"Nu a existat imperiu sau dictatură care să ascundă pentru totdeauna adevărul că Basarabia e românească şi că basarabenii sunt români"
Până zilele trecute, eram sigur că nu voi merge la vot pe 25 mai. Mă număr printre cei dezamăgiţi de clasa politică românească, în ansamblul ei. La ce bun să pun ştampila pe sigla unui partid căruia nu-i pasă de existenţa mea decât o dată la patru-cinci ani? Şi atunci, doar să mă prindă la urne... În fine, tulburarea asta de conştiinţă a luat sfârşit ca prin farmec, de îndată ce am aflat că prietenul bun al revistei "Formula AS", basarabeanul Alecu Reniţă de la Chişinău, cetăţean român, a intrat în cursa pentru europarlamentare din partea Partidului Verde din Bucureşti. Da, acum am pe cine vota, mi-am spus. Îl cunosc bine pe Alecu, e un ecologist convins, un luptător pentru cauza naţională, încă din timpul URSS, când bolşevicii l-au ţinut trei ani la puşcărie pentru convingerile lui româneşti, manifestate în studenţie. Cavaler al Ordinului de Onoare şi Cavaler al Ordinului Republicii, fost deputat în primul parlament liber de la Chişinău, a votat cu entuziasm Declaraţia de Independenţă şi a contribuit la introducerea alfabetului latin în Basarabia. Graţie propunerii sale, ca fost deputat "verde", codrii Basarabiei au fost protejaţi prin Constituţie. Aşa se explică de ce, peste Prut, pădurile sunt încă intacte. Este directorul revistei naţionale NATURA şi preşedinte de onoare al Partidului Verde Ecologist din Republica Moldova. Dacă ar ajunge în Parlamentul European, ştiu că noi, toţi iubitorii de natură din Carpaţi, am avea o voce clară şi hotărâtă, care să ne apere interesele.
"Verzii de pe ambele maluri ale Prutului sunt împreună de un sfert de veac"
- Cum a reuşit un ecologist de peste Prut să intre în atenţia ecologiştilor de la Bucureşti, a Partidului Verde din România?
- Imediat după prăbuşirea dictaturii comuniste, în decembrie 1989, când în Ţară se vărsa sânge pentru dezrobire şi libertate, am căutat părtaşi de idei, sufletişti, la Bucureşti şi la Iaşi, pentru a crea o Mişcare Ecologistă comună, panromânească. În România, ca şi în R. Moldova, se cunoaşte foarte puţin despre rezistenţa antisovietică basarabeană, despre faptul că la Chişinău, "verzii neformali" se aflau încă din anul 1985 pe prima linie, în subminarea minciunilor şi a miturilor comuniste privind grija partidului faţă de natură şi oameni; că la Chişinău, ecologiştii reuşiseră să smulgă sigiliul de pe unele subiecte-tabu şi să-l dea jos pe preşedintele Academiei de Ştiinţe, pentru că minţea cu neruşinare şi ascundea ecocidul organizat de Kremlin împotriva moldovenilor transformaţi în cobai ai experimentelor criminale ale ideologiei şi economiei sovietice. Nimeni nu poate ascunde că procesele de deşteptare şi renaştere naţională din Basarabia au pornit de la problemele de mediu, apoi, treptat, s-au extins spre cele legate de supravieţuirea fiinţei noastre româneşti, în închisoarea popoarelor, cu numele de Uniunea Sovietică. Afirm acestea ca să se ştie că, în anul 1990, "verzii" basarabeni, împreună cu cei din Ţară, au iniţiat un proiect foarte îndrăzneţ pentru acea perioadă - crearea unei Mişcări Ecologiste unitare, cu o conducere comună, la Chişinău şi Bucureşti. La început, lucrurile au mers foarte bine, dar pe urmă, Mişcarea Ecologistă din România a deviat de la proiectul comun şi s-a angajat, cu ziua, pe la diferite partide de la guvernare, până şi-a pierdut numele. În consecinţă, au apărut mai multe formaţiuni ecologiste, care au creat confuzie în mintea alegătorilor. Magia ecologismului a dispărut în luptele politice de pe malurile Dâmboviţei, iar pierderile suportate de societate pot fi observate în orice ecosistem sau comunitate. Partidul Verde a apărut mai târziu, cam prin 2005, şi a reuşit performanţa să devină membru deplin în Partidul Verzilor Europeni. E un câştig mare. Şi Partidul Verde Ecologist din R. Moldova a fost primit în anul 2008 în rândul verzilor europeni. Deci, verzii de pe ambele maluri ale Prutului sunt împreună de un sfert de veac şi urmează să recuperăm risipa de timp, să ne fortificăm pentru a deveni o forţă politică românească responsabilă.
