Floarea frumuseții: Mușețelul

Iulia Vlad
De-a lungul timpului, micile și delicatele flori de mușețel au fost trans­formate în preparate pentru sănă­tate și frumusețe.

În cosmetică sunt considerate prețioase și au aplica­ții largi, pentru că sunt potrivite orică­rui tip de piele. Efectul lor e regene­rant, cicatrizant, antiseptic, antifungic, antiinflama­tor, emolient. Pentru că în curând floricelele albe și parfumate, cu bănuți de aur în piept, vor smălțui pajiștile primăverii, ne grăbim să vă oferim câteva rețete de frumusețe, care să vă umple casa de arome.

Apă de mușețel

Ingrediente: 4 linguri de flori de mu­șețel proaspete sau uscate mărun­țite, apă.
Mod de preparare: peste două lin­guri de flori se toarnă o jumă­tate de ceașcă de apă. Se acoperă și se lasă de seara până dimineața, când se stre­coară. Peste alte două linguri de flori se toarnă o jumătate de ceașcă de apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infu­zat 20 de minute, apoi se strecoară. Maceratul și infuzia obținute se ames­tecă și preparatul obținut se poate păs­tra la frigider maximum 3 zile, în reci­pient de sticlă. Se loționea­ză tenul în fiecare seară, după curățare. Are efect de împros­pătare, estompare a ridurilor, de "repa­rare" a iritațiilor.

Baie cu mușețel

Ingrediente: 7 linguri pline cu flori de mușețel, 3 linguri de sare grun­joasă, 1/2 litru de apă.
Mod de preparare: turnați apa clocotită peste mușețel. Amestecați și lăsați să stea vasul acoperit 15 minute. Strecurați, adăugați sarea și amestecați până se di­zolvă. Turnați apoi com­poziția în cada plină cu apă și stați cel puțin 10 minute. Lasă pielea fină, cati­felată și suplă și, în timp, vindecă ac­neea și coșurile de pe corp.

Comprese cu mușețel

Ingrediente: 1/4 litru lapte, 2 lin­guri cu vârf de flori de mușețel proas­pete sau uscate.
Mod de preparare: turnați laptele clocotit peste mușețel. Lăsați vasul să stea acoperit timp de 15 minute, apoi strecurați. Faceți comprese din tifon și aplicați-le pe față pentru 20 de minute. Sunt excepțio­nale pentru tenul uscat, iritat, deshidratat, con­gestionat. În cazul te­nu­lui gras, sebo­reic sau mixt, se în­locuiește laptele cu apă. Com­presele cu mușețel au efect puternic antiseptic, antiin­flamator, astringent și calmant, împros­pătează și curăță.

Mască cu mușețel, miere și lapte

Ingrediente: două linguri de infuzie concentrată de mușețel, două linguri de miere, două linguri de lapte praf.
Mod de preparare: se amestecă laptele praf cu infuzia de mușețel, apoi se adaugă mierea. Se aplică pe față și pe gât, se lasă o jumătate de oră, apoi se spală cu apă calduță. Învioreză tenul ofilit și palid, dă elasticitate și suplețe.

Mască cu mușețel, drojdie de bere, propolis

Ingrediente: 2 linguri de infuzie con­centrată de mușețel, 2 linguri de drojdie de bere, 6 picături de tinctură de propolis.
Mod de preparare: se amestecă droj­dia cu infuzia de mușețel, apoi se adaugă propolisul. Se întinde pe față și pe gât, se lasă până se usucă. Se înde­păr­tează cu apă călduță. Este excelentă pentru tenul acneic, gras, cu pori di­latați.

Ulei de mușețel

Ingrediente: ulei de măsline presat la rece, flori de mușețel mărunțite, proaspete sau uscate.
Mod de preparare: se umple o sti­clă, fără a îndesa, cu florile de mușețel. Se toarnă peste ele ulei, până sunt aco­perite. Sticla se închide ermetic și se lasă la lumină, la soare, timp de 14 zile. Se strecoară, apoi se mută uleiul într-un recipient de sticlă închis la culoare, care se păstrează la rece.
Aplicați în fiecare seară, după duș, ulei pe tot corpul, cu masaj ușor. În­moa­ie pielea, o catifelează și calmează iritațiile. Este foarte eficient și în cazul pielii foarte uscate, ridate sau crăpate și al arsurilor solare.

Cremă cu mușețel

Ingrediente: 250 ml ulei de măs­line, de susan sau de floarea-soarelui presat la rece, 3 linguri de flori de mușețel proaspete mărunțite sau 4 linguri de flori uscate mărunțite, 200 g ceară de albine (dată pe răzătoare).
Mod de preparare: se pune uleiul într-o cratiță pe foc, pe baie de aburi. Adăugați florile ames­tecând și lăsați-le să fiarbă 5-6 minute. Apoi trageți vasul deoparte, amestecați, aco­periți și lăsați compoziția peste noap­te, într-o cameră ră­co­roasă. A doua zi puneți-o din nou pe foc, lăsați să dea în câteva clo­cote și strecurați uleiul (se stoarce bine tifo­nul cu mâ­na). În uleiul cald obținut, adăugați cea­ra de albine dată pe ­răză­toare. Se amestecă ceara până se to­pește. Crema se pune în recipient de sticlă, iar după ce s-a răcit se păstrează la frigider. Fo­lo­sită zilnic, pe față și pe corp, protejează și hrănește pielea us­cată și aspră, vindecă iritațiile.