Răspuns pentru M. PETRESCU - Slatina, F. AS nr. 619 - "Am momente când «deraiez», ajutați-mă să merg pe linie"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Stimate domn,
Este evident că parcurgeți o perioadă foarte stre­santă, care, cum e firesc, degene­rează în timp, îmbrăcând forme depresive severe (printre care și cele descrise de dvs.). Problema nu este fără ieșire, așa cum probabil vă temeți. Îmi permit, pe baza experienței mele terapeutice, să vă expun câteva elemente esențiale care pot constitui, să zicem, un ghid de urmat în vederea stopării și eliminării suferințelor dvs. Mai întâi încercați următoarele tehnici de destindere și relaxare:
* Fugiți de singurătate. Nu stați acasă făcându-vă gânduri negre. Căutați compania unor vechi prieteni, lăsând rezolvarea problemelor pentru zilele urmă­toare.
* Faceți loc în viața dvs. pentru lucrurile care v-au pasionat odinioară: lecturi, cinema, decorațiuni, grădinărit etc. Orice activitate recreativă este bună pentru a combate efectele stresului.
* Practicați un sport favorit, ca formă confirmată de eliminare a tensiunilor interioare.
* Acordați-vă zilnic un sfert de oră de relaxare. Faceți întuneric în cameră, lungiți-vă pe canapea, puneți o pernă sub cap și respirați profund.
* Practicați (dacă e posibil) tehnici de destindere fizică și mentală, cum ar fi yoga, tai chi chuan, stretching.
* Acordați o atenție deosebită som­nului. Stresul contribuie frecvent la in­sta­­larea insomniei. Nu faceți greșeala să vă îndopați seară de seară cu somnifere, care nu vor face altceva decât să mas­cheze realele probleme. Încercați să a­dor­miți în fiecare seară la aceeași oră, evi­tând orice consum de alcool sau ca­fea.
În continuare, vă rog să urmați această conduită terapeutică:
* Magneziul este unul dintre cele mai eficiente remedii pentru combaterea stresului, anxietății, de­pre­siei. Stresul (fapt demonstrat) antrenează epuiza­rea magneziului din organism. Această carență are drept consecință creșterea secreției de adrenalină (hormonul stresului) care agravează la rândul ei de­fi­citul de magneziu, producându-se astfel un cerc vicios. Este necesară o cură de cel puțin 2 luni cu suplimente de magneziu.
* Luați vitamine! Cele din grupa B (B1, B6, B9, B12) au rol esențial în combaterea depresiei și menținerea echilibrului nervos. Ideal este un aport zilnic de vitamina B, sub formă de comprimte.
* Faceți o cură de Ginseng siberian. Este o plan­tă adaptogenă, care vă ajută să faceți față solicitărilor stresante, caracteristice modului nostru de viață. Are efect tonic general, crește tonusul fizic, îmbunătățește capacitatea de concentrare, combătând depresia.
* Consumați germeni de grâu, cereale integrale, nuci, semințe, scoici, alune, semințe de susan, sardine bogate în mangan, zinc și cupru; oligoelemente esențiale în lupta antidepresivă.
* Beți în fiecare seară un ceai concentrat de su­nătoare. Principiile ei active reușesc să neutra­lizeze receptorii nervoși ai depresiei. Vă doresc însănătoșire grabnică!

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72


"Fac infecții repetate în gât și mi-au apărut noduli pe plămâni"
(Răspuns pentru ANDONE - București, F. AS nr. 1114)


Simptomatologia descrisă de dvs. pledează pentru diagnosticul de faringită cronică (o stare de iritație sau inflamație cronică a mucoasei orofaringiene). Bolnavul prezintă senzație de uscăciune în faringe, "nod în gât", tuse seacă, iritativă, sau tulburări vocale progresive. Factorii etiologici locali și generali sunt: insuficiență respira­torie nazală cronică, cu respirație de tip bucal, lezarea cronică a mucoasei prin agenți chimici, aerul poluat, încăperi cu aer climatizat etc. Tra­tamentul faringitei cronice constă într-o substituție lichidiană din abun­dență, cu ceaiuri și gargară cu salvie, gălbenele, mu­șe­țel și tătăneasă (se prepară o infuzie cu o linguriță din fiecare plantă la 200 ml apă, la care se adaugă un vârf de cuțit bicarbonat alimentar). Este utilă, de asemenea, apiterapia, cu miere de albine cristalizată, fagure de miere căpăcit și propolis tablete (Pro­po­sept). Se vor evita băuturile carbogazoase acidu­late și alimentele foarte condimentate. Se recomandă aero­so­loterapia, în stațiunile balneoclimaterice: Ocna Si­biului, Govora și Călimănești-Căciulata. O metodă comodă și eficace o constituie inhalațiile și pulve­ri­zațiile la domiciliu cu Ocnasept spray, un extract sa­lin natural din 8 plante medicinale aromatice, care se livrează la comandă (tel. 0733/67.87.85, tel/fax: 0269/21.78.61).
Instilațiile nazale cu soluții uleioase (vitamina A, Rhinoil, ulei de cătină) și vitaminoterapia (A, E și com­plex B) ajută de asemenea la refacerea mucoasei.

Dr. CĂLIN GÎRLEA - e-mail: calin.girlea@daciaplant.ro,
tel. 0268/28.30.63


"Abia mă mișc din cauza polineuropatiei și a gonartrozei"
(Răspuns pentru DANIELA MORARU - Vaslui, F. AS nr. 1113)


Vă recomandăm următoarele produse:
* Pentru polineuropatia sen­zitivă motorie: Droj­die cu sele­niu organic compri­mate, de la "Dacia Plant" (câte 1 comprimat, de 2 ori pe zi, administrat pe sto­macul gol, cu 30 minute înaintea mesei);
* Pentru gonartroza bilate­rală și periartrita scapulo-hu­merală stângă: Boswellia com­primate (câte 1 comprimat, de 2 ori pe zi, administrat pe stoma­cul gol, cu 30 minute înaintea me­sei) asociată cu Harpa­go­phytum com­­primate (câte 2 capsule, de 2 ori pe zi, admi­nistrate pe stomacul gol, cu 30 minute îna­intea mesei). Toate produsele sunt realizate de "Dacia Plant".