"Partidul Verde e pe poziţia 10, în buletinul electoral, şi are drept siglă floarea-soarelui"
- Ce şanse credeţi că aveţi, ţinând cont că aţi fost înscris abia pe locul 4 în listele electorale?
- Este locul cel mai bun pe care l-au acordat partidele din România candidaţilor basarabeni. E un loc eligibil, care poate propulsa un român din stânga Prutului în Parlamentul European, dacă alegătorii vor vota Partidul Verde, care e pe poziţia 10, în buletinul electoral, şi are drept siglă floarea-soarelui. Şi, desigur, Partidul Verde e necesar să acumuleze cât mai multe voturi, ca să depăşească pragul de 5%, aşa cum prevede legea.
- Cu ce experienţă veniţi din Basarabia, de acolo de unde pădurile nu au fost decimate ca în România?
- Precizez că nu "tot ce mişcă ecologic" în Basarabia e legat de numele meu. La început, în iunie 1983, când am pornit la drum lung, am fost câţiva, dar după ce am făcut primele breşe în zidul minciunilor, am avut sute, apoi zeci de mii de susţinători şi prieteni. În primul Parlament am intrat nu pitulat sub o listă de anonimi de partid, ci în urma unor confruntări dure cu politrucii comunişti, în prezenţa miilor de alegători din circumscripţie, care au avut posibilitatea să ne asculte în dezbateri şi să ne spună ce au pe suflet. Poporul simte vocile false, profitorii şi farsorii. Lumea a fost prostită de cârdul de lăcuste de la putere, dar nu e deloc proastă. Am încercat să-mi onorez cele două mandate de parlamentar şi să nu mă rup de poporul din care m-am născut. De 24 de ani, editez revista naţională NATURA; de 20 de ani, sunt preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova; am fost 10 ani reprezentantul Centrului "Naturopa", al Consiliului Europei, pentru R. Moldova (1995-2005); am deţinut funcţiile de vice-preşedinte al comisiei parlamentare de mediu (1990-1994) şi de preşedinte al subcomisiei de ecologie (1998-2001), şi am îndrăznit să modelez politicile de mediu mai aproape de interesul naţional, îndepărtându-le de poftele clanurilor de la putere. Evident, am avut şi pierderi, şi trădări, dar multe lucruri bune au fost "infiltrate" în legi, iar faptul că reprezentanţii Mişcării Ecologiste din Moldova au izbutit să fixeze în Constituţie că pădurile sunt un bun public a apărat fondul forestier naţional de măcelul hrăpăreţilor. E important de reţinut că lupta cu aceştia nu s-a încheiat, ei continuând să facă şi azi presiuni asupra guvernanţilor, pentru a-i determina să amendeze Constituţia şi să le permită jefuirea/privatizarea pădurilor.
"Am acceptat să candidez, pentru a avea posibilitatea să vorbesc de la microfonul principal al Europei, despre necesitatea unificării neamului românesc"
- Este pentru prima dată când un basarabean ecologist candidează pentru un mandat în P.E. Să fie acesta un semn că R. Moldova s-a desprins de spaţiul ex-sovietic şi revine în spaţiul european?
