficienţa de zinc în organism
Conform celor mai recente statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aproape 50% dintre locuitorii planetei suferă de deficienţa de zinc. De ce? În primul rând, pentru că alimentele super-procesate şi rafinate ale zilelor noastre sunt foarte sărace în acest element în stare naturală. Iar simptomul cel mai frecvent al deficienţei de zinc este creşterea vulnerabilităţii la infecţii şi la bolile tumorale, adică scăderea imunităţii. Când deficienţa de zinc se cronicizează, apar oboseala generalizată, problemele oculare, infertilitatea, rănile se vindecă mai greu, iar organismul îmbătrâneşte accelerat. În fine, în cazurile de carenţă gravă de zinc, se produce căderea generalizată a părului, apar tulburările digestive, osteoporoza, insuficienţa renală, diabetul, tulburările cardiace grave, decesul.
Modul de administrare a zincului
Zincul biologic din alimente
Sursele excelente de zinc din hrana noastră cea de toate zilele sunt germenii de cereale, în special cei de grâu, ovăz şi orz, seminţele de dovleac, nucile şi caju-ul. Totuşi, pe primul loc se află aşa-numitele fructe de mare, în special scoicile, crabii, apoi icrele, care conţin cantităţi impresionante din acest oligoelement. De exemplu, o sută de grame de stridii (campioane absolute în domeniu) conţin 400% din cantitatea de zinc necesară zilnic organismului. Cantităţi semnificative de zinc mai întâlnim în lactatele ecologice (în special iaurtul şi caşcavalul), în ouăle ecologice, precum şi în unele leguminoase (fasole, mazăre, năut, linte), în ciocolata neagră (cu peste 70% cacao). La polul opus se situează alimentele rafinate, foarte bogate în zaharuri şi care nu doar că nu conţin deloc zinc, dar chiar obligă organismul să consume mari cantităţi din acest oligoelement. Astfel, zahărul, făina albă, amidonul modificat, orezul decorticat, precum şi alimentele care le conţin au nevoie pentru a fi metabolizate de consumarea unor cantităţi importante de zinc. Din aceste motive, este foarte necesară suplimentarea acestuia.
Capsulele cu zinc de sinteză
Le găsim în farmacii, cu diverse denumiri, eventual asociate cu alte vitamine şi minerale, obţinute de asemenea artificial. Cel mai frecvent găsim în capsule următoarele forme de zinc:
* sulfatul de zinc - este folosit în industria tiparului şi a lemnului, dar este introdus şi în capsule, deşi asimilarea sa e slabă şi produce tulburări digestive.
* gluconatul de zinc - este un zinc procesat cu acid gluconic (folosit foarte mult în industria detergenţilor), fiind ceva mai uşor de asimilat, dar poate deveni toxic pentru rinichi.
* lactatul de zinc - se mai numeşte şi zincspar, fiind utilizat în industria cauciucului. Administrat ca medicament, prezintă aceleaşi caracteristici ca gluconatul.
* zincul chelatat - este o formă ceva mai avansată de prelucrare, prin care zincul este legat de aminoacizi, devenind mai asimilabil şi mai prietenos cu organismul. Din păcate, deşi producerea sa este considerabil mai ieftină decât extragerea zincului biologic, şi această formă de administrare are o eficienţă limitată.
Pe ansamblu, efectele terapeutice ale zincului de sinteză sunt mult reduse în raport cu efectele celui biologic, din două motive: 1. Este mult mai greu asimilabil. 2. În absenţa aşa-numiţilor co-factori (nutrienţi prezenţi alături de acest mineral în alimente), eficienţa sa e mult redusă.
Capsulele cu zinc biologic
Sunt obţinute din specia care, probabil, are cea mai mare adaptabilitate din lume: drojdia de bere. Au fost selecţionate varietăţi de drojdie de bere capabile să metabolizeze cantităţi uriaşe de zinc. În drojdie, zincul se găseşte alături de aminoacizi, vitamine din complexul B, seleniu biologic şi mulţi alţi nutrienţi care fac acest oligoelement asimilabil şi îi dau maximum de eficienţă terapeutică.
Doza de zinc biologic recomandată este de 10 miligrame, administrate zilnic. Ea este valabilă atât în cazul copiilor, cât şi al adulţilor, iar suplimentele de ultimă generaţie conţin întreaga doză zilnică de zinc biologic într-o singură capsulă.
Cura cu zinc biologic va fi ţinută vreme de trei luni, timp în care se va administra câte o capsulă pe zi, urmată de 15-30 de zile de pauză, după care se poate relua.
În perioada infecţiilor acute (gripe, cistite, pneumonii, viroze digestive etc.), doza va fi mărită până la 20-40 mg pe zi, la fel ca şi în timpul alăptării, după intervenţii chirurgicale sau în perioadele cu stres intens. Totuşi, unii specialişti recomandă ca o doză mai mare de 20 mg de zinc pe zi să nu fie administrată mai mult de două (maximum patru) săptămâni.