"Am pulsul foarte scăzut și mă chinuie și o arterită obliterantă"
(Răspuns pentru G. T. - Constanța, F. AS nr. 1113)


Vă recomand următoarele produse:
* Pentru îmbunătățirea funcționării inimii și reglarea ritmului cardiac: Coenzima Q10 Forte comprimate (din care se suge câte 1 com­primat, de 3 ori pe zi, după masă), asociată cu ceai de păducel (flori), administrat sub formă de pulbere sub­linguală. Aceasta se obține prin măcinarea plantei cu o râșniță electrică. După mă­ci­nare, pulberea se pune într-un borcan, din ca­re se ia de 4 ori pe zi câte o linguriță, pe stomacul gol. Pulberea se ține sub limbă sau se mestecă timp de 10-15 minute, după care se în­ghite cu apă. Pulberea sublinguală este cea mai eficientă formă de ad­ministrare a plantelor, deoarece, în contact cu limba, substanțele ac­tive intră direct în circulația san­guină.
* Pentru arterita obliterantă: Anghinare-leur­dă-ridiche neagră comprimate (câte 2 comprimate, de 3 ori pe zi, admi­nistrate pe stomacul gol, cu 30 minute îna­intea me­sei). De asemenea, vă recoman­dăm să eliminați din alimentație carnea și produsele de origine animală (lapte, brânză, ouă, smântână, unt etc.), alimente care contribuie într-o mare măsură la înfundarea vaselor de sânge. Toate produsele reco­mandate sunt realizate de "Dacia Plant".

Centrul de Consultanță Naturopată "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, fax: 0372/87.43.92, consultanta@secom.ro

"După un AVC, am diagnosticul esofag spastic"
(Răspuns pentru MARIAN F., F. AS nr. 1115)


Esofagul este partea sistemului digestiv prin care alimentele ajung în stomac, datorită contracțiilor coor­donate ale mușchilor din peretele esofagului și rela­xării sfincterelor. Spasmele esofagiene se pot mani­festa prin contracții necontrolate sau controlate ale muș­chilor esofagieni, care afectează în mod egal tre­cerea alimentelor din faringe în stomac. Tulbu­rările contracțiilor se pot manifesta la nivelul esofa­gului superior, toracic și inferior, dar, cel mai frecvent apar la nivelul esofagului superior și in­ferior, care se închid și deschid anormal.
Cauzele pot fi: refluxul gastro-esofagian (care poate modifica struc­­tura esofagului), anxietatea, ali­men­tele prea reci sau calde, afec­țiunile mușchilor gâtului sau ner­vi­lor, unele medicamente. Cea mai frecventă cauză este un acci­dent vascular cerebral, care afec­tează zo­na creierului responsabilă de con­trolul deglutiției. Dermato­mio­zita, sclero­der­mia, miastenia gra­vis, distrofia mus­cu­lară, polio­mie­lita, boala Par­kin­son, scleroza amiotro­fi­că laterală pot fi și ele cau­zele spasmelor esofagiene.
Boala se manifestă prin disfagie (dificultăți de în­ghițire a lichidelor și/sau solidelor), durere toracică (ase­­mănătoare unei crize cardiace), senzația că ali­men­tele se blochează în gură, gât sau esofag, arsuri, regurgitare. Netratată, boala poate duce la formarea diverticulilor esofagieni. În cazul relaxării insufi­ciente a sfincterului esofagian inferior (dintre esofag și stomac), numita acalazie, alimentele nedi­gerate rămân în esofag și pot fi inhalate în plămâni, produ­când tuse, bronșiectazii, infecții respiratorii. Spas­mele esofagiene pot fi ocazionale sau perma­nente, acestea din urmă influențând capacitatea de hrănire a pacientului, cu risc de malnutriție și deshi­dratare. O parte dintre manifestările bolii fiind pre­zente și în alte afecțiuni, diagnosticul trebuie stabilit de medicul spe­cialist, prin investigații specifice. Miile de pacienți cu diferite probleme de sănătate, inclusiv digestive și neurologice, tratați cu succes în Centrul de Con­sul­tanță SECOM, ne îndreptățesc să credem că vă putem fi de ajutor în situația descrisă. Având la dispo­ziție peste 180 de produse, importate de firma noastră de la producătorii internaționali de prestigiu, medicii Centrului vă pot elabora un program de trata­ment natural complex, strict adecvat problemelor descrise, dar și altor probleme de sănătate, dacă exis­tă, respec­tând totodată indicațiile literaturii științifice de spe­cia­litate. De asemenea, la sediul nostru, putem efec­tua o ElectroScanare Inter­sti­ția­lă. Tes­tarea prin EIS oferă informații pri­vind starea func­țio­nală a diferi­telor organe și riscurile de apariție a unor afec­țiuni și permite ur­mărirea evoluției stării de să­nătate și a rezul­tatelor obținute în ur­ma adminis­trării tratamentului complemen­tar natu­ral adecvat.
În cadrul Centrului funcționează un magazin de unde vă puteți pro­cura pro­du­sele recomandate. Avan­tajele achi­zi­ționării produselor din magazinul Cen­trului sunt Cardul de fidelitate și pro­moțiile oferite lunar.