Sucul lor hrăneşte tenul, opreşte îmbătrânire pielii, scade nivelul de grăsime prin reglarea activităţii glandelor sebacee, favorizează micşorarea porilor. Iată câteva reţete rapide.
Mască pentru ten uscat şi normal
Un ou se bate spumă, se amestecă cu 2 linguriţe de fructe de zmeură pisate şi se aplică pe faţă pentru 20 de minute. Pentru piele sensibilă, putem adăuga o linguriţă de smântână sau brânză de vaci. Se spală cu apă rece.
Mască de zmeură cu lapte
Se amestecă suc stors din 100 g fructe de zmeură, cu 2 linguri de lapte proaspăt. Masca se aplică pe faţă şi pe gât, se lasă 15 minute şi se spală cu apă rece.
Loţiune demachiantă
O lingură de fructe se pisează cu o lingură de lemn şi se amestecă cu 300 ml ţuică. Se macerează 10 zile la întuneric, la temperatura camerei, în vas închis ermetic, apoi se strecoară. Înainte de folosire, o lingură de loţiune se diluează cu 2-3 linguri de apă şi se curăţă pielea cu un tampon de vată.
Mix cosmetic
Se amestecă în părţi egale (câte o lingură) frunze de zmeur, mesteacăn, flori de trifoi şi muşeţel, se opăresc cu un litru de apă clocotită, se infuzează o oră în termos. Cu lichidul strecurat se spală faţa. Folosirea zilnică curăţă pielea, o face elastică, cu un aspect mai tânăr.
Se taie mărunt 5-7 frunze proaspete de zmeur, se pisează în piuliţă sau se mixează ca să obţinem o pastă. Masa verde se aplică pe locurile afectate, pentru 15-20 de minute. Se spală cu apă caldă, apoi se usucă tenul cu lovituri uşoare, cu palma peste faţă. Efectul bactericid ucide microorganismele patogene şi usucă coşurile. Alternativ, se poate aplica masca din zmeură pisată, dacă pielea este grasă.