Zincul biologic şi imunitatea
Acest oligoelement concurează cu titlul de cel mai puternic ajutor pentru imunitate cunoscut. La persoanele răcite, de exemplu, rezervele de zinc din organism scad într-un ritm rapid, consumul crescând de 3-4 ori faţă de normal, ceea ce indică folosirea intensă a acestui mineral pentru procesele de apărare. Mai mult, atunci când se administrează acest oligoelement în timpul infecţiei, capacitatea de apărare a organismului creşte rapid. Cercetări făcute la institutul american "Linus Pauling" arată că 10-20 mg de zinc, administrate zilnic, reduc perioada de vindecare a infecţiilor virale (gripale, herpetice, cu rotavirusuri etc.). În combinaţie cu vitamina C, efectele imunostimulatoare ale zincului sunt şi mai puternice, recomandându-l pentru creşterea eficienţei tratamentelor cu antibiotice şi antivirale, dar şi pentru tratarea unor boli grave, cum ar fi infecţia cu HIV, hepatitele virale, infecţiile cu bacterii rezistente la antibiotice. În ţările lumii a treia, unde infecţiile digestive conduc la moartea a milioane de copii cu vârsta sub 5 ani, simpla suplimentare a zincului a condus la salvarea vieţilor a aproape jumătate dintre micii pacienţi luaţi în tratament. De altfel, copiii au o relaţie cu totul specială cu acest mineral, aşa cum vom vedea.
Zincul biologic şi copiii
Pe lângă efectul său imunostimulator, la copii, acest oligoelement este un excelent preventiv pentru multe alte boli. El preîntâmpină afecţiunile digestive (în special diareea şi sindromul de malabsorbţie), pneumonia, protejează împotriva periculosului diabet juvenil, tratează întârzierile de creştere şi contribuie la buna dezvoltare a creierului. De asemenea, administrarea zincului biologic este foarte necesară pentru maturizarea sexuală armonioasă, atât a băieţilor, cât şi a fetelor. El previne apariţia ulterioară a infertilităţii, dar şi apariţia pubertăţii precoce sau a tulburărilor hormonale care pot veni odată cu pubertatea. De departe, însă, cel mai important rol îl are zincul în dezvoltarea intelectuală şi emoţională a micuţilor. El ajută la dezvoltarea memoriei şi a atenţiei, previne apariţia hiper-emotivităţii şi a hiper-activităţii. Un studiu tulburător, făcut în Croaţia, pe 400 de copii cu sindrom de hiper-activitate (ADHD), a arătat îmbunătăţiri extraordinare ale gradului de atenţie, ale capacităţii de socializare şi ale comportamentului pe ansamblu, după administrarea acestui mineral, zilnic, vreme de trei luni.
Zincul biologic şi creierul
Studiile făcute pe animale şi pe pacienţi umani arată că suplimentarea zincului în dietă conduce la o îmbunătăţire a performanţelor intelectuale, atât ale adulţilor cât şi ale copiilor. Administrarea acestui mineral îmbunătăţeşte memoria de scurtă şi de medie durată, ajută la o mai bună coordonare motorie şi creşte capacitatea de efort intelectual. Persoanele care trebuie să înveţe ori să realizeze activităţi intelectuale cum ar fi proiectarea, programarea, calculul matematic vor beneficia de acest mineral, care ajută la îmbunătăţirea stabilităţii atenţiei. Mai mult decât atât, curele cu zinc biologic ajută la îmbunătăţirea stării emoţionale, fiind o armă foarte eficientă contra depresiei. Nu în ultimul rând, zincul biologic este folositor persoanelor de vârsta a treia, deoarece contribuie la frânarea şi stoparea proceselor degenerative de la nivelul creierului. Combinaţia de zinc şi vitamine din complexul B este, între altele, una din cele mai bune soluţii de prevenire a maladiei Alzheimer.
Zincul biologic şi pielea
La adolescenţi, administrarea zincului biologic ajută la ameliorarea acneei şi la reglarea secreţiei de sebuum. Apoi, acest mineral s-a dovedit foarte util contra psoriazisului, dermatitelor alergice, infecţiilor herpetice, dar şi pentru accelerarea vitezei de vindecare a rănilor. Mai trebuie adăugat că zincul biologic (mai ales în combinaţie cu siliciul biologic) este un extraordinar întineritor al pielii. Şi, în contextul verii, este bine să ştim că o cură de zinc biologic ajută la prevenirea melanomului malign.