- Nu a existat imperiu sau dictatură care să ascundă pentru totdeauna adevărul că Basarabia e românească şi că basarabenii sunt români. Dincolo de interesul conjunctural al partidelor de la Bucureşti, România adevărată ştie că mâna ei cea dreaptă a fost prinsă, în august 1944, de sârma ghimpată trasă de străini peste Prut, şi mai ştie că mâna ei cea dreaptă nu s-a uscat, e vie, şi nu e departe ziua când va putea să-şi facă cruce în faţa lui Dumnezeu nu ca un ciung, nu cu stânga, ci cu dreapta. Otrava inoculată de Kremlin în minţile moldovenilor nu a dispărut definitiv, dar deja ea nu mai are putere să-şi atingă scopul. Inevitabil, vor mai fi convulsii şi împotriviri, dar nimeni nu ne poate opri să fim împreună, în Europa unită.
- În Europa, verzii sunt percepuţi a fi la stânga eşichierului politic. Cum veţi reuşi să menţineţi linia naţională, de centru-dreapta?
- Mulţi au încercat să urce verzii în căruţa lor, vopsită în roşu şi revopsită în roz; nu puţini ne spun că suntem de stânga sau de centru-stânga. Dar în URSS, îndeosebi verzii moldoveni şi cei baltici au organizat primele acţiuni de protest într-un imperiu care mergea cu tancurile peste protestatari. Tot ei, verzii, au generat idei, atitudini şi stări de spirit ce subminau autoritatea partidului şi ideologia comunistă, având un rol important în mişcările de eliberare naţională a popoarelor din imperiu. Cu siguranţă, nu suntem de stânga şi, de la începuturi, ne-am opus ideologiei comuniste şi populismului iresponsabil. Indiferent unde aş fi - la Chişinău, Kiev, Bucureşti sau Bruxelles - nu voi renunţa la convingerile mele şi la crezul meu de reîntregire a poporului român. Nu pot să-mi imaginez - şi aş plesni de ruşine! - că s-ar putea întâmpla să ajung să schimb zbaterea şi idealul meu de o viaţă pe un mandat efemer de europarlamentar. Dimpotrivă, am acceptat să candidez pentru a avea posibilitatea să vorbesc cu argumente de la microfonul principal al Europei despre necesitatea unificării neamului românesc.
- Ce va conţine acest discurs?
- Când ai o şansă rară, să contribui la înlăturarea unei mari nedreptăţi istorice ce a fost făcută naţiunii tale, nu lăsa misiunea pe seama altora sau a timpului. Sunt convins că R. Moldova are nevoie de foarte mulţi prieteni şi susţinători în cancelariile occidentale şi mondiale, pentru a deveni membru deplin al Uniunii Europene. La fel, nu putem face abstracţie nici de ţările care se împotrivesc cursului european al Chişinăului, nici de o parte însemnată a populaţiei îndoctrinate şi nostalgice după sclavia comunistă sau sovietică. Nu rareori instituţiile europene gândesc despre o ţară prin oamenii care reprezintă acea ţară. Felul lor de a fi şi de a relaţiona cu colegii, de a expune şi de a aborda problemele, e destul de important în luarea deciziilor colective. Ceea ce pot spune astăzi este că, în eventualitatea prezenţei mele în Parlamentul European, reîntoarcerea Basarabiei în spaţiul ei firesc va deveni o cauză a verzilor europeni şi a majorităţii colegilor din P.E.
- Care sunt subiectele legate de protecţia mediului din România pentru care vă veţi bate în P.E?
- Nu am făcut şi nici nu voi face parte din rândul deputaţilor care preferă confortul personal, jilţul şi biroul. Mi-a plăcut să fiu pe teren, în mijlocul oamenilor, să fiu parte din ei. Nu am fost absent de la bătăliile pentru natură, nu am acceptat compromisuri dezonorante, nu mi-am trădat cauza pentru care mă zbat de o viaţă. România are un patrimoniu natural fabulos, care nu poate fi scos la mezat, fie că e vorba de păduri, de Roşia Montană sau de bogăţiile subsolului. E nevoie să schimbăm atitudinile ostile şi mentalităţile colective faţă de natură, să gândim pe termen lung şi să nu transformăm banul în unitatea de măsură a comorilor naţionale şi a viitorului unei naţiuni.