Zincul, potenţa şi prostata
Ar fi total greşit să considerăm zincul biologic un remediu exclusiv masculin, dar trebuie să recunoaştem că organismul bărbaţilor are nevoie stringent de acest oligoelement. Studiile medicale au arătat că administrarea lui îmbunătăţeşte potenţa, previne instalarea andropauzei premature, normalizează apetitul sexual. Mai mult decât atât, adenomul de prostată este prevenit şi tratat eficient cu acest oligoelement, la fel ca şi cancerul de prostată. Nu în ultimul rând, zincul ajută în cazul deficitului de hormoni masculini (testosteron), dar şi în cazul infertilităţii.
Zincul biologic şi fertilitatea
Acest oligoelement le este necesar atât femeilor, cât şi bărbaţilor cu probleme de fertilitate. La bărbaţi, curele cu zinc biologic determină creşterea concentraţiei de spermatozoizi, ajutând la dezvoltarea lor normală (din punct de vedere morfologic şi funcţional). Mai mult, administrarea acestui mineral contribuie şi la o bună motilitate a spermatozoizilor, crescând astfel şansele de procreere.
La femei, cura cu zinc biologic previne apariţia aşa-numitelor menstre anovulatorii (fără eliminarea ovulelor), dar ajută şi la maturizarea completă a ovulului, aşa încât acesta să fie apt de procreare în timpul ovulaţiei. Este important de ştiut şi că zincul biologic este un bun remediu contra frigidităţii şi a menopauzei premature. Apoi, constituirea unor rezerve de zinc în organism este extrem de utilă în timpul sarcinii, ajutând la dezvoltarea normală a fetusului.
Zincul biologic şi cancerul
Studii de ultimă oră arată că zincul biologic este un important factor de prevenţie şi tratament în boala canceroasă. Echipa profesorului doctor A.S. Prasad (o somitate mondială în domeniul oligoelementelor) a demonstrat că dezvoltarea tumorilor maligne în organism este precedată şi însoţită de o scădere a nivelului de zinc. Mai mult decât atât, în momentul în care zincul este administrat sistematic, procesul de vascularizare a tumorilor este frânat, la fel şi diviziunea celulelor maligne. Aceasta, în timp ce sistemul imunitar devine mai agresiv faţă de majoritatea formelor de cancer. Zincul se află, în prezent, pe lista medicamentelor propuse pentru chimio-prevenţia şi chimio-terapia cancerului. Iar până acum s-au obţinut cu zincul biologic rezultate bune contra cancerului de prostată, la sân, la colon, ovarian, la plămâni, de piele (inclusiv melanom), precum şi în leucemie.
Zincul biologic şi vârsta a treia
Alături de vitamina C, zincul biologic este probabil cel mai puternic agent anti-îmbătrânire. Administrarea sa previne menopauza şi andropauza prematură, previne degradarea pielii şi a altor ţesuturi elastice, previne problemele cardiace, precum şi prolapsul diferitelor organe.
Un rol foarte important are acest mineral în profilaxia şi tratarea bolilor oculare care apar cu vârsta, în special degenerescenţa maculară şi cataracta. Apoi, acest oligoelement ajută la menţinerea intactă a capacităţilor cognitive ale creierului până la vârste foarte înaintate. El s-a dovedit de un real ajutor în profilaxia maladiilor Alzheimer, Parkinson, precum şi a unor forme de demenţă senilă. Merită amintit în acest context şi faptul că zincul biologic este un excelent tonic psihic pentru persoanele în vârstă, menţinându-le la cote ridicate moralul şi inducându-le o stare de optimism.
Precauţii
Principala grijă, atunci când luaţi suplimente cu zinc, este să vă asiguraţi de calitatea lor. Uneori, suplimentele cu zinc de sinteză sunt contaminate cu cadmiu - un metal foarte toxic şi care adesea este legat de zinc. Mai mult, suplimentele cu zinc de sinteză sunt mai greu asimilate, pot produce tulburări digestive şi renale grave. Aşadar, evitaţi capsulele cu diferite forme de zinc ne-biologic (sulfat, picolinat, chelatat, gluconat, citrat etc.). De asemenea, sub nicio formă nu consumaţi suplimente cu zinc pe al căror ambalaj nu scrie provenienţa lui. Deşi legislaţia română interzice acest lucru, unii producători scriu simplu pe ambalaj: "zinc", fără nicio altă precizare, deşi zincul pur nu poate fi şi nici nu ar fi deloc recomandat să fie încapsulat sau pus în tablete.
Contraindicaţii
În doze normale, adică de 10-40 mg administrate zilnic, acest oligoelement în formă naturală nu are niciun fel de contraindicaţii sau efecte adverse.
Capsulele cu zinc biologic sunt produse la noi de firma românească "DVR Pharm", specializată în producerea de minerale şi oligoelemente naturale. Le găsiţi în farmaciile sau în magazinele naturiste ori puteţi să le comandaţi direct la tel. 0736/27.09.98 ori pe internet, la www.dvrpharm.ro.